“‘Aγνοια νόμου δεν επιτρέπεται”

0

Μετά από όλον αυτό τον ορυμαγδό ανακοινώσεων πολιτικών προσώπων και επιστημόνων, που υποστηρίζουν ότι η κυνηγετική δραστηριότητα δεν διασπείρει τον κορωνοϊό. Μετά από δεκάδες έγγραφες διαμαρτυρίες των κυνηγετικών οργανώσεων, με τις οποίες τεκμηριώνουν τον παραλογισμό της απαγόρευσης μετακίνησης για θήρα. Μετά τη διοργάνωση πορειών και παραστάσεων διαμαρτυρίας των κυνηγετικών Συλλόγων με τη συμμετοχή πολλών κυνηγών και ψαράδων, δυστυχώς υπάρχουν μερικοί συνάδελφοι που πραγματικά δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει με το κυνήγι.

Εμφανίζονται μέσω διαδικτυακών ομάδων και σελίδων να βρίζουν και να λοιδορούν όσους είναι νόμιμοι, παρασύροντας έτσι και άλλους ημιμαθείς σε παράνομες πράξεις για τις οποίες θα τους επιβληθούν πρόστιμα και ίσως κινδυνέψουν να μείνουν εκτός του κυνηγίου για μια τριετία.

Πιθανόν να θεωρούν πως είναι άτρωτοι και βρίσκονται στο απυρόβλητο, όπως οι αρνητές της μάσκας. Πιθανόν να νομίζουν πως θα πέσουν στα μαλακά σε περίπτωση ελέγχου ή να μην κατανοούν τι διαβάζουν οπότε θεωρούν ότι θα πρέπει να απαλλαγούν λόγω…. βλακείας. Όμως “άγνοια νόμου δεν επιτρέπεται”. Συνεπώς, ο δράστης αδίκων πράξεων δεν είναι δυνατό να απαλλαγεί από την ποινή προβάλλοντας απλώς τον ισχυρισμό ότι δεν ήξερε ότι αυτό που έκανε απαγορεύεται. Γι’ αυτό άλλωστε και το άρθρο 31 παράγραφος 1 του ΠΚ ορίζει ότι “μόνη η άγνοια του αξιοποίνου δεν αρκεί για να αποκλείσει τον καταλογισμό”.

Σίγουρα διαφωνούμε όλοι με την απαγόρευση της μετακίνησης για την άσκηση του κυνηγίου. Η διαφωνία μας αυτή όμως δε νομιμοποιεί την όποια παρατυπία μας, και η δημοσιοποίηση των παρατυπιών και των ελέγχων που κάνει η Θηροφυλακή ή η Αστυνομία σκοπό έχει να προφυλάξει άλλους συνάδελφους κυνηγούς από πιθανές παράνομες πράξεις.

Πολλές φορές έχουμε δώσει πληροφορίες και διευκρινήσεις μέσω προσωπικών μηνυμάτων και καταχωρήσεων σε ερωτήματα καλοπροαίρετων κυνηγών αλλά και πολλές φορές έχουμε δεχθεί αήθεις επιθέσεις και προσωπικές υβριστικές προσβολές. Διευκρινίζουμε πως εμείς καταγράφουμε την κυνηγετική επικαιρότητα και ο κάθε κυνηγός έχει την ευθύνη των προσωπικών του επιλογών ανάλογα με την κυνηγετική και την κοινωνική του παιδεία. «Άνθρωπον αιρετικόν μετά μίαν και δευτέραν νουθεσίαν, παραιτού».

Για την αποφυγή παρεξηγήσεων και πληρωμής άδικων προστίμων και απώλειας των αδειών θήρας, διευκρινίζουμε για μια ακόμη φορά ότι με την Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/6742/253/23 Ιανουαρίου 2021 απόφαση του υφυπουργού Γεωργίου Αμυρά παρατάθηκε η χρονική περίοδος θήρας του αγριόχοιρου (Sus scrofa) μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2021.  Με βάση αυτή την τροποποίηση όλα τα Δασαρχεία και οι Διευθύνσεις Δασών της χώρας τροποποίησαν τις τοπικές ρυθμιστικές αποφάσεις και τις εναρμόνισαν με την απόφαση του Υπουργείου.

Όμως η Κοινή Υπουργική Απόφαση με Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 9147/2021 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 534/Β/10-2-2021 με θέμα Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00, απαγορεύει τη μετακίνηση για θήρα.

Της γενικής απαγόρευσης της μετακίνησης για την άσκηση θήρας εξαιρείται η ακόλουθη περίπτωση που αναγράφεται στην παράγραφο ιη της ανωτέρω απόφασης

“ιη) Μετακίνηση για τη θήρα αγριόχοιρου προς τον σκοπό αντιμετώπισης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, και μόνο εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά τη διάρκεια ισχύος της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/68735/1777/14.7.2020 απόφασης (Β’ 3053), όπως εκάστοτε ισχύει. Η μετακίνηση της παρούσας περίπτωσης δύναται να πραγματοποιείται με τη συμμετοχή έως τεσσάρων (4) ατόμων.

Για την περ. (ιη) απαιτείται η βεβαίωση κίνησης (Βεβαίωση τύπου Β) του πρώτου εδαφίου και βεβαίωση του οικείου Κυνηγετικού Συλλόγου που πιστοποιεί την ιδιότητα του θηρευτή ως μέλους του.

Ειδικώς σε περίπτωση παράβασης των όρων μετακίνησης της περ. (ιη) της παρ. 2 του άρθρου 3 επιβάλλονται επιπλέον: α) ανάκληση της σχετικής άδειας του θηρευτή και β) απαγόρευση λήψης άδειας για τα επόμενα τρία (3) χρόνια.”

e-a

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων