Ανοιχτή επιστολή προς την Ελληνική Αστυνομία

0

Αξιότιμοι κύριοι Διοικητές και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας,

Η χώρα βρίσκεται στη δίνη μίας πρωτοφανούς υγειονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής κρίση. Για μία ακόμη φορά, καλείστε να εφαρμόσετε αποφάσεις πολιτικών, ορισμένες από τις οποίες κινούνται στα όρια της συνταγματικότητας ή είναι έστω λανθασμένες.

Ενδεικτικά:

1. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η καραντίνα μπορεί να αποφευχθεί αν εφαρμοστεί καθολικά το μέτρο της μάσκας. Καμία τέτοια προσέγγιση δεν έχει γίνει από την Κυβέρνηση, παρά το γεγονός πως το lockdown ενώ έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην υγεία, την παιδεία, την οικονομία και τη χώρα ευρύτερα, δεν έχει λύσει το ένα και μοναδικό πρόβλημα για το οποίο επιβλήθηκε.

Π.Ο.Υ: Αν η χρήση μάσκας φτάσει το 95%, τα lockdown δεν θα χρειάζονται

2. Δε γίνεται καμία διάκριση μεταξύ περιοχών που πλήττονται ισχυρά από την πανδημία και περιοχών που έχουν ελάχιστα ή καθόλου κρούσματα. Ισχύουν οι ίδιοι ακραίοι περιορισμοί στη Θεσσαλονίκη, που έχει χτυπηθεί περισσότερο από τον κορωνοϊό, με πολλές περιοχές της νότιας κυρίως Ελλάδας που έχουν ελάχιστα ή καθόλου κρούσματα. Ορισμένα από τα περιοριστικά μέτρα καταργούν θεμελιώδη και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών. Αυτά τα μέτρα νομιμοποιούνται μόνο για λόγους δημόσιας υγείας. Όταν μία περιοχή, ένας οικισμός, ένα νησί δεν έχει καθόλου κρούσματα ή έχει ελάχιστα, τότε η εφαρμογή των μέτρων αυτών (κλειστά καταστήματα, απαγόρευση μετακίνησης, απαγόρευση κυκλοφορίας κλπ), δε νομιμοποιείται με το πρόσχημα της δημόσιας υγείας και επομένως είναι αντισυνταγματική.

3. Σε κάθε ένα από τα Φ.Ε.Κ. 4899/Β/6-11-2020, 4999/Β/12-11-2020, 5255/Β/28-11-2020 και 5350/Β/5-12-2020 με τα οποία επιβάλλονται τα μέτρα που ισχύουν στην καραντίνα από τις 7/11/2020 ως και σήμερα, αναφέρεται το εξής:

«Άρθρο 3, παρ. 6.

Ειδικώς από τις 21:00 έως τις 5:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους: α) Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας, β) μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία), γ) ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο.»

Η κατοχή σκύλου δηλαδή, εξισώνεται με την υγεία και την εργασία για να κυκλοφορήσει κάποιος μετά τις 21.00.

Η δημόσια υγεία σαν λόγος των περιορισμών, μπορεί να ισχύει για όλους ή για κανέναν. Το να διακρίνονται οι πολίτες σε έχοντες και μη έχοντες κατοικίδιο, για να κυκλοφορήσουν μετά τις 21.00 το βράδυ, όταν δεν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας ή δεν εργάζονται σε νυχτερινή εργασία, συνιστά εκτροπή από κάθε έννοια δικαίου, λογικής, ηθικής και πολιτικής αξιοπιστίας.

4. Στα σχετικά Φ.Ε.Κ. που αναφέρονται παραπάνω, δεν προβλέπεται χρονικός ή χωρικός περιορισμός για τη σωματική άσκηση. (Για τη σίτιση αδέσποτων αντίθετα προβλέπεται χρονικός περιορισμός και συγκεκριμένα 3 ώρες, (Άρθρο 3, παρ. 5 σε κάθε Φ.Ε.Κ.). Γίνεται επομένως προφανές πως είχε δίκιο ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί της Κυβέρνησης που δήλωσαν πως επιτρέπεται η σωματική άσκηση μακριά από την οικεία μας, με αφορμή τη φωτογράφιση του πρώτου στην Πάρνηθα.

ΟΜΩΣ: στην Κυβερνητική ιστοσελίδα https://forma.gov.gr/docs/vevaiosi-metakinisis.pdf στην οποία μπορούν οι Έλληνες πολίτες να βρούνε το απαιτούμενο έντυπο μετακίνησης, στον κωδικό 6. που δίνεται για σωματική άσκηση και άλλου τύπου μετακινήσεις, η Κυβέρνηση αναφέρει:

B6 Σύντομη μετακίνηση, κοντά στην κατοικία μου, για ατομική σωματική άσκηση (εξαιρείται οποιαδήποτε συλλογική αθλητική δραστηριότητα) ή για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου.

Έτσι, οι πολίτες που επιλέγουν το έντυπο αντί για το sms για τη μετακίνησή τους για σωματική άσκηση, περιορίζονται αυθαίρετα σε σύντομη μετακίνηση κοντά στην οικεία τους, ενώ στις σχετικές διατάξεις δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Αυτό επίσης συνιστά εκτροπή από κάθε έννοια δικαίου, λογικής, ηθικής και πολιτικής αξιοπιστίας.

5. Στις συγκεντρώσεις για το Πολυτεχνείο, στις 17/11/2020 και ενώ η χώρα μετρούσε ήδη δέκα μέρες σε καθεστώς καραντίνας, αστυνομικοί που επιτηρούσαν τις διαδηλώσεις πολιτών και πολιτικών φορέων, φωτογραφήθηκαν συγκεντρωμένοι, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους χωρίς να φορούν μάσκα.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης, σε δηλώσεις που έκανε σχετικά με το θέμα, ισχυρίστηκε πως «ο ιός δε μεταδίδεται έξω».

Κανένα στέλεχος της Κυβέρνησης, κανένα στέλεχος της πολιτικής προστασίας, και κανείς ειδικός δε βγήκε να διαψεύσει τον κ. Χρυσοχοΐδη.

Αντίθετα, την άποψη αυτή, μετέφερε και ο κ. Μόσιαλος μεταφράζοντας σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στη Financial Times, σύμφωνα με την οποία σε εξωτερικούς χώρους ο ιός μεταδίδεται σε ποσοστά ελάχιστα ως μηδενικά.

Το ίδιο ισχυρίζεται και η καθηγήτρια ιατρικής κα. Λινού η οποία δήλωσε (17/11/2020) πως «πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι το 80% των κρουσμάτων οφείλεται σε συνωστισμό σε κλειστούς χώρους.»

https://www.news247.gr/politiki/chrysochoidis-o-ios-den-metadidetai-exo-tha-valoyme-kameres-se-mat-kai-drasi.9063911.html

Μόσιαλος: Γιατί ο κοροναϊός μεταδίδεται πιο εύκολα σε εσωτερικούς χώρους

https://www.prolepsis.gr/gr/news/epistimi-kai-ekklisia-ora-gia-sunergasia-arthro-tis-kathigitrias-athinas-linou

6. Στα σούπερ μάρκετ δεν έχει τεθεί κανείς περιορισμός (στην Ιταλία την Άνοιξη ένας από κάθε σπίτι μπορούσε να πηγαίνει μία φορά την εβδομάδα μόνο, για τις ανάγκες του νοικοκυριού), ενώ στα σπίτια μας βλέπουμε καθημερινά να αφήνονται διαφημιστικά φυλλάδια, μία τελείως περιττή ενέργεια στις μέρες που ζούμε. Το τι μπορεί να σημάνει για την πανδημία το να είναι θετικός ένας από τους διανομείς φυλλαδίων, όπως και το να πηγαίνουμε καθημερινά ακόμη και χωρίς λόγο στο σούπερ μάρκετ το αφήνουμε στους λοιμωξιολόγους.

Ενώ λοιπόν συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, κάποιοι επιμένουν πως η μετακίνηση για κυνήγι και ψάρεμα εξαιρείται από τις επιτρεπόμενες μετακινήσεις για άλλες δραστηριότητες που εμπίπτουν στον κωδικό 6, Σωματική άσκηση ή κίνηση με κατοικίδιο.

Απαγόρευση της μετακίνησης για κυνήγι και ψάρεμα δεν υπάρχει σε κανένα από τα τέσσερα Φ.Ε.Κ. που έχουν βγει με τα περιοριστικά μέτρα λόγω covid 19.

Αντίθετα, η «απαγόρευση» αποτελεί προϊόν δηλώσεων κυβερνητικών αξιωματούχων, κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί απόφαση της Κυβέρνησης, στο βαθμό που δεν αναφέρεται ρητά στα σχετικά Φ.Ε.Κ.

Έγκριτοι γιατροί και λοιμωξιολόγοι έχουν δηλώσει πως η άσκηση της θήρας και της αλιείας, δεν έρχεται σε αντίθεση με τα μέτρα αντιμετώπισης και διαχείρισης της πανδημίας.

Ντ. Γιαννακόπουλος: Οι επιστήμονες είναι υπέρ της άρσης απαγόρευσης του κυνηγιού και του ψαρέματος

Σύμφωνα με το Δασικό Κώδικα, η θήρα ασκείται ως «άθλημα εις άπασα την επικράτειαν» (Ν.Δ. 86/69, άρθρο 251 παρ. 1).

Το κυνήγι ως υπαίθρια δραστηριότητα ασκείται χωρίς καμία επαφή ακόμη και μεταξύ φίλων. Οι αποστάσεις που έχουν θεσπιστεί (1,5 μέτρα για σωματική άσκηση) ΠΟΤΕ δεν προσεγγίζονται στη διάρκεια της θήρας. Δε μπορεί και να θέλει ένας κυνηγός να βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων από κάποιο άλλο κυνηγό φίλο του με τα όπλα στα χέρια.

Επομένως η ίδια η άσκηση της θήρας, μόνο ασφαλέστατη μπορεί να θεωρηθεί από υγειονομικής άποψης.

Το τι μπορεί να γίνει πριν ή μετά τη θήρα, και συγκεκριμένα αν θα υπάρξει ή όχι συνωστισμός, ισχύει για όλους και όχι μόνο για τους κυνηγούς. Και το μοτοκρος ατομικό άθλημα είναι αλλά είδαμε όλοι τον Πρωθυπουργό με άλλους 6 ανθρώπους σε αποστάσεις αναπνοής και χωρίς μάσκες να φωτογραφίζονται στην Πάρνηθα. Δεν είναι επομένως το κυνήγι που θα προκαλέσει τη συνάθροιση, αλλά η τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας από κάθε πολίτη χωριστά.

Χωρίς καμία νομική, υγειονομική ή άλλη τεκμηρίωση, λοιπόν, και χωρίς συγκεκριμένη διάταξη, καλλιεργήθηκε η αίσθηση πως απαγορεύεται η μετακίνηση για κυνήγι και ψάρεμα.

Η Ελληνική Αστυνομία:

-• παρά το γεγονός πως γνωρίζει ότι με την άσκηση της θήρας δε διασπείρεται ο κορωνοιός,

-• παρά το γεγονός πως γνωρίζει πως η ανάγκη για έξοδο στη φύση είναι πλέον επιτακτική για όλους τους Έλληνες πολίτες και θα τους βοηθήσει να τηρήσουν τα ιδιαίτερα δύσκολα μέτρα,

-• παρά το γεγονός πως είναι αποδεκατισμένη από τα κρούσματα στα στελέχη της,

-• παρά το γεγονός πως δεν έχει καμία ξεκάθαρη Απόφαση στα χέρια της με την οποία να απαγορεύεται η μετακίνηση για την άσκηση της θήρας,

Ξεκίνησε σε ορισμένες περιοχές, ειδικές εφόδους για τον εντοπισμό κυνηγών στα βουνά.

Η σπουδή που δείχνουν ορισμένα Αστυνομικά Τμήματα στη «δίωξη κυνηγών», όταν συμβαίνουν τα παραπάνω, με περιπολίες σε μέρη που ποτέ δεν έφτασε Αστυνομικός έλεγχος στο παρελθόν για να προστατέψει τους κατοίκους από κλοπές και άλλες μορφές εγκληματικότητας (ακριτικές και ορεινές περιοχές), αμαυρώνει την εικόνα της Ελληνικής Αστυνομίας στο σύνολό της και μάλιστα σε καιρούς πολύ δύσκολους, που θα έπρεπε πολίτες και αστυνομικοί να είναι δεμένοι με σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Οι κυνηγοί, όταν υπάρχει περιστατικό στο δάσος, είναι οι πρώτοι που έρχονται να συνδράμουν τις προσπάθειες των Αστυνομικών.

Οι κυνηγοί συνεργάζονται με τη Γεν. Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και είναι οι πρώτοι εθελοντές στην αντιπυρική περίοδο, στις προσπάθειες εντοπισμού και διάσωσης συμπολιτών μας που χάθηκαν ή τραυματίστηκαν στην ύπαιθρο.

Οι κυνηγοί οργάνωσαν και χρηματοδοτούν το Σώμα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, που είναι το μόνο ελεγκτικό σώμα που δρα Χειμώνα Καλοκαίρι, μέρα νύχτα, καθημερινές και σαββατοκύριακα στα βουνά και αποτελεί σημαντικό σύμμαχο της Εληνικής Αστυνομίας σε περιστατικά που συμβαίνουν εκτός αστικού ιστού.

Αντιλαμβάνεστε, πως όταν ισχύουν και συμβαίνουν τα παραπάνω, κάθε πρόστιμο για παράνομη μετακίνηση σε πολίτη που τηρεί όλα τα μέτρα, έχει στείλει το απαραίτητο sms και κινείται εντός ορίων της Περιφερειακής Ενότητας της οικείας του, είναι μάλλον άκυρο.

Σε περίπτωση που έχετε κάποια διάταξη με την οποία απαγορεύεται η μετακίνηση για την άσκηση της θήρας και της αλιείας, παρακαλούμε να τη δημοσιοποιήσετε, ή έστω αυτή να αναφέρεται ρητά σε τυχόν πρόστιμα που θα επιβάλλει η Υπηρεσία σας, σε κυνηγούς που μετακινούνται νόμιμα για την άσκηση της θήρας αλλά και της αλιείας.

Σε διαφορετική περίπτωση και εφόσον δεν έχετε συγκεκριμένη διάταξη που να απαγορεύει τη μετακίνηση για κυνήγι και ψάρεμα στα πλαίσια της σωματικής άσκησης, παρακαλούμε να επιδείξετε την ανάλογη ευαισθησία, κατανόηση και ρεαλισμό και να σταματήσει η αναίτια τρομοκράτηση χιλιάδων Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι σέβονται απόλυτα τα μέτρα για την πανδημία και τις προσπάθειες της Ελληνικής Αστυνομίας για την τήρησή τους.

 

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων