Κυνηγοί υιοθέτησαν 500 δενδρύλλια και αρχίζουν αναδασώσεις

0

anadasΛίγα αποδείχτηκαν τα 500 δενδρύλλια που διέθεσε στα μέλη του ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κομοτηνής από το φυτώριο καρποφόρων και δασικών φυτών, στο πλαίσιο του προγράμματος αναδασώσεων. «Κυνηγέ υιοθέτησε και εσύ ένα δένδρο μπορείς» καλείται το πρόγραμμα που ξεκίνησε την περσινή χρονιά και εξαιτίας της μεγάλης ανταπόκρισης των κυνηγών σε αυτό, αποφασίστηκε να συνεχιστεί και φέτος με τη διάθεση συνολικά 1.500 δενδρυλλίων καστανιάς. «Αν φυτέψεις ένα δένδρο και εσύ ο ίδιος το φροντίσεις, το ποτίσεις και το μεγαλώσεις, σίγουρα θα αντιδράσεις στην πληγή που έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν αφαιρεθεί δένδρα από το βουνό. Και ποια είναι αυτή, η παράνομη υλοτομία». Με το παραπάνω σκεπτικό ο πρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Ρεφειάδης κάλεσε και φέτος τους κυνηγούς να υιοθετήσουν ένα δένδρο και αυτοί ανταποκρίθηκαν. Δεκάδες κυνηγοί μεμονωμένα ή ως εκπρόσωποι ομάδων βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 26 Φεβρουαρίου στο φυτώριο – πυρήνα του συλλόγου στην παλιά οδό Ξάνθης, από όπου έγινε η δωρεάν διάθεση δενδρυλλίων καστανιάς.

http://xronos.gr/

Η παράνομη υλοτομία στα δάση της Ροδόπης είναι ένα θέμα που προβληματίζει τον Κυνηγετικό Σύλλογο Κομοτηνής, αφού τα μέλη του στις εξορμήσεις τους γίνονται μάρτυρες του φαινομένου, που απειλεί το δασικό πλούτο της περιοχής μας. Μάλιστα ο σύλλογος έχει αναλάβει και δράση για το συγκεκριμένο ζήτημα, αφού οι θηροφύλακές του έχουν προχωρήσει σε μηνύσεις, τόσο για παράνομη υλοτομία, όσο και για ρύπανση του περιβάλλοντος. Και αυτή την αρμοδιότητα έχουν, μεταξύ άλλων, οι θηροφύλακες, ενώ σύντομα και ενόψει του καλοκαιριού θα γίνονται έλεγχοι από τους θηροφύλακες σε ποτάμια και θάλασσες και για παράνομη αλιεία.

Ο πρόεδρος των κυνηγών Γιάννης Ρεφειάδης, ο Σάκης Παπακαλούδης αντιπρόεδρος, ο Παναγιώτης Καραφύλλης γραμματέας και το μέλος Θεόδωρος Λάσκος

Τα 500 δενδρύλλια που διατέθηκαν χθες στους κυνηγούς θα φυτευτούν σε διάφορα σημεία της Ροδόπης και ιδιαίτερα σε περιοχές, όπου υπήρχαν και στο παρελθόν δένδρα καστανιάς, αλλά κοπήκαν από παράνομους υλοτόμους. Άλλα 1.000 δένδρα, οπωροφόρα, καρποφόρα θα δοθούν στους κυνηγούς σε επόμενο χρονικό διάστημα, για να ενισχυθούν πυρόπληκτες περιοχές ή περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί εξαιτίας της ανεξέλεγκτης βόσκησης. Ήδη έχει προγραμματιστεί μία ημέρα αναδάσωσης στη Μαρώνεια.

Συγκεκριμένα στις 21 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα δασοπονίας, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κομοτηνής σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αναδάσωσης θα προχωρήσουν στη φύτευση δένδρων στη Μαρώνεια σε περιφραγμένο χώρο, όπου έχει εξασφαλιστεί και αυτόματο πότισμα, ώστε η αναδάσωση να έχει αποτέλεσμα. Η πρόσκληση για εκείνη την ημέρα, δεν αφορά μόνο τους κυνηγούς, αλλά απευθύνεται σε οποιονδήποτε θέλει να γιορτάσει την παγκόσμια ημέρα συμμετέχοντας στην αναδάσωση.

Δήμητρα Συμεωνίδου

 

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων