Στειρώσεις! Ένα νομοσχέδιο που μας γυρνά στον μεσαίωνα

0

Το πρόβλημα των αδέσποτων γιγαντώθηκε στην Ελλάδα κυρίως από την εμμονική συμπεριφορά μιας φωνασκούσας υστερικής μειοψηφίας κυριών, που ναι μεν κατηγορούν την χώρα μας για τριτοκοσμικές επιδόσεις, αλλά αρνούνται να παραδεχτούν πως η λύση που εφαρμόζεται στον ‘’πολιτισμένο’’ κόσμο είναι απλά η συλλογή και η ευθανασία αδέσποτων σε τεράστια κλίμακα. Και μιλάμε για ΤΕΡΑΣΤΙΑ κλίμακα.

Τα άσυλα είναι απλά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας μέχρι να παρέλθει ο χρόνος αναζήτησης ενός πιθανά χαμένου ζώου συντροφιάς.

Υπό το βάρος αυτών των φωνών, στη χώρα μας ο προηγούμενος νόμος έδωσε στα αδέσποτα το καθεστώς «ιερής αγελάδας», καθώς τους αναγνωρίζεται ο ‘’φυσικός’’ τους χώρος εντός του αστικού ιστού. Όμως αδέσποτα παράγουν οι ίδιες οι σύγχρονες μεγαλουπόλεις. Αδέσποτα παράγει η φτώχεια , οι φτωχογειτονιές, οι μειονότητες, οι βιομηχανικές ζώνες, οι ημιαστικές ανεξέλεγκτες κτηνοτροφικές μονάδες, και κυρίως η ανευθυνότητα απέναντι στην σκυλίσια ύπαρξη ,όταν υπερισχύει η ανάγκη επιβίωσης των ανθρώπων. Φυσικά υπάρχουν και οι ανεύθυνοι που ακολούθησαν την μόδα και απέκτησαν ένα σκύλο που δεν μπορούν να συντηρήσουν ,αλλά αποτελούν μειοψηφία. Ο σκύλος που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε οικογενειακό περιβάλλον δεν θα επιβιώσει ούτε δύο μέρες χαμένος μέσα σε μια απέραντη τσιμεντένια μεγαλούπολη.

Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση ξεπέρασε και τους προηγούμενους σε κουτοπονηριά. Αφού διέρρευσε ένα σκληρό νομοσχέδιο για να μετρήσει αντιδράσεις, διέρρευσε ένα δεύτερο νομοσχέδιο δήθεν αδιάφορο, για να αποκοιμίσει τις αντιδράσεις και τελικά επανήλθε εισάγοντας στη διαβούλευση τη χειρότερη δυνατή εκδοχή ! Ενα νομοσχέδιο που επιβάλει την ΚΑΘΟΛΙΚΗ στείρωση χωρίς εξαιρέσεις στο σύνολο των σκύλων της χώρας ! Δεσποζόμενων και αδέσποτων.
Ως προς τα αδέσποτα φυσικά δεν θα αλλάξει τίποτε αφού σκύλος χωρίς τσιπ και χωρίς επίσημο ιδιοκτήτη θα συνεχίσει να είναι αδέσποτος…στο ‘’φυσικό του χώρο’’! Έστω και στειρωμένος. Αλλά από που και ως που η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να παρέμβει στην ζωή ενός πολίτη, συνειδητού ιδιοκτήτη κατοικίδιου, επιβάλλοντας περίεργους, όσο και αυθαίρετους κανόνες «ευγονικής» ; Πόσο συνταγματικό είναι να αλλοιώνει με υποχρεωτική χειρουργική επέμβαση-οχι άμοιρη κινδύνων-την φυσιολογία σκύλων συντροφιάς, ή εργασίας;
Περίεργες αντιλήψεις που παραπέμπουν-στο όνομα πάντα μιας, τάχα μου φιλοζωικής κυβερνητικής ατζέντας- σε μεσαιωνικές απόψεις για τα σκυλιά. Όταν «ακέραια» σκυλιά είχε μόνο η αριστοκρατία. Και σε όλα τα υπόλοιπα,…κόψιμο σε ουρές, αυτιά και όρχεις για να ξεχωρίσει η πληβεία ιδιοκτησία τους.

Ετσι και τώρα. Φύλακες , ποιμενικά , κυνηγόσκυλα , αστυνομικά η στρατιωτικά , η απλά σκύλοι της οικογένειας, θα περιφέρονται στειρωμένα με ενδιαφέροντα ευνούχου, παχύσαρκα , και με περιορισμένο χρόνο ζωής. Καρκίνοι σαρκώματα ενδοκρινικές επιπλοκές, καρδιοπάθειες, παχυσαρκία είναι μερικά από τα «πλεονεκτήματα» του ευνουχισμού.
Απο που και ως που μία κυβέρνηση θεωρεί ότι επειδή ενας δεσποζόμενος σκύλος μπορεί να χαθεί η να αποπροσανατολιστεί, πρέπει να στειρώσουμε το σύνολο του πληθυσμού? Πόσο απαξιωτικό είναι για τον μέσο κάτοχο να θεωρείται ύποπτος ως δυνητικά αδιάφορος ιδιοκτήτης που θα παρατήσει το σκύλο του; Πού στον κόσμο προτάθηκε και που εφαρμόστηκε κάτι τέτοιο?
Μα στο μαγικό Λος Ατζελες! Όπου οι ευθανασίες σκύλων εκτινάχθηκαν και τριπλασιάστηκαν από τη στιγμή που εφαρμόστηκε η καθολική στείρωση.

Μην το ψάχνουμε, λογική δεν υπάρχει. Πίσω από αυτό το εκτρωματικό νομοσχέδιο κρύβονται οικονομικά συμφέροντα. Η άποψη πως τα σκυλιά που αποκτούνται με σκοπό την οποιαδήποτε χρήση (ακόμη και ως ένα απλό αντίδοτο στην ανθρώπινη μοναξιά) αποτελούν εμπόρευμα και ως εκ τούτου κάποιοι «υπεύθυνοι» πρέπει να έχουν την αποκλειστικότητα της παραγωγής και διάθεσης, παραπέμπει στην συμβολαιακή αποκλειστικότητα των μεταλλαγμένων σπόρων της Μοσάντο.
Στο εξής η επαγγελματική εκτροφή σκύλων θα ρυθμίζεται με τους ίδιους ακριβώς νόμους και σε αντίστοιχες συνθήκες που αφορούν τα κοτόπουλα και τα μοσχάρια και αυτό φαίνεται αποτελεί εξαιρετικά ελκυστική προοπτική για την κυβέρνηση και για τα φιλοζωικά σωματεία που την συμβουλεύουν.
Ποιος όμως τελικά ωφελείται;
Φυσικά δεν αποτελεί οικονομικό κίνητρο για τους κτηνιάτρους η καθολική στείρωση. Αφού σε όλους τους τόνους και σε όλες τις συζητήσεις πρωτοστατούν εναντίον του νομοσχεδίου.
Φυσικά οι Δήμοι καλούνται να υποστούν μια ανάληψη ευθύνης δυσανάλογη με τις δυνατότητες τους, σε πλήρη αντίθεση με όσα προβλέπονται για τη διαχείριση των αδέσποτων. Ούτε εκεί είναι τα λεφτά.
Φυσικά ο…μαζικός ευνουχισμός δεν αποτελεί ευρωπαική κατευθυντήρια οδηγία. Αντίθετα σε όλα τα επίπεδα είναι σαφές ότι η υπόθεση αδέσποτα και δεσποζόμενα δεν έχει καμία σχέση με το υπουργείο Εσωτερικών. Είναι αρμοδιότητα του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης που παρακάμπτει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Όμως οι πλατφόρμες υιοθεσιών επ΄ αμοιβή στο εξωτερικό δίνουν και παίρνουν, και αυτό είναι το βούτυρο στο ψωμί των φιλοζωικών σωματείων. Η με ιεραποστολικό φανατισμό προσήλωση στο στόχο των υιοθεσιών, έχει και αντάλλαγμα. Και οι τιμές δεν είναι φτηνές . Μερικά κατοστάρικα(ευρώ) για την υιοθεσία και την ‘’κηδεμονία’’ ενός χαριτωμένου σκυλάκου …ε, δεν είναι τίποτα για τον πλούσιο φιλεύσπλαχνο ευρωπαίο! Που τα δικά του αδέσποτα τα στέλνει κατευθείαν στο κρεματόριο, και δεν τα βλέπει ποτέ σε καμιά πλατφόρμα !
Προβλέπει το νομοσχέδιο και τη δημιουργία μιας γιγάντιας πλατφόρμας ψηφιακής όπου θα καταχωρηθούν όλοι οι δεσποζόμενοι και αδέσποτοι σκύλοι και όπου ειδικές επιτροπές θα ελέγχουν την ευζωία τους . Οι κτηνίατροι θα πρέπει να ενημερώνουν την πλατφόρμα , και κάποιοι άλλοι, τοποτηρητές και επόπτες, θα είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο!

Όμως ποιος θα πληρώσει για αυτή την πλατφόρμα ψηφιοποίησης? Πόσα χρήματα και από ποιο κονδύλι θα διατεθούν για τη δημιουργία μιας τράπεζας δεδομένων τέτοιου μεγέθους; Είδαμε και πάθαμε να γίνει πράξη η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τους πολίτες. Θα τα καταφέρουμε εν μία νυκτί για τα κατοικίδια; Η απλώς θα βολέψουμε τους γνωστούς επιτήδειους;
Και οι ντόπιες φυλές; Τα καθαρόαιμα ; Η ερασιτεχνική εκτροφή; Γι αυτά δεν προβλέπεται τίποτα! Θα τελούν σε ομηρία μέχρι την επόμενη… υπουργική απόφαση, όταν και εφόσον εκδοθεί.

Το νομοσχέδιο λοιπόν είναι ένα ανεφάρμοστο έκτρωμα. Οι συντάκτες του βρίσκονται σε ιδεολογική παράκρουση. Οι προβλέψεις του έχουν προφανές έλλειμμα συνταγματικότητας, προσβάλουν και απαξιώνουν την ιδιοκτησία και τη δημοκρατία , αλλά και τους πολίτες, ιδιοκτήτες ζώων . Αν ο Πρωθυπουργός δεν το έχει καταλάβει ακόμη καιρός είναι κάποιος να του το ψιθυρίσει στο αυτί. Πρόκειται για ένα εξαμβλωματικό νομοθέτημα που είναι έξω από την ελληνική πραγματικότητα και έξω από την προσέγγιση μιας εκλεγμένης δημοκρατικής κυβέρνησης. Εκτός αν το Μαξίμου ζήλεψε τη δόξα των βυζαντινών ευνούχων και αποφάσισε να αρχίσει από τους σκύλους μας…

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων