Διαμαρτυρία για πρόταση απαγόρευσης κυνηγίου στο Καλοχώρι

0

Με επιστολή διαμαρτυρίας απάντησε η ΚΟΜΑΘ στην ερώτηση του Βουλευτή Θεόδωρου Καράογλου στην οποία προτείνει να απαγορευθεί η θήρα στην περιοχή Καλοχωρίου. Ο Βουλετής στην ερώτηση προς τον  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο “Έλεγχος παράνομου κυνηγιού δίπλα από το Περιβαλλοντικό Πάρκο του Καλοχωρίου”  αναφέρει τα εξής:

“Ο υδροβιότοπος του Δέλτα τον Αξιού ποταμού στον Νομό Θεσσαλονίκης έχει αποτελέσει πολλές φορές θέμα ευρέων συζητήσεων όσον αφορά στην προστασία και την ανάδειξη του οικοσυστήματος της περιοχής.

Αναπόσπαστο κομμάτι του υδροβιότοπου του Δέλτα του Αξιού αποτελεί το Περιβαλλοντικό Πάρκο της Λιμνοθάλασσας του Καλοχωρίου, όπου και βρίσκουν καταφύγιο σπάνια και απειλούμενα είδη πουλιών. Δεν είναι, ωστόσο, λίγα τα περιστατικά παράνομου κυνηγιού, που καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή του Περιβαλλοντικού Πάρκου, τα οποία πλήττουν σοβαρά την πανίδα της περιοχής, καθώς θέτουν σε κίνδυνο τη διάσωση σπάνιων και απειλούμενων ειδών πουλιών. Γεγονός που έχει επισημανθεί και σε προηγούμενη σχετική κατατεθείσα ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό με θέμα «Απαγόρευση κυνηγιού δίπλα από το Περιβαλλοντικό Πάρκο του Καλοχωρίου» (Αρ. Πρωτ. 2415/25.07,08), ερώτηση ωστόσο που υπογραμμίζει τη δράση των παράνομων κυνηγών και όχι των κυνηγών, που οργανωμένοι σε συλλόγους, σέβονται το οικοσύστημα και την πανίδα της περιοχής, ακολουθώντας τις ρυθμιστικές διατάξεις για τα θηρεύσιμα είδη των κυνηγετικών περιόδων και προστατεύοντας αποτελεσματικά την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

– Προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο μέτρα, ώστε να υπάρξει ουσιαστικός και άμεσος έλεγχος του παράνομου κυνηγιού στην ευρύτερη περιοχή του περιβαλλοντικού πάρκου της λιμνοθάλασσας του Καλοχωρίου;”

Η ΚΟΜΑΘ με την επιστολή που ακολoυθεί απαντά στον ερωτώντα βουλευτή επισυνάπτοντας το έγγραφο με αρ. πρωτ. 1525/3-7-2008 συνοδεύόμενο απο φωτογραφικό υλικό που δείχνει την απαράδεκτη κατάσταση του “προστατευόμενου περιβαλλοντικού πάρκου” .

Διαμαρτυρία για ερώτηση στη Βουλή σχετικά με πρόταση απαγόρευσης κυνηγίου στο Καλοχώρι Θεσ/νίκης

Αξιότιμε κ. Βουλευτά,

Με την παρούσα επιστολή μας διαμαρτυρόμαστε και εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας διότι με τις ερωτήσεις που καταθέσατε στη Βουλή στις 25/7/08 και 24/9/08 ζητάτε την εφαρμογή μέτρων για απαγόρευση του κυνηγίου στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκη, ενώ επίσης αναφέρετε πως εκεί υπάρχει έντονη λαθροθηρία.

Διαπιστώνουμε πως, σε αντίθεση με το πολιτικό ύφος και ύψος που σας διακρίνει, επιλέξατε να εμπλουτίσετε το πολιτικό σας βιογραφικό με ερωτήσεις στη Βουλή χωρίς να έρθετε σε επικοινωνία με τους χρήστες της περιοχής, χωρίς να επικοινωνήσετε με την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης, απαξιώνοντας το έργο της Ομοσπονδίας μας και το επιστημονικό δυναμικό της (που απαρτίζεται ενδεικτικά από 6 Δασολόγους, 2 Δασοπόνους και 1 Νομικό) και που ενδελεχώς έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα του Καλοχωρίου και που έχει καταθέσει αναλυτική τεκμηριωμένη πρόταση προς το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης μαζί με κατατοπιστικό φωτογραφικό υλικό.

Το Καλοχώρι είναι ένας από τους ελάχιστους τόπους όπου επιτρέπεται το κυνήγι υδροβίων και η μοναδική δυνατότητα για άσκηση θήρας υδροβίων για τους χιλιάδες κυνηγούς του Νομού Θεσσαλονίκης, ενώ υπάρχουν τεράστιες γειτονικές εκτάσεις δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων όπου εδώ και χρόνια έχει απαγορευτεί το κυνήγι.

Επίσης από τα στοιχεία μας, αλλά και από τα στοιχεία της αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας δεν επιβεβαιώνεται έντονη λαθροθηρία στην περιοχή του Καλοχωρίου, όπως με ευκολία αναφέρετε στις σχετικές ερωτήσεις σας.

Επίσης σας θυμίζουμε πως με χρήματα αποκλειστικά των κυνηγών ασκείται σημαντικό έργο φύλαξης σε συνεργασία με τη δασική υπηρεσία, ενώ ήδη η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης έχει προβεί σε προκήρυξη για πρόσληψη νέου θηροφύλακα με θέση εργασίας τον Κυνηγετικό Σύλλογο Χαλάστρας.

Πιστεύουμε πως όλες αυτές οι ενέργειες σας και η έλλειψη διάθεσης για επικοινωνία με τις κυνηγετικές οργανώσεις να μην λειτουργούν μέσα από την «πίεση» για απορρόφηση κονδυλίων στην περιοχή για δημιουργία «περιβαλλοντικού πάρκου», αποδιώχνοντας τους χρήστες από εκεί. Κύριε Καράογλου κονδύλια μεγάλων ποσών έχουν ξοδευτεί και για το γειτονικό εθνικό πάρκο της λίμνης Κορώνειας και τα αποτελέσματα αυτών είναι σήμερα … να μην υπάρχει καν νερό στη λίμνη. Εκτός αν η επιτυχία είναι πως και από εκεί απομακρύνθηκαν οι κυνηγοί!!!!

Με τις σκέψεις αυτές εκφράζουμε την έντονη πικρία μας όπου για άλλη μια φορά στοχοποιείται το κυνήγι ως ο «μόνιμος ένοχος» για τα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα, με τις ερωτήσεις σας δε «ρίχνετε νερό στο μύλο» της απαξίωσης του τεράστιου έργου, που εθελοντικά και με χρήματα των κυνηγών υλοποιούν, οι κυνηγετικές οργανώσεις. Είναι σχήμα οξύμωρο αυτό το έργο να αναγνωρίζεται από την ελληνική Πολιτεία, τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά παραμένει άγνωστο στον τοπικό μας βουλευτή!!!

Με τιμή

Ο Πρόεδρος: Ιωάννης Πολύχρονης

Ο Γεν. Γραμματέας: Νικόλαος Καλογεράκος

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων