Μια μέρα την εβδομάδα επιπλέον ζητά η Περιφέρεια Πελοποννήσου για το αγριογούρουνο

0

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στη συνεδρίαση της 27ης Ιουλίου 2016, συζήτησε το θέμα των ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες που γίνονται από τα αγριογούρουνα.

Ο εισηγητής του θέματος Αντιπεριφερειάρχης κ. Στρατηγάκος στην εισήγηση του ανέφερε ότι:

“Υπάρχουν εύλογες διαμαρτυρίες φορέων και μεμονωμένων αγροτών της Περιφέρειας Πελοποννήσου που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές επιδρομές των αγριόχοιρων των οποίων ο αυξανόμενος πληθυσμός έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Μεταξύ των άλλων έχουμε ενημέρωση εγγράφως από Μεσσηνία (Αγροτικό Σύλλογος Γαργαλιάνων), από Αρκαδία( εκπρόσωπους Τ.Κ. Αλωνίσταινας, Μαινάλου, Πίνας, Ροεινού, Σιλίμνας, Τσελεπάκου, Χρυσοβιτσίου) από Λακωνία(εκπρόσωπους Βαρβίτσας, Βρεσθένων, Καρυών ,Αγροτικούς Συλλόγους, Κτηνοτροφικό Σύλλογο ,κλπ), όπου μας περιγράφεται σχετικά το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους αγριόχοιρους και τις καταστροφές που έχουν προκληθεί από αυτούς. e-artemis.gr
Οι παραγωγοί των περιοχών αυτών είναι σε απόγνωση και πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, ώστε στις δύσκολες και όχι μόνο εποχές που ζούμε να υπάρξει κάλυψη των εξόδων καλλιέργειας(αγορά σπόρων, φυτών, λιπασμάτων, γεωργ. φαρμάκων), όσο και κάλυψη για τις απώλειες των εσόδων από τις καλλιέργειες αυτές, που σε πολλές περιπτώσεις είναι και τα μοναδικά έσοδά τους.
Να επισημάνω ότι εκτός των παραπάνω αναφερομένων, όλες οι Π.Ε. της Περιφέρειας Πελοποννήσου από λίγο έως πολύ αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό, το οποίο θα διογκώνεται όσο δε λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα.
Οι ζημιές αφορούν κατά κύριο λόγο καλλιέργειες πατάτας, κηπευτικών, ζωοτροφών, κάστανα, καρύδια.
Προτείνεται
Α) Η διεύρυνση της ασφαλιστικής κάλυψης των ζημιών από τους αγριόχοιρους, να είναι για τον
ΕΛΓΑ ζημιογόνο αίτιο, όπως οι ζημιές από την αρκούδα
Β) Να διερευνηθεί η περίπτωση επέκτασης της κυνηγετικής περιόδου ή του αριθμού των
θηραμάτων αγριόχοιρου ανά κυνηγετική έξοδο, ώστε να ελεγχθεί αποτελεσματικά και ανεκτά ο
πληθυσμός τους.”

Κατόπιν των ανωτέρω το Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία αποφάσισε
Την στήριξη των πληγέντων από τις καταστροφικές επιδρομές των αγριόχοιρων και να ζητήσει από τα αρμόδια Υπουργεία, το ταχύτερο να εξετάσουν θετικά:
Α) Τη διεύρυνση της ασφαλιστικής κάλυψης των ζημιών από τους αγριόχοιρους, από μέρους του ΕΛΓΑ,
Β) Την επέκταση της κυνηγετικής περιόδου (κατά μία ημέρα την εβδομάδα), καθώς και την αύξηση του αριθμού των θηραμάτων αγριόχοιρου ανά κυνηγετική έξοδο.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων