Ασφαλές κυνήγι.Τί πρέπει νά προσέχουμε

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 16 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:
  • Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    06/07/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    412
    KA-BAR στις #29734

    Αφορμή γιά αυτό τό θέμα,στάθηκε η απώλεια συναδέλφου κυνηγού,πηγαίνοντας στό κυνήγι.
    Τί πρέπει νά προσέχουμε;
    Ποιές είναι οι συμβουλές πού θά έπρεπε ενδεχομένως νά δώσουμε σέ κάποιον πού ξεκινά τήν κυνηγετική του καριέρα;
    Ποιές ήταν οι έως σήμερα “δύσκολες” στιγμές πού έχουμε ζήσει στά κυνηγοτόπια,καί πώς θά μπορούσαν αυτές νά αποφευχθούν;
    Καταθέστε,ότι έχετε κατα νού.Ποιός ξέρει;Ισως νά αποδειχτούν σωτήρια γιά κάποιον από εμάς.


    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    15/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    2126
    THEOD στις #46570

     

      Καταρχήν αγαπητοί φίλοι πιστεύω, ότι θα πρέπει να ξεχωρίζουμε τα πράγματα με την έννοια ότι, το κυνήγι είναι μιά ατομική ή και συμμετοχική διαδικασία, με μεγάλη ιδιαιτερότητα και διαφοροποίηση από οποιαδήποτε άλλη φυσική δραστηριότητα, όπου μέρος άμεσα ή έμμεσα παίρνουν πολλοί πρωταγωνιστές όπως ο κυνηγός ή οι κυνηγοί, τα όπλα, τα σκυλιά, τα μέσα μεταφοράς,τα φυσίγγια, ο χώρος και οι τοποθεσίες που θα κυνηγήσουμε,το θήραμα που θα κυνηγήσουμε, οι κλιματικές ή ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν ή θα επικρατήσουν,ο απαραίτητος και αναγκαίος εξοπλισμός που οφείλουμε να έχουμε μαζί μας και η γνώση κάποιων βασικών αρχών πρώτων βοηθειών, αντιμετώπισης απροόπτων καιρικών ή φυσικών φαινομένων και αντιμετώπισης άλλων εκτάκτων περιστατικών.

     Όλα αυτά επομένως αποτελούν μιά “συνάρτηση” με σταθμισμένους και αστάθμητους παράγοντες, η παραβίαση των οποίων, ηθελημένη ή από αμέλεια, έχει άσχημα έως και τραγικά αποτελέσματα για τον κυνηγό και την σωματική του ακεραιότητα. Ο κυνηγός πέρα και πάνω από όλα πρέπει να είναι συνειδητοποιημένος, υπεύθυνο άτομο και να έχει υπόψη ότι το κυνήγι είναι ένας συνδετικός κρίκος με την φύση και όχι ευκαιρία για να βγάλει τα όποια απωθημένα του, να κάνει το “κομμάτι του”, να προξενήσει καταστροφές στην χλωρίδα και πανίδα, να προκαλέσει με την συμπεριφορά του τους συναδέλφους του ή τους κατοίκους των περιοχών όπου κυνηγάει.

     Θα ξεκινήσω αρχικά από τον παράγοντα “άνθρωπο”, δηλαδή τον κυνηγό, εμένα, εσάς, τους φίλους μας συγκυνηγούς …τι πιστεύετε ότι πρέπει να (τους) προσέχουμε ;; την ιδιοσυγκρασία τους, την ψυχοσύνθεσή τους, το εν γένει επίπεδό τους, τις γνώσεις τους για τα όπλα και τα φυσίγγια, τον τρόπο που κυνηγούν ;; άς μην ξεχνάμε ότι αύριο, θα είμαστε ίσως δίπλα – δίπλα στον ίδιο κυνηγότοπο, όπου η επιπολαιότητα, η αντισυναδελφικότητα, η εγωϊστική προδιάθεση και η ανευθυνότητα έχουν απρόσμενα και οδυνηρά αποτελέσματα. Είναι εφικτό να κάνουμε ή να συμμετέχουμε σε “εύκολες η ευκαιριακές” κυνηγετικές παρέες ή να κάνουμε “κυνηγετικές κουμπαριές…”, ανά την επαρχία, με το σκεπτικό ότι θα μας βοηθήσουν, να έχουμε “καλύτερη” κυνηγετική επίδοση και να φέρουμε θηράματα, εν σχέσει με κάποιους άλλους που δεν γνωρίζουν τα “τοπικά καθέκαστα” ;; φτάνει αυτό το πιθανό κριτήριο ;; Ο κουμπάρος του εκλιπόντος φίλου μου, που έφυγε και εκείνος ταυτόχρονα και τελείως άδοξα, έλεγε μιά φράση που μου έμεινε και τη οποία του έλεγε ο πατέρας του : “Πάσα στιγμιαία απροσεξία, επιφέρει τον θάνατο …”, απλά λόγια ανθρώπων της επαρχίας που βίωσαν την φύση και το κυνήγι στον απόλυτο βαθμό … αναρωτηθείτε λοιπόν τι σημαίνει η “στιγμιαία απροσεξία” για δυό συγκυνηγούς που κρατούν και οι δυό όπλα και είναι απρόσεκτοι και φέρονται επιπόλαια και απρόσεκτα…και πόσο σημαντικός και καθοριστικός είναι ο ρόλος του παράγοντα “ανθρωπος” στο κυνήγι…

     

     

     

     

     

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    18/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    8660
    victz στις #46574

     Γιαννη, ενα σωρο προβληματα μας εθεσες.

     Για μενα βασικο ειναι η παρεα. Το οπλο σου το ξερεις. Τα φυσιγγια λιγο-πολυ το ιδιο. Και το σκυλι σου επισης. Η παρεα ομως ειναι το Α και το Ω. Με αυτους θα κυνηγησεις, θα φας, θα ταξιδεψεις, να βρεχτεις… Πρεπει να σου εμπνεει εμπιστοσυνη η παρουσια τους. Πρεπει να ξερεις οτι δεν θα φυγουν ξαφνικα απο το καρτερι απροειδοποιητα, δεν θα σου βγουν μπροστα σου, δεν θα κανουν ζημιες, κλοπες, “αστεια” με τα οπλα, χοντρες πλακες που παρεξηγιουνται, καβγαδες και ενα σωρο αλλα. Επισης καλο ειναι να ειστε του ιδιου επιπεδου (οχι μορφωτικου αλλα κυνηγετικου).

    Προσωπικα τα παραπανω ειναι πιο σημαντικα για μενα απο το να ξερει η παρεα μου κυνηγοτοπους και θηραματα πολλα.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    28/07/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    8970
    leo στις #337749

    “Πάσα στιγμιαία απροσεξία, επιφέρει τον θάνατο …”

    Νομίζω ότι μέσα σ’ αυτήν την φράση περιέχεται σχεδόν ολόκληρο το “ζουμί” της υπόθεσης. Προσωπικά, εγώ ρίχνω το μεγαλύτερο βάρος στην προσοχή χειριμού των όπλων, του δικού μου αλλά και των συγκυνηγών μου. Αυτό που μας ξεχωρίζει ουσιαστικά από τους θιασώτες των υπόλοιπων υπαίθριων δραστηριοτήτων, είναι το όπλο που κρατάμε στα χέρια μας, άρα μοιραία αυτό θα πρέπει να είναι και το επίκεντρο της προσοχής μας. Αν κάποιος είναι αμελής στον αφαλή χειρισμό του όπλου του, για μένα είναι ικανός παράγοντας αποκλεισμού του από την κυνηγετική μου παρέα, και φυσικά το ίδιο ισχύει και για όλους τους φίλους με τους οποίους κυνηγάω.

    Φυσικά υπάρχουν και άπειροι άλλοι κίνδυνοι που συναντάμε στις εξόδους μας, και η αντιμετώπισή τους τις περισσότερες φορές απαιτεί απλά κοινή λογική από την μεριά μας και στοιχειώδη γνώση και αντίληψη του κινδύνου. Με δυό λόγια “ο φόβος φυλάει τα έρμα”.

    Εγώ προσωπικά, έχω συναντήσει στον βάλτο τόσους κινδύνους μέσα σε 3 χρόνια, όσους δεν είχα συναντήσει μέσα σε 15 ολόκληρα χρόνια που κυνηγούσα άλλα θηράματα. Το να τους απαριθμήσω είναι ουσιαστικά αδύνατον, αφού είναι ένα περιβάλλον αφιλόξενο προς τον άνθρωπο, όπου σε κάθε βήμα πρέπει να έχουμε τις αισθήσεις μας ανεπτυγμένες και την επίγνωση ότι ο κίνδυνος πνιγμού παραμονεύει παντού.

     

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    15/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    2126
    THEOD στις #46578

     

    •   Εγώ απλώς, ως πρώτο σημείο αναφοράς, έθεσα τον παράγοντα “άνθρωπος”, που καμιά φορά τον προσομοιάζουμε ως “υπεράνθρωπο”, που λειτουργεί και ενάντια στην λογική και που μας “ψιλοαρέσει”, να είμαστε ολίγον “υπεράνθρωποι και extreme κυνηγετικοί τύποι”.
    • Για την υποθοήθηση της συζήτησης και του διαλόγου,  το είπα γιατί αυτός δηλαδή, κατ΄ουσίαν ο κυνηγός, είναι το “υποκείμενο” της δραστηριότητας αυτής και όλα τα άλλα είναι “αντι- κείμενα” του, χρηστικά δηλαδή πράγματα που τον βοηθούν ή τον εξυπηρετούν στην άσκηση του κυνηγιού.
    •  Αυτός είναι το μόνο “έλλογο και έμψυχο όν” που διαθέτει κρίση, λογική, αισθήσεις και ένστικτο πράγματα που συνδέονται και αλληλοεξαρτώνται και καταλήγουν ως συνισταμένη σε αυτό που χαρακτηρίζουμε “προσωπικότητα του κυνηγού” 
    • Επομένως νομίζω ότι τα κριτήρια που έβαλε ο Βίκτωρας, στο να έχουμε έναν υπεύθυνο δίπλα μας συγκυνηγό του ίδιου ομολογουμένως “κυνηγετικού επιπέδου” – άν κυνηγάμε με παρέα – και όχι ένα επιπόλαιο άτομο, το οποίο  μπορεί κάλλιστα στην επαγγελματική του δραστηριότητα και στον κοινωνικό του περίγυρο να είναι αξιολογότατος, αλλά στο κυνήγι, να είναι απερίσκεπτος, είναι ζήτημα πρωταρχικής αξίας και σημασίας και τις οδυνηρές επιπτώσεις αυτού,τις έχουν βιώσει πολλές παρέες γουρονοκυνηγών από αλληλοσκοτώματα και τραυματισμούς.
    • Προσωπικά απέφυγα να κυνηγήσω στο παρελθόν με “κολλλητούς ” μου φίλους, γιατί ακριβώς ήταν επιπόλαιοι και ακατάλληλοι για το κυνήγι που κάναμε τότε, στο παρελθόν (λαγός)… ο λαγός δεν ήταν τσίχλα και εγώ υποχρεωμένος να ανεχθώ την ασχετοσύνη τους… εκτός δε τούτου ήταν και εγκληματικό να εγκαταλείπεις το καρτέρι σου και ο άλλος αλλού να ξέρει ότι βρίσκεσαι και εσύ να είσαι τελείως ανάποδα και αντίθετα. Μυαλό δόξα τω Θεώ είχαν, μορφωμένοι ήταν, συνετοί ήταν  γνώσεις για τα όπλα είχαν … αυτά όμως δεν διαμόρφωναν από μόνα τους κυνηγετική αγωγή, έλειπε δε παντελώς και η εξειδίκευση για το συγκεκριμένο κυνήγι και τις ιδιαιτερότητες του.
    • Αυτή ακριβώς η “κλεισούρα” είναι καμιά φορά που προκαλεί ερωτηματικά και απορίες γιατί  “κλειστές παρέες” λαγάδων ή γουρουνάδων, δεν δέχονται με τίποτα άλλα μέλη, νέα, ούτε και από το οικογενειακό τους περιβάλλον… αλλά εγώ την θεωρώ δικαιολογημένη σε μεγάλο βαθμό, αφού το όποιο λάθος έχει τραγική κατάληξη και δεν διορθώνεται.
    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    16/03/2004
    Αρ. μηνυμάτων:
    2174
    stratri1 στις #46590

    Θα ήθελα να καταθέσω και εγώ την προσωπική μου άποψη.

    Ο συγκυνηγός είναι το Α και το Ω στην ασφαλή διεξαγωγή του κυνηγιού. Ενδεικτικά θα μπορούσα να αναφέρω ότι:

    Πρέπει να είναι άνθρωπος που σέβεται τον συγκυνηγό του και την φύση.

    Πρέπει να έχει επίγνωση του ότι στα χέρια του κρατάει ένα γεμάτο όπλο το οποίο μπορεί να σκοτώσει άνθρωπο και να τηρεί τους κανόνες για την ασφαλή χρήση του.

    Πρέπει να σέβεται τους άλλους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο.

    Πρέπει να σέβεται το θήραμα και τον σκύλο του.

    Πρέπει να μπορεί να συνεκτιμήσει τις δυνατότητές του και την δυσκολία του κυνηγότοπου και να μην έχει το σύνδρομο του … Σούπερμαν.

    Και άλλα πολλά θα μπορούσαν να αναφερθούν.

    Επιγραμματικά θα έλεγα ότι ο συγκυνηγός μου είναι άνθρωπος που τον εμπιστεύομαι και που κάνω παρέα μαζί του και εκτός κυνηγότοπου. Δεν ξέρω αν είναι παραξενιά μου, αλλά πηγαίνω για κυνήγι μόνο με δύο άτομα. Διαφορετικά προτιμώ να πάω μόνος μου (αλλά όχι σε δύσκολα μέρη).

    Το κυνήγι είναι κάτι που το κάνω για να με ευχαριστήσει. Δεν θέλω να γίνει κάτι που θα με στεναχωρήσει ή θα με βάλει σε κίνδυνο. Εξάλλου η ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη και δεν έχουμε δικαίωμα να την σπαταλάμε.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    25/09/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    98
    Θόλος στις #46594

     

    Γεια χαρά και από μένα παιδιά. μετά από ολιγόμηνη απουσια από το φορουμ (το οποίο παρακαλουθούσα αλλά δεν είχα το χρόνο λόγω δουλειάς να παρέμβω γράφοντας κάτι,) επανέρχομαι στην καλή μας παρέα.

    Σχετικά με το θέμα της ασφάλειας στο κυνήγι, και επειδή διαβάζουν και νέα παιδια-κυνηγοί, θεωρώ ότι είναι σκόπιμο να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Π.Χ να εξηγούμε τι εννοούμε λέγοντας ασφαλής χρήση του όπλου ή τι θεωρούμε επιπολαιότητα κλπ. Υπάρχουν στο φόρουμ άτομα με γνώσεις τέτοιες που θα μπορούσαν πραγματικά να βοηθήσουν προς αυτή την κατέυθηνση. Φοβάμαι ότι δεν έχω την ικανότητα ή το ταλέντο να ταξινομήσω και να γράψω εδώ ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες συμπεριφοράς όταν κουβαλάμε όπλο ώστε να είμαστε ασφαλείς εμείς και οι συγκυνηγοί μας. Μπορεί να φαίνεται περιττό σε πολλούς να αναφερθούν σε αυτά αλλά πιστέψτε με έχω δει “χοντράδες” από νέους κυνηγούς σε σχέση με το πως κρατάνε το όπλο ή πότε το αδειάζουν στην επιστροφή κλπ. Αν κάποιος λοιπόν έχει τη διάθεση ας ανάφέρει αυτους τους βασικού κανόνες σχετικά με την κατοχή και ασφαλή χρήση ενός κυνηγετικού όπλου. ή ασ κάνει κάποιος την αρχή αναφέροντας αυτούς που θεωρεί εκέινος βασικούς και ο καθένμας από εμάς συμπληρώνει.

    ευχαριστώ και καλώς σας βρήκα

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    18/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    8660
    victz στις #46596

     Επειδη ολοι εχουμε παει φανταροι, καποια πραγματα εχουμε διδαχτει σχετικα με την ασφαλη χρηση του οπλου. Το πιο βασικο πιστευω ειναι οτι το οπλο δεν ειναι παιχνιδι. Οποιος θεωρει οτι αυτο που κραταει ειναι παιχνιδι, ειναι κεινος που με μαθηματικη ακριβεια θα προκαλεσει ατυχημα. Οταν βλεπετε καποιον τετοιο, και δεν παιρνει και απο λογια, τοτε μακρια του. Δεν υπαρχει πιο ασχημο συναισθημα απο το να βλεπεις μια κανη οπλου να σε σημαδευει. Μακρια απο ατομα που παιζουν με το οπλο τους σε ωρα κυνηγιου, που το περιεργαζονται και το στρεφουν κατα αλλων εστω και αθελα τους, και φυσικα απο κεινους που νομιζουν οτι πανε στο πολεμο, και το εχουν γεματο και ετοιμο οταν περνανε εμποδια, φραχτες κλπ.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    25/09/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    98
    Θόλος στις #46600

     

    Συμφωνώ Βικτώρα και προσθέτω:

    1) οταν γεμίζουμε το όπλο πάντα πρέπει αν κοιτάμε μέσα στι κάννες να είναι άδειες, εννοώ ότι η έξοδος τις κάννης πρέπει να έιναι ελευθερη από τυχον χώματα (μου έχει τύχει από πέσιμο)

    2) επίσης προσέχουμε τα βελόνια να είναι μέσα (υπάρχει η περίπτωση από βλάβη να έιναι έξω και το όπλο να εκπυρσοκτοτήσει καθώς το κλείνουμε)

    3) και επαναλαμβανω αυτό που λεέι ο βίκτωρας ποτε δεν γυρνάμε το όπλο στην κατέυθηνση ανθρώπου έστω και αν είμαστε 200% σίγουροι ότι είναι άδειο.

    και πάντα έχουμε στο μυαλό μας: “ο διάολος έχει πολλά ποδάρια”

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    28/07/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    8970
    leo στις #337754

    Ο βασικός κανόνας ασφαλούς χειρισμού του όπλου (τουλάχιστον όπως τον αντιλαμβάνομαι εγώ) είναι η κάννη να κοιτάζει ΠΑΝΤΑ προς ασφαλή κατεύθυνση. και μακριά από άνθρωπο. Αν έχουμε υπ’ όψη μας αυτόν τον απλό κανόνα, όλα τα άλλα έρχονται από μόνα τους.

    Πρέπει να έχουμε συνεχώς την αίσθηση ότι το όπλο μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκπυρσοκροτήσει από παράγοντες ανεξέλεγκτους από εμάς. Φυσικά μιλάω ΚΑΙ για τα άδεια όπλα, γιατί ως γνωστόν, “τα άδεια όπλα σκοτώνουν”.

     

     

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    15/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    2126
    THEOD στις #46617

     

    • Επομένως ο κυνηγός και οι συγκυνηγοί του πρέπει να διαθέτουν σωστό κυνηγετικό επίπεδο να μην είναι επιπόλαιοι και απρόσεκτοι όταν κυνηγούν,να συνεργάζονται,να έχουν αυξημένο δείκτη αντανακλαστικών και πάνω και πέρα από όλα, να συνεισφέρουν θετικά αμφότεροι στην αποφυγή φιλονικιών, διαμαχών, αντεγκλήσεων, επεισοδίων φραστικών και μη με άλλους κυνηγούς, αγρότες,τσοπάνους κλπ η τήρηση των γραπτών και αγράφων περί κυνηγίου νόμων, μπορεί να τηρηθεί μόνο από μας, που πρέπει να λειτουργούμε ως “έλλογα όντα”, αποφεύγοντας παραλογισμούς και εγωϊστικές συμπεριφορές και ο καθένας άς δόσει το καλό παράδειγμα  και στον διπλανό του.
    •  Όσον αφορά το κεφάλαιο “όπλα”, ο Βίκτωρας το έθεσε πολύ καλά, δεν είναι προέκταση και άλλοθι κανενός απωθημένου και δείγμα μαγκιάς και υπεροχής το να το κρατάς αυτό που προέχει είναι να ξέρεις γιατί το κρατάς και πως το χρησιμοποιείς και δυστυχώς εδώ η κυνηγετική παιδεία έχει έλλειμμα σοβαρό.
    •  Είναι δυνατόν κάποιος να αγνοεί τι είναι θαλάμη, τσόκ, διαμέτρημα, βεληνεκές, ποιό σύστημα λειτουργίας έχει, ποιά δηλαδή είναι τα βασικά του χαρακτηριστικά γνωρίσματα του κυνηγετικού όπλου και να σπεύδει να το αγοράσει ίσως υποκύπτοντας στην “απόλυτη εξουσία” του marketing χωρίς να το ψάξει ιδιαίτερα ;; Πως θα διασφαλιστεί επομένως η ομαλή του είσοδος στον κυνηγετικό κόσμο, όταν υπάρχει τέτοια άγνοια ;; Δεν νομίζω ότι κάποιος αγοράζει οποιοδήποτε καταναλωτικό αγαθό και μετά αρχίζει να ψάχνει τι είναι αυτό, γιατί αυτό να συμβαίνει σε πάμπολλες περιπτώσεις στην αγορά κυνηγετικού όπλου ;; υπόψη δε ότι αυτό πολύ εύκολα μετατρέπεται σε φονικό εργαλείο με την παραμικρή αμέλεια.
    • Όσοι επομένως αρχίζουν έτσι λάθος, ίσως συνεχίσουν περισσότερο λάθος… γιαυτό πρέπει να ρωτήσουν διεξοδικά τα χαρακτηριστικά του κάθε όπλου, να ρωτήσους φίλους ή γνωστούς, να διαβάσουν έντυπα να καταλάβουν τα τεχνικά χαρακτηρηστικά και τον τρόπο λειτουργίας ώστε να αποφύγουν δυσάρεστες επιπτώσεις, η “αστοχία υλικού” ως λειτουργική αρρυθμία είναι πιθανή γιαυτό οφείλουμε να έχουμε τα μάτια μας ορθάνοιχτα… 
    • Προσοχή στην απασφάλιση του όπλου αλλά και στην ασφάλισή του, η ασφάλεια ως μηχανισμός και στα δίκαννα και στα αυτογεμή είναι ένας απλούστατος μηχανισμός, που με το παραμικρό μπορεί να απασφαλιστεί από τυχαίο γεγονός, με τραγικά αποτελέσματα. Μου έχει τύχει εκπυρσοκρότηση σε ασφαλισμένη καραμπίνα και γεμάτη βέβαια, βάζοντας την στο καπό, ευτυχώς η κάννη κοιτούσε προς τα πίσω και δίπλα και τα σκάγια έφυγαν έξω, και ευτυχώς  κρατούσα το κοντάκι και με τα δυό χέρια στην παράλληλη προσπάθεια να κρατήσω το καπό  ανοιγμένο με το πόδι … ποτέ γεμάτο όπλο στο αυτοκίνητο, ακόμα και άν αλλάζουμε μέρος και πάμε λίγο πιό πέρα.
    • Ποτέ δεν προσπαθούμε να επέμβουμε σε μπλοκαρισμένο όπλο ή όπλο που έχει κρατήσει μπλοκαρισμένο φυσίγγι στην θαλάμη και έχει πιεστεί ήδη και από το άλλο που είναι στην αποθήκη και βγαίνει προς θαλάμη, όταν μου συνέβη στο παρελθόν, έλυσα την πάπια έβγαλα την κάννη και έτσι σιγά σιγά αποκατέστησα την βλάβη, ξεμπλοκάροντας τον άδειο κάλυκα και βγάζοντας και το μαγκωμένο γεμάτο φυσίγγι. Το ερώτημα όμως που κάνω είναι , όντως έπραξα σωστά ;;;
    • Προσοχή στο δέσιμο του όπλου και κυρίως να ελέγχουμε άν η πάπια έχει αφαρμόσει πλήρως και εφάπτεται με την υποδοχή και ειδικά όταν υπάρχει “βαλβίδα εκτόνωσης” να βεβαιωνόμαστε ότι έχει τοποθετηθεί σωστά, γιατί υπήρξα μάρτυρας περίπτωσης, που επειδή ήταν σχετικά πρωϊ, ο φίλος μου έδεσε μεν το όπλο αλλά η πάπια δεν έιχε εφαρμόσει ακριβώς και στην δεύτερη ντουφεκιά αυτή έβγαλε αέρια και το κατάλαβε και δεν έρριξε εν νέου και ευτυχώς γιατί είχε ραγίσει.
    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    06/07/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    412
    KA-BAR στις #337758

    Σημαντικότατος λόγος θανατηφόρου ατυχήματος τό όπλο.

    Ο κάτοχος-χειριστής του,πρέπει νά γνωρίζει ότι από τή στιγμή πού τό κρατάει στά χέρια του,επωμίζεται τεράστια ευθύνη.

    Πρέπει λοιπών,τό όπλο νά είναι σέ κατάσταση τέλεια λειτουργικά.Κάννες,βαλβίδες,ασφάλειες,σκανδάλες,τά πάντα.

    Σέ κάθε περίπτωση όπου,κοντά μας βρίσκεται οποιοδήποτε άτομο,η κάννες πρέπει νά “κοιτούν’ στόν ουρανό.

    Σέ κάθε περίπτωση όπου,πρέπει νά διαβούμε από κάποιο φυσικό εμπόδιο,ΠΡΕΠΕΙ  νά αδειάζουμε τό όπλο μας,νά τό φοράμε (καλύτερα,λόγω τού ότι θά έχουμε ελεύθερα τά χέρια μας) “σταυρωτά” στήν πλάτη,καί μετά νά προσπαθήσουμε νά σκαρφαλώσουμε,νά συρθούμε,νά πηδήξουμε,κ.λ.π.

    Πάντα γυρνώντας στό αυτοκίνητο γιά νά φύγουμε,ΔΙΠΛΟΤΣΕΚΑΡΟΥΜΕ τίς θαλάμες.

    Μετά από τόν παράγωντα “όπλο”,υπάρχουν επίσεις:

    Οι κακές καιρικές συνθήκες ,κυρίως οι καταιγίδες πού έχουν κεραυνούς,η ομίχλη,τό ψύχος,καί η ζέστη(μήν τήν υποτιμάτε!!!)

    Η μορφολογία τού περιβάλλοντος .Τό πόσοι μπορεί νά χαθούν στό βουνό λόγω τού ότι δέν τό ξέρουν-τό έπαθα-,πόσοι νά πέσουν στή χαράδρα,πόσοι απλά νά στραβοπατήσουν καί νά στραμπουλήξουν έναν αστράγαλο(όχι κάτι σπουδαίο άν συμβεί στό σπίτι μας,αλλά σπουδαιότατο άν μας συμβεί στό βουνό)

    Τά ζώα.Μέ κυριότερο τόν κίνδυνο από τά τσομπανόσκυλα,αλλά καί από άγρια ζώα όπως λύκοι -ΝΑΙ,μάς έτυχε καί αυτό-,αγριογούρουνα-φυσικά καί αυτό- καί αρκούδες(πού αυξάνονται καί πληθύνονται τώρα τελευταία)

    Γενικός ο κανόνας ότι πρέπει νά υπάρχει παρέα,αλλά καί βασικός κανόνας ότι πρέπει νά υπάρχει ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ.Δέν υπάρχει χειρότερος εχθρός στή “δύσκολη”,από τόν ΠΑ-ΝΙ-ΚΟ!!!

    Ε-ΞΟ-ΠΛΗ-ΣΤΕΙ-ΤΕ!!!

    Η στάμνα πάει πολλές φορές στή βρύση,αλλά ΜΙΑ φορά θά σπάσει!!!Απαραιτήτως πρέπει νά έχουμε μαζί μας:Μαχαίρι-σκοινί-φωτιά.Στο αυτοκίνητο οπωσδήποτε ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ πλήρες.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    18/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    8660
    victz στις #46639

    Σχετικα με το οπλο εχω να κανω μια μικρη προσθεση.

    Δεν ειναι ακριβο να αγορασει κανεις μια θηκη, η οποια αποθηκευει το οπλο λυμενο. Eιτε δικαννο, ειτε αυτογεμες, ειναι πολυ ευκολο να ελεγχθει το οπλο οτι ειναι αδειο, ακομα και την τελευταια στιγμη. Ετσι ισως καποιο απο τα ατυχηματα που θα ειχαν (η εχουν ηδη συμβει) με ξεχασμενα γεματα οπλα, αποφευχθουν.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    20/08/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    944
    Stag στις #337763

    Βασικο επισης ειναι ο τροπος που περπαταμε στο βουνο , ειτε ανεβαινουμε ειτε κατεβαινουμε μια πλαγια ..στο δασος υπαρχει ο κινδυνος τον βρεγμενων φυλλων και ξυλων, τα κρυμενα βατα..τα σαπια δεντρα που πας να πιαστεις και φευγεις μαζι με αυτα…στα πετρωδη εδαφοι οι πετρες που με την πρωτη υγρασια ειναι χειροτερες απο παγο…αποφευγεται να πατατε πανω..

    οταν προσπαθουμε να ανεβουμε πχ ενα λοφακο με μεγαλη κλιση και ασταθη επιφανεια καλο ειναι να αποφευγεται η καταμετωπον αναβαση οπου το πελμα του παπουτσιου ειναι παραλληλο με την κλιση του εδαφους αλλα να τοποθετειται καθετα (κοντρα).  το χερι μας απο τη μερια της κλισης να ειναι ελευθερο ωστε να σε περιπτωση πτωσης να προστατευτουμε η’ να πιαστουμε…απο τη μερια του οπλου  η παλαμη μας να αγαλιαζει (καλυπτει) το μερος της σκανδαλης χωρις να την ακουμπα καθως οι κανες ακουμπουν και φωλιαζουν εσωτερικα του αγκωνα..οι καννες κοιτουν στην αντιθετη κατευθυνση…

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    15/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    2126
    THEOD στις #47209

     

    Δυστυχώς χθές γίναμε γνώστες, μέσω των ΜΜΕ, τριών νέων τραγικών περιστατικών, δύο από τραυματισμό συγκυνηγών σε κυνήγι αγριογούρουνου και ενός από τον τραυματισμό μικρού κοριτσιού  από το δίκαννο του θείου τους, παίζοντας με το αδελφάκι της, το οποίο ήταν στην ντουλάπα ή σε αφύλακτο μέρος δεμένο και γεμάτο….

     Και στις τρείς περιπτώσεις, δεν έφταιγαν τα όπλα, αλλά ο “παράγοντας άνθρωπος” και είναι αδικαιολόγητη η αμέλεια και αδιαφορία… 

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 16 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:

Η συζήτηση ‘Μη ενεργά θέματα κυνηγίου’ δεν δέχεται νέα θέματα και απαντήσεις.


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων