Ποιντερ

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 24 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:
  • Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    25/11/2007
    Αρ. μηνυμάτων:
    416
    AlexNtz στις #28142

    Καλησπερα σε ολους

    Εχω δυο ποιντερ θυληκα,16 μηνων και τα δυο(ειναι αδερφια). Τα σκυλια τα βγαζω ενα ενα γιατι καποια φορα που τα ειχα βγαλει μαζι παρατηρησα οτι παιζανε. Τα σκυλια εχουν αρχησει αν βγαινουν απο περσι αλλα κυριως φετος σε ορτυκι και μπεκατσα. Το προβλημα που ανιμετωπιζω ειναι το τα σκυλια μολις παιρνουν μυρωδια το θυραμα αρχιζουν να το ψαχνουν επιμονα χωρις να κανουν φερμα με αποτελεσμα να το ξεπετανε μεσα στο πυκνο με λιγες πιθανοτητες να τα παρω. Οι συναντησεις με θηραματα για την ηληκια τους δεν ειναι λιγες αφου η μια θα εχει συναντησει πανω απο 20 μπεκατσες και η αλλη πανω απο 10. Το μερος που κηνυγαω ειναι πυκνο με πευκο και η μπεκατσα δεχεται φερμα(οχι πολυ κοντινη).Στην αρχη στο ορτυκι και λιγο στη μπεκατσα ειχα λαβει καποιες φερμες αλλα υποτυποδεις και μικρης διαρκειας και στην συνεχεια τα σκυλια ξεπεταγαν το θηραμα. Επειδη ειμαι σχετικα νεος κηνυγος,θα το εκτιμουσα παρα πολυ αν καποιος μου εδινε καποιες συμβουλες για το πως να εκπαιδευσω τα σκυλια μου να σταθεροποιησουν τη φερμα τους, η τι αλλο μπορω να κανω ή αν η ηληκια τους-16 μηνων- δεν μου επιτρεπει πια κατι τετοιο.

    Φιλικα, Αλεξανδρος


    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    05/02/2004
    Αρ. μηνυμάτων:
    755
    ΑΝΤΟΝΙΟ στις #98480

    ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ-ΝΕΥΡΙΚΑ?

    ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΔΩ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΜΟΝΗ ΘΑ ΤΑ ΒΓΑΖΕΙΣ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΛΛΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΘΑ ΤΟΥΦΕΚΑΣ ΜΟΝΟ ΠΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΠΡΙΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΦΕΡΜΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΙΝΗ ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΒΙΑΖΕΣΑΙ ΝΑ ΠΑΣ ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΦΕΡΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΑΝΗΣΥΧΊΑ ΚΑΙ ΝΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΗΔΗ ΝΕΥΡΙΚΟ-ΠΑΘΙΑΣΜΕΝΟ ΣΚΥΛΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΣΗΚΩΝΕΙΣ ΕΣΥ ΤΟ ΠΟΥΛΙ ΣΤΗΝ ΦΕΡΜΑ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΠΟΝΤΑΡΕΙΣ.ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ ΑΡΚΕΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΑΤΟΥΦΕΚΙΣΤΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΣΚΥΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    25/11/2007
    Αρ. μηνυμάτων:
    416
    AlexNtz στις #98483

    Σευχαριστω πολυ Αντονιο για τις συμβουλες σου. Το ενα σκυλι ειναι γρηγορο και νευρικο το αλλο που ειναι πιο αποδωτικο ειναι πιο παθιασμενο αλλα εχει σταθερη και οχι πολυ γρηγορη ερευνα. Μεχρι τωρα στο σηκωμα μιας μπεκατσας ριχνω παντα και ας μην εχει προηγηθει φερμα. Ειναι καπως δυσκολο να συγκρατηθω ακουγοντας το συγκεκριμενο πεταγμα!Τα σκυλια υστερα απορταρουν κανονικα.Σκεφτομαι μηπως το παω σε καμια απο τις λεγομενες ρεζερβες και ντουφεκισω μονο τα πουλια που θα φερμαρει κανονικα.Αλλα δεν ξερω αν θα του κανει καλο αφου τα θηραματα δεν ειναι και τοσο “αγρια”.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    05/02/2004
    Αρ. μηνυμάτων:
    755
    ΑΝΤΟΝΙΟ στις #98492

    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΦΕΡΜΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΠΑΘΟΣ ΜΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΠΟΥΛΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΟ ΠΟΥΛΙ ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΩ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ.ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΜΠΕΚΑΤΣΑΣ ΤΟ ΞΕΡΩ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΘΕΛΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΑΛΛΑ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟΣ ΜΑΣ ΣΚΟΠΟΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΜΑΣ ΥΠΟΜΟΝΗ ΛΟΙΠΟΝ.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    15/12/2006
    Αρ. μηνυμάτων:
    326
    cougar στις #98493

    Έχεις ένα σκύλο που έχει πάθος, ψάχνει και φέρνει το θήραμα γιατί δεν του μαθαίνεις την φέρμα σαν εντολή;  Ένας τρόπος είναι να περιμένεις από τον σκύλο να καταλάβει τι θέλεις από αυτόν και ένας άλλος να του δείξεις τι θέλεις… Δείξε του!

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    20/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    4107
    Kalliston Hellas στις #98508

    AlexNtz, καλωσόρισες στην παρέα του φόρουμ μας.

    Κατ΄αρχήν να σε καθησυχάσω για τον φόβο σου αν η ηλικία των 16 μηνών είναι απαγορευτική για εκπαίδευση.  Ποτέ δεν είναι αργά.

    Κατά την γνώμη μου ενίσχυσες την απειρία, και αδημονία  των σκυλάκων σου ντουφεκίζοντας ότι ξεσηκώνανε. Δηλαδή επιβράβευες τον τρόπο σκέψης και ενέργειας των.

    Κατά πάσα πιθανότητα, αν ήσουν συγκρατημένος σε μερικά ακόμα ξεσηκώματα, θα καταλάβαιναν πως τους προσφέρεις την ευκαιρία να «δαγκώσουν» μόνο μετά από φέρμα.

    Υπάρχουν διάφορες τακτικές σταθεροποίησης της φέρμας που στο παρελθόν έχουμε περιγράψει. Αν ανατρέξεις στα παλαιότερα θέματα που αφορούν την φέρμα θα τα βρεις. Αν οι σκύλοι σου έχουν κάνει βασική εκπαίδευση θα είναι πολύ πιο εύκολο να τους ακινητοποιήσεις στην φέρμα.

    Αγαπητή Κορίνα (Cougar) για να μη δούμε τον Αλέξανδρο στα τέσσερα να φερμάρει προς την μπεκάτσα, αν έχεις λίγο χρόνο εξήγησέ του τι σημαίνει «δείξε του».

    Φιλικά

     

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    15/12/2006
    Αρ. μηνυμάτων:
    326
    cougar στις #98510


    [indent]Μνημόνιο: Αρχική αποστολή από Kalliston Hellas στίς 26 Νοέμβριος 2007


    Αγαπητή Κορίνα (Cougar) για να μη δούμε τον Αλέξανδρο στα τέσσερα να φερμάρει προς την μπεκάτσα, αν έχεις λίγο χρόνο εξήγησέ του τι σημαίνει «δείξε του».

    Φιλικά

     


    [/indent]

    Αγαπητέ Kalliston Hellas  λες να πιάνει αυτό; 

    Λοιπόν τι εννοώ (θα πω την πιο εύκολη γιατί η δύσκολη προϋποθέτει και κάποια άλλα στάδια εκπαίδευσης), κρύβουμε 1-2 πουλάκια ζωντανά (τα κακόμοιρα) σε ένα θάμνο, έχουμε τον σκύλο δεμένο με το λουρί, έχουμε κρυμμένο στο μπουφάν μας άλλο ένα ζωντανό πουλάκι. Κρατάμε το λουρί στο χέρι μόλις ο σκύλος πάρει την μυρωδιά τον σταματάμε με το λουρί, αν προσπαθήσει να πάει δεν τον αφήνουμε και τον επαναφέρουμε στην αρχική θέση που είχε «πιάσει» την μυρωδιά, μόλις μείνει ακίνητος προχωράμε από δίπλα του μπροστά του και πετάμε στον αέρα το πουλί που έχουμε κρύψει στο μπουφάν και φυσικά τον ελευθερώνουμε να το κυνηγήσει σαν επιβράβευση που σταμάτησε και που περίμενε να πάμε μπροστά. Μετά από αρκετές και όταν λέω αρκετές το εννοώ επαναλήψεις (ο μέσος σκύλος μαθαίνει μια καινούργια εντολή αφού την εφαρμόσει τουλάχιστον 30 φορές, για να διορθώσει κάτι που έχει ήδη μάθει χρειάζεται να το επαναλάβει τουλάχιστον 90) ο σκύλος θα μάθει να σταματάει μόλις «πιάσει» την μυρωδιά και να περιμένει να πάει ο κυνηγός μπροστά να ξεπετάξει το πουλί.

    Ελπίζω να έγινα κατανοητή δεν είμαι και πολύ καλή στις περιγραφές…

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    25/11/2007
    Αρ. μηνυμάτων:
    416
    AlexNtz στις #98528

    Ευχαριστω για τις συμβουλες σας τις βρισκω πολυ ενδιαφερουσες οπως και το συγκεκριμενο forum. Το συγκεκριμενο σεναριο που περιγραφει η Κορινα το εχω δει σε ενα dvd σε μια παραλλαγη του. Ενας γνωστος Γαλλος εκπαιδευτης με ενα επανιελακι ειχε αμολησει μια περδικα που της ειχε κοψει τα φτερα. Το επανιελ πονταρε το πουλι και προσπαθουσε να το αρπαξει.Η περδικα φοβισμενη απομακρινοταν.Ο εκπαιδευτης ειχε περασει ενα σχοινενιο κολαρο-πνηχτη και καθε φορα που το σκυλι προσπαθουσε να αρπαξει το πουλι ο εκπαιδευτης το στοπαρε μεχρι που στο τελος,μετα απο ωρα, εβγαλε το αεροβολο απο τη πλατη πυροβολησε το θηραμα και αφησε το σκυλι να το επαναφερει. Μαρεσε σαν εικονα εκπαιδευσης αλλα επειδη γενικα στην Ευρωπη υπαρχουν πολλες διαφορετικες “σχολες” και εκτροφεια δεν εδωσα σημασια. Επισης το σκυλι εκεινο ηταν 9 μηνων και αυτο που φοβαμαι στα δικα μου ειναι μην αντιδρασουν(αν δεν ειναι υσχηροι χαρακτηρες) και χασουν τη διαθεση τους για κηνυγι. Θελω να σημειωσω πως τα σκυλια δεν εχουν βγει με καποιο εμπειρο κηνυγοσκυλο ετσι ωστε να υπηρχε η περιπτωση να το μυηθουν.Με συγχωρητε αν σας κουρασα με τη πολυλογια μου!

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    20/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    4107
    Kalliston Hellas στις #98581

    Το συγκεκριμενο σεναριο που περιγραφει η Κορινα το εχω δει σε ενα dvd σε μια παραλλαγη του.

    Δεν είναι παραλλαγή του είναι τελείως άλλη μέθοδος με διαφορετική λογική. Δεν είναι από τις καλύτερες και θα έλεγα πως δεν ταιριάζει για τους σκύλους σου.

    Αγαπητέ Kalliston Hellas  λες να πιάνει αυτό;

    Στο animal planet είχε αγώνες τρυκς με σκύλους. Ένας τύπος που ήταν κοντά στην νίκη έπαθε πλάκα όταν στο τελευταίο διαγώνισμα ο σκύλος του δεν εκτελούσε, έπεσε στα 4, πήγε μόνος του και σήκωσε με τα δόντια το ακουστικό ενός τηλεφώνου. Έγινε χαμός από τους θεατές.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    25/11/2007
    Αρ. μηνυμάτων:
    416
    AlexNtz στις #98620

    Κορινα αυτο που δεν καταλαβα με την περιγραφη σου ειναι 2 πραγματα. Τα δυο πουλια που λες οτι εχουμε κρυψει στο θαμνο τι θα απογινουν? Το σκυλι υστερα δεν θα τα βρει και αυτα? Θα πρεπει να τα μαζεψουμε?Και επισης οταν εμεις αμολησουμε το θηραμα απο το μπουφαν προφανως το σκυλι δεν θα δει οτι δεν σηκωνεται απο το εδαφος αλλα απο τα χερια μας?

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    15/12/2006
    Αρ. μηνυμάτων:
    326
    cougar στις #98683

    Να δω κυνηγούς στα γόνατα να φερμάρουν μπεκάτσες στο βουνό και τι στον κόσμο…

    AlexNtz, θα προσπαθήσω να το εξηγήσω όσο καλύτερα μπορώ.  Οι σκύλοι μαθαίνουν συνδυάζοντας ένα πράγμα με κάποιο άλλο.  Εμείς αυτή την στιγμή θέλουμε ο σκύλος να καταλάβει ότι μόλις «πιάσει» την μυρωδιά από ένα πουλί  πρέπει  να σταματήσει/φερμάρει.

    Αυτό που θα έκανα είναι το εξής, όσο ο σκύλος είναι στο αμάξι κρύβω ένα πουλί σε ένα θάμνο έτσι ώστε να μη μπορεί να περπατήσει ή να πετάξει.  Βλέπω πως φυσάει ο αέρας.  Βγάζω τον σκύλο δεμένο με λουρί (δεν χρειάζεσαι πνίχτη) και πηγαίνω προς τον θάμνο με τον αέρα κόντρα.  Παρατηρείς τον σκύλο, μόλις  «πιάσει» την μυρωδιά θα αλλάξει συμπεριφορά εκεί τον σταματάω με το λουρί, σε όλη αυτή την φάση είσαι δίπλα ή λίγο πίσω από τον σκύλο.  Αν παλεύει να πάει στο πουλί τον επαναφέρεις στην αρχική θέση που είχε «πιάσει» την μυρωδιά όσες φορές και αν χρειαστεί.  Αν μείνει ακίνητος προσπαθείς να προχωρήσεις από δίπλα του μπροστά του έστω και ένα βήμα.  Μόλις γίνει αυτό του δίνεις το πουλί που έχεις στο μπουφάν σαν ανταμοιβή, το λογικό είναι ο σκύλος να κυνηγήσει το πουλί που θα πετάξεις με το χέρι γιατί αυτό θα κινείτε.  Τον αφήνεις να το πιάσει και να στο φέρει.  Το πουλί που υπάρχει στον θάμνο μένει εκεί και επαναλαμβάνεις την άσκηση πολλές φορές.  Μόλις καταλάβει την άσκηση σε αυτό το σημείο πας σε κάποιο άλλο και την επαναλαμβάνεις, χρειάζονται τουλάχιστον 5 διαφορετικά σημεία για να καταλάβει το σκυλί τι θέλεις και να γενικοποιήσει αυτό που έχει μάθει.

    Όταν πλέον θα φερμάρει σταθερά τα κρυμμένα πουλιά μπορείς να αρχίσεις να τον μαθαίνεις να μένει σταθερός στο ξεπέταγμα του πουλιού, τότε μπορείς και να σκοτώσεις το πουλί και να στο φέρει.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    05/02/2004
    Αρ. μηνυμάτων:
    755
    ΑΝΤΟΝΙΟ στις #98776

    Η ΦΕΡΜΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ,ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΕΜΒΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΦΕΡΜΑΣ,(ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ).

    ΤΡΟΠΟΙ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΦΙΛΟΙ ΙΣΩΣ ΜΠΕΡΔΕΥΤΟΥΝ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΘΟΥΝ ΣΕ ΛΑΘΗ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΑ.

    ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟ ΠΟΙΝΤΕΡ ΤΟΝ ΑΡΧΟΝΤΑ ΤΗΣ ΦΕΡΜΑΣ…….

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    15/12/2006
    Αρ. μηνυμάτων:
    326
    cougar στις #347375

    1. Ο σκύλος έχει «βασικά» ένστικτα και δουλειά του κυναγωγού του είναι να τα οδηγήσει στο σωστό αποτέλεσμα σύντομα και με σταθερότητα

    2. Γιατί αφήνοντάς τον να ανακαλύψει μόνος του τι πρέπει να κάνει ανακαλύπτει και άλλα πράγματα που εγώ δεν θέλω

    3. Γιατί δεν μου αρέσει να αφήνω τίποτα στην τύχη

    Θα συμφωνήσω μαζί σου για τα λάθη κυρίως γιατί η εκπαίδευση πρέπει να έχει μια σειρά αλλά ποιος είναι αλάθητος;;;  Ακόμα και μόνος του να το ανακαλύψει λάθη θα γίνουν….

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    24/05/2004
    Αρ. μηνυμάτων:
    270
    DimitrisC στις #98795
    Έχω παρατηρήσει πως η Κορίνα ακολουθεί την Αμερικάνικη μέθοδο στην εκπαίδευση και έχω καταλάβει πως οι Αμερικάνοι δεν αφήνουν τίποτα στη τύχη. Ακόμα και την επαναφορά την διδάσκουν με συγκεκριμένη μέθοδο σε όλα τα σκυλιά. Ακόμα και στα retriver, ακόμα δηλαδή και σε σκυλιά που έτσι κι αλλιώς επαναφέρουν.

     

    Παρατηρώντας τα μαθήματα που κάνει, είδα πάντως πως δεν πιέζει τα σκυλιά πουθενά και ποτέ. Μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση αυτό το γεγονός και νομίζω πως με την Αμερικάνικη μέθοδο τα αποτελέσματα έρχονται μεν αλλά όχι ταχύτατα. Από την άλλη ίσως έτσι δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη τους και έχουν και το χρόνο να παρακολουθήσουν το σκυλί καλύτερα.

     

    Σχετικά με τη φέρμα, υπάρχουν σκυλιά που δεν έχουν έντονο το ένστικτο αυτό. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να επεμβαίνουμε.

     

    Δημήτρης
    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    15/12/2006
    Αρ. μηνυμάτων:
    326
    cougar στις #98805

    Τα κυνηγόσκυλα είναι πολύ «μαλακά» σκυλιά, τουλάχιστον σε σχέση με αυτά που έχω συνηθίσει, αν τα πιέσεις θα «κλείσουν» ή ακόμα χειρότερα θα συνδυάσουν αυτό που προσπαθείς να τους μάθεις με κάτι κακό.  Είσαι χαμένος δηλαδή ούτως ή άλλως.  Αν όμως την ελαφριά πίεση την συνδυάσεις με κάτι καλό το σκυλί αρχίζει να καταλαβαίνει τον ρόλο του στο βουνό και να δουλεύει για σένα.

    Σήμερα είδα ένα epaniel , το πρώτο κυνηγόσκυλο μέχρι στιγμής το οποίο πιστεύω ότι μπορεί να αντέξει περισσότερη πίεση…

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 24 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων