«Πράσινο» για την εκτέλεση λαθροθήρων που πιάνονται επ’ αυτοφώρω

0

elefasΤην τιμωρία των λαθροθήρων με τον ίδιο τρόπο που εκείνοι αντιμετωπίζουν τα θύματά τους προτείνει ο υπουργός Φυσικών Πόρων και Τουρισμού της Τανζανίας, Khamis Kagasheki.

Ειδικότερα, κατά την ομιλία του σε συνέδριο για την προστασία των ελεφάντων την περασμένη εβδομάδα ο κ. Kagasheki ζήτησε αυστηρότερες ποινές για τους λαθροθήρες, υποστηρίζοντας ότι όσοι πιάνονται επ’ αυτοφώρω να σφαγιάζουν ζώα θα πρέπει να εκτελούνται επί τόπου.

Η πρόταση του αξιωματούχου για τη δραστική μείωση της λαθροθηρίας δίχασε την κοινή γνώμη με πολλούς να κάνουν λόγο για αναγκαίο αποτρεπτικό μέτρο και άλλους να φοβούνται κλιμάκωση της βίας.

«Οι λαθροθήρες πρέπει να τιμωρούνται αυστηρά επειδή είναι άνθρωποι χωρίς έλεος που σκοτώνουν την άγρια ζωή μας και ορισμένες φορές τους δασοφύλακες. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα είναι να σκοτώνουμε τους λαθροθήρες επί τόπου», δήλωσε ο κ. Kagasheki.

Αναφερόμενος στους επικριτές του ο υπουργός προσέθεσε: «Ξέρω πως ακτιβιστές που προασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα θα ξεσηκωθούν, υποστηρίζοντας πως οι λαθροθήρες έχουν τα ίδια δικαιώματα με οποιονδήποτε άλλο για να δικαστούν όμως ας το παραδεχτούμε, οι λαθροθήρες δεν σκοτώνουν μόνο την άγρια ζωή αλλά συχνά δεν διστάζουν να εκτελέσουν αθώα άτομα που στέκονται στον δρόμο τους».

Η πρωτοβουλία «International March for Elephants» διεξήχθη σε 15 χώρες με στόχο την προστασία των ελεφάντων και την ευαισθητοποίηση για το πρόβλημα της λαθροθηρίας.

Την τελευταία δεκαετία πάνω από 10.000 δασοφύλακες σκοτώθηκαν σε πάρκα της Αφρικής στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τα ζώα, ενώ την τελευταία τριετία ο πληθυσμός των ελεφάντων στην Τανζανία μειώθηκε στο μισό.

Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν πως το ελεφαντόδοντο είναι «λευκός χρυσός» για τους λαθροθήρες και πωλείται ακριβά στη μαύρη αγορά. Κάθε 15 λεπτά ένας ελέφαντας σκοτώνεται για τους χαυλιόδοντές του και τα ζώα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από την άγρια φύση ως το 2025.

Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο του 2012 το ινδικό κρατίδιο Μαχαράστρα έδωσε το «πράσινο φως» στους δασοφύλακες να πυροβολούν επί τόπου λαθροθήρες που επιτίθενται σε τίγρεις, ελέφαντες και άλλα άγρια ζώα.

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο τραυματισμός ή η θανάτωση ατόμων που είναι ύποπτα για λαθροθηρία έπαψε να θεωρείται πλέον αδίκημα, ενώ υψηλόβαθμος αξιωματούχος ανέφερε πως οι δασοφύλακες δεν θα πρέπει να κατηγορούνται για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν αναλαμβάνουν δράση κατά των λαθροθήρων.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων