Έχω μια απορία, όταν λέμε ότι τα φυσίγγια είναι διαμετρήματος 12 (cal 12) τι εννοούμε?Επίσης, γιατί το cal 20 είναι πιο στενό από το cal12?Φαντάζομαι ότι το δεύτερο ερώτημα θα απαντηθεί αν απαντηθεί και το πρώτο…
διαμέτρημα
-
Το διαμέτρημα στα λείοκαννα καθορίζεται ως εξής: Το cal 12 έχει διάμετρο μίας από τις 12 ισοβαρείς σφαίρες μολύβδου που θα παίρναμε αν διαιρούσαμε ακριβώς μία λίβρα μολύβδου, που ισούται με 456,3 γραμμάρια. Αντίστοιχα το cal 20, έχει την διάμετρο μίας σφαίρας αν διαιρούσαμε την λίβρα διά 20, και πάει λέγοντας. Εξαίρεση το cal 36, που δεν είναι σωστή ονομασία και δεν ξέρω ποιος είναι ο λόγος που το ονομάζουμε έτσι στην Ελλάδα. Κανονικά η ονομασία του είναι διαμέτρημα 0.410, η διάμετρος δηλαδή του αυλού του σε υποδιαίρεση της ίντσας.
Το διαμέτρημα στα λείοκαννα καθορίζεται ως εξής: Το cal 12 έχει διάμετρο μίας από τις 12 ισοβαρείς σφαίρες μολύβδου που θα παίρναμε αν διαιρούσαμε ακριβώς μία λίβρα μολύβδου, που ισούται με 456,3 γραμμάρια. Αντίστοιχα το cal 20, έχει την διάμετρο μίας σφαίρας αν διαιρούσαμε την λίβρα διά 20, και πάει λέγοντας. Εξαίρεση το cal 36, που δεν είναι σωστή ονομασία και δεν ξέρω ποιος είναι ο λόγος που το ονομάζουμε έτσι στην Ελλάδα. Κανονικά η ονομασία του είναι διαμέτρημα 0.410, η διάμετρος δηλαδή του αυλού του σε υποδιαίρεση της ίντσας.
σ'ευχαριστώ πολύ που μου έλυσες την απορία…
Το διαμέτρημα στα λείοκαννα καθορίζεται ως εξής: Το cal 12 έχει διάμετρο μίας από τις 12 ισοβαρείς σφαίρες μολύβδου που θα παίρναμε αν διαιρούσαμε ακριβώς μία λίβρα μολύβδου, που ισούται με 456,3 [font=”Verdana”][color=”#000000″](Leo, χωρίς παρεξήγηση: [b]453,6[/b] )[/color][/font] γραμμάρια. Αντίστοιχα το cal 20, έχει την διάμετρο μίας σφαίρας αν διαιρούσαμε την λίβρα διά 20, και πάει λέγοντας. [b]Εξαίρεση το cal 36, που δεν είναι σωστή ονομασία και δεν ξέρω ποιος είναι ο λόγος που το ονομάζουμε έτσι στην Ελλάδα.[/b]
[color=”#000000″][font=”Verdana”]-Οχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες! Αν και δεν είναι ξεκαθαρισμένο, το πως κι από που προήλθε αυτή η ονομασία, έχω βρει ένα "κομμάτι" που αναφέρει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία και απόψεις, εδώ:
[url=”http://www.fourten.org.uk/36gauge.html”%5D"The mythical 36 gauge"[/url][/font][/color]
Κανονικά η ονομασία του είναι διαμέτρημα 0.410, η διάμετρος δηλαδή του αυλού του σε υποδιαίρεση της ίντσας.[font=”Verdana”]Φιλικά,[/font]
εγω εχω ενα 28αρι διαμετριμα ρωσικο οικονομικο στα φυσιγγια που τα γεμιζω μονος μου . Μου στοιχιζη το φυσιγγι 12 λεπτα . ενω οταν αγωρασο ετοιμα μου στοιχιζουν οσο το 12αρι και καμια φορα και πιο ακριβα. αν θελη καποιος να του γραψω για τις δυνατοτητες που εχει
Οι δυνατότητες που έχει ένα 28άρι λίγο-πολύ είναι γνωστές και "βγαζοκαπέλιες" για όσους ασχολήθηκαν μαζί του.
Βέβαια αποτελεί ανεξήγητο μυστήριο το ότι η αγορά επιμένει στην "πανάκεια" του 12αριού.
Τους είναι τόσο ασύμφορο τάχα να κατασκευάζουν όπλα και φυσίγγια σε διαμετρήματα διαφορετικά του 12;Σε μένα μόνο μια εξήγηση μπορεί να υπάρχει.
Οι εταιρείες έχουν φτειάξει ένα τεράστιο αριθμό απο κάνες και κάλυκες στο 12 και φυλάνε στόκ για τα προσεχή 15-20 χρόνια.Πώς είναι δυνατόν να κοστίζει καμμιά φορά το 2πλάσιο ένα κουτί φυσίγγια διαμετρήματος διαφορετικού απο το 12;
Πιστεύω ότι οι εταιρίες έχουν κατασκευάσει τα παραπάνω, εδώ και 20 χρόνια και εμείς αγοράζουμε απο το στόκ των ψυγείων.
Πολύ εύκολα καλλιεργείται η "αγάπη" για ένα διαμέτρημα όταν αυτό είναι σε τεράστια διαθεσιμότητα……
Αν τα φυσιγγια για τα μικρα οπλα ηταν πιο φθηνα απο τα 12 θα ηταν πιο διαδομενα και δεν μπωρο να καταλαβω γιατι να τα εχουν και πιο ακρυβα αφου ενα 36 παιρνη μολις 0.5 γραμαρια μπαρουτι και σκαγια 11 γραμαρια ενω το 12 παιρνη 2 γραμμαρια και 36 σκαγια ειναι σαν να μας κλεβουν γιατι αλλη τιμη εχουν 10 κιλα σκαγια και αλλη τιμη εχουν 20 κιλα
Αν τα φυσιγγια για τα μικρα οπλα ηταν πιο φθηνα απο τα 12 θα ηταν πιο διαδομενα και δεν μπωρο να καταλαβω γιατι να τα εχουν και πιο ακρυβα αφου ενα 36 παιρνη μολις 0.5 γραμαρια μπαρουτι και σκαγια 11 γραμαρια ενω το 12 παιρνη 2 γραμμαρια και 36 σκαγια ειναι σαν να μας κλεβουν γιατι αλλη τιμη εχουν 10 κιλα σκαγια και αλλη τιμη εχουν 20 κιλα
Πληρώνεις την γραμμή παραγωγής, όχι μόνο το μπαρούτι και το καψύλι. Είναι το ίδιο πράγμα με όλα τα προϊόντα.
Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.