Στην Κύπρο περιμένουν ανυπόμονα την «πρώτη Κυριακή»

0

ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ 40 ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΞΟΡΜΗΣΟΥΝ ΣΤΙΣ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες κυνηγών και αρμοδίων υπηρεσιών για τη νέα κυνηγετική περίοδο. Στις 5 Νοεμβρίου, στη φημισμένη «πρώτη Κυριακή», αναμένεται να εξορμήσουν πέραν των 40 χιλιάδων κυνηγών σε όλα τα μήκη και πλάτη της ελεύθερης Κύπρου, στις περιοχές όπου επιτρέπεται. Πρόκειται για την πιο «θερμή» περίοδο του κυνηγίου, καθώς είναι αυτή που συγκεντρώνει το περισσότερο ενδιαφέρον. Αιτία το θήραμα, καθώς σε αυτήν την περίοδο επιτρέπεται το κυνήγι του λαγού, της πέρδικας, της φάσσας, της τσίκλας όπως και άλλων πουλιών. Μέχρι την Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου, που θα είναι η τελευταία ημέρα κατά την οποία θα επιτρέπεται η θήρευση των πιο πάνω ειδών, θα πραγματοποιηθούν συνολικά 17 εξορμήσεις, κάθε Κυριακή και Τετάρτη

Ανανεώθηκαν περί τις 24 χιλιάδες άδειες, όμως αναμένεται αυτός ο αριθμός να αυξηθεί δραστικά προς τις αρχές Νοεμβρίου, οπότε και ξεκινά η κυνηγετική περίοδος

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», όσον αφορά το θήραμα, υπάρχει μικρή αλλά αισθητή αύξηση στον αριθμό των λαγών, ενώ ο αριθμός της πέρδικας αναμένεται ότι θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα όπως και την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν δύο εκθέσεις για εξοπλισμό κυνηγίου, με τους ενδιαφερόμενους να σπεύδουν μαζικά να προμηθευτούν τα απαραίτητα ενόψει της νέας περιόδου.

Ανανεώθηκαν 24 χιλιάδες άδειες

Την ίδια ώρα προχωρεί η διαδικασία ανανέωσης των αδειών κυνηγίου από τις εμπορικές τράπεζες και τα συνεργατικά ιδρύματα, καθώς και από το διαδίκτυο, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Μέχρι στιγμής, όπως μας ενημέρωσε ο Λειτουργός της Υπηρεσίας Θήρας, Πέτρος Αναγιωτός, ανανεώθηκαν περί τις 24 χιλιάδες άδειες, όμως αναμένεται αυτός ο αριθμός να αυξηθεί δραστικά προς τις αρχές του Νοεμβρίου, οπότε και ξεκινά η κυνηγετική περίοδος. Όπως σημείωσε ο κ. Αναγιωτός, την τελευταία εβδομάδα μπορεί να ανανεωθούν ή να εκδοθούν περί τις 15 χιλιάδες άδειες.

Απαντώντας σε ερώτηση αν αναμένεται αύξηση των αδειών για την περίοδο που μπαίνει τον ερχόμενο μήνα, ο Λειτουργός της Υπηρεσίας Θήρας μάς ανέφερε ότι η μόνη ένδειξη που υπάρχει είναι η αύξηση του αριθμού αδειών του θερινού κυνηγίου (φάσσες και τρυγόνια) κατά 500 περίπου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ισχύουσα περίοδο του κυνηγίου που ξεκίνησε την Κυριακή, 20 Αυγούστου, ο κ. Αναγιωτός ανέφερε ότι η κάρπωση του θηράματος βάσει της εικόνας που εκπέμπεται από τους κυνηγούς είναι καλή και εκφράζεται ικανοποίηση. Την ίδια ώρα o Λειτουργός ανέφερε σε σχέση με τις επιτρεπόμενες και απαγορευμένες περιοχές για κυνήγι, ότι κάποιες μπαίνουν στον χάρτη ενώ κάποιες άλλες βγαίνουν και έτσι πρέπει οι κυνηγοί να ενημερωθούν πριν να ξεκινήσει η περίοδος, ώστε να γνωρίζουν ακριβώς πριν να εξορμήσουν.

Πάνω από 30 εξώδικα

Σε σχέση με τη νέα νομοθεσία που διέπει το κυνήγι, η οποία άρχισε να εφαρμόζεται από τις 14 Ιουλίου και στοχεύει στην πάταξη της λαθροθηρίας και την προστασία των άγριων πτηνών και θηραμάτων, ο κ. Αναγιωτός ανέφερε στη «Σ» ότι ο κόσμος εκφράζει πολλές απορίες. «Χαρακτηριστικό της νέας νομοθεσίας είναι ότι είναι πιο αυστηρή σε σχέση με την προηγούμενη. Δεν υπάρχει πρόστιμο κάτω από τις 2 χιλιάδες ευρώ», σημείωσε ο κ. Αναγιωτός. Τονίζεται ότι μέχρι στιγμής εκδόθηκαν 30 εξώδικα, που αφορούν παρανομίες που σχετίζονται με λαθροθηρία.

Ο συνολικός αριθμός των προστίμων ξεπερνά τις 110 χιλιάδες ευρώ και, όπως ενημερωθήκαμε, εισπράχθηκε περί το 35% των εν λόγω προστίμων, με τα υπόλοιπα να αναμένονται να εισπραχθούν το προσεχές διάστημα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση λαθροθήρα από την Επαρχία Λάρνακας, που συνελήφθη επ’ αυτοφώρω στις 9 Αυγούστου για λαθροθηρία με συρματοπαγίδες εντός απαγορευμένης περιοχής κυνηγίου του χωριού του, και του επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους €21.586.

Κυνηγοί: Θέλουν παραπάνω σκύλους

Να αλλάξουν συγκεκριμένες πρόνοιες της νομοθεσίας, ζητά και από την πλευρά της η Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής. Μιλώντας στη «Σ» ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Γιατρού, ανέφερε ότι επιθυμία τους είναι να δικαιούνται οι κυνηγοί να έχουν μαζί τους έως τους τέσσερεις σκύλους και όχι δύο, όπως προνοεί η νέα νομοθεσία, γιατί προκαλούνται πολλαπλά προβλήματα. Την ίδια στιγμή ζητούν όπως μειωθούν οι υψηλές ποινές που έχουν επιβληθεί, καθώς, όπως μας είπαν, το ύψος τους είναι πολύ μεγαλύτερο από άλλες χώρες της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι με τον νέο νόμο προνοούνται ποινές για τους παρανομούντες που περιλαμβάνουν εξώδικα πρόστιμα ύψους μέχρι και €20 χιλ. Για αδικήματα για τα οποία δεν προβλέπεται ειδική ποινή υπάρχει πρόνοια για φυλάκιση, που δεν υπερβαίνει τα τρία χρόνια ή χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €20 χιλ. ή και οι δύο αυτές ποινές.

Για παράδειγμα, το πρόστιμο όταν σκοτώσεις λαγό βράδυ είναι €25.000, ενώ για τη θήρευση αγρινού το πρόστιμο ανέρχεται στις €40.000 ευρώ. Το εξώδικο πρόστιμο, για κυνηγό που δεν κατέχει ανανεωμένη άδεια κυνηγίου, είναι δύο χιλιάδες ευρώ συν το τέλος των αδειών κυνηγίου για κάθε έτος που δεν έχει ανανεώσει. Το θέμα των ποινών συζητήθηκε την Τετάρτη στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, με τους κυνηγούς να ζητούν να αλλάξουν συγκεκριμένες τροπολογίες της νομοθεσίας, οι οποίες θα τεθούν σύντομα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

«Βάλλουν» κατά ακτιβιστών

Ο κ. Γιατρού «έριξε» πυρά κατά της δράσης ακτιβιστών, οι οποίοι, όπως μας είπε, προκαλούν προβλήματα απλώς για να δικαιολογούν τους μισθούς τους και δεν επιτρέπουν στις αρμόδιες Αρχές να προστατεύουν τους βιότοπους όπως πρέπει. Όπως μας είπε, οι περισσότερες καταγγελίες τους είναι αβάσιμες και αυτό αποδεικνύεται εκ των υστέρων, με τα σημαντικότερα προβλήματα να εντοπίζονται στις Επαρχίες Αμμοχώστου και Λάρνακας.

Όσον αφορά τη διαδικασία αδειοδοτήσεων, ο κ. Γιατρού ανέφερε ότι η Ομοσπονδία του προτρέπει τους κυνηγούς να σπεύσουν να ανανεώσουν άμεσα τις άδειές τους και να μη μείνουν τελευταία στιγμή. Για τη νέα κυνηγετική περίοδο ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το θήραμα θα είναι αυξημένο και ειδικά οι λαγοί, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των αδειών που θα εκδοθούν σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων