Ψήφισμα της ΚΟ Κρήτης & Δωδεκανήσου

0

ΨΗΦΙΣΜΑ της ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ  της  Α΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ-ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Χανιά, 23 Νοεμβρίου 2009

Η Γενική Συνέλευση αφού έλαβε υπόψη της:
1.    Τη μεταφορά της αρμόδιας Δ/νσης Θήρας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο νεοσυσταθέν Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κύκλοι του οποίου στο παρελθόν έχουν εκφράσει, μέσω αποφάσεών τους, την αντικυνηγετική τους θέση.
2.    Την καταγεγραμμένη αντίδραση του κυνηγετικού κόσμου σε αδικαιολόγητες και μη τεκμηριωμένες προσπάθειες και αποφάσεις περιορισμού του κυνηγίου (Έβρος, Πελοπόννησος, Καλαμάς, Κρήτη), για τις οποίες η ΚΣΕ έχει προσφύγει για την ακύρωσή τους.
3.    Ότι το κυνήγι, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αποτελεί μια συμβατή προς το περιβάλλον ανθρώπινη δραστηριότητα. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε.) όχι μόνο θεωρεί το κυνήγι συμβατή δραστηριότητα, αλλά έχει αναλάβει την προώθηση του αειφόρου κυνηγίου ως μέσο για την προστασία της βιοποικιλότητας και τη διατήρηση της φύσης.
4.    Ότι η  Ε.Ε. έχοντας αναγνωρίσει το σημαντικό έργο των Κυνηγετικών Οργανώσεων συνεργάζεται μαζί τους και ενισχύει και προωθεί τον ρόλο των κυνηγών στη διαχείριση του περιβάλλοντος.
5.    Ότι η νομοθεσία που αφορά στο κυνήγι στην χώρα μας καθίσταται από τις αυστηρότερες της Ευρώπης, η δε συμμόρφωση της Ελλάδας στις Κοινοτικές Οδηγίες, έχει επισήμως αναγνωριστεί και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
6.    Ότι κατά πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οργανωμένη θήρα αποτελεί μορφή διαχείρισης και άρα, προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
7.    Ότι ήδη από τον Οκτώβριο του 2004, η Ομοσπονδία Ενώσεων για το Κυνήγι και τη Διατήρηση της Φύσης της ΕΕ ( Federation of Associations for Hunting and Conservation of the EU, FACE) και η BirdLife International υπέγραψαν μια συμφωνία συνεργασίας με σκοπό να υποστηριχθεί το βιώσιμο κυνήγι και να διατηρηθούν τα άγρια πουλιά με την εφαρμογή των οδηγιών περί φύσης της ΕΕ. Στη συμφωνία αυτή αναγνωρίζεται ότι το βιώσιμο κυνήγι μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στη διατήρηση των ειδών, καθώς παρέχει το κίνητρο για τη διατήρηση και τη βελτίωση πολλών σημαντικών οικοτόπων και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας εν γένει.
8.    Το γεγονός ότι η θήρα ως δραστηριότητα προσφέρει στο ΑΕΠ, συντηρεί περίπου 45 επαγγέλματα και το κυριότερο αποτελεί παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης σε περιφερειακές και μειονεκτικές περιοχές.
9.    Την περιρρέουσα αρνητική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί από κοινωνικές ομάδες, με τη στήριξη πολλών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, κατά του κυνηγιού. Ο αρνητισμός αυτός στηρίζεται σε ακραίους συναισθηματισμούς, χωρίς επιστημονική βάση και γνώση της πραγματικότητας και συνεπώς άγνοια του ρόλου του κυνηγιού στη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος.
10.    Το γεγονός ότι οι κυνηγετικές οργανώσεις έχουν παράξει και συνεχίζουν να παράγουν ένα σημαντικότατο έργο, το οποίο είτε παραγνωρίζεται είτε μηδενίζεται από συγκεκριμένους κύκλους. Πιο συγκεκριμένα:
o    α) οι κυνηγετικές οργανώσεις, σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και επιστημονικούς φορείς, παράγουν σοβαρό επιστημονικό έργο, με σκοπό την πιο ορθολογική διαχείριση της άγριας ζωής,
o    β) πραγματοποιούν, με επιστημονική καθοδήγηση, σπορές, δενδροφυτεύσεις, αναδασώσεις, κατασκευή υδατοσυλλογών, αλλά και εκτροφή και απελευθέρωση ενδημικών θηραμάτων που εμπλουτίζουν την υπάρχουσα πανίδα, εδώ και πολλά χρόνια, με στόχο την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας,
o    γ) ίδρυσαν την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, η οποία έχει να επιδείξει αποδεδειγμένα ένα τεράστιο έργο.
11.    Την πρόκληση να είναι μοναδικοί συνομιλητές του Υπουργείου, για θέματα που αφορούν στο περιβάλλον, διάφορες ΜΚΟ, οι οποίες παράλληλα χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια και την ίδια στιγμή να αποκλείονται από συνομιλητές οι κυνηγετικές οργανώσεις με το τεράστιο, αυτοχρηματοδοτούμενο έργο.

Η Γενική Συνέλευση καλεί:
1.    Την πολιτική ηγεσία και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής να δεχτούν τις κυνηγετικές οργανώσεις ως ισότιμους συνομιλητές, ως οφείλουν, οι οποίοι έχουν την εμπειρία και την επιστημονική κατάρτιση, για να εξασφαλιστεί το μέγιστο όφελος τόσο για το φυσικό περιβάλλον όσο και για τις κοινωνίες της περιφέρειας.
2.    Τους κατά τόπους φορείς και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να στηρίξουν τις κυνηγετικές οργανώσεις και το τεράστιο έργο τους και μαζί να συμβάλλουν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών.
3.    Όλους τους Βουλευτές και Πολιτικούς να στηρίξουν, ασκώντας την επιρροή τους, το έργο των κυνηγετικών οργανώσεων.
4.    Τους κυνηγούς να σταθούν στο πλευρό των οργανώσεών τους και να είναι έτοιμοι να αντιδράσουν μαζικά, ενωτικά, μαχητικά και κυρίως υπεύθυνα κατά της οποιασδήποτε επίθεσης κατά του κυνηγιού.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων