Μεγάλο κοπάδι ψαρονιών στο Μαίναλο

0

Ένα τεράστιο κοπάδι ψαρονιών βρέθηκε σήμερα στην περιοχή του βόρειου Μαινάλου στην Αρκαδία.

Σε μια απόσταση άνω των πέντε χιλιομέτρων, οι οδηγοί των οχημάτων που κινούνταν από το Λεβίδι προς την Βλαχέρνα και την ΕΟ 111, έπρεπε  να ανακόπτουν ταχύτητα και να κινούνται με ιδιαίτερη προσοχή αφού τα σμήνη των ψαρονιών πετούσαν πολύ χαμηλά.

Η φωτογραφία είναι από την Βλαχέρνα.

Τα ψαρόνια είναι ιδιαιτέρως κοινωνικά πτηνά. Χαρακτηριστικό στοιχείο αυτής της μεγάλης κοινωνικότητάς τους είναι, ότι, στις περισσότερες και βασικότερες συνήθειές τους, όπως στη μετανάστευση, στην αναπαραγωγή, αλλά και στην τροφή, λειτουργούν ομαδικά. Καθότι κοινωνικό και αγελαίο, συγκροτεί, κατά τους χειμερινούς μήνες ή πριν τη φθινοπωρινή μετανάστευση, τεράστια και θορυβώδη σμήνη, τα οποία συνωστίζονται στα κτήρια και στα άλση των πόλεων, στα δάση ή στους καλαμιώνες.

· Λόγω των μεγάλων αριθμών τους τα ψαρόνια σε πολλές περιοχές αντιμετωπίζονται ως εισβολείς, οι οποίοι άλλες φορές έχουν θετικές και άλλες φορές αρνητικές συνέπειες, ασκώντας μεγάλη επίδραση τόσο στις συγκομιδές σπόρων και φρούτων, όσο και τους πληθυσμούς εντόμων και παρασίτων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, όπου τα πουλιά αυτά δεν τρώνε παράσιτα, γίνονται τα ίδια παράσιτα.
· Η μακρύτερη γνωστή διάρκεια ζωής ενός άγριου ψαρονιού είναι 15 χρόνια και 3 μήνες, ενώ σε πουλιά σε αιχμαλωσία έχει υπολογιστεί ότι ίσως να είναι και ελαφρώς μεγαλύτερη.
· Τα ψαρόνια σε αιχμαλωσία μπορούν να εκπαιδευθούν για να μιμηθούν ανθρώπινους ήχους.
· Αποτελούν μια σημαντική πηγή τροφής για πολλά μικρά αρπακτικά πτηνά και ζώα.
· Λόγω της εξαιρετικά επιθετικής συμπεριφοράς τους, τα ψαρόνια εκτοπίζουν πολλά εγγενή είδη πουλιών και σαν συνέπεια αυτό έχει σε περιοχές με υπεραφθονία ψαρονιών, να υπάρχει έλλειψη ποικιλομορφίας πτηνών.
· Δυστυχώς τα ψαρόνια μπορούν να νοσήσουν με ιδιαίτερα επικίνδυνες για τον άνθρωπο ασθένειες, όπως της βλαστομυκώσης και της ιστοπλασμάτωσης.
· Ακόμα λόγω των μεγάλων πληθυσμών τους τα ψαρόνια αποτελούν ένα από τους μεγαλύτερους για τα αεροπλάνα κινδύνους, μιας και δεν ήταν λίγες η φορές που αναγκάσαν αρκετά αεροπλάνα σε αναγκαστική προσγείωση.
· Έχει υπολογιστεί ότι 35-50 εκατομμύριο ζευγάρια αναπαράγονται στην Ευρώπη, χωρίς να υπολογίζονται οι πληθυσμοί της Ισπανίας, της νότιας Ιταλίας και την Ελλάδας.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων