Υπό αφανισμό…

0

2231-lynx.jpg
Δημήτρης Αλεξόπουλος/ert.gr

Οι γορίλες, τα τζάγκουαρ και οι λύγκες είναι τα ζώα που κινδυνεύουν περισσότερο με αφανισμό, σύμφωνα με την κατάσταση με τα είδη που έδωσε το Παγκόσμιο ταμείο για τη Φύση (WWF). Σύμφωνα με την ίδια κατάσταση ο αριθμός των υπό αφανισμό ζώων, φυτών και άλλων οργανισμών συνέχισε να μειώνεται το 2007, όμως για ορισμένα είδη όπως οι τίγρεις της Σιβηρίας και οι ορχιδέες η απειλή αφανισμού έχει με επιτυχία αποτραπεί.

Σύμφωνα με την WWF, η λαθροθηρία, ο ιός Εμπολα και η πολιτική αστάθεια στις χώρες της κεντρικής Αφρικής, έχουν οδηγήσει στη μείωση του πληθυσμού των γοριλών μέχρι 60% κατά τα τελευταία 25 χρόνια, ενώ ο πληθυσμός των τζάγκουαρ είναι έξι με επτά φορές μικρότερος στην Αργεντινή, την Παραγουάη και την Βραζιλία σε σχέση με το 1990.

Σημαντικά μειωμένος λόγω της λαθροθηρίας είναι και ο πληθυσμός των λυγκών στις βορειοδυτικές Αλπεις στην Ελβετία παρά τα αυστηρά μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί, από τις τοπικές αρχές.

Την ίδια ώρα ως ενθαρρυντικό μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια βρέθηκαν βόρεια του ποταμού Αμουρ της Ρωσίας ίχνη σιβηρικών τίγρεων ενώ από έρευνες που έγιναν διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι τίγρεις μετανάστευσαν ακόμη και πάνω από 900 χιλιόμετρα βόρεια ακόμη διασχίζοντας και τα κινεζικά σύνορα.

Παράλληλα στο Βιετνάμ, σε ζώνες προστασίας που δημιουργήθηκαν σε ένα εθνικό πάρκο στην επαρχία Χούε αναγνωρίστηκε ένας αριθμός νέων ζώων και φυτών, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ αυτών πέντε νέων ειδών ορχιδέας.

Σύμφωνα με την τελευταία Κόκκινη Λίστα που δημοσιεύθηκε από την Διεθνή Ενωση για Διατήρηση της Φύσης και των Φυσικών Πόρων (IUCN),39% από τα φυτά και τα ζώα κινδυνεύουν με αφανισμό συμπεριλαμβανομένων 16.306 ειδών, από 10.533 που ήταν το 1996.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων