Νέα ρυθμιστική απο το Υπ. Περιβάλλοντος

0

Υπογράφτηκε από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας κ. Θάνο Μωραΐτη, Νέα Ρυθμιστική Απόφαση για το κυνήγι και βρίσκεται για δημοσίευση στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Με τη Νέα Ρυθμιστική Απόφαση τακτοποιούνται και τυπικά όλες οι εκκρεμότητες που είχαν επισημανθεί στην προηγούμενη Ρυθμιστική, για τις οποίες είχε προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ετσι το κυνήγι θα διεξάγεται κανονικά μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε λήγει η κυνηγετική περίοδος για φέτος και με τις ίδιες προϋποθέσεις και περιορισμούς που διεξαγόταν μέχρι σήμερα.
Ο κυνηγετικός κόσμος μετά από την μεγάλη αναστάτωση που προκλήθηκε λόγω της ποσωρινής παύσης του κυνηγίου, αισθάνεται ικανοποίηση για την υπογραφή της νέας Ρυθμιστικής.

Απο το υπουργείο διευκρινίζεται ότι “η έκδοση της εν λόγω απόφασης κρίθηκε επιβεβλημένη όχι βεβαίως για να παρακάμψουμε το ΣτΕ ?το οποίο σεβόμαστε και τιμούμε- ούτε όμως για να ικανοποιήσουμε τους κυνηγούς.

Η έκδοση της υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω νομικές εμπλοκές από το ότι οι 230.000 Έλληνες κυνηγοί έχουν ήδη πληρώσει τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία ποσά έκδοσης των αδειών τους, καθώς και εκ του ότι, στην παρούσα κρίσιμη για την ελληνική οικονομία φάση που διανύουμε, θα ήταν άδικο να στερήσουμε τις μικρομεσαίες ξενοδοχειακές και συναφείς επιχειρήσεις της ορεινής , κυρίως, Ελλάδας που εξαρτώνται από τους κυνηγούς, από ένα σημαντικό για αυτούς οικονομικό πόρο”.

Στο διά ταύτα λοιπόν “είναι αυτονόητο ότι η απόφαση αυτή εκδίδεται μόνον για την φετεινή κυνηγετική περίοδο ?που άλλωστε οδεύει προς την λήξη της- και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πρόκριμα για παρόμοιες αποφάσεις στο μέλλον. Όπως ήδη ενημερώσαμε τόσο τους κυνηγούς όσο και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, δεσμευόμαστε να ξεκινήσουμε άμεσα ένα ευρύ διάλογο έτσι ώστε να συζητηθεί διεξοδικά το ζήτημα του κυνηγιού στην Ελλάδα και να θέσουμε ?επί τέλους-τις βάσεις για την αειφορική του άσκηση”.

“Η ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των φυσικών βιοτόπων, της άγριας ζωής και την βιοποικιλότητας είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της πολιτικής του ΥΠΕΚΑ. Στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την υλοποίηση του στόχου αυτού, θα πρέπει όμως να ρυθμιστούν όλες εκείνες οι χρήσεις και δραστηριότητες που επιδρούν στην οικολογική ισορροπία, ιδιαίτερα δε αν ορισμένες από αυτές τις δραστηριότητες ασκούνται στην χώρα μας εδώ και πολλές δεκαετίες χωρίς ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο.

Μια από τις δραστηριότητες αυτές είναι και το κυνήγι, πού όπως διαπιστώσαμε, εξακολουθεί να ρυθμίζεται από ένα νομοθετικό πλαίσιο αναχρονιστικό, αντιφατικό, ασαφές και στο οποίο δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί πλήρως και ουσιαστικά, το Κοινοτικό Δίκαιο ( Οδηγία 79/409/ΕΟΚ και Οδηγία 92/43) και οι Διεθνείς Συμβάσεις που έχει ήδη κυρώσει η χώρα μας (Σύμβαση Βέρνης, Σύμβαση Βόννης, Σύμβαση για την Βιοποικιλότητα κλπ).

Μετά από σχετική προσφυγή, το ΣτΕ, ανέστειλε την 103382/2740/4-8-2009 ΥΑ του Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης, με την οποία ρυθμιζόταν το κυνήγι κατά την τρέχουσα περίοδο (2009-2010). Η εν λόγω απόφαση στηρίζεται, κυρίως, στο ότι δεν υπάρχουν για τα διάφορα είδη θηραμάτων επικαιροποιημένες μελέτες έτσι ώστε η άσκηση του κυνηγίου να γίνεται χωρίς να κινδυνεύει η πληθυσμιακή ισορροπία των ειδών αυτών. Το ΥΠΕΚΑ, μετά από διαβούλευση με τους εκπροσώπους των κυνηγών, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και την αρμόδια Υπηρεσία, αποφάσισε την έκδοση νέας ρυθμιστικής απόφασης για το κυνήγι (ΥΑ 183643/4418/17.12.2009) για την τρέχουσα περίοδο.

Με τη νέα αυτή ρυθμιστική διευκρινίζεται επί πλέον ότι το κυνήγι απαγορεύεται σε όλες τις περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί Δασικές Απαγορευτικές Αποφάσεις Κυνηγίου λόγω πυρκαγιών, και ισχύουν σήμερα, και όχι μόνο για τις περιοχές που κάηκαν το 2009″.

“από την εφημερίδα Νεοι Αγώνες”

Άργησε αλλά υπογράφτηκε η απόφαση
Με τη νέα χθεσινή απόφαση οι κυνηγοί ξαναπιάνουν τα όπλα, αλλά η ζημιά ήδη έγινε, όπως σημειώνει και ο πρόεδρος της Ε΄Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου Παναγιώτης Τσιλίκης. Θυμίζουμε ότι στο ΣτΕ προσέφυγε Ζωοφιλική Οργάνωση κατά της απόφασης του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και εκδόθηκε απόφαση αναστολής, δηλαδή απαγόρευσης προσωρινά του κυνηγίου. Παρόλο που για τις καμένες εκτάσεις υπάρχει σχετική νομοθεσία που απαγορεύει το κυνήγι η απαγόρευση, έστω και προσωρινή, αφορούσε όλη τη χώρα. Τελικά αντιλήφθηκαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος ότι άργησαν να αντιδράσουν και χθες ο υφυπουργός Θάνος Μωραϊτης, υπέγραψε και η απόφαση στάλθηκε για δημοσίευση σε ΦΕΚ. Πάντως το κυνήγι από σήμερα επιτρέπεται.

Καθολική η αντίδραση
Η νομαρχιακή επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στην χθεσινή ανακοίνωση της, που λόγω των εξελίξεων αποδείχτηκε άκαιρη, ή μπορεί να θεωρηθεί και…προφητική,  επισημαίνει ότι η απαγόρευση του κυνηγιού συναντά την καθολική αντίδραση όχι μόνο των κυνηγών και
προσθέτει ότι η  απόφαση είναι ανεξήγητη και πέραν των άλλων, προκαλεί αλυσίδα προβλημάτων σε μια σειρά επιχειρήσεων και μάλιστα μεσούσης της οικονομικής κρίσης. «Ασφαλώς, προσθέτει,  πρέπει να υπάρχουν αυστηροί κανόνες και για τους λαθροθήρες, τους παραβάτες εν γένει, η τιμωρία να είναι σκληρή. Από του σημείου όμως αυτού έως εκείνου της γενικής απαγόρευσης, υπάρχει τεράστια διαφορά. Το κυνήγι είναι σπορ, αποτελεί διέξοδο για εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών και πουθενά στον κόσμο δεν έχει τεθεί υπό διωγμό και η συντριπτική πλειοψηφία των κυνηγών έχει αναπτυγμένη οικολογική συνείδηση, προστατεύει το περιβάλλον, σέβεται τους νόμους».

Η Ν.Ε ως δέκτης των αντιδράσεων της Κοινής Γνώμης και έχοντας πλήρη γνώση των προβλημάτων, πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί άμεσα λύση. «Υπερθεματίζουμε, αναφέρει, για την προστασία του περιβάλλοντος, της χλωρίδας και της πανίδας, αλλά οι υπερβολές δεν βοηθούν σε τίποτε, αντίθετα, συσσωρεύουν προβλήματα και επιφέρουν σύγχυση».

Οικολογικές ευαισθησίες δεν έχειμόνον η υπουργός
Επικεντρώνοντας την κριτική της στην κ.Μπιρμπίλη η Ν.Ε τονίζει: «Δεν έχει μόνο η Υπουργός Περιβάλλοντος οικολογικές ευαισθησίες, ούτε μπορείνα διεκδικήσει τη μονοπώληση του ενδιαφέροντος για το περιβάλλον. Διαβεβαιώνουμε ότι νοιαζόμαστε ίσως περισσότερο εμείς όλοι που ζούμε πιο κοντά σ’ αυτό, στην περιφέρεια και υφιστάμεθα τις συνέπειες αλόγιστων πολιτικών».
Καταλήγοντας το τοπικό ΠΑΣΟΚ καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει ενδεχόμενες απόψεις για συνέχιση της απαγόρευσης η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση και με τις διακηρυχθείσες αρχές του, πολύ δε περισσότερο που πάρθηκε ερήμην της κοινωνίας, η οποία πρέπει να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων μέσα από τον διάλογο. Πριν καλά,καλά γίνει γνωστή η θέση αυτή του τοπικού ΠΑΣΟΚ μπήκε η υπογραφή και έμεινε η κριτική ως απόδειξη ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί δεν είναι στο απυρόβλητο.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων