Οι κίνδυνοι ατυχημάτων στην Θεσσαλονικη…πιο επίκαιρα από ποτε…

0

Το κυνήγι στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, έχει ιστορία χιλιετιών όπως παντού στην Ελλάδα .Ο δε κυνηγετικός κόσμος της περιοχής μας, με ιστορία αγώνων και προσφοράς στην τοπική κοινωνία , όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και της Μακεδονίας –Θράκης.

Με ιστορία ενός αιώνα σχεδόν, με ενεργά μέλη τρείς χιλιάδες κυνηγούς, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν, από καθηγητές Πανεπιστημίων μέχρι μεροκαματιάρηδες του καθημερινού μόχθου. Mας ενώνει η αγάπη για το κυνήγι και τον τόπο μας.
Το κυνήγι είναι μια πανάρχαια δραστηριότητα. Διέπεται από κανόνες, νόμους της Πολιτείας και ηθικούς κανόνες , οι οποίοι μάλιστα πολλές φορές υπερέχουν των νόμων.

Τα τοπικά ήθη και έθιμα, προσαρμοσμένα πάντα στις αλλαγές των κοινωνιών και της φύσης, καθόριζαν και καθορίζουν την ηθική του κυνηγιού.
Το κυνήγι στην πατρίδα μας, διέπεται από νόμους και διατάξεις ηλικίας σχεδόν ολόκληρου αιώνα (από το 1923), αλλά ο βασικός νόμος είναι από το 1968, που καθορίζει τα του δασικού κώδικα.
Παράλληλα φυσικά, ακολουθείται και κάθε οδηγία και απόφαση της Ευρωπαϊκής κοινότητας.
Η σκοπιμότητα, η αναγκαιότητα και η ύπαρξη σήμερα του κυνηγιού, είναι θέματα που έχουν λυθεί, έχουν απαντηθεί, τόσο από την επιστήμη και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα , όσο και από τα Ευρωπαϊκά κοινοτικά όργανα,.
Σε τέτοια θέματα, δεν επανερχόμαστε, συντασσόμαστε δε με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και όλες τις κείμενες διατάξεις του, πάντα μαζί με τις φίλιες και ομόψυχες και θεσμοθετημένες Ευρωπαικές οργανώσεις, κινήματα και κόμματα.
Όπως προαναφέραμε το κυνήγι αποτελεί μια διεθνώς καταξιωμένη νομικά και κοινωνικά δραστηριότητα. Συμβάλει επιστημονικά στην διατήρηση και στον έλεγχο των πληθυσμών των αγρίων ζώων, κάτι που δεν αμφισβητήθηκε από καμία σύγχρονη κυβέρνηση του Ευρωπαϊκού χώρου. Η μόνη χώρα στην Ευρώπη, που απαγορεύει εδώ και χρόνια το κυνήγι είναι η Αλβανία, όχι γιατί πραγματικα το πιστευουν οι άνθρωποι, αλλά γιατι θεωρούν ότι δεν μπορούν να το ελέγχουν αποτελεσματικά( από το 2014).
Φέτος, κάτω από το τεράστιο ομολογουμένως βάρος των συνεπειών της πανδημίας του Κόβιντ 19, πάρθηκαν κάποια μέτρα για το κυνήγι που εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι ήταν σε λάθος κατεύθυνση.Επιβλήθηκε απαγορευση κίνησης για το Κυνήγι, από τις αρχές Νοεμβρίου μεχρι το τέλος της περιόδου(-τελη Φεβρουαρίου-με εξαιρεση μια βδομάδα των εορτών.Σε όλη την Ευρώπη, όπου μάλιστα επικρατούσαν συνηθως χειρότερες επιδημιολογικά συνθήκες, ποτέ δεν επιβλήθηκε αναλογο μέτρο.Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να υπάρχει μια αδικη για το υπόλοιπο πραγματικα θετικο έργο της κυβέρνησης αντιπαράθεση με την κοινωνία των κυνηγών.Και όταν λέμε κοινωνία κυνηγών, μιλάμε για μισό εκατομμύριο τουλάχιστον ενεργούς ψηφοφόρους , που μάλιστα έχουν το κυνήγι σαν οξυγόνο τους και σημαία τους.
Αλλά δυστυχώς δεν είναι μόνο αυτό.Η απαγόρευση κίνησης για κυνήγι, ανέτρεψε επικίνδυνα το ισοζύγιο γεννησεων- καρπώσεων σε πολλά μέρη, ιδίως δε, στην ευρυτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης στα αγριογούρουνα.Φυσικά, το θέμα και γνωστό είναι στις αρμόδιες δασικές αρχές και τους ανησυχει δεόντως,όπως προκύπτει και από σχετικη συνάντησή μας πρόσφατη με τον νέο Δασάρχη .
Επιγραμματικά σας αναφέρουμε , ότι μονο στον γεωγραφικο τρίγωνο Περιστερά-Φίλυρο-Θέρμη , με επικεντρο το δάσος Κουρί του Ασβεστοχωρίου και τον Χορτιάτη, κάθε χρόνο θηρευονταν 500 αγριογουρουνα , καταμετρημένα , από τεσσερις ομάδες κυνηγών.Απο αυτά, το 60% πρίπου ήταν θηλυκά.Φέτος , με δεδομένη την απαγόρευση, όπου είχαμε κόκκινο στις 30 από τις 57 επιτρεπόμενες εξόδους της σεζον, θηρευτηκε κατι λιγοτερο από το 50% των περσινών.Έτσι, μπαινουμε στην νεα περίοδο με πάνω από 150 εγκυμονούσες θηλυκές, οι οποιες με τα δεδομένα υβριδισμού και διαθεσιμης τροφής, θα γεννησουν περισσότερα από 1500 μικρά, από τα τελη Μαρτίου μεχρι τις αρχες Μαίου της φετινης Άνοιξης.
Όλα αυτά τα μικρά, στα τέλη του Μαΐου θα είναι εν δυνάμει κινούμενες βόμβες για την κίνηση των δρόμων της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης. Η λογική λέει ότι χρειάζεται η Πολιτεία να πάρει μέτρα ελαχιστοποίησης του επερχόμενου κινδύνου. Και οι κυνηγοί της πόλης μας, δεν ήταν ποτέ μακριά από τα προβλήματά της…
Μην είστε κολλημένοι σε συναισθηματικά πρότυπα που δημιουργεί η επί δεκαετίες γραφειοκρατική αντίληψη των πραγμάτων..
Πετάξτε στο καλάθι την γραφειοκρατία και τις εμμονές σας..
Διακυβεύεται , η ανθρώπινη ζωή.
Υπάρχει ανάγκη πια, μεγάλη και εκ των πραγμάτων αναγνωρίσιμη απ’ όλους τους λογικούς πολίτες,επέμβασης των οργανωμένων κυνηγών , με απόλυτο έλεγχο και οδηγίες της συντεταγμένης Πολιτείας…
Να ξέρετε ότι, οι κυνηγοί είναι πρώτα πολίτες , μια ζωή.
Όμως, δεν είναι δυνατόν να ζητάτε από κάποιους που αποκαλείτε δολοφόνους , να βοηθήσουν την κοινωνία, μετα απο δικά σας λάθη..
Δεν είναι δυνατόν να ζητάτε να ακρωτηριάσετε τα γεννητικά όργανα των παιδιών μας , έτσι αντιεπιστημονικα, άδικα και βάρβαρα και να μας έχετε δίπλα σας…
Γιατί για μας τα σκυλιά μας, είναι παιδιά μας..

Σωτήρης Δημηροπουλος…Γεν.Γραμματεας του ιστορικού Κυνηγετικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

ΥΓ: Τα λόγια αυτά ειχαν γραφτεί σε επιστολή προς υπουργό, την 17η Φεβρουαρίου… ενεστώτος έτους…
Και κάτι πολύ πρακτικό..Ο ακρωτηριασμός τον σκύλων, θα τους καταστήσει παντελώς ανίκανους για κυνήγι…Μην σκοτώνετε λοιπόν και τα …δικά σας παιδιά, που είναι παιδιά μας κι αυτά .

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων