Διχάζει η απαγόρευση (ή μη) του κυνηγιού αγριογούρουνου στον Κώνισκο

0

Διχάζει η απαγόρευση (ή μη) του κυνηγιού αγριογούρουνου στον Κώνισκο.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο έφτασε το θέμα, συστήνεται επιτροπή

Σε επανεξέταση του κυνηγετικού καταφυγίου αγριογούρουνων στον “Κώνισκο”, οδηγούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς παρήλθε η πενταετής απαγόρευση και υπό το βάρος έντονων διαμαρτυριών από τους κατοίκους των χωριών ότι ο πληθυσμός των ζώων πλέον είναι τεράστιος και, αναζητώντας τροφή, προκαλεί ζημιές στις περιουσίες των κατοίκων. Τη συνέχιση της απαγόρευσης, όμως ζητούν οι κυνηγοί.

Θυμίζουμε ότι λόγω σημαντικής μείωσης του πληθυσμού αγριογούρουνου στα βουνά της Ευρυτανίας, οι δασικές αρχές, πριν 5 χρόνια, στις 20/8/2012, οριοθέτησαν τη θέση “Μέγα Πλάι” στο βουνό Κώνισκος και εξέδωσαν απαγορευτική διαταγή Θήρας αγριογούρουνων για πέντε χρόνια, η οποία έληξε στις 20/8/2017. Το Δασαρχείο Καρπενησίου ανανέωσε την απαγορευτική διάταξη για ακόμη έξι μήνες, έως τις 20/2/2018.

Όλα αυτά τα χρόνια οι πληθυσμοί των αγριογούρουνων αυξήθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αν και τα πρώτα χρόνια η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη, τα τελευταία χρόνια τα υπερπληθή -πλέον- ζώα, αναζητώντας τροφή, εισέρχονται σε καλλιέργειες προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε κήπους και χωράφια, στην πέοιϊτου Κώνισκου περιοχή.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο

Οι καταγγελίες των κατοίκων έφτασαν μέχρι το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπενησίου και το θέμα συζητήθηκε την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου. Ήταν το 7ο θέμα στην ημερήσια διάταξη, με τίτλο “Απαγόρευση θήρας για ορισμένο χρόνο στην περιοχή Κώνισκος – Μέγα Πλάι”.

Στην αίθουσα του Δ.Σ βρέθηκαν εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων που βρίσκονται πέριξ του Κώνισκου, καθώς και αντιπροσωπεία του Κυνηγετικού Στλλόγου Ευρυτανίας. Οι κάτοικοι, οι οποίοι έχουν προχωρήσει στη συλλογή υπογραφών για την άρση απαγόρευσης θήρας στην περιοχή, επεσήμαναν πως ο υπερπληθυσμός των αγριογούρουνων προξενεί, στην προσπάθεια των ζώων να βρουν τροφή, ζημιές και καταστροφές σε περιουσίες, ενώ λόγος έγινε ακόμα και για «εισβολή» των τετράποδων ακόμα και σε κοιμητήριο χωριού.

Στον αντίποδα, ο Κυνηγετικός Σύλλογος, μέσω του προέδρου του, Βασίλη Γενιτσαρόπουλου, υπεραμύνθηκε της απόφασης που ήδη έχει λάβει απόφαση η Γ. Σ. του, για διατήρηση της απαγόρευσης κυνηγιού στον Κώνισκο, μέτρο που, όπως ειπώθηκε, “έχει αποδώσει”.

Ο δήμος Καρπενησίου, έχοντας καθαρό γνωμοδοτικό ρόλο στην υπόθεση, αποφάσισε, ύστερα από πρόταση του δημάρχου, Νίκου Σουλιώτη, τη σύσταση 11μελούς Επιτροπής, που θα αποτελείται από 3 δημοτικούς συμβούλους (όλων των παρατάξεων), τους προέδρους των 4 Τοπικών Κοινοτήτων, δύο μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου και 2 υπαλλήλους του Δασαρχείου.

«Αποστολή» της θα είναι η εξέταση όλων των πτυχών του ζητήματος και η έκδοση σχετικής πρότασης, ώστε το θέμα να επιστρέψει στο Δημοτικό Συμβούλιο (από το 2018).

 www.evrytanika.gr/ 

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων