Επιχείρηση απελευθέρωσης στο Σχιστό

0

Δ΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΟΔΟΣ: ΕΡΜΟΥ & ΦΩΚΙΩΝΟΣ 8 ΑΘΗΝΑ- Τ.Κ. 10563
ΤΗΛ: 2103231212 – 2103232616 FAX: 2103257593
e-mail: dkose@otenet.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ένα ηχηρό πλήγμα στην παράνομη παγίδευση και μεταπώληση αγρίων ωδικών πτηνών κατάφεραν την Κυριακή…..οι Ομοσπονδιακοί θηροφύλακες της Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε., με μια εκτεταμένη επιχείρηση που πραγματοποίησαν στο παζάρι του Σχιστού.
Στην επιχείρηση των θηροφυλάκων παρείχαν την ουσιαστική συνδρομή τους αστυνομική δύναμη από το Α/Τ Περάματος αλλά και ο υπεύθυνος Θήρας του Δασαρχείου Πειραιά κ Φ. Τζουροπάνος, ενώ εκλήθησαν να λάβουν μέρος και εκπρόσωποι του συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΄΄ΑΝΙΜΑ΄΄.
Η παρουσία των στελεχών του ΑΝΙΜΑ κρίθηκε ουσιαστική και απαραίτητη, καθώς η προηγούμενη εμπειρία από ανάλογες εφόδους της θηροφυλακής είχε διδάξει ότι πολλά από τα πουλιά που κατάσχονται, έχουν την ανάγκη άμεσης περίθαλψης πριν γίνει δυνατόν να απελευθερωθούν
Η παράνομη παγίδευση αγρίων ωδικών πτηνών με σκοπό την εμπορική τους εκμετάλλευση, αποτελεί για δεκαετίες τώρα μια μεγάλη και χαίνουσα πληγή της ελληνικής πανίδας.
Τόσο η έκταση του προβλήματος όσο και η αδυναμία της επίσημης Πολιτείας να το ελέγξει αποτελεσματικά, δημιούργησε την ανάγκη συνεργασιών και κοινών δράσεων μεταξύ κυνηγετικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων για την καταστολή του φαινομένου.
Στην πρόσφατη περίπτωση της ΄΄επιδρομής΄΄ στο παζάρι του Σχιστού, η δύναμη των Ομοσπονδιακών Θηροφύλακων της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες κινήθηκαν αθέατοι με τζιπ μέσα από τους δασικούς δρόμους του όρους Αιγάλεω, πετυχαίνοντας τον απόλυτο αιφνιδιασμό των δεκάδων ατόμων που πουλούσαν εκεί το παράνομο ΄΄εμπόρευμά΄΄ τους.
Με την ενίσχυση των αστυνομικών του Α/Τ Περάματος ή επιχείρηση μέσα σε δυο ώρες είχε ολοκληρωθεί:
Περισσότερα από 500 άγρια πουλιά (καρδερίνες, φανέτα, φλώροι, σταρήθρες, κοτσύφια, σταυρομύτες, γαλαζοπαπαδίτσες, βουνοπαπαδίτσες, τσοπανάκοι κ.α) κατασχέθηκαν και απελευθερώθηκαν επί τόπου ή λίγο αργότερα σε επιλεγμένες τοποθεσίες του όρους Αιγάλεω, ενώ αρκετά ήταν και εκείνα που εξαιτίας των άθλιων συνθηκών στα οποία ήταν στοιβαγμένα, χρειάστηκε να μεταφερθούν για φροντίδα και νοσηλεία στις εγκαταστάσεις του ΄΄ΑΝΙΜΑ΄΄.
Οι θηροφύλακες της Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε. υπέβαλαν δεκάδες μηνύσεις σε όσους συνελήφθησαν να έχουν στην κατοχή τους άγρια πουλιά και παράνομα μέσα παγίδευσής τους, ενώ κατέστρεψαν επί τόπου εκατοντάδες ξόβεργες και κλουβιά – παγίδες (καπαντζέδες) που πωλούνταν παράνομα στη λιανική αγορά.
Όπως αργότερα επισήμαναν με δηλώσεις τους τόσο ο αντιπρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας Γ. Αραμπατζής όσο και η εκπρόσωπος του συλλόγου ΄΄ΑΝΙΜΑ΄΄ Μ. Γανωτή, μια ολοκληρωμένη κατά το δυνατόν προσπάθεια περιορισμού του παράνομου εμπορίου αγρίων πουλιών στη χώρα μας, θα πρέπει να περιλαμβάνει και την παράλληλη ευαισθητοποίηση του κοινού που τα αγοράζει, διαμορφώνοντας έτσι και τις συνθήκες ζήτησης…
Στο επίπεδο της καταστολής εξάλλου, απαιτείται η παράλληλη δίωξη των ΄΄πουλοπιαστών΄΄ αλλά και των εμπόρων που τα διακινούν, καθώς οι δυο αυτές κατηγορίες δεν συμπίπτουν πάντα.
Σημειώνεται ότι πριν μερικούς μήνες θηροφύλακες των κυνηγετικών οργανώσεων που συνοδεύονταν από Εισαγγελέα, ανακάλυψαν στο Καματερό ένα…εργοστάσιο που ειδικευόταν στην παραγωγή παγίδων για μικρόπουλα!!
Όλοι οι φορείς πάντως που συμμετείχαν στην επιχείρηση του Σχιστού, συμφώνησαν να επαναλάβουν ανάλογες ΄΄εφόδους΄΄ και σε άλλες περιοχές που δραστηριοποιείται το παράνομο κύκλωμα.
Και σε κάθε περίπτωση, η βούληση κυνηγετικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων να αθροίσουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης παραβατικής συμπεριφοράς, κάνει τις προοπτικές πιο αισιόδοξες…

sxisto1.jpg

sxisto2.jpg

sxisto3.jpg

sxisto4.jpg

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων