Εκφυλίζονται τα αγριογούρουνα

0

Κώστας Καντούρης
kkantouris@dolnet.gr

hmiagrio

Σε… αρνάκια έχουν αρχίσει να μεταλλάσσονται τα αγριογούρουνα στα ελληνικά βουνά από την επαφή τους με εξημερωμένους ή ημιάγριους χοίρους βιολογικών εκτροφών. Η διασταύρωση έχει επικίνδυνες συνέπειες, αφού τα υβρίδια που γεννιούνται είναι ευάλωτα σε ασθένειες και δεν διαθέτουν αναπτυγμένα αντανακλαστικά για να μπορούν να επιβιώνουν στα δάση.
«Τα τελευταία δύο χρόνια, από τα αγριογούρουνα που σκοτώνουν οι κυνηγοί υπολογίζουμε πως το 80% είναι υβρίδια και αυτό φαίνεται τόσο από το τρίχωμα και το χρώμα όσο και από το κρέας τους», επισήμανε στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Σερρών Δημήτρης Τζήκας, ο οποίος έθεσε το πρόβλημα υπόψη των υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Όπως εξηγεί ο κ. Τζήκας, τα υβρίδια που προκύπτουν από τη διασταύρωση αγριογούρουνων με ζώα εκτροφής είναι ευάλωτα σε ασθένειες που κληρονομούν από τα οικόσιτα, ενώ δεν έχουν έχουν αναπτυγμένες ικανότητες για ν΄ αντιμετωπίσουν τους κινδύνους των άγριων ζώων στο δάσος και να επιβιώσουν. «Μπορεί μία πανώλη να μεταφερθεί σε χοιροστάσια, επίσης μπορούν να μεταδοθούν και στον άνθρωπο ασθένειες από την κατανάλωση του κρέατος, όπως η τριχινίαση- αν και αυτό δεν είναι εύκολο», τόνισε.
Όπως βεβαιώνουν στελέχη δασαρχείων και κτηνιατρικών υπηρεσιών, ο υβριδισμός των αγριογούρουνων είναι φαινόμενο που παρατηρείται πλέον σε όλα τα βουνά της χώρας, ειδικά μετά την επιδότηση βιολογικών εκτροφών ήμερων και ημιάγριων χοίρων. «Εμείς βλέπαμε σε μια βιολογική παραγωγή οικόσιτα γουρούνια, δηλαδή άσπρα, που με τον χρόνο άλλαζαν χρώμα από τις διασταυρώσεις με άγρια και ημίαιμα», τόνιζαν κυνηγοί της Βόρειας Ελλάδας, που δεν είναι αντίθετοι στις λειτουργίες τέτοιων μονάδων αλλά ζητούν να ληφθούν μέτρα για τη φύλαξή τους.
Όπως έχουν επισημάνει οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι βιολογικές κτηνοτροφικές μονάδες δεν περιφράσσονται. Απλώς υπάρχει η σύσταση προς τους ιδιοκτήτες τους όταν εντοπίζουν αγριογούρουνα να πλησιάζουν τα εκτρεφόμενα ζώα να τα απομακρύνουν από το κοπάδι τους.
«Εμείς κάνουμε ελέγχους και προσπάθειες να μην εκφυλιστούν τα άγρια. Μάλιστα απαγορεύουμε την ελεύθερη βοσκή των ημιάγριων, αλλά όταν για μια χοιρομάνα η έκταση όπου πρέπει να γίνεται η βοσκή είναι 17 στρέμματα, είναι αντιληπτό πως όσοι έλεγχοι και αν γίνουν δεν είναι δυνατόν να περιοριστεί αυτό», επισήμανε από την πλευρά του ο δασάρχης Σιδηροκάστρου Ευστράτιος Χοτζούδης, που έχει ασχοληθεί με το θέμα του υβριδισμού.
Μάλιστα σε έγγραφο του δασαρχείου προς τον τοπικό κυνηγετικό σύλλογο το 2005, επισημαίνεται πως «η ελεύθερη βοσκή ήμερων ή ημιάγριων χοίρων σε δάση και δασικές εκτάσεις δημιουργεί κινδύνους εκφυλισμού του ενδημικού αγριόχοιρου, αφού η επιμειξία τους είναι έντονη και δημιουργεί υβρίδια, με αποτέλεσμα τη γενετική μόλυνση». Στο πλαίσιο αυτό ελήφθη απόφαση από το δασαρχείο για την απαγόρευση της ελεύθερης βοσκής ήμερων και ημιάγριων χοίρων για δέκα χρόνια.
«Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν τα ζώα που σκοτώνονται στο κυνήγι είναι υβρίδια, πρέπει να γίνει έλεγχος DΝΑ γι΄ αυτό. Ωστόσο ανησυχούμε πολύ, καθώς βλέπουμε κάθε χρόνο ότι η εμφάνιση των ζώων δεν είναι αυτή που εμείς γνωρίζαμε», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Σιδηροκάστρου Χαριζάνης Νάσκος. «Υπάρχουν κοπάδια με ήμερα τα οποία περιφέρονται στο βουνό και είναι επόμενο να ζευγαρώσουν με άγρια, γι΄ αυτό και απαγορεύτηκε η ελεύθερη βοσκή», κατέληξε.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων