Ποιοι παράγοντες κάνουν το κυνήγι ασφαλέστερο

0

Δυστυχώς, από την αρχή της κυνηγετικής περιόδου έχουν καταγραφεί αρκετά ατυχήματα κατά τη διάρκεια του κυνηγιού, πράγμα που καταδεικνύει πως οι κανόνες ασφαλείας δεν τηρούνται στο έπακρο.
Και δε μιλάμε μόνο για τους τυπικούς κανόνες χειρισμού του όπλου, αλλά για μικρά πράγματα που μπορεί να αποδειχτούν σημαντικά.

Βασίλης Σφήνας
patrisnews.com/

Η προσοχή είναι η λέξη κλειδί

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και συνεχής εγρήγορση. Πέρα από το αυτονόητο, που είναι η χρήση του πορτοκαλί γιλέκου υπάρχουν και άλλα στοιχεία προσοχής.
Πρώτα απ’ όλα, οι κυνηγοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι κυνηγότοποι του αγριογούρουνου και της μπεκάτσας πολύ συχνά συμπίπτουν. Άλλωστε σε τέτοια σημεία έχουν σημειωθεί αρκετές φορές αψιμαχίες, για το ποιος πρέπει να μείνει ή να φύγει από το σημείο.
Όταν λοιπόν πλησιάζουμε σε τέτοιο κυνηγότοπο, πρέπει να «διαβάζουμε» το χώρο. Δηλαδή, αν υπάρχουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα, είναι αυτονόητο ότι  κοντά εκεί, υπάρχουν ήδη κυνηγοί.

Ένα ακόμη μέτρο είναι η ασφαλής βολή του κυνηγού, όταν δει κίνηση στη βλάστηση. Η κίνηση δε σημαίνει πάντα πως υπάρχει θήραμα, ειδικά αν η βλάστηση είναι πυκνή το πορτοκαλί γιλέκο δε φαίνεται εύκολα. Είναι λογικό εκείνη τη στιγμή η αδρεναλίνη , το πάθος και  η ένταση να χτυπάνε κόκκινο όμως είναι κακοί σύμβουλοι, καθώς αυτό που προέχει είναι η ανθρώπινη ζωή.
Άρα λοιπόν δεν αρκεί μια κίνηση στη βλάστηση. Αν δεν σιγουρευτούμε πως δεν υπάρχει άλλος κυνηγός κοντά , και πρόκειται σίγουρα για θήραμα , δεν επιχειρούμε σε καμία περίπτωση βολή και για κανένα λόγο.

Φωνάξτε

Έτσι κι αλλιώς, το κυνήγι του αγριογούρουνου γίνεται με θόρυβο ώστε να σηκωθεί και να κατευθυνθεί το ζώο. Άρα λοιπόν, αν φωνάξετε, ώστε να αντιληφθούν οι υπόλοιποι τη θέση σας, και την παρουσία σας, ή το χώρο που κινήστε δε θα επιχειρήσουν βολή προς το μέρος σας.

Όλα αυτά πρέπει να τηρούνται, μαζί με όλους τους κανόνες ασφαλείας για να αποφεύγονται τραγικά δυστυχήματα που κοστίζουν ζωές, όπως στο πρόσφατο παρελθόν.

 

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων