Οδηγίες αξιολόγησης ύποπτων περιστατικών λύσσας

0

Η χώρα μας έχει χαρακτηριστεί από το 1987 ως ελεύθερη λύσσας (Rabies free country). Λόγω όμως γειτνίασης με χώρες όπου η λύσσα υπάρχει με κύριους φορείς τα άγρια ζώα ή το σκύλο, επισημαίνεται ότι προσφάτως έχει διαπιστωθεί και επιβεβαιωθεί εργαστηριακά η παρουσία λύσσας σε αλεπούδες σε απόσταση 300 μέτρων από τη βόρεια συνοριακή μας γραμμή.

To Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικης Αλληλεγγύης έστειλε εγκύκλιο σε όλους τους Δήμους και τις Υπηρεσίες Υγείας, στις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής και σε άλλους φορείς σχετικά με την εμφάνιση περιστατικών λύσσας στις γειτονικές με την Ελλάδα χώρες και σε μικρή απόσταση από τα ελληνικά σύνορα. Τα επιβεβαιωμένα περιστατικά στις γειτονικές χώρες βρέθηκαν σε αλεπούδες, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες αν υπήρξαν προσβολές και σε άλλα είδη, τόσο σε σκυλιά όσο και σε λύκους.

Με το υπ Αρ. Πρωτ. Υ1/Γ.Π. οικ.143451 εγγραφό του το ελληνικό Υπουργείο προτρέπει τον εμβολιασμό όλων των σκύλων σε απόσταση βάθους 30 χιλιομέτρων από την ελληνική μεθόριο.

Ως Κυνηγετικη Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης Ζητούμε από τους κυνηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την άσκηση της δραστηριότητάς τους και αν αντιληφθούν κάποιο ύποπτο περιστατικό να ενημερώσουν τόσο την Ομοσπονδία (στο τηλέφωνο 2310 477128) όσο και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ως ύποπτο περιστατικό θεωρείται επιθετική συμπεριφορά σκύλου καθώς και νεκρά ζώα από αλεπούδες, σκυλιά, λύκους που πιθανόν δούνε έξω.

 

Το πλήρες έγγραφο του Υπουργείου υπάρχει σε πλήρη μορφή πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο   Διαβάστε εδώ όλο το έγγραφο του Υπ. Υγείας   όπου μπορείτε να διαβάσετε και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για πιθανή έκθεση στον ιό της λύσσας.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων