Δηλητηριασμένα όρνεα στο Λασίθι

0

Ένα πολύ δυσάρεστο περιστατικό ερεύνησε ο Γιώργος Χωραφάς με την Πάκα, την Παρασκευή 23/4/2021, αμέσως μετά την αυτοψία στη Βαϊνιά καθώς ειδοποιήθηκε από κτηνοτρόφο της περιοχής για νεκρούς γύπες στον δρόμο Κριτσάς-Καθαρού.

Στην περιοχή μετέβη ο θηροφύλακας του Κυνηγετικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου Γιώργος Σκύβαλλος και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου. Δυστυχώς και τα τρία όρνια ήταν νεκρά με ξεκάθαρα συμπτώματα δηλητηρίασης. Ο Γιώργος με την Πάκα ερεύνησαν μια αρκετά μεγάλη περιοχή, ενώ το ίδιο απόγευμα αλλά και το Σάββατο ερεύνησαν και σε άλλα σημεία μαζί με τον Γιώργο Σκύβαλλο χωρίς όμως να εντοπίσουν κάτι ύποπτο. Το πιθανότερο είναι βέβαια τα όρνια να δηλητηριάστηκαν αρκετά μακρύτερα από το σημείο που εντοπίστηκαν.

Να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη θέση βρίσκεται πολύ κοντά στα όρια της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης του Οροπεδίου Λασιθίου και της Ζώνη Ειδικής Προστασίας Κορυφή Λάζαρος-Μαδάρα Δίκτης GR4320010, χαρακτηρισμένη προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου NATURA 2000 λόγω της παρουσίας κινδυνευόντων απειλούμενων αρπακτικών πτηνών όπως ο γυπαετός, τα όρνια, ο χρυσαετός, ο σπιζαετός κ.ά.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου LIFE Bonelli East Med #LIFEBonellieastMed
Οι φωτογραφίες είναι του Γιώργου Χωραφά

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων