Υπογράφεται σήμερα?

0

απο το ethnos.gr

Με μικρές και «ελεγχόμενες» διαφοροποιήσεις στις περιόδους κυνηγίου ορισμένων θηρεύσιμων ειδών, αναμένεται να εκδοθεί σήμερα η νέα ρυθμιστική απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη νέα κυνηγετική σεζόν.

Η τελική υπογραφή θα μπει σήμερα το μεσημέρι από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκο, αλλά, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους», και οι φετινές ρυθμίσεις θα διατηρούν στο σύνολό τους το νομοθετικό καθεστώς το οποίο διέπει το κυνήγι στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Η έναρξη της κυνηγετικής περιόδου θα είναι όπως πάντα η 20ή Αυγούστου, ενώ ως ημερομηνία λήξης ορίσθηκε η 29η Φεβρουαρίου.

Για πρώτη φορά ωστόσο υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η σεζόν να παραταθεί μέχρι και τις 10 Μαρτίου μόνο για το αγριοκούνελο, καθώς σε πολλά νησιά το συγκεκριμένο είδος βρίσκεται σε φάση υπερπληθυσμού, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες.

Αποζημιώσεις
Σε περιπτώσεις μάλιστα όπως αυτές της Λήμνου και της Σαντορίνης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε δεχθεί τις έντονες διαμαρτυρίες αγροτών και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης για την καταβολή αποζημιώσεων και τον έλεγχο του υπερπληθυσμού των αγριοκούνελων.

Πάντως, αν τελικά ο κ. Μπασιάκος παρατείνει για ένα 10ήμερο την κυνηγετική σεζόν για το αγριοκούνελο, είναι σίγουρο ότι αυτό θα γίνει με την ταυτόχρονη απαγόρευση της χρησιμοποίησης κυνηγετικών σκύλων από τους κυνηγούς.

Επειτα από σχετική πρόταση των κυνηγετικών οργανώσεων επίσης, φέτος θα υπάρξουν ημερολογιακές διαφοροποιήσεις στο κυνήγι της ορεινής και της νησιώτικης πέρδικας, με μια μετακίνηση 15 ημερών τόσο όσον αφορά την έναρξη όσο και τη λήξη (εκτός από την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα).

Ετσι, το κυνήγι της πέρδικας θα αρχίσει φέτος στις 3 Οκτωβρίου (άρχιζε στις 15 Σεπτέμβρη) και θα λήξει στις 16 Δεκεμβρίου (έληγε στις 30 Νοεμβρίου).

«Αστάθεια»
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που υπήρξαν τόσο την άνοιξη όσο και το καλοκαίρι είχαν δημιουργήσει μια «αστάθεια» στην αναπαραγωγική διαδικασία της πέρδικας, γι αυτό και η 15η Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να συμπέσει με την περίοδο εξάρτησης των νεοσσών.

Τέλος, προβλέπεται η κλιμακωτή λήξη του κυνηγίου για κάποια υδρόβια, παρυδάτια και δενδρόβια πτηνά, ώστε οι ρυθμίσεις θήρας να είναι απόλυτα συμβατές με τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια οι υπουργικές αποφάσεις για το κυνήγι ουδέποτε έχουν προσβληθεί ή αμφισβητηθεί από την Κομισιόν ή το ΣτΕ, απολαμβάνοντας μια ευρύτερη συναίνεση ή αποδοχή…

Σε αυτό έχουν συντελέσει τα μέγιστα οι περιβαλλοντικές δράσεις που συχνά-πυκνά αναπτύσσουν οι κυνηγετικές οργανώσεις, αλλά και η αναγνωρισμένη από όλους… αποτελεσματικότητα του σώματος της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, που ιδρύθηκε και μισθοδοτείται από την κοινότητα των κυνηγών.

assets_large_t_420_116933.JPG

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων