Ποια η ανάγκη ο σύγχρονος άνθρωπος να είναι κυνηγός;

0

Κυνήγι και φυσική κληρονομιά
Ποια η ανάγκη ο σύγχρονος άνθρωπος να είναι κυνηγός;
Το βιοτικό επίπεδο του σύγχρονου ανθρώπου, τουλάχιστον στις κοινωνίες που συνηθίσαμε να αποκαλούμε «ανεπτυγμένες», μοιάζει να διασφαλίζει την άνεσή του στην πρόσβαση σε αγαθά που παρέχονται κυρίως από τη βιομηχανική αλυσίδα παραγωγής. Οπότε με μια επίσκεψη σε κρεοπωλείο θα ικανοποιούσε την καθημερινή ανάγκη του ….

Ωστόσο διαπιστώνουμε πως η κυνηγετική δραστηριότητα έλκει μεγάλους και μάλιστα αυξανόμενους αριθμούς ατόμων που κατά πλειονότητα επιδίδονται στο κυνήγι ως σπορ μάλλον, παρά ως οτιδήποτε άλλο…

Σήμερα, το κυνήγι αποτελεί ουσιαστικά μια δραστηριότητα του σύγχρονου ανθρώπου στην οποία βρίσκει διέξοδο ο κρυμμένος εαυτός του, για ψυχαγωγική κατά βάσει εκδήλωση.
Σε αντίθεση, δε, με ορισμένες μειονοτικές απόψεις που περιγράφουν τις κυνηγετικές συμπεριφορές άλλοτε ως πολιτισμικά απαράδεκτες, άλλοτε ως οικολογικά επισφαλείς ή ακόμη και ως κοινωνικά επικίνδυνες, οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι προσμετρούν προοδευτικά όλο και περισσότερα μέλη!
Κοντολογίς, αποδεικνύεται διαρκώς ότι οι νόμιμοι κυνηγοί δεν είναι αγροίκοι! Δεν απειλούν την οικολογική ισορροπία και δεν μεγαλώνουν παιδιά με κίνδυνο αυτά να παρουσιάσουν τυχόν εγκληματικές, επιθετικές, ούτε καν παραβατικές συμπεριφορές.
Το κυνήγι είναι χόμπι, ενίοτε ακριβό, αλλά ταυτόχρονα είναι απόλαυση της ζωής και της δραστηριότητας, έξω από τα « τείχη», στη φύση και τα θηράματα…
Και οι κυνηγοί δείχνουν σήμερα περισσότερο συνειδοτοιημένοι από άλλους, προσηλωμένοι θα έλεγε κανείς σε αυτούς ακριβώς τους στόχους. Να διαφυλάξουν τη φύση, το περιβάλλον και φυσικά τα θηράματα, για τις επερχόμενες γενιές …

Ως άθλημα, ως σπορ, το κυνήγι, επί της αρχής, νομιμοποιείται ως κοινωνικά αποδεκτή και μάλιστα επικροτήσιμη και αξιέπαινη δραστηριότητα, που μπορεί να ενεργοποιεί και να οργανώνει την ίδια τη στρατηγική πρόοδο της ανθρώπινης κοινότητας.
Ο διαχωρισμός ανάμεσα στην αποδεκτή και τη μη αποδεκτή κυνηγετική στάση μπορεί να ιδωθεί από την αντιπαραβολή ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του νόμιμου κυνηγού από τη μια, και του λαθρο-κυνηγού από την άλλη πλευρά.
Και αυτόν τον τομέα επίσης , έχουν επιτελέσει σημαντικό έργο, οι ομοσπονδίες των Κυνηγετικών Συλλόγων, οι Κυνηγετικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα, αλλά και στο νομό μας…

www.ilia24.gr

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων