Κυνήγι και καραντίνα. Μία ανάλυση της πρώτης εβδομάδας.

0

Αγαπητοί φίλοι,

Κλείσαμε μία εβδομάδα από την έκδοση του ΦΕΚ 4899/Β/6-11-2020 με τίτλο “Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020.”

Το συγκεκριμένο ΦΕΚ, τέθηκε πρακτικά σε ισχύ το Σάββατο 7/11 το απόγευμα που δημοσιεύτηκε.

Είχαν προηγηθεί η ανακοίνωση της ΚΣΕ (Το κυνήγι και οι κυνηγοί σε συνθήκες lockdown – Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας) στην οποία δίνονταν οι σχετικές διευκρινίσεις σχετικά με το αν μπορούμε ή όχι να βγούμε για άσκηση θήρας.

Και μετά την ανακοίνωση της ΚΣΕ, ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος με ύφος, περισσότερο αγενές και επιθετικό απ’οτι δικαιολογείται από την πλήρη αποτυχία του στη διαχείριση της πανδημίας, βγήκε και δήλωσε πως η άσκηση της θήρας απαγορεύεται.

Οι δηλώσεις του κ. Χαρδαλιά αναστάτωσαν τους κυνηγούς καθώς και τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς και κυρίως την Αστυνομία, αλλά σε καμία περίπτωση δε μπορεί νομικά να θεωρηθεί σαφές, το ότι ενσωματώθηκαν στο ΦΕΚ με την απόφαση με τα μέτρα μιας και δε δίνεται καμία διευκρίνιση σχετικά με το τι εστί σωματική άσκηση και τι όχι στις σχετικές διατάξεις.

Το τι ακολούθησε το γνωρίζουμε όλοι, τόσο με τις επίσημες αντιδράσεις των Κυνηγετικών Οργανώσεων, όσο και με την ατομική αντίδραση καθενός στο διαδίκτυο. Το προκλητικό ύφος του κ. Χαρδαλιά και η σιγή των ανώτερών του που τον καλύπτουν στην Κυβέρνηση, σε συνδυασμό με το άδικο και αστήριχτο των δηλώσεών του, αποτελεί προφανώς τη μοναδική αιτία για το χάος που ακολούθησε. Εκεί μεγάλη μερίδα ημών των κυνηγών ξεπέρασε κάθε όριο και έβαλλε λανθασμένα προς πάσα κατεύθυνση, απλώς και μόνο για να εκτονώσει την δικαιολογημένη κατά τα άλλα οργή της.

Αποτέλεσμα της σύγχυσης που και οι ίδιοι προκαλέσαμε, ήταν να μπει το θέμα σε τελείως λάθος βάση και να συζητάμε για τα χρήματά μας, λες και αυτό μας ενδιαφέρει και όχι το να γυρίσουμε στο κυνήγι. Έτσι οι κ. Χαρδαλιάς και Πέτσας, βολεύτηκαν μια χαρά πίσω από ανέξοδες δηλώσεις του στυλ “μην ανησυχείτε κορόϊδα, θα σας βγάλουμε του χρόνου τζάμπα άδεια”. Αυτό φυσικά δε γίνεται, αλλά στα μάτια της κοινωνία που παρακολουθεί χωρίς να γνωρίζει τι ακριβώς σημαίνει έκδοση άδειας θήρας, σίγουρα φάνηκε δίκαιο, με αποτέλεσμα επικοινωνιακά να χάσουμε εμείς και να κερδίσει ο Χαρδαλιάς. Μπράβο μας δηλαδή που βάλαμε τα χεράκια μας και βγάλαμε τα ματάκια μας!

Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην εικονική πραγματικότητα του διαδικτύου όμως, οι Κυνηγετικές Οργανώσεις κινήθηκαν σχετικά άμεσα το περασμένο σαββατοκύριακο και το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν πλήθος ερωτήσεων και τοποθετήσεων υπέρ της άρσης της αμφισβητούμενης απαγόρευσης μετακίνησης για την άσκηση της θήρας από Βουλευτές, Περιφερειακά Συμβούλια, Δήμους και άλλους φορείς. Σε καμία άλλη δραστηριότητα, επάγγελμα κλπ δεν υπήρξε τόσο μαζική αντίδραση στους αυθαίρετους περιορισμούς, όσο υπήρξε στο κυνήγι.

Στη συνέχεια, μία απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, σχετικά με τις αθλητικές εγκαταστάσεις ήρθε να θολώσει ακόμη περισσότερο τα νερά (https://gga.gov.gr/images/athlitsmos_lockdown_07_11_2020_.pdf).

Οι διευκρινίσεις της Γεν. Γραμματείας Αθλητισμού όπως μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει, αφορούν τη λειτουργία ανοιχτών και κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων και ουδεμία σχέση έχουν με τη σωματική άσκηση και τον κωδικό 6 στα μηνύματα που στέλνουμε στο 13033 για να μετακινηθούμε.

Εκτός των παραπάνω , μία από τις σημαντικές παραμέτρους του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε, είναι το οτι το πρόστιμο των τριακοσίων ευρώ ,που επιβάλλεται για παράνομη μετακίνηση είναι διοικητικό, που σημαίνει πως το χρεωνόμαστε άμεσα και αν θέλουμε να βρούμε το δίκιο μας θα πρέπει να πάμε σε δικαστήριο με οτι αυτό συνεπάγεται.

Για την επιβολή του παραπάνω προστίμου, σύμφωνα με το παραπάνω ΦΕΚ, ισχύουν τα εξής:

Άρθρο 8.Αρμόδιες αρχές ελέγχου και επιβολής κυρώσεων
1. α) Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας για τη διενέργεια ελέγχων, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων είναι, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία και οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, καθώς και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) του άρθρου 82 του ν. 4622/2019 (Α’ 133).
β) Όργανα ελέγχου αποτελούν οι επιθεωρητές του Σ.ΕΠ.Ε., τα αρμόδια υγειονομικά όργανα των Υγειονομικών Υπηρεσιών των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, τα αρμόδια όργανα των Διευθύνσεων Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων, το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, το ένστολο προσωπικό των Λιμενικών Αρχών, οι ελεγκτές της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς, καθώς και οι επιθεωρητές-ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.).

Είναι σαφές και προφανές πως ούτε η Δασική Υπηρεσία, ούτε κατ΄ επέκταση οι δικοί μας Θηροφύλακες, βρίσκονται στους παραπάνω ελεγκτικούς μηχανισμούς. Και δε θα μπορούσαν να βρίσκονται, καθώς δεν έχει καμία σχέση με την περιβαλλοντική νομοθεσία η απαγόρευση μετακίνησης (η οποία μετακίνηση να θυμίσουμε πως είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη).

Κάποιες ασφαλιστικές εταιρίες έκαναν το ατόπημα να δηλώσουν, έστω ανεπίσημα, πως δεν ισχύει η ασφαλιστική κάλυψη των κυνηγών στη διάρκεια της καραντίνας. Ευτυχώς, ανακάλεσαν άμεσα μετά τις αντιδράσεις των Κυνηγετικών Συλλόγων, με αποτέλεσμα να αποφύγουμε τη διαδικασία δικαστικών διεκδικήσεων, μιας και κανείς λόγος ακύρωσης ή αναστολής του συμβολαίου δεν ισχύει.

Ο κουρνιαχτός καταλάγιασε κάπως, αν και ο κ. Χαρδαλιάς, επιμένει να δηλώνει και μάλιστα με το ίδιο άκρως προκλητικό και ανάρμοστο ύφος πως το κυνήγι ή έστω η μετακινήσεις για κυνήγι απαγορεύονται, με κίνδυνο να χαρακτηριστεί γραφικός πλέον, όταν στο θέμα της πανδημίας η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά πηγαίνουν από αποτυχία σε αποτυχία.

Σε αυτό το ύφος απάντησε και στις ερωτήσεις Βουλευτών ακόμη και του κόμματός του και η Κυβέρνηση παρά τις απέλπιδες προσπάθειες για το αντίθετο, είναι πλέον εμφανώς διχασμένη επί του θέματος. Από τη μία οι διορισμένοι και όχι εκλεγμένοι, κύριοι Χαρδαλιάς και Πέτσας να μας κουνούν το δάχτυλο ο ένας λες και θα μας δείρει και ο άλλος λες και μας κοροϊδεύει, και από την άλλη διάφοροι Βουλευτές της ΝΔ, έστω σχετικά απαλά, να εκφράζουν τη διαφωνία τους στις δηλώσεις των παραπάνω, σχετικά με το κυνήγι και τις μετακινήσεις προς αυτό.

Έτσι, αν κάποιος με ηρεμία αφήσει τον ορυμαγδό ψευδών δηλώσεων, ανακριβών αναφορών, ανόητων ανακοινώσεων και ηλίθιων τοποθετήσεων στην άκρη, μπορεί να συνειδητοποιήσει πως επί της ουσίας και νομικά, δεν έχει απαγορευτεί ποτέ το κυνήγι (όπως λανθασμένα αναφέρουν ορισμένοι Κυνηγετικοί Σύλλογοι), και επίσης, δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση, νομικά αδιαμφισβήτητη και σαφής απόφαση για απαγόρευση της μετακίνησης για την άσκηση της θήρας.

Όλα δηλαδή είναι στον αέρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, δε χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυΐα για να διαπιστώσει κάθε κυνηγός, πως το αν θα πάει στο κυνήγι αυτές τις μέρες ή όχι, αποτελεί δυστυχώς αποκλειστικά δική του ευθύνη εφόσον δεν αλλάξει κάτι ριζικά στα όσα ξέρουμε και ισχύουν σήμερα.

Οι δηλώσεις Χαρδαλιά για ορισμένα στελέχη των ελεγκτικών μηχανισμών είναι “νόμος” ενώ υπάρχουν ευτυχώς και άνθρωποι που αντιλαμβάνονται πως δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη απόφαση στα χέρια τους για να επιβάλλουν το σχετικό πρόστιμο, ειδικά όταν ένας πολίτης τηρεί όλα τα μέτρα και στέλνει τα απαραίτητα μηνύματα στο 13033.

Κι εδώ ανοίγει πλέον ένα μεγάλο ζήτημα. Κάποιοι θα βγούνε αυτές τις μέρες. Κάποιοι όχι. Άλλοι φοβούνται τον κορωνοϊό, κάποιοι έχουν νοσήσει ήδη, άλλοι φοβούνται τη μετακίνηση και το πρόστιμο των 300 ευρώ – ειδικά οι κάτοικοι των πόλεων – , άλλοι νομίζουν πως απαγορεύτηκε τελείως το κυνήγι. Κάποιοι άλλοι δε φοβούνται ή ενδεχομένως αντιλαμβάνονται πως δεν κινδυνεύουν ειδικά από μία έξοδο στο βουνό μόνοι τους να κολλήσουν, άλλοι δε φοβούνται τα πρόστιμα ή έστω αποφασίζουν να ρισκάρουν, είτε γιατί κατοικούνε στην επαρχία και ειδικά σε οικισμούς χωρίς στην ουσία αστυνομικό έλεγχο, είτε γιατί είναι ριψοκίνδυνοι. Και πολλές πολλές άλλες προσεγγίσεις στο θέμα κυνήγι στην καραντίνα, υπό το άγρυπνο βλέμμα του Χαρδαλιά, είναι πιθανό να εκφραστούν αυτές τις μέρες.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως κάθε προσέγγιση είναι σεβαστή. Καθένας βιώνει και αντιμετωπίζει το φόβο είτε για τον κορωνοϊό είτε για το ενδεχόμενο πρόστιμο μόνος του, με βάση τα δικά του βιώματα, το δικό του μυαλό, τα δικά του συναισθήματα και τη δική του ενημέρωση.

Έτσι προτείνω να σεβαστούμε ο ένας τον άλλο και να βγούμε ενωμένοι από αυτήν την ιστορία, ανεξάρτητα από το πως βιώνει καθένας την κατάσταση ατομικά.

ΟΜΩΣ, υπάρχει μία εξαίρεση. Και αυτή αφορά όλους. Όσοι ενδεχομένως θα βγούνε για κυνήγι αυτές τις μέρες θα πρέπει να σεβαστούνε το φόβο ή τη δυσκολία όσων δε βγαίνουν και να περιορίσουν τις αναρτήσεις με φωτογραφίες των εξόδων τους αποκλειστικά στο στενό κύκλο τους, αν δε θέλουν να τις ακυρώσουν τελείως για το διάστημα της καραντίνας. Το να βγάζει κανείς φόρα παρτίδα φωτογραφίες κυνηγιού σε κοινή θέα αυτές τις μέρες, μόνο ως πουστιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, και ελπίζω το φαινόμενο αυτό να μην το δούμε καθόλου. Όπως ελπίζω να μη δούμε το φαινόμενο να γινόμαστε ο ένας ρουφιάνος του άλλου το οποίο επίσης μόνο τον ίδιο χαρακτηρισμό μπορεί να πάρει.

Το γεγονός πως το κυνήγι μπήκε και παρέμεινε στην επικαιρότητα όλες αυτές τις μέρες, όταν η χώρα στην κυριολεξία καταρρέει, θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως επιτυχία. Διεκδικούμε το δίκιο μας και δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια, όπως στο σύνολό της σχεδόν η Ελληνική κοινωνία που βλέπει το Χαρδαλιά και τους ειδικούς του να αποφασίζουν πως μετά τις εννιά το βράδυ απαγορεύεται η μετακίνηση των πολιτών, αλλά αν έχει κάποιος οικόσιτο σκύλο μπορεί να τον βγάζει ελεύθερα βόλτα. Μάγκες οι σκύλοι, μαλάκες οι πολίτες δηλαδή.

Αυτό το δίκιο λοιπόν και αυτή η αναταραχή που έστω και με παρατράγουδα καλώς προκαλέσαμε, ας μας ενώσουν τώρα που τα δύσκολα ακόμη δεν ήρθαν όπως όλα δείχνουν.

Εύχομαι γρήγορα να βγούμε όλοι στο βουνό και η χώρα από το βούρκο.

Υ.Γ. την ώρα που τελείωνε η παραπάνω μακροσκελής προσωπική ανάλυση της βδομάδας που πέρασε, κυκλοφόρησε το δεύτερο ΦΕΚ (4999/Β/12-11-2020), που συμπληρώνει το πρώτο που ίσχυε μέχρι σήμερα. ΚΑΙ σε αυτό το ΦΕΚ παραμένουν όλα ίδια σε οτι αφορά στη μετακίνηση για σωματική άσκηση και ουδεμία αναφορά γίνεται στο κυνήγι.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων