Επικίνδυνοι τυφεκιοφόροι… χωρίς όνομα

0

diananews.gr

ΜΥΣΤΗΡΙΟ – ΠΥΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μακάρι να διαψευσθούμε, αλλά διάφορες συγκλίνουσες πληροφορίες του «Εθνος – Κυνήγι» από την περιοχή των Ιωαννίνων,προδιαγράφουν… περιπέτειες για το κυνήγι στον νομό το αμέσως επόμενο διάστημα…

Διάφορα περιστατικά φαινομενικά «ασύνδετα» μεταξύ τους έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» στον νομό, με κύρια συστατικά ένα ιδιότυπο τοπικισμό, απεχθή φαινόμενα λαθροθηρίας και έναν… «εμφύλιο» σπαραγμό μεταξύ του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιωαννίνων και της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου.

Κομβικό σημείο της σύγκρουσης που έχει διχάσει τον κόσμο των κυνηγών στα Ιωάννινα ήταν η απόφαση ΑΡΣΗΣ της τοπικής απαγόρευσης κυνηγίου στο Καλοχώρι για τη χρονιά που διανύουμε, όπως εισηγήθηκε η Ομοσπονδία Ηπείρου και αποδέχθηκε το Δασαρχείο Ιωαννίνων.

Αντίθετα όμως με ό,τι θα ανέμενε ίσως κανείς, στην απόφαση τερματισμού της απαγόρευσης αντέδρασε σφόδρα ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ιωαννίνων, ενώ μέλη του… προσέφυγαν ακόμα και στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ανατρέψουν την απόφαση του δασαρχείου.

Μόνο που η εμπλοκή του ΣτΕ στην υπόθεση δίνει στην υπόθεση άλλες πολύ πιο επικίνδυνες διαστάσεις, καθώς νομικοί κύκλοι δεν αποκλείουν ακόμα και… τη συνολική απαγόρευση του κυνηγίου στον νομό με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, μέχρις ότου εκδικαστεί τελεσίδικα η απόφαση!

Σε αυτήν την επικίνδυνη εσωτερική διαμάχη στους κόλπους του κυνηγετικού κόσμου, πρόσωπα και «δυνάμεις» του τοπικού συλλόγου δείχνουν να βγήκαν… εκτός ελέγχου στη διάρκεια του ανένδοτου αγώνα τους υπέρ της απαγόρευσης…

Δεκάδες μέλη του κυνηγετικού συλλόγου υπέγραψαν και κοινοποίησαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος, στην Περιφέρεια Ηπείρου, στη Νομαρχία και σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ μια ανακοίνωση, που θα μπορούσε να την είχε συντάξει… ο κ. Αγγελέτος!

Σε αυτή την ανακοίνωση, όλοι οι υπόλοιποι κυνηγοί (ντόπιοι ή επισκέπτες) περιγράφονταν ως ορδές λαθροθήρων που θα εξόντωναν την πανίδα του Καλοχωρίου, αν το δασαρχείο επέμενε στην άρση της απαγόρευσης.

Το δασαρχείο και η Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου θεωρούν ότι τα κίνητρα πίσω από το Καλοχώρι είναι ένας ιδιότυπος τοπικισμός που ενδημεί σε παρέες «γουρουνάδων» της περιοχής, οι οποίοι θα ήθελαν το Καλοχώρι… «ελεύθερο» άλλων κυνηγών.

Δεν ξέρουμε αν είναι έτσι, αλλά ένα περιστατικό που συνέβη πριν από λίγες μέρες δημιουργεί εύλογους προβληματισμούς…

Κλιμάκιο θηροφυλάκων συνέλαβε στην περιοχή της Χίνκας μια ομάδα 5 ατόμων που κυνηγούσαν παράνομα αγριόχοιρους μέρα Παρασκευή.

Ανάμεσά τους ήταν και… δύο άτομα που είχαν ηγηθεί του αγώνα για να μην αρθεί η απαγόρευση στο Καλοχώρι(!), επικαλούμενοι τους κινδύνους λαθροθηρίας.

Οι συλληφθέντες ισχυρίστηκαν ότι απλώς δοκίμαζαν ένα νέο σκυλί ήδη χτυπημένο από αγριογούρουνο, αλλά δυσκολεύτηκαν να εξηγήσουν γιατί είχαν μαζί και τα όπλα τους, γεμάτα με… δράμια και μονόβολα!

Ο τοπικός Τύπος των Ιωαννίνων έγραψε μάλιστα ότι μετά την κατάσχεση των όπλων, υπήρξαν έντονες πολιτικές παρεμβάσεις από πολιτικό γραφείο των Ιωαννίνων, προκειμένου να μην υποβληθούν μηνύσεις εις βάρος των πέντε και να περάσει το θέμα στα «ψιλά»!

Περίπου πριν δυο εβδομάδες επίσης, σε δασική έκταση μεταξύ των χωριών Βρυσούλας και Ριζού, τρεις Αλβανοί λαθρομετανάστες ? μεταξύ τους και ένα παιδί 13 ετών – που βάδιζαν προς τα Ιωάννινα, δέχτηκαν… πυρά από λαθροθήρα που μέσα στη νύχτα τούς εξέλαβε για αγριόχοιρους!

Οι δυο ενήλικες τραυματίστηκαν στα πόδια ? ο ένας σοβαρά -, αλλά παρά την έρευνα της αστυνομίας δεν βρέθηκε μέχρι σήμερα ποιος ή ποιοι τους πυροβόλησαν.

Εξετάζεται ακόμα το ενδεχόμενο, τα πυρά εναντίον τους να προέρχονταν από «όπλο – παγίδα» συνδεδεμένο με σύρμα και αφημένο σε «πέρασμα» αγριογούρουνων, καθώς πρόκειται για μια τεχνική που είχε χρησιμοποιηθεί και παλαιότερα στην περιοχή των Ιωαννίνων.

Τις μέρες που έρχονται είναι σίγουρο πως θα ακουστούν και άλλα γύρω από την υπόθεση του Καλοχωρίου και με μια σειρά περιστατικών… όχι και τόσο «ασύνδετων» μεταξύ τους.

Η εμπλοκή του ΣτΕ όμως στην υπόθεση, όπως αποφάσισαν κάποιοι στον νομό, είναι πιθανό να παράγει αποτελέσματα που δεν είχαν σταθμιστεί από κανέναν…

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων