Επίθεση σε αγρότη από αρκούδα

0

 

 

arctos.jpg

.

.

.

του Κώστα Καντούρη

“ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”

Το περιστατικό συνέβη λίγο πριν από το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου σε αγροτική περιοχή της Κλαδοράχης Φλώρινας, όταν ο αγρότης Γιώργος Πιερίας πήγε στο χωράφι του, για να ποτίσει τα καλαμπόκια. Χωρίς να το αντιληφθεί, βρέθηκε απέναντι σε μία καφέ αρκούδα, που έτρωγε καλαμπόκια. “Όρμηξε πάνω του, τον έριξε κάτω, πήγε να αμυνθεί με τα χέρια και τον τραυμάτισε, ώσπου τελικά έφυγε, όταν ήδη ήταν πεσμένος στο έδαφος”, περιέγραψε το σκηνικό η κόρη του 70χρονου.

Ο 70χρονος κατάφερε να ξεφύγει από τα νύχια του άγριου ζώου, τραυματισμένος στο κεφάλι, στο λαιμό και στο πόδι και νοσηλεύεται, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο. “Πήγε να ποτίσει το χωράφι του, δεν πήγε στη σπηλιά της να την προκαλέσει, ποιος θα τους προστατεύσει αυτούς τους ανθρώπους;”, είπε συγκλονισμένη η κόρη του 70χρονου Βασιλική Πιερία.
Η επίθεση της αρκούδας έχει προβληματίσει έντονα ακόμη και τις οργανώσεις προστασίας άγριων ζώων. “Είναι ανησυχητικό πως παρά τις υψηλές θερμοκρασίες οι αρκούδες φτάνουν τόσο χαμηλά στον κάμπο, που σημαίνει ότι δεν έχουν τροφή”, υποστήριξε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης για την προστασία της καφέ αρκούδας “Αρκτούρος” Λάζαρος Γεωργιάδης, επιρρίπτοντας ευθύνες στην πολιτεία για την έλλειψη μέτρων προστασίας. “Τους αγρότες ποιος θα τους προστατεύσει, όταν δέχονται τέτοιες επιθέσεις; Οι οικολόγοι που αναπτύσσουν ευαισθησίες μέσα από τα γραφεία τους έχοντας ανοιχτό το αιρ κοντίσιον;”, διερωτήθηκε οργισμένη η κόρη του ηλικιωμένου αγρότη.
Ωστόσο τον κ. Πιερία επισκέφθηκαν χθες μέλη του “Αρκτούρου” εκφράζοντας τον προβληματισμό τους και αποδίδοντας την επίθεση της αρκούδας σε έλλειψη μέτρων από την πολιτεία. “Αν είχαν γίνει δεκτά τα υπομνήματα και οι προτάσεις μας και ειδικά αν εμπλουτίζονταν οι ορεινές περιοχές όπου ζουν με τροφή, δεν θα είχαμε τέτοια φαινόμενα”, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. “Στο νοσοκομείο πάντως δεν είδαμε κανέναν εκπρόσωπο της πολιτείας”, πρόσθεσε με νόημα.
Η τελευταία επίθεση ήρθε να προστεθεί σε άλλες δύο που έγιναν τα τελευταία χρόνια σε πεδινές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, σε Καστοριά και Πτολεμαΐδα. “Εμείς ετοιμάζουμε πάλι ένα υπόμνημα, για να προτείνουμε τη λήψη μέτρων, που αφορούν την προστασία κυρίως των ανθρώπων που ζουν κοντά στα άγρια ζώα. Πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ανθρώπους αυτούς”, επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης. Είναι χαρακτηριστικό πως η απορροφητικότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων για τέτοια μέτρα είναι πολύ μικρή στις περιοχές όπου ζουν άγρια ζώα, ειδικά στη Δυτική Μακεδονία. “Οι νομαρχίες Καστοριάς και Γρεβενών έκαναν κάποιες κινήσεις, ελπίζουμε πως στο Δ’ Πλαίσιο Στήριξης θα γίνουν πιο θετικά βήματα”, κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων