Τρεις ομάδες ειδικών για την αποκατάσταση των καμένων περιοχών

0

Τρεις ομάδες θα εφαρμόσουν δράσεις για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών

Την δημιουργία τριών συντονιστικών ομάδων αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή των Πανεπιστημιακών που συνέταξαν την μελέτη αποκατάστασης και ανάπτυξης του αγροτικού τομέα, των Δασών και της προστασίας του περιβάλλοντος στις πυρόπληκτες περιοχές, οι οποίες θα προχωρήσουν στην άμεση και μακροπρόθεσμη εφαρμογή των προτεινομένων δράσεων. Η απόφαση ελήφθη κατά την διάρκεια συνεδρίασης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρο Κοντό.

Αντικείμενο της πρώτης συντονιστικής ομάδας είναι η αποκατάσταση των ζημιών και η ανάπτυξη στη φυτική παραγωγή και συγκεκριμένα στους τομείς της ελαιοκαλλιέργειας, της αμπελοκαλλιέργειας και της ανασύστασης των λοιπών καρποφόρων δέντρων.

Η δεύτερη ομάδα αναλαμβάνει την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ζωικής παραγωγής και συγκεκριμένα την αντικατάσταση με τις ενδεδειγμένες φυλές ζώων του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου καθώς και την αποκατάσταση ζημιών, την παρακολούθηση της αναχλόασης των βοσκοτόπων και λειμώνων καθώς και την κατασκευή νέων ποιμνιοστασίων.

Η τρίτη ομάδα αναλαμβάνει την παρακολούθηση, την αξιολόγηση και το συντονισμό των έργων υποδομής – αντιδιάβρωσης – φράγματα, κ.λ.π. που θα υπαχθούν στις δράσεις της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου, πάντα σύμφωνα με τη συνταχθείσα μελέτη.

Επίσης, αποφασίστηκε η επαρκής ενημέρωση του γεωτεχνικού προσωπικού των πυρόπληκτων νομών και η εν συνεχεία μέσω αυτού η εκπαίδευση των αγροτών.

Ακόμη, σύμφωνα με τις αποφάσεις της συνεδρίασης, κατά την διάρκεια του τρίτου δεκαημέρου του Ιανουαρίου θα λάβουν χώρα υπό την αιγίδα του υπουργείου, συσκέψεις στην έδρα των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων των πυρόπληκτων περιοχών για την ανταλλαγή απόψεων και τον συντονισμό των παραπάνω ενεργειών, με στόχο την άμεση έναρξη εφαρμογής και υλοποίησης των δράσεων της μελέτης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑ&Τ, κ. Κώστας Σκιαδάς, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, κ. Χρήστος Αυγουλάς, ο Ειδικός Γραμματέας, κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου και του ΕΛΓΑ.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων