Κόντρες για τις δασικές ρυθμίσεις

0

«Ή θα αλλάξει η ρύθμιση για τα 10 στρέμματα, ή θα καταπέσει στην βουλή», διαμήνυσε σαφέστατα ως προς την οργανωμένη αντίδραση ενάντια στη ρύθμιση της κ. Μπιρμπίλη, ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Δριβελέγκας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του 102 FM της ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Β. Σπυριδωνίδη-Κ. Ρενιέρη, ενώ άφησε σαφέστατες αιχμές, ότι π.χ στις Κυκλάδες όπου ο κλήρος όλων είναι 4 στρέμματα, το νομοσχέδιο ευνοεί τους κατέχοντες που είναι σε θέση να τα αγοράσουν όλα μαζί. Της «κολάσεως» έγινε στο κυβερνόν κόμμα- Δεν υποχωρούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το θέμα αυτό, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα νόμο ανεφάρμοστο που θα δώσει δουλειά στους δικηγόρους και θα καταπέσει στην πράξη, ή θα αυξήσει τα αυθαίρετα. Ούτε οι αλλαγές που έφερε στο σχέδιο νόμου για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη δεν ήταν αρκετές για να κατευνάσουν τις ενστάσεις που εκφράστηκαν από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η έντονη κριτική που δέχθηκε η υπουργός στην συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής ομάδας την οδήγησε να επιφυλαχθεί ότι θα φέρει την τελική διατύπωση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια. Μέχρι στιγμής , τη ρύθμιση των 10 στρεμμάτων που είχε αρχικά εισηγηθεί για την εκτός σχεδίου δόμηση, παρ΄ ότι η ίδια μετά από τις εσωκομματικές πιέσεις «στρογγύλεψε», φαίνεται να υπερασπίζονται μόνο το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις…

Κατά τη συζήτηση στη βουλή η κ. Μπιρμπίλη τόνισε ότι «με τη νέα ρύθμιση εξασφαλίζεται μια δίκαιη αντιμετώπιση για τους μέχρι σήμερα ιδιοκτήτες μικρότερων εκτάσεων» αλλά οι βουλευτές επέμειναν ότι οι προτάσεις τους αγνοήθηκαν.

Την ανησυχία τους για την έκβαση της συζήτησης από τη Βουλή, εκφράζουν, με κοινή ανακοίνωσή τους, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, MOm, Καλλιστώ και Δίκτυο Μεσόγειος SOS.

Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώθηκε είναι το σχόλιο του εξωκοινοβουλευτικού κόμματος των Οικολόγων Πράσινων δια του εκπρόσωπου Τύπου, Γιάννη Παρασκευόπουλου:

«Είναι παράλογο, αλλά αληθινό: η πληγή της διάσπαρτης δόμησης στις προστατευόμενες περιοχές, αποτελεί τελικά τη μόνη «ιερή αγελάδα» που δε δέχονται να θίξουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Επιβεβαιώνεται με οδυνηρό τρόπο ότι η προστασία του περιβάλλοντος δε διασφαλίζεται με διακηρύξεις καλών προθέσεων, αλλά με πολιτική βούληση, που η κυβέρνηση διαθέτει σε αφθονία αποκλειστικά για άλλα θέματα. Όσο πεισματικά όμως και να κλείνουν τα μάτια, χωρίς βιώσιμες απαντήσεις για την κρίση στο περιβάλλον, δε υπάρχουν διέξοδοι ούτε για την οικονομία.

Είναι ώρα λοιπόν να ανοίξει ένας ευρύς διάλογος για πλήρη κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, με όρους βιωσιμότητας και με το μικρότερο δυνατό κοινωνικό κόστος».

Η νέα ρύθμιση της υπουργού Περιβάλλοντος, που προέβλεπε ότι οι κατατμήσεις που έγιναν βάσει των τεσσάρων στρεμμάτων, θα θεωρούνται, κατ εξαίρεση, και μέχρι την ψήφιση του νόμου, άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, δεν ικανοποίησε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικό του κλίματος που οδήγησε στην «επιφύλαξη» της υπουργού είναι ότι ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Γιουματζίδης είπε ότι εάν δεν επιφυλαχθεί για το επίμαχο άρθρο 9, «θα με αναγκάσετε να επιφυλαχθώ εκ μέρους της πλειοψηφίας».

ΠΑΣΟΚ εναντίον Μπιρμπίλη

Μόνο το 10% των σημερινών οικοπέδων που έχουν έκταση τεσσάρων στρεμμάτων θα μπορέσουν να οικοδομηθούν», είπε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ζωίδης, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο «μνημονεύει η υπουργός» μπορούν να χτιστούν μόνο οικόπεδα που έχουν φάτσα σε επαρχιακό ή εθνικό δρόμο 45 μέτρα πλάτος και 50 μέτρα βάθος.

Ο κ. Ζωίδης ζήτησε επαναδιατύπωση του άρθρου 9, ώστε, όπως είπε, να δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσουν να ισχύουν και μετά την ψήφιση του νόμου οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία για την εκτός σχεδίου δόμηση. Με την πρόταση αυτή συντάχθηκαν και άλλοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Η βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ κ. Μερεντίτη που ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εγώ δεν μπορώ να ψηφίσω το άρθρο 9. Για να πάρετε την έγκριση μας πρέπει να μας πείσετε από που εκπορεύεται η δική σας βεβαιότητα για τις ρυθμίσεις και διεκδικείτε το αλάθητο».

«Πρέπει να προχωρήσετε σε πραγματική βελτίωση», ανέφερε η βουλευτής Κορινθίας του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Φαρμάκη ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο συνάδελφός της, βουλευτής Κυκλάδων Γιώργος Παπαμανώλης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης, μίλησε για αντιφατικές λογικές του νομοσχεδίου και υπογράμμισε ότι «θα μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να συναινέσω στην οικολογική χρεοκοπία». Ο κ. Καρτάλης εξέφρασε την αντίθεση του σε διατάξεις του σχεδίου νόμου που επιτρέπουν τη χωροθέτηση ΠΟΤΑ (Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης: συγκροτήματα ξενοδοχείων διαφόρων λειτουργικών μορφών και εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής που διαμορφώνονται σε περιοχές εκτός σχεδίου δόμησης) σε περιοχές NATURA, Εθνικούς Δρυμούς (όπως της Πίνδου, της Οίτης, των Πρεσπών, του Βίκου – Αώου, της Σαμαριάς, του Παρνασσού, του Αίνου, του Ολύμπου, κ.α) και Εθνικά Πάρκα (όπως της Αλοννήσου, της Ζακύνθου, του Σχοινιά Μαραθώνα, της Βορείας Πίνδου, του Δέλτα Έβρου, του Αμβρακικού, κ.α.). Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Η χωροθέτηση ΠΟΤΑ σε αυτές τις περιοχές θα τις οδηγήσει στην οικολογική χρεωκοπία. Η κλίμακα των παρεμβάσεων που θέτει ένα σχέδιο ΠΟΤΑ είναι τελείως αναντίστοιχη της ικανότητας αυτών των περιοχών να υποδεχθούν ανθρωπογενείς κατασκευές.»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Κ. Καρτάλης πρότεινε α) να επεκταθεί η απαγόρευση χωροθέτησης ΑΠΕ και σε υγρότοπους διεθνούς σημασίας RAMSAR, σε πυρήνες εθνικών δρυμών και σε εθνικά πάρκα β) να υπάρχει πρόνοια στο σχέδιο νόμου ως προς την καθιέρωση κατ’ ελάχιστον αρτιότητας για τα συνοδά έργα ΑΠΕ και γ) να εκπονείται ειδική περιβαλλοντική μελέτη, από την οποία να καθορίζεται εάν και κατά πόσο θα είναι αποδεκτή η χωροθέτηση μιας μονάδας ΑΠΕ σε οποιαδήποτε ζώνη μιας περιοχής NATURA.

Η Υπουργός ΠΕΚΑ έκανε δεκτές τις παρατηρήσεις ως προς το θέμα των ΠΟΤΑ και των δασών και δασικών εκτάσεων, εξέλιξη που χαρακτηρίστηκε από τον Κ. Καρτάλη ως ιδιαίτερα θετική για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Η ΝΔ

Ο υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Ν.Δ, Κυριάκος Μητσοτάκης δήωλσε:

Η στάση της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κας Μπιρμπίλη για τους όρους δόμησης σε περιοχές Natura αποτελεί εμπαιγμό του Κοινοβουλίου. Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για αυτό το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα τις οποίες η κα Υπουργός είχε αποδεχτεί κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στη Βουλή.

Δυστυχώς, όχι μόνο δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της, αλλά προσπάθησε -με νομικίστικα τερτίπια- να παραπλανήσει τη Βουλή. Το γεγονός ότι η κυρία Μπιρμπίλη άλλα λέει και άλλα κάνει, προκαλώντας την ηχηρή αντίδραση ακόμα και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είναι πρόβλημα δικό της και της κυβέρνησης. Ο σεβασμός, όμως, των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και η σοβαρότητα κατά τη νομοθετική διαδικασία είναι αδιαπραγμάτευτες αρχές τις οποίες η κα Υπουργός οφείλει, επιτέλους, να αντιληφθεί».

Να σημειωθεί ότι υπό προϋποθέσεις το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ των 10 στρεμμάτων, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά, έχουν ταχθεί υπέρ της διατήρησής τους στο επίμαχο νομοσχέδιο.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων