«Ράβε – ξύλωνε» η απαγορευτική διάταξη κυνηγίου στο δήμο Είρας Μεσσηνίας

0

Ρεπορτάζ: Ανδρέας Βρυώνης

Το Δασαρχείο Κυπαρισσίας τη συμμάζεψε για δεύτερη φορά σε ένα μήνα. Απαγορεύεται μόνο το κυνήγι πέρδικας, λαγού και αγριογούρουνου εντός της απαγορευμένης ζώνης και επιτρέπεται πατνού των αποδημητικών.

Στην Ελλάδα μάλλον αποφασίζουμε χωρίς να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη όλες τις παραμέτρους. Τουλάχιστον αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, μέσα σε ένα μήνα εκδόθηκαν τρεις απαγορευτικές διατάξεις θήρας, από την ίδια υπηρεσία, για την ίδια περιοχή και με τις ίδιες συνθήκες.

Τρεις Απαγορευτικές Διατάξεις με ημερομηνίες 1η, 4η και 23η Οκτωβρίου 2007 εκδόθηκαν από το Δασαρχείο Κυπαρισσίας για το κυνήγι στο Δήμο Είρας, που η κάθε μια είναι τροποποίηση της προηγούμενης.

Στην Τρίτη και τελευταία -μέχρι σήμερα- Απαγορευτική Διάταξη με αριθμό 4095/23-10-2007 μειώνεται κατά πολύ η έκταση όπου απαγορεύεται το κυνήγι και ΜΟΝΟ του αγριόχοιρου, του λαγού και της πέρδικας, ενώ των λοιπών θηρεύσιμων ειδών η άσκηση θήρας επιτρέπεται.

Να θυμίσουμε ότι, η πρώτη απαγορευτική διάταξη ξεκινούσε από την διασταύρωση προς Σύριζο και Βάστα στο Τετράζι μέχρι τα όρια του νομού με τους νομούς Ηλείας και Αρκαδίας, ενώ η Δεύτερη που τροποποίησε την πρώτη, ξεκινούσε από την διασταύρωση προς Μαρίνα στο Κακαλέτρη, έφθανε στα όρια των νομών Ηλείας και Αρκαδίας και κατέληγε στο χωριό Νέδα όπου μέσα από το δρόμο έφτανε στο σημείο όπου ξεκίνησε.

Μετά από διαμαρτυρίες κυνηγών και των Οργανώσεων τους για την άδικη όπως υποστήριζαν απαγόρευση κυνηγίου στην συγκεκριμένη περιοχή, αφού εκεί δεν υπήρχε ούτε ίχνος καμένης γης και η πλησιέστερη καμένη έκταση απείχε κάμποσα χιλιόμετρα, έφτασε η -εν μέρει- δικαίωση.

Δικαιωμένοι αισθανόμαστε κι εμείς στο «Κυνήγι ψάρεμα & περιβάλλον», που βοηθήσαμε με το ρεπορτάζ μας στο προηγούμενο φύλλο να γίνει άρση μιας στείρας απαγόρευσης, η οποία, μόνο συνωστισμό κυνηγών σε άλλες περιοχές θα προκαλούσε με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια τους από τυχόν αδέσποτες βολές άλλων κυνηγών, καθώς και μεγάλη πίεση κάποιων θηραμάτων που σημαίνει μείωση του θηραματικού πληθυσμού. Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είμαστε κάθετα αντίθετοι με κάθε απαγόρευση κυνηγίου, αλλά, διαφωνούμε στις στείρες απαγορεύσεις που γίνονται πολλές φορές χωρίς να υπάρχει όφελος προς τη φύση. Άλλωστε, «τη φύση τη βιώνουμε, δεν την αποστειρώνουμε!»

Συμφωνούμε με την απαγόρευση του κυνηγίου της πέρδικας και μάλιστα, θα ήταν ακόμη καλύτερα να απαγορευτεί το κυνήγι της σε όλη την επαρχία Τριφυλίας, ίσως και του νομού.

Ο Δασάρχης Κυπαρισσίας κ. Σωτήρη Παπαδόπουλου, ούτε λίγο ούτε πολύ μας είχε πει πως δεν είχε λόγο να μην προχωρήσει στην συγκεκριμένη απαγορευτική διάταξη, αφού το ζητούσε η τοπική κοινωνία. Μας είπε ότι, η απαγόρευση της περιοχής ήταν πρόταση ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Είρας, καθώς και της σύμφωνης γνώμης του Κυνηγετικού Συλλόγου Κυπαρισσίας. Όμως, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον Πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Κυπαρισσίας κ. Τάσο Αναστασόπουλο, μας διαβεβαίωσε πως ήταν και είναι κάθετα αντίθετοι με την απαγόρευση του κυνηγίου στην συγκεκριμένη περιοχή και ότι ποτέ δεν συναίνεσαν για κάτι τέτοιο, διότι είναι αδικαιολόγητη.

Μάλιστα, ο κ. Αναστασόπουλος μας είπε (πριν εκδοθεί η τρίτη απαγορευτική διάταξη), πως για το θέμα έγινε μια μικρή σύσκεψη από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο που έφθασε στην περιοχή, τον Δασάρχη Κυπαρισσίας κ. Σωτήριο Παπαδόπουλο και τον ίδιο και αποφασίστηκε, η τροποποίηση και βελτίωση της (δεύτερης) απαγορευτικής διάταξης με πιο αντικειμενικούς όρους (όπως κι έγινε), τα αποτελέσματα της οποίας τροποποίησης βλέπουμε πιο κάτω.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΘΗΡΑΣ

Αποφασίζουμε.

Τροποποιούμε την αριθμ.3505/2/1-10-2001(ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ) ΔΑΣΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΘΗΡΑΣ του Δασαρχείου Κυπαρισσίας ως προς:

1. Την έκταση της παραγράφου Α που απαγορεύει τη θήρα στην «περιοχή Δημοτικών Διαμερισμάτων Κακαλετρίου, Πέτρας, Νέδας, Αμπελιώνας, Αγίου Σώστη και Σκληρού του Δήμου Είρας», η οποία τροποποιείται όπως παρακάτω:

Από οικισμό Νεδα του Δήμου Είρας ακολουθεί τον επαρχιακό δρόμο «Νέδα-Αμπελιώνας –Αγίου Σώστη» μέχρι συναντήσεως του επαρχιακού δρόμου Ανδρίτσαινας-Επικούρειου Απόλλωνα μέχρι τα όρια περιοχής ευθύνης μας με τους Νομούς Ηλείας και Αρκαδίας μέχρι να συναντήσει το δρόμο Μεγαλόπολη-Νέδα και συνεχίζει μέχρι τον οικισμό Νεδα του Δήμου Είρας.

2. Στην ανωτέρω έκταση απαγορεύουμε την άσκηση θήρας μόνο του αγριόχοιρου, του λαγού, της πέρδικας και του αγριοκούνελου. Των λοιπών θηρεύσιμων ειδών η άσκηση θήρας επιτρέπεται.

Κατά τα λοιπά ισχύουν τα όσα αναφέρονται στην αρ. 3505/2/1-10-2001(ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ) ΔΑΣΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΘΗΡΑΣ του Δασαρχείου Κυπαρισσίας.

*Δημοσιεύθηκε στις 5/11/07 στο δεκαπενθήμερο ένθετο της εφημερίδας της Μεσσηνίας ΦΩΝΗ, «Κυνήγι ψάρεμα & περιβάλλον»

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων