Συνέντευξη της Υπουργού κ. Τίνας Μπιρπίλη…

0

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΤΙΝΑΣ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ

ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΣΤΟΝ Ρ/Σ «FLASH»

ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Γ. ΚΥΡΤΣΟ

ΚΑΙ Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟ

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα συναντήσουμε την κα Τίνα Μπιρμπίλη Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Μια από τις πρώτες συνεντεύξεις της.

Κυρία Μπιρμπίλη καλή σας ημέρα.

Τ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Καλημέρα.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Γεια σας.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να ξεκινήσουμε από το σημερινό νομοσχέδιο για τα δάση της Αττικής. Τι επενδύετε πολιτικά σ’ αυτό το νομοσχέδιο κα Μπιρμπίλη, που απ’ ότι δείχνουν τα πράγματα θα έχει τη στήριξη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έστω με έναν ιδιότυπο τρόπο δηλαδή της κομματικής πειθαρχίας που ακούσατε προηγουμένως και στο δελτίο ειδήσεων.

Τ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Κοιτάξτε είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο αποβλέπει σε δυο πράγματα. Το ένα είναι να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν την αυθαιρεσία, ειδικά στις καμένες δασικές εκτάσεις, με ένα μέτρο το οποίο είναι δραστικό. Ουσιαστικά το νομοσχέδιο χτυπάει την καρδιά του προβλήματος, δηλαδή πρώτον την απαγόρευση της εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών και της έκδοσης οικοδομικών αδειών και δεύτερον είναι ότι προχωράμε σε πολύ πιο αυστηρά κριτήρια για τον ορισμό του δάσους. Αυτά τα δυο είναι τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου τα οποία συγκέντρωσαν και την μεγαλύτερη κριτική ή τη μεγαλύτερη, αν θέλετε,   αποδοχή.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Και γιατί υπήρξαν αντιδράσεις; Δηλαδή έχουν έτσι τοπικό χαρακτήρα; Κάποιοι που θέλουν να αξιοποιήσουν τα δάση δηλαδή να τα μετατρέψουν σε ακίνητα; Να οικοπεδοποιήσουν; Ποια είναι η εκτίμησή σας;

Τ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Κοιτάξτε, καταρχήν το νομοσχέδιο αυτό έχει αντιδράσεις από τρεις μεγάλες ομάδες. Η μια, με την οποία θα μπορούσα να πω ότι κι εγώ συμφωνώ με την αντίδραση και την κριτική που έχει εκφράσει, τονίζει ότι το νομοσχέδιο είναι σε ένα βαθμό αποσπασματικό. Και πράγματι, είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει πιλοτική κυρίως εφαρμογή στο πρώτο κομμάτι του νόμου, γιατί αφορά μόνο στα καμένα της Αττικής, ενώ υπάρχουν και άλλες περιοχές που έχουν υποστεί τέτοιου είδους καταστροφές. Άρα με αυτή την έννοια συμμερίζομαι την κριτική που γίνεται στο νομοσχέδιο.

Η δεύτερη ομάδα αποτελείται κυρίως από κατοίκους της Ανατολικής Αττικής, μια περιοχή που ίσως σήμερα έχει τις μεγαλύτερες οικιστικές πιέσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Επομένως είναι λογικό όταν σε έναν πολίτη, που λέει ότι έχω το δικαίωμα γιατί μου ανήκει ένα κομμάτι γης, του λες ότι για 12 μήνες δεν θα μπορέσεις να χτίσεις μέχρι να κυρώσω τους δασικούς χάρτες, τότε είναι σαφές ότι αυτό δημιουργεί μια κοινωνική αναστάτωση και ένα προηγούμενο.

Και υπάρχει και μια τρίτη ομάδα, η κριτική της οποίας έχει να κάνει με το νομοσχέδιο που ίσχυε μέχρι τώρα και όριζε το δάσος, όριζε τα κριτήρια του δάσους, τα οποία με το νομοσχέδιο που φέρνουμε καταργούνται και αντικαθίστανται από πολύ αυστηρότερα, κι αυτό είναι σαφής πολιτική επιλογή.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρείτε σημαντικό ότι θα υπερψηφιστεί επί της αρχής του και από την αξιωματική αντιπολίτευση κα Μπιρμπίλη;

Τ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Ναι, νομίζω ότι αυτό είναι μια πολύ σημαντική κίνηση και πραγματικά πιστεύω ότι σε ό,τι αφορά στο περιβάλλον, ειδικά στο κομμάτι της προστασίας, δεν πρέπει να μπαίνουν κομματικές γραμμές. Νομίζω είναι κάτι το οποίο ξεπερνάει τα κόμματα και αφορά την κοινωνία στο σύνολό της και είναι σημαντικό να δίνουμε ως Πολιτεία τέτοιου είδους μηνύματα, γιατί θα είμαστε πολύ πιο δυνατοί και σε άλλες παρεμβάσεις, που πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ναι, αυτό. Πότε θα γίνει γενίκευση; Θα γίνει γενίκευση αυτών των κανόνων που περιγράφετε;

Τ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Αναφέρεστε στα δάση.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ναι.

Τ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι σε έξι με επτά μήνες περίπου θα φέρουμε μια ολοκληρωμένη δασική νομοθεσία που θα βάζει στο τραπέζι όλα τα θέματα που έχουν κριθεί με τον προηγούμενο νόμο του 2003. Αυτή είναι μια προθεσμία που δεν είναι τυχαία γιατί θα έχουμε και μια απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ακριβώς  για τα κριτήρια του δάσους, το τι είναι δάσος. Είναι μια συζήτηση που γίνεται πανευρωπαϊκά.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως προκαλεί έκπληξη γιατί κάτι το οποίο αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση ότι δηλαδή οι πέντε ορεινοί όγκοι γύρω από την Αττική θα γίνουν εθνικοί δρυμοί γιατί τώρα δεν περιλαμβάνεται σ’ αυτό το νομοσχέδιο κα Μπιρμπίλη;

Τ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Καταρχήν αυτό δεν θα γινόταν με νομοσχέδιο. Θα γινόταν με Προεδρικό Διάταγμα. Είναι κάτι το οποίο το μελετάμε, αυτό είναι όντως μια δέσμευσή μας αλλά δεν ξέρω αν θα γίνουν Εθνικοί Δρυμοί. Η έννοια του Δρυμού είναι πολύ σχετική πια για τους ορεινούς όγκους της Αττικής, αλλά νομίζω θα υπάρξει πρωτοβουλία όπου θα μπουν σε καθεστώς απολύτου προστασίας.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Θεωρείτε ότι μπορούμε να συμβιβάσουμε την αναγκαία προστασία των δασικών εκτάσεων με την επιβαλλόμενη οικιστική ανάπτυξη; Μπορεί να τα οργανώσουμε και τα δυο ταυτόχρονα;

Τ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Κύριε Κύρτσο νομίζω ότι η επιλογή, η οποία είναι σαφής από το υπουργείο, είναι ότι πρέπει κάποια στιγμή να βάλουμε ένα όριο σ’ αυτή την οικιστική ανάπτυξη, ειδικά στην Αττική. Ξέρετε ότι έχουμε πει, έχουμε μιλήσει πολλές φορές, τι θα κάνουμε με την εκτός σχεδίου δόμηση. Είναι πολύ μεγάλα τα θέματα αυτά και ακανθώδη, αλλά πρέπει κάποια στιγμή να πούμε τέρμα και αυτή την έννοια είχε και η απόφασή μας για το νέο ρυθμιστικό, όπου ουσιαστικά έλεγε ‘‘ας ξαναδούμε τι θέλουμε την Αθήνα. Πώς θέλουμε την πόλη μας’’.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ναι. Σας το λέω αυτό γιατί παρατηρώ ότι παρά την κρίση που υπάρχει στην οικοδομή δεν πέφτουν οι τιμές των ακινήτων. Είναι ένα φαινόμενο ελληνικό.

Τ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Αυτό νομίζω συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ναι. Μήπως όμως αυτό έχει σχέση με το γεγονός ότι δεν εντάσσονται στο σχέδιο πόλης εκτάσεις, δεν είναι όλο δασικές εκτάσεις αλλά πρόσθετες εκτάσεις, ώστε να πέσει η τιμή της γης; Τέτοιους υπολογισμούς προσπαθώ να κάνω.

Τ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Κοιτάξτε δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια σύνδεση και δεν νομίζω ότι  αυτός είναι ο λόγος που δεν πέφτουν οι τιμές στην Αττική. Παρόλα αυτά υπάρχει αυτό το θέμα που λέτε, δηλαδή τι θα γίνει με τις ήδη εκτός σχεδίου δομημένες περιοχές και πότε θα ενταχθούν στα σχέδια πόλης. Αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί γιατί πρέπει να πούμε κάποια στιγμή ότι οργανώνουμε το χώρο μας και από κει και πέρα τίποτα.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συνομιλούμε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής την κα Τίνα Μπιρμπίλη. Ένα από τα θέματα το οποία σίγουρα απασχολεί πάρα πολύ κόσμο είναι το ζήτημα των ημιυπαίθριων και οι ημιυπαίθριοι και αυτοί οι οποίοι έχουν ήδη καταβάλει ένα σχετικό πρόστιμο κα Μπιρμπίλη και αυτοί που βλέπουν ότι κι εσείς αναζητείτε μια ρύθμιση. Η φιλοσοφία στη ρύθμιση που αναζητείτε για τους ημιυπαίθριους ποια θα είναι;

Τ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Κύριε Σταματόπουλε εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα. Το λέω είναι δύσκολα, διότι θέλουμε να κινηθούμε στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επίσης θέλουμε να δώσουμε ένα σήμα ότι δεν μπορεί να αυθαιρετεί κανείς μέσα στην πόλη αλλά και τρίτον να ικανοποιήσουμε μια αρχιτεκτονική ανάγκη. Γιατί οι ημιυπαίθριοι στην πόλη αν δεν χτιστούν, αν δεν κλειστούν, είναι πάρα πολύ όμορφοι και ταιριάζουν πολύ με το Μεσογειακό τοπίο. Άρα πρέπει να βρούμε μια λύση που τα συνδυάζει όλα.

Σε αυτή την κατεύθυνση εγώ προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να προσθέσουμε στην πόλη μας συντελεστή δόμησης. Δηλαδή, έχουμε χτίσει 100 τετραγωνικά μέτρα; Έπρεπε να έχουμε χτίσει 80 τετραγωνικά μέτρα και τα 20 κλειστήκανε παράνομα; Τότε αυτά τα 20 πρέπει να γίνουν πράσινο, πρέπει να γίνει δημόσιος χώρος. Αυτό σας το λέω ως γενική μου φιλοσοφία.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα δεν πρέπει να περιμένουμε μια ρύθμιση έτσι με μερεμέτια και μια σχετική οικονομική κάλυψη και άντε να δούμε πώς θα πάμε στα επόμενα.

Τ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Όχι, οικονομική κάλυψη σχετική απλά για την αυθαιρεσία δεν μπορεί να υπάρχει μετά από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τέτοιου είδους τακτοποίηση δεν μπορεί να υπάρξει. Ελπίζω ότι σε ενάμιση περίπου μήνα θα παρουσιάσουμε τη λύση την οποία δουλεύουμε.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Κυρία Μπιρμπίλη πώς απαντάτε στην κριτική ότι η λεγόμενη Πράσινη Ανάπτυξη συμφέρει από στρατηγική άποψη αλλά δεν συνδυάζεται εύκολα με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης γιατί θέλουμε γρήγορες και ως ένα βαθμό εύκολες λύσεις επομένως η στροφή για παράδειγμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι σωστή αλλά είναι και δαπανηρή ιδιαίτερα στο οικονομικό περιβάλλον που βρισκόμαστε. Πώς απαντάτε σ’ αυτή την κριτική;

Τ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Κοιτάξτε, εγώ θα σας απαντήσω με δυο τρόπους. Καταρχήν η χώρα μας είναι ίσως η μόνη χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο η οποία δεν έχει ένα πράσινο πακέτο χρηματοδότησης να καταθέσει σε περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές δράσεις για την έξοδό της από την κρίση.

Το δεύτερο είναι ότι με το νομοσχέδιο που έχουμε φέρει στη Βουλή και ελπίζω να συζητηθεί και να ψηφιστεί τον επόμενο μήνα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ελπίζουμε ότι μέσα σε ένα, ενάμιση χρόνο, μπορούμε να έχουμε προσθέσει ισχύ στη χώρα μας ίση με 800 – 1000 MW. Αυτό σημαίνει θέσεις απασχόλησης και, αν αυτό συνδυαστεί με το ΕΣΠΑ, με την παραγωγή εξαρτημάτων και τεχνογνωσίας στην Ελλάδα, σημαίνει μια προστιθέμενη αξία η οποία σιγά – σιγά θα μεγαλώνει με το πέρας του χρόνου.

Άρα θέλω να πω ότι τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο μακροπρόθεσμα όσο πιστεύουμε. Μπορεί να είναι και πολύ πιο βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα εάν πράγματι επενδύσουμε σε αυτό. Και βέβαια η Πράσινη Ανάπτυξη δεν σημαίνει μόνο κινητοποίηση δημόσιων κεφαλαίων. Σημαίνει και ιδιωτικά κεφάλαια.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βασικές προτεραιότητές σας από δω και στο εξής κα Μπιρμπίλη ποιες θα είναι;

Τ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Κοιτάξτε, είναι πολλά πράγματα που σκεφτόμαστε αυτή τη στιγμή να ανοίξουμε, το κομμάτι της χωροταξίας – πολεοδομίας, το κομμάτι της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και το κομμάτι της ανάπτυξης σε σχέση με την ενέργεια.

Αυτό που εγώ θα ήθελα να προτάξω για το επόμενο διάστημα είναι μια πρότασή μας για το Πράσινο Ταμείο. Ουσιαστικά είναι ένας μετασχηματισμός του υφιστάμενου ΕΤΕΡΠΣ, που έχουμε στο υπουργείο μας, το οποίο θέλουμε να σταματήσει να λειτουργεί όπως λειτουργούσε και να δώσει προτεραιότητα σε δυο βασικούς τομείς. Τη βιοποικιλότητα και τις αστικές αναπλάσεις, προσπαθώντας να προσελκύσουμε και ιδιωτικά κεφάλαια. Αυτό είναι ένα μεγάλο κομμάτι που ελπίζω σύντομα θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε.

Το δεύτερο είναι σίγουρα το κομμάτι των Ανανεώσιμων Πηγών όπου εκεί σκεφτόμαστε πώς το δημόσιο θα μπορεί να παίξει έναν πολύ πιο ενεργό ρόλο σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση ενέργειας. Και ένα τρίτο που θα ήθελα επίσης να πω είναι το κομμάτι των αστικών αναπλάσεων, όπου ήδη είμαστε σε επικοινωνία με τον περιφερειάρχη για να δούμε τι προτάσσουμε και τι μπορεί να αλλάξει άμεσα στην Αθήνα.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Τώρα έχει ενδιαφέρον αυτό το οποίο κάνατε δηλαδή κάτι το οποίο έχει πολιτικό κόστος και αφορά το κυνήγι για παράδειγμα. Δηλαδή δεν υποχωρήσατε στις πιέσεις να ξεκινήσει γρήγορα η κυνηγετική περίοδος, στη καταταλαιπωρημένη πανίδα του τόπου. Θα επιμείνετε σε τέτοιες πολιτικές κα Μπιρμπίλη ή σε πολιτικές που έχουν και οικονομικό κόστος για παράδειγμα; Είχατε πει αρκετά πράγματα για την υπαίθρια διαφήμιση και το κατάντημα ας πούμε το αισθητικό αλλά και το λειτουργικό της πόλης. Σ’ αυτά τα δυο δηλαδή κυνήγι, υπαίθρια διαφήμιση που είναι λύσεις μάλλον δύσκολες αλλά γρήγορες θα προχωρήσετε;

Τ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Κοιτάξτε για την υπαίθρια διαφήμιση, σε ό,τι έχει σχέση με το κέντρο της Αθήνας, που είναι και στη δικαιοδοσία της εταιρίας Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων, της ΕΑΧΑ, έχουμε ήδη κάνει μια καταγραφή. Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει, η καταγραφή έχει ολοκληρωθεί και θα ξεκινήσει η αποξήλωση των πινακίδων. Δεν υπάρχει κανένας λόγος κάτι που έγινε το 2004 να μη γίνει τώρα και το θέμα είναι να προσπαθήσουμε αυτό που θα γίνει να μείνει. Άρα δεν νομίζω ότι υπάρχει ένα μεγαλύτερο πολιτικό κόστος.

Για το θέμα του κυνηγιού, έχουμε υποσχεθεί και έχει αναλάβει ο αρμόδιος υφυπουργός, κ. Μωραΐτης την υποχρέωση, να ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη διαβούλευση όπου θα συμμετέχουν όλοι και οι κυνηγοί και η Ορνιθολογική Εταιρεία και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και οι ξενοδόχοι. Όλοι, για να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση. Και υπάρχουν και ευρωπαϊκά παραδείγματα. Άρα νομίζω ότι …

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε τα πάρκα κυνηγιού;

Τ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Βεβαίως. Πρέπει κάποια στιγμή να ελεγχθεί το κυνήγι στη χώρα μας ειδικά όταν  έχουμε τόσο μεγάλες εκτάσεις που είναι προστατευόμενες περιοχές και ανήκουν στο δίκτυο Natura, πρέπει να προστατέψουμε κάποιες περιοχές και κυρίως κάποιες εποχές. Κι αυτό θα το κάνουμε, γιατί όσο ριζοσπαστικοί μπορεί να είμαστε στις αναπτυξιακές μας πρωτοβουλίες, τόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε στην τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας για να έχουμε αξιοπιστία και για να γίνει η χώρα μας συνολικά πιο ανταγωνιστική, πιο όμορφη και καλύτερη.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Νομίζω πως υπογράφουμε αυτά που λέτε αλλά δεν έχουν μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί. Δηλαδή ‘‘προστατευόμενες περιοχές’’. Εγώ θεωρώ ότι έχουμε μεγάλες προστατευόμενες περιοχές σε σχέση με την έκταση της χώρας μας, τη γεωγραφική έκταση, οι οποίες όμως ουσιαστικά δεν προστατεύονται. Βλέπουμε δηλαδή αυθαίρετη δόμηση, χωματερές, ό,τι μπορεί να σκεφτεί ο καθένας. Πώς θα κάνετε αυτή τη στροφή δηλαδή από τη θεωρία στην πράξη; Αυτό είναι το λεπτό σημείο.

Τ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Κοιτάξτε αυτό είναι μια καθημερινή μάχη στο Υπουργείο και πραγματικά το εννοώ αυτό. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι, στο κομμάτι που θέτετε κ. Κύρτσο, πρέπει να έχουμε πράγματι υπομονή. Δηλαδή είναι μια κατάσταση τραγική, η χρηματοδότηση αφορά ουσιαστικά μόνο λειτουργικές δαπάνες και έξοδα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προστατευθεί η συγκεκριμένη περιοχή, πρέπει ουσιαστικά να βρούμε και τρόπο να χρηματοδοτήσουμε την προστασία της, που σήμερα αυτό δεν γίνεται. Και εδώ προσπαθούμε να συζητήσουμε με όλους τους φορείς διαχείρισης πώς πρέπει να γίνει η οργάνωσή τους, τι πρέπει να αλλάξει, τι δεν πήγε καλά. Ξεκινάμε ένα θεσμικό πλαίσιο για την βιοποικιλότητα συνολικά. Το 2010 είναι έτος βιοποικιλότητας και θα ενεργοποιήσουμε πολύ σύντομα την Επιτροπή για τη Φύση.

Το κομμάτι φύση είναι το πιο δύσκολο, γιατί και δεν έχουμε επενδύσει ποτέ σαν χώρα σ’ αυτό ουσιαστικά και γιατί οι πολύ μικρές παρεμβάσεις που θα γίνουν τώρα θα έχουν απόδοση μετά από κάποιο καιρό. Αλλά σε κάθε περίπτωση αποτελεί κι αυτό προτεραιότητά μας.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Το ότι πλέον τα μέσα ενημέρωσης σας αντιμετωπίζουν πολύ πιο πολιτικά απ’ ότι στην αρχή της θητείας σας που ουσιαστικά αυτό που προκαλούσε ενδιαφέρον ήταν η αντισυμβατική συμπεριφορά σας κα Μπιρμπίλη σας ικανοποιεί;

Τ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Κοιτάξτε δεν νομίζω ότι είναι θέμα ικανοποίησης. Πίστευα ότι αυτό ήταν θέμα χρόνου να γίνει, χωρίς βέβαια να έχω αλλάξει και τον τρόπο που συμπεριφέρομαι και τον τρόπο που…

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εξακολουθείτε να πηγαίνετε με το προσωπικό σας αυτοκίνητο δηλαδή στο υπουργείο;

Τ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Ναι, βεβαίως. Είναι ένας βαθμός ελευθερίας δεν είναι;

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για μας σίγουρα.

Τ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Απολύτως. Κι εγώ αυτό διεκδικώ.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Κυρία Μπιρμπίλη ευχαριστούμε πολύ για τη συζήτηση που είχαμε.

Τ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ευχαριστούμε.

Τ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Γεια σας.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η κα Τίνα Μπιρμπίλη. Στο θέμα των ημιυπαίθριων νομίζω ότι έδωσε μια απάντηση που ίσως δεν ικανοποίησε πάρα πολλούς οι οποίοι έχουν προχωρήσει στη ρύθμιση, στην τακτοποίηση μάλλον.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Δεν ικανοποίησε πάρα πολλούς εργολάβους θέλεις να πεις γιατί την τακτοποίηση την έκαναν κυρίως εργολάβοι. Τι να κάνουμε; Δεν μπορεί να είναι όλοι χαρούμενοι σ’ αυτή τη χώρα.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμένα με ικανοποιεί πολύ η ρύθμιση για το κυνήγι, μάλλον το ότι θα το συζητήσουν πολύ πριν το ξαναρχίσουν.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Τώρα πηγαίνω στο εξοχικό μου και περπατάω σε διάφορα δάση και πρέπει να έρπω για να μην με πυροβολήσουν. Και μετά διαβάζω ότι έχει καταργηθεί η περίοδος, ότι το ένα ή το άλλο δηλαδή γι’ αυτό… Είμαστε φοβερή χώρα. Εγώ προσυπογράφω όλες τις θέσεις της κας Μπιρμπίλη αυτές τουλάχιστον που μας παρουσίασε. Αυτός είναι ο δρόμος προς το μέλλον. Πώς πηγαίνεις σ’ αυτό το ρημάδι το μέλλον;

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και για την υπαίθρια διαφήμιση αν προχωρήσουν τα πράγματα θα είναι σημαντικό διότι η κουρελαρία ας πούμε είναι κάτι το οποίο δεν τιμά κανένα. Αυτό είναι το σίγουρο. Η ανασφάλεια που δημιουργεί στους οδηγούς και επίσης πολλά ερωτήματα για τα πάρκα στην Αθήνα. Τι θα γίνει με το Γουδή, τι θα γίνει με το Ελληνικό. Υποτίθεται ότι είναι από τις προτεραιότητες. Αλλά συνεχίζει να πηγαίνει με το αυτοκίνητό της. Μου έκανε εντύπωση. Νόμιζα ότι ήταν στην αρχή αλλά μετά και για λόγους ασφάλειας θα της είχε επιβληθεί άλλος τρόπος μετακίνησης. Αλλά είναι σημαντικό ότι συνεχίζει να πηγαίνει με το προσωπικό της. Μάλιστα. Άλλη επισήμανση θέλεις να κάνεις;

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Όχι. Της ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο της.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων