Κυνηγοί κατήγγειλαν λαθροθήρες στην Κύπρο (vd)

0

lathkiprosΣκοποβολή σε άγρια και αρπακτικά πουλιά, που ανήκουν στα προστατευόμενα είδη κάνουν ασυνείδητοι κυνηγοί, προκαλώντας θυμηδία ακόμα και στους συναδέλφους τους. Αντί για ορτύκια και τρυγόνια κυνηγούν αετογερακίνες και οποιοδήποτε άλλο μη θηραματικό πτηνό.

Η ατιμωρησία, σε όλα τα επίπεδα φέρνει την αποθράσυνση και την ασυδοσία. Στο χώρο του κυνηγίου, όμως, πολλές φορές οι ποινές χάδι οδηγούν στην αυτοπροβολή των ενόχων που διαπράττουν τα αδικήματα με αποτέλεσμα ακόμη και το μιμητισμό.

Το τελευταίο διάστημα ασυνείδητοι κυνηγοί, αντί να εξορμούν για ορτίκια και τρυγόνια, προβαίνουν σε ανταγωνιστικούς αγώνες σκοποβολής και θανάτωσης προστατευόμενων άγριων πτηνών ακόμη και αρπακτικών

Η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη και προβλέπει ποινές, μέχρι €17,000 χρηματικό πρόστιμο ή και μέχρι τρία χρόνια φυλάκιση για θανάτωση ή και κατοχή προστατευόμενου άγριου πτηνού.

Η τιμωρία των ενόχων, ωστόσο, που εξασκούνται στο σημάδι σκοτώνοντας αδιακρίτως ότι πετά ασχέτως αν είναι προστατευόμενο, ποτέ δεν ξεπερνά μερικές εκατοντάδες ευρώ.

Η απαράδεκτη ενέργεια των ασυνείδητων κυνηγών εκτός του ότι είναι παράνομη δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε είδη που οι πληθυσμοί τους δεν είναι σε ασφαλή επίπεδα, αφού λειτουργεί συσσωρευτικά με άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, αμαυρώνει την εικόνα του Κύπριου κυνηγού στην κοινή γνώμη και προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους νόμιμους κυνηγούς που μπορεί να βρίσκονται για κυνήγι, σε κοντινή απόσταση από αυτούς.

Υπενθυμίζεται στους κυνηγούς ότι τα πιο μικρά, από πλευράς μεγέθους, θηραματικά πτηνά για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο, είναι οι τραχήλες.

www.sigmalive.com

https://www.youtube.com/watch?v=eQQ7t8IFlLM

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων