Έκοβαν παράνομα τσάι και τους έπιασαν θηροφύλακες

0

tsaiΤην ποικίλη δράση της αναδεικνύει η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου (Κ.Ο.Η.) με την αποκάλυψη μιας υπόθεσης που αφορά παράνομη συλλογή τσαγιού.

Το περιστατικό έπεσε στην αντίληψη της θηροφυλακής την Κυριακή, στο Ζαγόρι.

Συγκεκριμένα, μετά από αξιοποίηση σχετικών πληροφοριών από κατοίκους της περιοχής, το πρωί της Κυριακής, στη θέση «Αυγερινός» στο Βραδέτο, οι ομοσπονδιακοί θηροφύλακες συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω τρεις Αλβανούς, οι οποίοι από κοινού είχαν συλλέξει παράνομα μεγάλη ποσότητα τσαγιού. Όπως διαπιστώθηκε, είχαν συλλέξει 63 κιλά τσάι του βουνού, το οποίο είχαν σε 350 «ματσάκια».

Με τη συνδρομή του Δασαρχείου Ιωαννίνων και του υπευθύνου θήρας, και οι τρεις οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Κήπων, όπου σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους.

Επίσης, σύμφωνα με τη νομοθεσία, κατασχέθηκαν το αυτοκίνητο με το οποίο μετέφεραν την ποσότητα του τσαγιού, η άδεια κυκλοφορίας και το δίπλωμα οδήγησης του κατόχου.

Η ποσότητα του τσαγιού θα δημοπρατηθεί αύριο Τετάρτη από το Δασαρχείο Ιωαννίνων.

Η Ε’ ΚΟΗ υπενθυμίζει, ότι σύμφωνα με τη δασική αστυνομική διάταξη, επιτρέπεται η κοπή και όχι η εκρίζωση του τσαγιού του βουνού και μόνο μετά την ανθοφορία και προς το τέρμα της ανθήσεώς του, και πάντα όχι νωρίτερα της 10ης Ιουλίου, για οικιακή χρήση. Προκειμένου για εμπορία απαιτείται απόφαση του οικείου γενικού γραμματέα της Περιφέρειας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Με αφορμή και το εν λόγω περιστατικό, η Ε’ ΚΟΗ επισημαίνει ότι οι αρμοδιότητες της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής «δεν εξαντλούνται στην τήρηση της νομοθεσίας για την άσκηση της θήρας μόνο, όπως ίσως πολλοί νομίζουν, αλλά είναι εξαιρετικά διευρυμένες, και οι θηροφύλακες μπορούν να επεμβαίνουν σε περιστατικά λαθροϋλοτόμισης, λαθραλιεία, πυρκαγιές και όπου αλλού γίνεται καταστρατήγηση του νόμου για το περιβάλλον». Τέλος, καλεί τον κάθε πολίτη που γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό με παράνομη συλλογή τσαγιού ή ρίγανης, να ενημερώνει την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή «προκειμένου να αντιμετωπιστεί το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο» όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

http://www.agon.gr/news/117/ARTICLE/22272/2013-07-16.html

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων