Bελτίωσης ενδιαιτήματος για την προστασία του κολχικού φασιανού

0

Συνεχίζονται από την ΚΟΜΑΘ τα έργα βελτίωσης ενδιαιτήματος για την προστασία του κολχικού φασιανού

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης, στο πλαίσιο ειδικής μελέτης, συνεχίζει τα έργα βελτίωσης ενδιαιτήματος για την προστασία του κολχικού φασιανού και την αύξηση της βιοποικιλότητας της περιοχής του Δέλτα του Νέστου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο η μελέτη, όσο και η εκτέλεση των έργων γίνονται αποκλειστικά από χρήματα των κυνηγών, μελών των Κυνηγετικών Συλλόγων της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ το όλο έργο πραγματοποιείται με την έγκριση της Δασικής Υπηρεσίας, με την οποία υπάρχει πολύ καλή συνεργασία

Κατά τις πρόσφατες ενέργειες διαπιστώθηκε η έλλειψη επαρκών διακένων για τους φασιανούς, τόσο στους πυρήνες του παραποτάμιου δάσους όσο και στα τμήματα των λευκοκαλλιεργειών. Για το λόγο αυτό κρίθηκε απαραίτητη η επέμβαση για την βελτίωση του βιοτόπου με τη δημιουργία διακένων, τη σπορά κατάλληλων φυτικών ειδών για τους φασιανούς, όπως βίκο, μηδική, σιτάρι και κριθάρι, ενώ φέτος για πρώτη φορά έγιναν σπορές με αγριαγκινάρα.

Ο κολχικός φασιανός στις αρχές του 20ου αιώνα διαβίωνε σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Σήμερα ένας μικρός πληθυσμός απαντά μόνο στο Δέλτα του Νέστου. Ο πληθυσμός αυτός είναι ίσως το μοναδικό υπόλειμμα του γενετικά καθαρού και άγριου πληθυσμού του είδους στον ευρωπαϊκό χώρο. Η ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ εδώ και 7 χρόνια εργάζεται για την προστασία και ανάδειξη του είδους, του οποίου το κυνήγι εδώ και δεκαετίες απαγορεύεται, αλλά ως συνήθως οι απαγορεύσεις θήρας δεν συνδυάζονται ποτέ με την προστασία.

Στόχος του έργου είναι η εξασφάλιση βιώσιμου πληθυσμού κολχικού φασιανού (στόχος που με τα έργα βελτίωσης έχει σε μεγάλο βαθμό επιτευχθεί), η τροφοδότηση των εκτροφείων με γενετικά καθαρούς φασιανούς και η διερεύνηση για την επανασειγαγωγή του είδους σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων