Ζητούν άδειες και περιοχές για φάσσες. Μεγάλα σμήνη πουλιών στην Κύπρο

0

Ο βουλευτής Πάφου, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος που μελετά τα νομοσχέδια Περί Κυνηγίου και πρώην πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Κυνηγών Πάφου, Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, ζήτησε από το Ταμείο Θήρας και την Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής να παραχωρήσουν περισσότερες άδειες και νέες περιοχές κυνηγίου για τις φάσσες, ενόψει του γεγονότος ότι τα πουλιά αυτά αυξήθηκαν σε πολύ μεγάλους αριθμούς και προκαλούν τεράστιες ζημιές σε φυτείες και καλλιέργειες.

Πιστεύω, είπε ο κ. Πιττοκοπίτης, ότι το κυνήγι και η διαχείριση του βρίσκονται σε πολύ καλά επίπεδα στην Κύπρο. Και αυτό φυσικά εάν λάβουμε υπόψη τη μεγάλη πίεση που δέχονται τόσο οι βιότοποι όσο και τα θηράματα. Βλέπουμε πόση έκταση έχει παραμείνει για το κυνήγι και πόσες χιλιάδες κυνηγοί υπάρχουν. Παρ’ όλα αυτά, κατά τη δική μου άποψη, τα θηράματα είναι σε υποφερτά επίπεδα. Για να μην πω ότι σε ορισμένα είδη όπως η φάσσα έχουμε τρομακτική αύξηση. Γι’ αυτό το θήραμα φθάσαμε στο σημείο να δεχόμαστε συνεχείς διαμαρτυρίες από παραγωγούς ότι προκαλούν μεγάλες ζημιές σε οπωροφόρα και άλλα δένδρα, όπως και άλλες καλλιέργειες.

«Εγώ είμαι από εκείνους που λένε ότι το σύστημα χρειάζεται βελτίωση, όμως ξέρω και ότι η Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου συνεργάζεται στενά με την Υπηρεσία Θήρας. Διαφορετικά οι διαμαρτυρίες των οργανωμένων κυνηγών θα ήταν δικαιολογημένες. Υπάρχει όμως καλή συνεργασία. Βέβαια τα κυνήγια μας σήμερα χρειάζονται σίγουρα κάποια βελτίωση. Υπάρχει θέληση, υπάρχει και προσπάθεια, ενώ είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία τόσο με την Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής, όσο και διάφορους άλλους εμπλεκόμενους. Με αυτά θέλω να πω ότι προχωρούμε καλά», σημείωσε.

«Οι βελτιώσεις, μπορούν για παράδειγμα ν’ αφορούν την πιο σωστή διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, το σύστημα παροχής νερού και τροφής για τα θηράματα κ.α.», τόνισε. «Τώρα με τις νομοθεσίες που ψήφισε η Βουλή με τις ποινές και τόσα άλλα μέτρα, θα φανεί σύντομα η διαφορά αναφορικά με την πάταξη της λαθροθηρίας. Όμως θα επαναλάβω ότι είμαστε ανοικτοί για οτιδήποτε μπορεί να βελτιώσει τα πράγματα. Δεχόμαστε ακόμα και καλόπιστη κριτική και οποιεσδήποτε παρατηρήσεις, ή εισηγήσεις».

«Ειδικά για τη φάσσα, εισηγούμαι», πρόσθεσε, «να μελετηθεί σοβαρά το ενδεχόμενο να ανοίξουν και άλλες εκτεταμένες περιοχές κυνηγίου, ώστε να υπάρξει ένας έλεγχος σ’ αυτό το θήραμα και ταυτόχρονα να γίνει αποσυμφόρηση. Να το σημειώσουμε ξανά διότι υπάρχουν συνεχείς καταγγελίες πως γίνονται μεγάλες ζημιές. Σμήνη των πουλιών πέφτουν σε φυτείες και τρώνε τους καρπούς. Δεν αφήνουν ούτε νεκταρίνια, ούτε και μαραπέλλες, ή μήλα. Οι περισσότερες καταγγελίες προέρχονται από τις περιοχές Στρουμπί και Πολέμι. Τρώνε τα πάντα. Όταν είναι μικροί οι καρποί δεν αφήνουν τίποτε αυτοί οι μεγάλοι αριθμοί των πουλιών. Έτσι η μόνη λύση είναι να δοθούν νέες πρόσθετες περιοχές. Παλιά εμείς στην Πάφο δεν δίναμε πολλές περιοχές γιατί υπήρχε ένας αριθμός πουλιών. Σήμερα οι φάσσες έχουν αυξηθεί σε τόσο μεγάλους αριθμούς που πρέπει απαραίτητα να δοθούν νέες άδειες και μεγαλύτερες περιοχές για κυνήγι».

Αναφερόμενος στο συνωστισμό των κυνηγών στις λίγες περιοχές που παραχωρούνται τώρα για κυνήγι, ο βουλευτής Πάφου ανέφερε ότι: «Ένα άλλο θέμα που υπέβαλα και παλιά στην Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου όταν ήμουν πρόεδρος της Επαρχιακής Πάφου, ήταν να εισαχθεί ο θεσμός της επαρχιακής άδειας κυνηγίου. Αυτή η εισήγηση αποσκοπούσε σε μια πιο σωστή διαχείριση των κυνηγετικών πραγμάτων και καλύτερη διασπορά των κυνηγών. Στα πλαίσια αυτά θα έλεγα ότι όποιος θα έχει στη διάθεσή του μεγαλύτερη περιοχή θα πρέπει να πληρώνει και περισσότερα».

Επιδρομές από 100-200 πουλιά

Ρωτήσαμε ενδιαφερομένους στην Πάφο και πράγματι βεβαιώνουν ότι τα πουλιά προκαλούν ζημιές στις φυτείες τους. Δεν αφήνουν τίποτε στο πέρασμα τους. Είναι γνωστό εξάλλου ότι οι καλύτερες περιοχές της φάσσας βρίσκονται στην Πάφο. Υπάρχουν φημισμένες περιοχές που πιάνουν πουλιά καθ’ όλο το διάστημα του έτους. Επίσης ορισμένες κλειστές περιοχές αποτελούν φυτώρια αναπαραγωγής των πουλιών. Δηλαδή εκτός από το Δάσος Πάφου οι φάσσες αναπαράγονται και στις απαγορευμένες περιοχές.

Η Πάφος εδώ και κάποια χρόνια δεν έδιδε άδειες για φάσσες τον Αύγουστο, εκτός κατά μήκος του Δάσους. Κάποιοι πρόβαλλαν τη δικαιολογία ότι θα σκοτώσουν τους λαγούς και τα περδίκια, ενώ άλλοι έλεγαν θα προφυλάξουν τις φάσσες να τις πυροβολήσουν κατά τη διάρκεια του λαγού και της πέρδικας. Τελικά πολλαπλασιάστηκαν, όπως τονίζουν οι γεωργοί και άλλοι καλλιεργητές, σε τόσο μεγάλους αριθμούς, που προκαλούν ζημιές. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, ξεκινούν σε σμήνη και πέφτουν στις φυτείες ή στα δένδρα και δεν αφήνουν τίποτε. Η φάσσα κυρίως προτιμά αυτή την εποχή τα βαλάνια, αλλά τρώει και δημητριακά, βλαστούς, άνθη φυτών, σύκα και άλλα φρούτα όλων των ειδών. Όταν υπάρχουν κάπου 100-200 φάσσες, τονίζουν, αντιλαμβάνεσθε τι ζημιές μπορούν να προκαλέσουν. Έτσι επιβάλλεται ν’ αλλάξει το σύστημα της άδειας κυνηγίου και οι περιοχές.

Κλέβουν σκυλιά την ώρα που καταδιώκουν λαγούς

Ένα νέο φαινόμενο άρχισε να παίρνει μεγάλες διαστάσεις τον τελευταίο καιρό, με αποτέλεσμα πολλοί κυνηγοί να βρίσκονται σε απόγνωση. Πρόκειται για τις κλοπές κυνηγετικών σκυλιών, τις οποίες πραγματοποιούν οι κλέφτες με μαστορικό τρόπο και μάλιστα μπροστά στα μάτια των ιδιοκτητών. Για να διαπιστώσει κάποιος την έκταση της παράνομης αυτής πράξης θα πρέπει να κοιτάξει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ιδιαίτερα στις ιστοσελίδες ή ομάδες στο Facebook. Καθημερινά σχεδόν γίνονται αναφορές ότι κλάπηκαν σκυλιά, ή έγινε προσπάθεια κλοπής από υποστατικά, ή και καταδιώχθηκαν επίδοξοι κλέφτες σκυλιών.

Η νέα κατάσταση που εξελίσσεται σε γάγγραινα αφορά τις κλοπές που γίνονται κατά την ώρα της εκπαίδευσης των σκυλιών μέσα στους βιότοπους. Ιδιοκτήτες που έχασαν τα σκυλιά τους, έχουν καταθέσει ότι οι κλέφτες παρακολουθούν τις περιοχές εκπαίδευσης σκυλιών -κυρίως με αυτοκίνητα τύπου παντζέρο- και όταν τελειώσει η καταδίωξη ενός λαγού για παράδειγμα, περιμένουν στον δρόμο της επιστροφής. Τότε αρπάζουν τα σκυλιά και φεύγουν. Έγιναν περιγραφές και για αυτοκίνητα -χρώμα, φιμέ τζάμια, αριθμούς εγγραφής- αλλά δεν συνελήφθη κανένας. Άλλοι λένε ότι τα σκυλιά πάνε στα κατεχόμενα και άλλοι ότι φυλάσσονται απομονωμένα μέχρι να πωληθούν, ή και αναπαραχθούν.

17.000 κυνηγοί στην πρώτη εξόρμηση για τους σκύλους

Την πρώτη ημέρα της άδειας κυνηγίου της φάσσας, δηλαδή μέχρι τις 23 Αυγούστου, είχαν εκδοθεί από τους κυνηγούς 20.000 άδειες. Μέχρι τη δεύτερη εξόρμηση στις 30 Αυγούστου, οι άδειες έφθασαν τις 22.000. Υπογραμμίζεται ότι οι κυνηγοί που εξόρμησαν ήταν λιγότεροι, αφού κάποιοι εκδίδουν τις άδειες κυνηγίου για να μπορούν να εκπαιδεύουν τους σκύλους τους στους βιότοπους.

Η μη ανανεωμένη άδεια στους βιότοπους για εκπαίδευση σκύλου εξυπακούει βαρύ πρόστιμο. Με βάση τις στατιστικές της Υπηρεσίας Θήρας, την πρώτη ημέρα εξόρμησαν γύρω στις 17.000 κυνηγοί σε όλες τις περιοχές. Υπήρξαν αναφορές από κυνηγούς ότι κάποιοι έπαιξαν περδίκια από αυτοκίνητο σε περιοχή στο Λατσί. Δυστυχώς δεν δόθηκαν άλλες πληροφορίες. Φέτος παρά την ξηρασία εμφανίστηκαν νωρίς ορτύκια στις παραλιακές περιοχές. Ήδη, οι γνώστες αυτού του θηράματος εξορμούν καθημερινά αναμένοντας τις μεγάλες πάσες των πουλιών. Οι καλύτερες περιοχές βρίσκονται στη Λάρνακα και Αμμόχωστο. Σε ορισμένες περιοχές επιτρέπεται και ο σκύλος.

Σωτήρης Μιχαήλ
https://www.philenews.com/

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων