Κυνηγεσία & Κυνοφιλία μηνός Οκτωβρίου

0

Το τεύχος Οκτωβρίου 2017 του ιστορικού περιοδικού “Κυνηγεσία & Κυνοφιλία”,  κυκλοφόρησε και βρίσκεται πλέον στα περίπτερα…

Διαβάστε στα θέματα του τεύχους Οκτωβρίου

Οι παγάνες των διχασμών

Η αύξηση των κυνηγών που ασχολούνται με το κυνήγι του αγριόχοιρου έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ομάδων. Και, το ερώτημα που εύλογα τίθεται είναι αν ο χώρος επαρκεί για όλους τους γουρουνοκυνηγούς, ή υπάρχει πρόβλημα που, ενδεχομένως, θα «οδηγήσει» σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Τα πρώτα… κρούσματα επεισοδίων μεταξύ ομάδων, που έκαναν ήδη την εμφάνισή τους στους κυνηγότοπους, πρέπει να προβληματίσουν.

ΛΑΓΟΚΥΝΗΓΙ
Οι επιρροές του Οκτώβρη
Ο καιρός είναι μία από τις βασικές παραμέτρους για καλή αρχή στο κυνήγι του λαγού. Όμως, δεν μπορεί κάποιος να θεωρεί… πανάκεια τις καιρικές συνθήκες, υποβαθμίζοντας άλλους παράγοντες που, επίσης, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

Έχει ο καιρός… γυρίσματα
Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στην έναρξη του κυνηγίου για το λαγό, στάθηκαν υψηλό εμπόδιο για κυνηγούς και ιχνηλάτες, που προσβλέπουν σ’ ένα γύρισμα του καιρού τον Οκτώβρη, για να έχουν όμορφες εξορμήσεις.

ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΣ
Παγάνα σε άνυδρη γη
Οι πρώτες εξορμήσεις για αγριόχοιρους στις ακριτικές περιοχές στα ορεινά της Ηπείρου, έγιναν σε χώματα που έμοιαζαν… τσιμέντο, ενώ καταγράφηκαν ζώα εξαντλημένα από την έλλειψη τροφής, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού και του πρώτου μήνα του φθινοπώρου.

Ο μήνας που αλλάζει το κυνήγι του
O Οκτώβρης είναι ο μήνας που το κυνήγι του αγριογούρουνου γίνεται κυνήγι με μυαλό και γνώση, παρά με τύχη και όπως βγει. Και, οι πρώτες βροχές είναι αυτές που αλλάζουν τα πάντα.

Η γουρουνοπαρέα του μήνα
H παρέα του Γιώργου Κουτρουμάνη, από τον Τριπόταμο Βέροιας, ξεκίνησε να κυνηγάει αγριογούρουνα από το 1976 και σήμερα χαρακτηρίζεται ως ομάδα – πρότυπο και η καλύτερη της Βέροιας.

ΤΡΙΧΩΤΑ
Η προσαρμογή στην πίεση
Μία ανάλυση της συμπεριφοράς των δύο δημοφιλών τριχωτών θηραμάτων, του αγριόχοιρου και του λαγού, μετά την έναρξη του κυνηγιού και τις πρώτες τουφεκιές.



ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κυνήγι πέρδικας στη Μυτιλήνη
Οι πέρδικες στην ακριτική Λέσβο είναι λίγες, οι συναντήσεις που είχαν οι κυνηγοί τον Σεπτέμβρη ήταν ελάχιστες και, αυτό που τους απομένει είναι τα συζητούν για τα παλιά χρόνια, συνοδεύοντας τις αναμνήσεις με ούζο και μεζέ.

ΟΡΤΥΚΙ
Φέρμες με φόντο το απέραντο γαλάζιο
Το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, μία από τις καλύτερες περιόδους για το κυνήγι ορτυκιού, τα βουνά της Μάνης μας χάρισαν πολύ όμορφες παραστάσεις… για ακόμη μια φορά.

ΦΑΣΣΑ
Τα… άπαντα για το κυνήγι της
Η φάσσα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα θηράματα του Οκτωβρίου στην Ελλάδα. Είναι πουλί ημιαποδημητικό και μεταναστεύει σε μεγάλους αριθμούς, μόνο όταν τα αποθέματα τροφής μειώνονται στον τόπο της.

ΑΠΟΔΗΜΗΤΙΚΑ
Η γλυκιά αναμονή
Με τον ερχομό του Οκτώβρη αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τα χειμερινά μπασίματα με τρία διαφορετικά θηράματα που βρίσκονται ψηλά στη λίστα των Ελλήνων κυνηγών. Πρόκειται για την μπεκάτσα, τη φάσσα και την τσίχλα.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Ο λαγάς και ο πουλοκυνηγός
Ο κυνηγετικός απολογισμός από τις εξόδους ενός λαγοκυνηγού και ενός πουλοκυνηγού

ΚΥΝΟΦΙΛΙΑ
Κυνήγι μπεκάτσας. Η τέχνη σε όλο της το μεγαλείο  
Το κυνήγι της μπεκάτσας με σκυλί φέρμας είναι η κυνηγετική τέχνη σε όλο της το μεγαλείο, καθώς χαρακτηρίζεται από ένα έντονο πνεύμα αναζήτησης και κατάκτησης, που προβάλει σε πρώτη θέση την εργασία του σκύλου.

Τρόπαιο Σαλαντίνι Πιλάστρι 2017
Νικητής του τροπαίου Σαλαντίνι Πιλάστρι 2017 αναδείχθηκε το νεαρό αγγλικό Σέττερ Holliwood με κυναγωγό Umberto D’Alessandriς, ενώ με το τρίτος εξαίρετος που απέσπασε την προτελευταία ημέρα κέρδισε και το τρόπαιο βουνού του ENCI.

Ακατάλληλα περδικόσκυλα
Πριν αρχίσετε την κουβέντα για το πιο είναι το σπουδαίο περδικόσκυλο, καλό είναι να διαγνώσετε εάν ο σκύλος σας φέρει κάποια από τα χαρακτηριστικά, που τον καθιστούν ακατάλληλο για το κυνήγι αυτό.

Πανευρωπαϊκά βουνού Πόιντερ – Σέττερ
Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου βρέθηκε για μία ακόμη φορά η ελληνική κυνοφιλία, στα Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Βουνού Πόιντερ και Σέττερ, που διεξήχθησαν στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου στον Κίσσαβο.

Τρόπαιο Φραγκίσκου Πολυκανδριώτη
Κάθε προσδοκία ξεπέρασαν οι συμμετοχές στο φετινό τρόπαιο βουνού που διοργανώνει ο ΟΚΑΔΕ, και είναι αφιερωμένο στην μνήμη ενός σπουδαίου περδικοκυνηγού του αείμνηστου Φραγκίσκου Πολυκανδριώτη.

OΠΛΑ – ΒΛΗΤΙΚΗ
Benelli Montefeltro Synthetic. Να η ευκαιρία…
Ένα από τα δημοφιλέστερα μοντέλα της, προσφέρει αυτό τον καιρό η Benelli σε προκλητική τιμή, δίνοντας έτσι μία δυναμική απάντηση, σε όλους όσοι καπηλεύονται την τεχνολογία της αλιεύοντας πελατεία με χαμηλό προϋπολογισμό.

Όπλα και φυσίγγια για τον λαγό
Η υπερβολή είναι χαρακτηριστικό των λαγοκυνηγών, τόσο σε ότι έχει να κάνει με τις επιδόσεις τους στο κυνήγι, όσο και σε ότι αφορά τα όπλα, τα φυσίγγια και τα τσοκαρίσματα που χρησιμοποιούν.

Η καυκασιανή καρυδιά
Η καυκάσια καρυδιά αποτελεί ένα από τα ισχυρά χαρτιά της τουρκικής βιομηχανίας κατασκευής όπλων, ενώ διατίθεται και στο λιανεμπόριο για εκείνους που θέλουν να φιλοτεχνήσουν το όπλο τους με ένα ξύλο υψηλής ποιότητας και αισθητικής.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Φακός Nitecore MH25gt.
Πανίσχυρος και επαναφορτιζόμενος
Δοκιμάζουμε έναν πανίσχυρο φακό που αποτελεί μία εξαιρετική λύση τόσο για αστυνομική ή στρατιωτική χρήση, όσο και για τον κυνηγό που κινδυνεύει από μία ξαφνική κακοκαιρία να βρεθεί αποκλεισμένος στο βουνό μετά τη δύση του ηλίου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λάστιχα για το 4×4
Καθώς η κατηγορία των οχημάτων με δυνατότητα κίνησης εκτός δρόμους… αυξάνεται και πληθύνεται, οι κατασκευαστές ελαστικών έχουν ένα ακόμα πιο σύνθετο έργο να φέρουν σε πέρας, αφού, πλέον, καλούνται να συνδυάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χαρακτηριστικά σε ένα λάστιχο.

TO ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ
Για προμήθειες στη Βυρώνεια Σερρών
Αυτόν το μήνα η «Κυνηγεσία και Κυνοφιλία» αγοράζει τα φυσίγγια της από το κυνηγετικό κατάστημα του Γρηγόρη Κωνσταντινάκη, που βρίσκεται στη Βυρώνεια Σερρών.

ΕΥΘΥΜΟΓΡΑΦΗΜΑ
Άπλωνε μέχρι εκεί που φτάνεις
Μπορεί η καταγωγή του Μιχάλη να ήταν από ένα μικρό χωριό στα Τζουμέρκα, αλλά με το να κάνει κάποιος εκεί Πάσχα, να περνά τρεις εβδομάδες το καλοκαίρι στο σπίτι των παππούδων του και να πίνει τσίπουρα παρέα με τους ντόπιους γουρουνάδες, δεν τον αναγορεύει αυτόματα σε έμπειρο και παντογνώστη γουρουνοκυνηγό.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων