Επικράτηση του Αγγλικού Σέττερ?

Επισκόπηση 8 δημοσιεύσεων - 1 έως 8 (από 8 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:
  • Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    08/01/2004
    Αρ. μηνυμάτων:
    18
    matthchris στις #30320

    Διαβάζοντας το χθεσινό άρθρο του κου Φωτακόπουλου στο Εθνος-κυνήγι/ τ.143, Αγγλικό Σέττερ “ένας … αίλουρος στο ντούσκο”!! Αναρωτήθηκα όπως όλοι μας πιστεύω, είναι πράγματι έτσι? αντιπροσωπεύει η άποψη του συγγραφέα την πραγματικότητα? πράγματι η πολυπληθής αυτή ράτσα,δείχνει να επικρατεί πράγματι έναντι των υπολοίπων φυλών-λόγω των ικανοτήτων της?
    Πράγματι έχει πολλά υπέρ της αυτή η φυλή: την εκφραστικότητα-πλαστικότητα του,την περιβόητη κίνηση “αιλουροειδούς”,το χαμήλωμα-ανέβασμα στην μυρωδιά,η πραότητα του χαρακτήρα του και την προσαρμοστικότητα του, κλπ κυρίως όμως η νέα “λουκ” που έχουμε σήμερα πια σ’αυτή την ράτσα/ μετά την εξέλιξη (μόδα των αγώνων) που ήρθε απο τους αγωνομάχους σκύλους σε Ιταλία-Γαλλία κλπ οδήγησαν στην εξάπλωση & διάδοση της.
    Αλλά το ότι είναι της μόδας-λόγω ικανοτήτων στο κυνήγι της μπεκάτσας? Δεν νομίζω να ‘ναι έτσι, υπάρχουν κι άλλες εξίσου καλές & ικανές ράτσες, αλλά πάνω απ’ολα το Epagneul Bretton-που είναι η ικανότερη γι ‘αυτό το κυνήγι (φτιάχτηκε εξάλλου γι’αυτό). Γιατί να μην έχει την ίδια ανάπτυξη με το Αγγλικό Σέττερ? “αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο” !!! εσείς τι λέτε συνάδελφοι? περιμένω να μάθω τις απόψεις σας.στην μυρωδιά,η πραότητα του χαρακτήρα του και την προσαρμοστικότητα του, κλπ κυρίως όμως η νέα “λουκ” που έχουμε σήμερα πια σ’αυτή την ράτσα/ μετά την εξέλιξη (μόδα των αγώνων) που ήρθε απο τους αγωνομάχους σκύλους σε Ιταλία-Γαλλία κλπ οδήγησαν στην εξάπλωση & διάδοση της.
    Αλλά το ότι είναι της μόδας-λόγω ικανοτήτων στο κυνήγι της μπεκάτσας? Δεν νομίζω να ‘ναι έτσι, υπάρχουν κι άλλες εξίσου καλές & ικανές ράτσες, αλλά πάνω απ’ολα το Epagneul Bretton-που είναι η ικανότερη γι ‘αυτό το κυνήγι (φτιάχτηκε εξάλλου γι’αυτό). Γιατί να μην έχει την ίδια ανάπτυξη με το Αγγλικό Σέττερ? “αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο” !!! εσείς τι λέτε συνάδελφοι? περιμένω να μάθω τις απόψεις σας.


    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    17/10/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    2
    SKIATH στις #32955

    Τα seter  κατα την γνωμη μου δεν μπορουν να συγκριθουν με τα epaniel δεν ειναι θεμα μοδας αλλα θεμα δυνατοτητων. κυνηγω 18 χρονια μπεκατσα μονο απο τα seter εχω δει πραγματα που δεν μπορουν αλλες φυλες να πραξουν. Εχω δει seter να σπαει την φερμα του και να βαζει το πουλι αναμεσα σε αυτο και τον κυνηγο, φετος το σετερ που εχω μου επιασε μπεκατσα ζωντανη. μπορει ενα επανιελ να κανει αυτα τα πραγματα;;;;. ειμαι ενας απλος κυνηγος και δεν εχω ή δεν εκφραζω συμφεροντα, απλα τα σετερ ειναι οι στρατηγοι του κυνηγιου ολα τα υπολοιπα απλα ακολουθουν. Η αποψη μου για τα επανιελ οτι ειναι μεν ικανο σκυλι αλλα μονο μεχρι εκει, τοσο μορφολογικα οσο και κυνηγητικα δεν συγκρινονται με τα σετερ.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    19/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    2789
    kostask στις #334617

    Γνώμη μου είναι οτι τα επανιελ είναι πιο εξειδικευμένα στο κυνήγι της μπεκάτσας, ενώ τα σετερς αποδίδουν το ίδιο καλά και στην πέρδικα, εκεί οφείλεται και η εξάπλωση τους αφού ελάχιστοι ενδιαφέρονται μόνο για μπεκάτσα.

    Συνεπώς όσοι κυνηγούν ορτύκι – μπεκάτσα πάνε στα επανιέλ, αντίθετα με αυτούς που προτιμούν την περδικα και μπεκάτσα.

    Έπειτα είναι και το θέμα της μακρινής έρευνας.

    Κάτι ‘αλλο συμαντικό είναι ο χαρακτήρας των Σετερς, θεωρούνται πολύ πιο συγκαταβατικά σκυλιά. Τα επανιελ πολλές φορές βγάζουν περίεργες ιδιοτροπίες και ευαισθησίες. Βεβαίως αυτό δεν αποτελεί γενίκευση

    Κώστας

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    14/07/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    191
    babis στις #32962

    Δεν μπορεί να πεις ότι κάποια ράτσα είναι η καλύτερη για την μπεκάτσα το ορτύκι ή την  πέρδικα . ο κάθε ένας έχει προσωπική αποχή και πιστεύω και για καθαρά δικούς του λόγους έχει την οποιαδήποτε ράτσα . κυνηγάω με Επανιελ αρκετά χρόνια αλλά ποτέ δεν είπα το Επανιελ είναι το καλύτερο το δικό μου σκυλί είναι το καλύτερο , αυτά που πιστεύω για τα σκυλιά μου τα κρατάω για τον εαυτό μου και δεν κάθομαι να λέω διάφορα στον κάθε ένα . από την στιγμή που για τον κάθε ένα το σκυλί του κάνει δουλεία σε οποιαδήποτε θήραμα δεν πέφτει λόγο σε κανένα . προσωπικά κυνηγάω πάντα με έναν φίλο μου που έχει σέτερ . το κυνήγι το κάνουμε ως εξής .

    Τα σέτερ ανοίγουνε στο πυκνό ή στην πέρδικα και τα επανιελακια τα έχω σε ποιο κοντινή απόσταση . συνήθως είναι σαν να κυνηγάμε ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο αλλά πάντα βρισκόμαστε εκεί που πρέπει την κατάλληλη στιγμή .  

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    08/01/2004
    Αρ. μηνυμάτων:
    18
    matthchris στις #334619

    Δεν είπα-ούτε ενοούσα ότι ο κος Φωτακόπουλος δεν λέει αλήθειες, ούτε ότι είναι υπερβολικός, λέει πολλές αλήθειες πράγματι κι είναι πάρα πολύ κοντά στην πραγματικότητα. 

    Ομως άλλο η μόδα των αγώνων έρευνας & αγωνιστικών σκυλιών και τα ζευγαρώματα με αυτά τα σκυλιά!!! όπως αναγκαστικά όσο θέλουν θα πουλάνε κάποιοι-ποιός θα τους ελέγξει? Ξέρετε εσείς κάποιον?
    Παράλληλα πράγματι πιστεύω ότι η ράτσα (όπως κι άλλες δηλαδή) έχει χάσει πολλά απ αυτές τις ερασιτεχνικές προσπάθειες υποτίθεται “βελτίωσης και καλυτέρευσης” της φυλής, με αντίθετα αποτελέσματα (παρακολουθώ τα δρώμενα & γραφόμενα στο περιοδικό του). Οπως άλλο η μόδα του κυνηγιού της μπεκάτσας με σκύλο φέρμας στο πυκνό, κι άλλο οι ικανότητες και τα πολλά προσόντα του Αγγλικού Σέττερ.
    Δεν δέχομαι όμως την διαπίστωση ότι οι παραπάνω λόγοι είναι αυτοί που μας ωδήγησαν στην διάδοση (δημοτικότητα) αυτής της πολυπλυθέστερης ράτσας.
    Απλά κάποιοι επιμένουν να κυνηγούν και να εκθειάζουν πάντα αυτή ή την άλλη φυλή σαν καλύτερη απ την άλλη κλπ… είναι απόψεις προσωπικές του καθένα μας νομίζω.

    Kι εγώ είμαι 20 χρόνια κυνηγός και κυνήγησα & κυνηγάω πιά με αυτές τις 2 ράτσες (Αγγλικό Σέττερ και Επανιέλ Μπρετόν), πιστεύω ότι μπορούν και αλληλοσυμπληρώνονται, αλοιώς κινείται και ψάχνει το ένα σκυλί απ’ το άλλο. Αλλα περιμένω απο το ένα σκυλί κι άλλα απο τ’ άλλο-διαφορετική έρευνα και ψάξιμο (όπως αναγνωρίζει κι ο φίλος babis), προσωπικά κυνηγάω πιο πολύ την μπεκάτσα & λίγο ορτύκι – κι είμαι ικανοποιημένος μπορώ να πώ!! 

    Ευχαριστώ για την ανταπόκριση & τις απαντήσεις σας-έχω ακούσει κι άλλα πιο περίεργα & κουφά.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    15/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    79
    theo64 στις #32976

    Ασχολούμε με τα σκυλιά φέρμας σχεδόν είκοσι χρόνια (όσα χρόνια ασχολούμε και με το κυνήγι). Την πρώτη δεκαετία είχα μόνον  pointer, στην συνέχεια ασχολήθηκα με τα σέτερ και πρίν λίγο καιρό απόκτησα και το πρώτο μου επανιέλ.

    Θέλω να πώ την γνώμη μου για τις δίαφορες ράτσες. Νομίζω ότι η κάθε ράτσα απευθύνεται και σε μια ορισμένη κατηγορία κυνηγών. Τι εννοώ:

    Τα πόιντερ είναι σκυλιά πολύ γρήγορα σαφώς πιο θεαματικά απο όλες τις άλλες ράτσες σκυλιών, είναι σκυλιά ανοικτής έρευνας και επομένως για να μπορέσει να τα ακοπουθήσει κάποιος θέλει “γερά πόδια”. Επίσης τα περισσότερα είναι ανεξάρτητοι χαρακτήρες (κυνηγάνε για τον εαυτό τους) επομένως είναι δύσκολα στην εκπαίδευσή τους και θέλουν αρκετή υπομονή και επιμονή για να στρώσουν. ’ρα κατα τη γνώμη μου ταιριάζουν σε νέους κυνηγούς που έχουν την υπομονή για να τα εκπαιδεύσουν καθώς επίσης και τις σωματικές δυνάμεις για να τα ακολουθήσουν στο κυνήγι.

    Τα σέτερ είναι σκυλιά πιό αργά ,πιο κοντινής έρευνας σε σχέση με τα πόιντερ και σαφώς πιο “εκπαιδεύσιμα”. Επίσης είναι πιο συνεργάσιμα με τον κυνηγό με καλύτερη αποτελεσματικότητα για τον κυνηγό (ειδικά στα θηράματα που δεν δέχονται φέρμα για πολλή ώρα). Ακόμη δένονται περισσότερο με το αφεντικό τους και για αυτό το λόγο είναι και πιο αγαπητά. Νομίζω ότι είναι απο τις ράτσες που ταιριάζουν στον μέσο έλληνα κυνηγό που θέλει ένα σκυλί για όλα τα κυνήγια (ορτύκι, μπεκάτσα, πέρδικα).

    Για τα επανιέλ δεν γνωρίζω πολλά πράγματα, αλλά απ΄αυτα που έχω ακούσει και διαβάσει είναι σκυλιά σχετικά κοντινής έρευνας, πολύ επίμονα στην έρευνα και πάρα πολύ καλά στο πυκνό, επίσης είναι άριστα στο απόρτ για αυτό απο πολλούς χρησιμοποιούνται και σε κυνήγι υδρόβιων. Ακόμη ένα πλεονέκτημα είναι ότι λόγω των μικρών διαστάσεων τους είναι πόλυ πιο εύκολη η συντήρηση τους και νομίζω ότι ταιριάζουν σε κυνηγούς που μένουν σε πόλεις, όπου υπάρχει έλλειψη χώρου.

    Βέβαια όλα τα παραπάνω ισχύουν γενικά για κάθε ράτσα και δεν σημαίνει ότι όλα τα σκυλιά της ίδιας ράτσας έχουν τα ίδια προσόντα ή χαρίσματα. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι έχω μία σετερίνα (τώρα είναι σε βαθιά γεράματα και δεν κυνηγά πλέον) που κυνηγούσε πάρα πολύ κοντα και ντόριαζε με αποτέλεσμα να είναι απο τα πιο αποτελεσματικά σκυλιά στο κυνήγι του ορτυκιού αλλά στην πέρδικα ήταν τελείως αναποτελεσματική.

    Τελειώνοντας θέλω να πω ότι η επιλογή ενός σκύλου από κάποιον κυνηγό πρέπει να γίνεται με πολύ προσεκτικό τρόπο και αφού σκεφτεί πρώτα πια είναι τα κυνήγια με τα οποία θα ασχοληθεί περισσότερο ώστε να επιλέξει την ράτσα που ταιριάζει περισσότερο στα συγκεκριμένα κυνήγια.

    Επίσης σε όλες τις ράτσες υπάρχουν σκυλιά «αστέρια» όπως και σκυλιά «πατάτες».

     

    Θόδωρος 

     

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    20/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    4107
    Kalliston Hellas στις #334709

     

    Για τον κάθε κυνηγό υπάρχει η κατάλληλη φυλή που θα του καλύψει τις ανάγκες του αλλά και το γούστο του…  γι αυτό εξ άλλου υπάρχουν τόσες πολλές κυνηγητικές φυλές, άλλως θα είχαν εκλείψει. Εκείνο όμως  που συνήθως δεν εστιάζουμε την προσοχή μας είναι ο σκύλος σαν άτομο. Υπάρχουν Σέττερς έξυπνα, μέτρια και «χαζά» δραστήρια ή νωθρά , εκπαιδευμένα ή μη κλπ κλπ .Το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις φυλές. Μη βασιζόμαστε λοιπόν στην άποψη του Χ φίλου μας, η στον θαυμασμό που δείχνει κάποιος αρθρογράφος ( δεν αναφέρομαι στο συγκεκριμένο άρθρο, και εγώ έχω Σέττερ). Πιστεύω ότι πριν αποκτήσει κάποιος σκύλο θα πρέπει να διαβάσει ΠΟΛΥ και ΠΟΛΛΑ για όσες πιθανόν φυλές τον ενδιαφέρουν. Να δει video Να ρωτήσει εκτροφείς, εκπαιδευτές, να πάει σε αγώνες μορφολογίας και εργασίας (να άλλη μια αιτία των αγώνων). Να δει και να καταλάβει τι μπορεί να του προσφέρει η κάθε φυλή και να αποφασίσει ανάλογα με τα θηράματα και με τον τρόπο που κυνηγά. Μερικές φυλές ταιριάζουν περισσότερο σε νέους μερικές δεν ταιριάζουν σε πρωτάρηδες ιδιοκτήτες σκύλων κλπ. Είναι τόσα πολλά γύρο από τις γνώσεις για την κάθε φυλή και τις μεθόδους εκπαίδευσης και τόσα τα ποσοστά τύχης που χρειάζεται για να σου «βγει» ένας σκύλος που θεωρώ περιττές – πολυτέλεια τις συζητήσεις περί … η τάδε φυλή είναι καλύτερη από τη δείνα φυλή. Με εκπλήσσει πόσοι πολλοί πρώτα αγοράζουν σκύλο ή όπλο και μετά ρωτούν για πια θηράματα κάνει

    —- Μόδα…  μεγάλη κουβέντα. Πολύ σωστά θέτετε θέμα Κε Χρηστίδη. Όταν λέμε μόδα φυσικά δεν την τοποθετούμε  σε όρια περιοχής ή έστω χώρας αλλά πολύ ευρύτερα. Ποιοι την καθορίζουν και πως την επιβάλουν είναι λίγο πολύ γνωστό. Αυτοί που την αποδέχονται και την ακολουθούν όμως δεν δικαιώνουν – επιδοκιμάζουν αυτούς που την δημιούργησαν;  Όσες φυλές γνωρίζω που έγιναν τις μόδας στην αρχή είχαν μία θεαματική πρόοδο και μετά το χάος. Η αυξημένη ζήτηση έχει δύο επακόλουθα έλλειψη στην αγορά και αύξηση τιμής : ένας συνδυασμός που έλκει τους «σαλταδόρους». Αποτέλεσμα ανεξέλεγκτη παραγωγή χωρίς ποιοτικά στάνταρτς ….άρα  καταστροφή της φυλής. Υπάρχει και μία άλλη κακή επίπτωση στα «μοδάτα» που δεν γίνεται από τους προαναφερθέντες «σαλταδόρους» αλλά από μερικούς που νομίζουν ότι θα ξαναανακαλύψουν π.χ το Πόιντερ (προς χάρη της μόδας για ταχύτητα) προσθέτοντας αίματα από λαγωνίκες. Έχετε προσέξει πόσα  Πόιντερς αντί για τη επίπεδη πλάτη έχουν κυρτή -κυρίως στην οσφυϊκή μοίρα- σαν τα λεβριέ;  Μετά κάποιοι παθιασμένοι με μεράκι  για την φυλή αρχίζουν από την αρχή να την ξανά ανεβάσουν. Εύχομαι να μη συμβεί μεγάλη ζημιά στις «μοδάτες» φυλές.

    Θα ήθελα την γνώμη όσων έχουν  άποψη σε κάτι που από καιρό με απασχολεί : Προς χάρη της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας (στους αγώνες ή στην κυνηγητική τσάντα) πρέπει να επεμβαίνουμε δραστικά και γρήγορα σε μία φυλή που έχει δημιουργηθεί πριν δεκάδες χρόνια; Δεν αγνοώ ότι όλες οι παλιές φυλές δια μέσου των δεκαετιών ή χιλιετιών (τουλάχιστον μορφολογικά) λιγάκι μεταβάλλονται.

    Φιλικά

    Γιάννης Νικολακόπουλος

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    23/01/2004
    Αρ. μηνυμάτων:
    3
    Χρηστίδης Μ.Π. στις #334744

    Σίγουρα εις βάρος πολλών φυλών είναι αυτή η επικράτηση-διάδοση ή αλλοιώς λεγόμενη “μόδα του Αγγλικού Σέττερ“!!! Αλλά ταυτόχρονα κι αυτή του η πανευρωπαική εξάπλωση,  κάτι θα σημαίνει σίγουρα, ούτε μπορεί να είναι τυχαία- υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι, συμφωνούμε έως εδώ. Διαφωνώ στο ότι εσείς λέτε “είναι η καλύτερη ράτσα για το κυνήγι της μπεκάτσας?” αυτή είναι η καθ’εαυτού διαφορά μας. Πολύ δε περισσότερο ότι σ’αυτήν του την ικανότητα ωφείλεται- άρα συμπεραίνεται η ζήτηση & διάδοση του? πιστεύω λάθος έχετε!!!   κακώς θά’λεγα μπερδεύετε το ένα με τ’άλλο.

    Τώρα για τα προβλήματα, προσόντα, πλαστικότητα-προσαρμοστικότητα, ανεπιτυχή ζευγαρώματα & την συνολικά όλη “οφελιμότητα” που μας πρόσφεραν σ’ εμάς τους απλούς κυνηγούς!!  όλα αυτά μαζί: η μόδα των αγώνων στον κάμπο, ζευγαρώματα με πρωταθλητές, προσφορά άξιων κυνηγόσκυλων, επαγγελματίες & παράγοντες του χώρου κλπ… είναι πολύ αμφίβολο?!!!   αυτά θά’θελα να μας λέει (όπως τόκανε και πιό παλιά) και να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο ο κος. Φωτακόπουλος, καθώς και τα υπόλοιπα συναφή περιοδικά κυνηγιού-κυνολογικά. Αυτά ακριβώς είναι που χρειαζόμαστε να μαθαίνουμε και να διαβάζουμε, έχουμε ακόμη πολύ μεγάλη άγνοια (ήμαστε ημιμαθείς), μας λείπει πιστεύω η ανάλογη παιδεία – άσχετα εάν κάποιοι το παίζουν παντογνώστες και μεγάλοι εκτροφείς, γνώστες κά.  Φυσικά και καταδικάζω αυτές τις “ανεπιτυχείς διασταυρώσεις, προσμίξεις, υποτιθεμ. βελτιώσεις” κλπ… που και κατ’εμέ είναι αυτές που κάνουν κυρίως την ζημιά- χάθηκαν φοβάμαι τα γνήσια αγνά χαρακτηριστικά των φυλών ή ίσως να βρίσκονται προς εξαφάνιση. Η παιδεία λοιπόν & η σωστή γνώση είναι που μας λέιπει, αυτά χρειαζόμαστε απο τους αρθογράφους στα περιοδικά και βιβλία!!!

    Κλείνοντας δε εύχομαι και προσδοκώ ξανά την πραγματική εξέλιξη σόλες τις ράτσες κυνηγόσκυλων=προς όφελος μας άλλωστε θα είναι αυτό, αφού μέσω αυτών κι εμείς θα κυνηγάμε & απολαμβάνουμε το κυνήγι!!!.   Αρα πέρα απο την μόδα και τις πολλές απενέργειες της, θα κυριαρχούν πάντα το θέαμα μιάς κι η απόλαυση της κίνησης του κυνηγόσκυλου (=κυνηγός),  ταυτόχρονα με το αποτέλεσμα φυσικά, χωρίς όμως να εννοώ το ότι να “κάνω νούμερο κλπ”  θα με γεμίσουν και κάλλιστα γυρνώ σπίτι μου άσχετα με το και εάν θα φέρω θήραμα ή όχι. 

    Αυτά άλλωστε ήταν μερικά απ’τα βασικά αγνά στοιχεία που διέθεταν μαζί με την υπόλοιπη γνώση-αυτογνωσία δυνάμεων-ικανότητες-παιδεία-ήθος κλπ οι κυνηγοί των παλαιών καλών εποχών πιστεύω.

    Ιδιαίτερα θά’θελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που συμμετείχατε στην κουβέντα μας, μαζί μ’όλους εσάς που μας διαβάσατε απλά μέσω φυσικά του site αυτού (μας βοήθησε όλους πιστεύω) και σίγουρα δεν πρέπει να μένουμε στις προσωπικές εμπειρίες.

    Χρηστίδης Μ. – Θεσσαλονίκη

Επισκόπηση 8 δημοσιεύσεων - 1 έως 8 (από 8 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων