Οι κυνηγοί να πληρώσουν για την αύξηση της πανίδας στη Ροδόπη

0

xronos.gr

Την αύξηση της πανίδας στο νομό Ροδόπης, έχει ως μοναδικό στόχο η πρόταση εφαρμογής έκτακτης εισφοράς 30 ευρώ στα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής, την οποία θα καταθέσει στην προσεχή γενική συνέλευση ο πρόεδρος Κούλης Ταξιλδάρης. Αγριογούρουνα, λαγοί, πέρδικες, φασιανοί, ορτύκια και μπεκάτσες, είναι μερικά από τα είδη που θηρεύτηκαν στο νομό Ροδόπης, κατά τη διάρκεια της περασμένης κυνηγετικής περιόδου. Και σε αυτήν την κυνηγετική περίοδο όμως, όπως και σε κάθε επόμενη, ζητούμενο πρέπει να είναι η διατήρηση των πληθυσμών των ειδών σε σταθερά επίπεδα. Ακριβώς αυτό προσπαθεί να εξασφαλίσει και ο σύλλογος της πόλης μας εκτρέφοντας φασιανούς σε ειδικό χώρο στην Αίγειρο. Μόνο την περασμένη κυνηγετική περίοδο ο σύλλογος απελευθέρωσε στο νομό μας 2.000 φασιανούς. Στην αύξηση του πληθυσμού του φασιανού στη Ροδόπη συνέβαλε και το κρατικό εκτροφείο της Χρυσούπολης, το οποίο προμήθευσε με ζώα τον τοπικό σύλλογο. Στο νομό μας ο φασιανός συναντάται σε πέντε τουλάχιστον σημεία, στην πανεπιστημιούπολη, στο Λίσσο ποτομά, στο Κόσμιο προς το ποτάμι, στη Διαλαμπή, στη Σάλπη.

Περιορισμένα τα έσοδα από κράτος και ομοσπονδία για εκτροφή

Τα έσοδα όμως δεν είναι πάντα αρκετά, ώστε ο σύλλογος να προχωρήσει στην εκτροφή περισσότερων θηρεύσιμων ειδών. Οι κυνηγοί είμαστε υπέρ της διαχείρισης της πανίδας, τονίζει ο κ. Ταξιλδάρης και εξηγεί στο «Χ» τι σημαίνει για τους κυνηγούς διαχείριση της πανίδας, «το κράτος προς το παρόν δεν μας βοηθά, αλλά μας αντιμετωπίζει μόνο εισπρακτικά. Περιμέναμε από τις εισφορές μας προς το κράτος ένα σημαντικό ποσό να γυρίζει πίσω, ώστε να βοηθήσουμε με εμπλουτισμούς στη διατήρηση της πανίδας. Όμως και η βοήθεια που έρχεται από την ομοσπονδία είναι ελάχιστη σε αυτή την κατεύθυνση. Κανείς κυνηγός δε θέλει να μειωθεί το θήραμα. Αν μειωθεί ή ελαχιστοποιηθεί, τότε ο κυνηγός δεν έχει λόγο ύπαρξης, δεν έχει λόγο να βγάλει άδεια, θα μπορεί να πάει σπίτι του να βλέπει βίντεο και ντοκιμαντέρ για το κυνήγι».

Το παράδειγμα της πέρδικας ανέφερε ο πρόεδρος των κυνηγών για να κάνει ακόμα πιο κατανοητή τη φιλοσοφία των κυνηγών όσον αφορά στα θηρεύσιμα είδη: «η πέρδικα υπάρχει στο νομό μας σε δύο ποικιλίες, γκρέκα και τσούκαρ.

Η γκρέκα έχει περιοριστεί σε κάποιες κορυφές της Ροδόπης μόνο και στα άλλα χαμηλότερα ύψη κυριαρχεί η τσούκαρ, η νησιώτικη πέρδικα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι έπρεπε να την απελευθερώνουμε, αλλά αυτό δε γίνεται γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σοβαρά εκτροφεία, είτε κρατικά, είτε των ομοσπονδιών ή της συνομοσπονδίας, από όπου να μπορούμε να παίρνουμε θήραμα και να απελευθερώνουμε, ώστε να διατηρείται ο πληθυσμός σε σταθερούς αριθμούς. Αυτό ακριβώς είναι δική μας επιθυμία».

Η πρόταση εφαρμογής έκτακτης εισφοράς θα κατατεθεί εκ μέρους του προέδρου στη γενική συνέλευση του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής που πραγματοποιεί την Κυριακή 3 Απριλίου και σε περίπτωση μη απαρτίας την Κυριακή 10 Απριλίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης.

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός του διοικητικού συμβουλίου για το 2010, η ανακοίνωση της έκθεσης της ελεγκτικής επιτροπής για τον οικονομικό απολογισμό του έτους, η έγκριση του απολογισμού των εσόδων – εξόδων του 2010, η έγκριση του προϋπολογισμού του 2011, η έγκριση της έκτακτης εισφοράς υπέρ του συλλόγου και οι προτάσεις των μελών. Τέλος στη γενική συνέλευση θα συζητηθούν προτάσεις της διοίκησης για ανάπτυξη εθελοντικών δράσεων, όπως για παράδειγμα καθαρισμοί, εμβολιασμοί, κλαδέματα, συνεργασία με το δασαρχείο και την αγροφυλακή, σε περιοχές του νομού Ροδόπης.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων