Με θερμικές κάμερες και αλεξίσφαιρα περιπολούν οι θηροφύλακες στην Κομοτηνή

0

thcamΑπό τις 20 Αυγούστου μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί 700 άτομα από τους θηροφύλακες και εντοπίστηκαν τρεις παραβάτες

Τρεις κάτοικοι της Ροδόπης βρέθηκαν μέχρι σήμερα να κυνηγούν χωρίς την απαιτούμενη άδεια θήρας που είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν από τους κυνηγετικούς συλλόγους. Η οικονομική κρίση, αλλά και η αδιαφορία ορισμένων, είναι οι λόγοι για τους οποίους οι θηροφύλακες του κυνηγετικού συλλόγου έχουν εξαπολύσει πραγματικό κυνηγητό ώστε να πατάξουν το φαινόμενο.

Ο ένας από τους τρεις λαθροθήρες πιάστηκε στην πανεπιστημιούπολη, γιατί είχε θηρεύσει δυο φασιανούς. Το κυνήγι στην συγκεκριμένη περιοχή απαγορεύεται, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Κομοτηνής Γιάννης Ρεφειάδης γιατί, «αυτούς τους φασιανούς τους βγάζει σε δημοπρασία το δασαρχείο και τα έσοδα πάνε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπέρ ταμείου θήρας». Στη συγκεκριμένη περίπτωση το όπλο κατασχέθηκε και θα οριστεί δικάσιμος για τον παράνομο κυνηγό.

Ο πρώτος, δεν εξέδωσε ποτέ κυνηγετική άδεια, ωστόσο είχε από παλιά άδεια οπλοφορίας και κατείχε όπλο. Αντίθετα, οι άλλοι δύο ήταν στο παρελθόν μέλη του κυνηγετικού συλλόγου Κομοτηνής, ωστόσο δεν ανανέωσαν φέτος την άδεια τους. Επίσης κατασχέθηκαν τρεις ηχομιμητικές συσκευές που χρησιμοποιούνταν για το κυνήγι ορτυκιών. Όλα τα παραπάνω περιστατικά σημειώθηκαν από την έναρξη του κυνηγιού έως και σήμερα, ανέφερε ο κ. Ρεφειάδης.

Η θηροφυλακή έχει επωμιστεί ένα σημαντικό έργο, να επιβάλλει την τάξη στα δάση της Ροδόπης, για την προστασία των θηραμάτων και των κυνηγών. Για το σκοπό αυτό μάλιστα ο κυνηγετικός σύλλογος της Κομοτηνής τους έχει προμηθεύσει με όλα τα απαραίτητα μέσα. Φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα γιατί έρχονται αντιμέτωποι με οπλοφόρους που δε διστάσουν να πυροβολήσουν όταν γίνονται αντιληπτοί, κατήγγειλε ο κ. Ρεφειάδης. Ο ίδιος τόνισε πως ο σύλλογος της Κομοτηνής έχει προβεί στην αγορά θερμικής κάμερας, με την οποία μπορούν ευκολότερα και σε μεγάλες αποστάσεις να εντοπίσουν τους παράνομους μέσα στη νύχτα, οι θηροφύλακες.

«Η θηροφυλακή περιπολεί και την ημέρα και τη νύχτα, δεν υπάρχει δηλαδή κενό στο χρόνο γιατί η λαθροθηρία δεν λαμβάνει χώρα μόνο την ημέρα λαμβάνει και τη νύχτα. Επικεντρωνόμαστε πάνω στις παραβάσεις μη έκδοσης άδειας», τόνισε. Από τις 20 Αυγούστου μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί 700 άτομα από τους 4 θηροφύλακες του συλλόγου Κομοτηνής, τους 2 ομοσπονδιακούς και τους 2 εποχικούς του συνδέσμου. «Έχουν γίνει 700 έλεγχοι και πιάστηκαν τρεις, αλλά και αυτοί οι τρεις που βρέθηκαν για εμάς είναι πολλοί. Παλαιότερα δεν είχαμε τέτοια κρούσματα».

ΝΕΚΡΑ ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΑ ΑΠΟ ΦΟΛΕΣ

Πάντως εκτός από τη λαθροθηρία οι κυνηγοί ήρθαν αντιμέτωποι φέτος και με κρούσματα δηλητηρίασης των σκύλων τους. Τρεις ελληνικοί ιχνηλάτες, όπως ονομάζεται η ράτσα του σκύλου, εντοπίστηκαν δηλητηριασμένοι από φόλες. Τα περιστατικά αυτά σημειώθηκαν στις περιοχές Αμαξάδων, Κικιδίου και μεταξύ Παραδημής και Μεσοχωρίου. «Από τις 13 Σεπτεμβρίου και μετά, είχαμε ένα κρούσμα στο Κικίδιο όπου δηλητηριάστηκε ένα κυνηγόσκυλο από φόλα. Με την έναρξη της σεζόν στους Αμαξάδες είχαμε ένα δεύτερο κρούσμα από δηλητήριο και τρίτο κρούσμα σε μέλος του διοικητικού συμβουλίου στην περιοχή ανάμεσα Παραδημής και Μεσοχωρίου. Πρώτη φόρα γίνεται αυτό σε αυτήν την έκταση, είναι πάρα πολύ ανησυχητικό και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι δεν αναγνωρίζουν τη ζωή του κυνηγητικού συντρόφου μας ισάξια με ένα αντικείμενο ή ένα αγαθό που αυτοί αγαπούν», ανέφερε ο κ. Ρεφειάδης. Και τα τρία περαστικά σημειώθηκαν σε αγροτικές περιοχές με καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

 Όλγα Τσιούλφα
http://www.xronos.gr

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων