αρνειται να εκτελεσει απορτ

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 17 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:
  • Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    04/09/2012
    Αρ. μηνυμάτων:
    16
    mp155 στις #465736

    Συνάδελφοι γειά σας, είμαι κάτοχος ενος καθαροαιμου κυνηγετικου κοκκερ. είναι 17 μηνων θυληκο. μεχρι και τον περασμενο φεβρουαριο της έκανα βασικη υπακοη, κοινωνικοποιηση καθως και λιγες εξοδους σε τσιχλοκοτσυφα και εδειξε τεραστιο παθος. πάντα οτι της πεταγα με εντολη δικη μου πηγαινε και μου το έφερνε στο χερι!! κυνηγετικά ομως εχω απογοητευτει, μεχρι τωρα ψαχνει με παθος και μου εχει ΄΄βγάλει΄΄ δικα της τρια ορτύκια τα οποία της τα πηρα και τα τρία. μετα την πτώση πηγε και τα βρηκε τα δυό πρωτα τα επιασε στο στομα με κοιταξε και τα αφησε δεν τα εφερε.την επομενη φορα το τριτο πουλι το εφερε μεχρι τα μισα. ωραια λεω παμε καλα!! ,οποτε διαβαζοντας σε φορουμ για την εκμαθηση του απορτ κατεληξα στο να κρατησω στο ψυγειο το τριτο ορτυκι για να κάνω μαθημα στην αυλη εκει που εκτελει καθε εντολη απορτ…το αποτελεσμα την μοναδικη φορα που της το πεταξα πηγε το επιασε και προσπαθησε να το φαει, τρεχω της το παιρνω απο το στομα και την μαλωσα(πρωτη φορα) την χτυπησα ελαφρα στον πισινο και στη μουσουδα με το χερι μου. το αποτελεσμα δεν εκτελει πλεον την εντολη φερτο ουτε με τα παιχνιδια της που τοσο λατρευε να μου φερνει… Βοηθεια!!!!!


    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    15/11/2012
    Αρ. μηνυμάτων:
    300
    EFKLIDIS στις #465766

    Συναδελφε τα κυνηγοσκυλα εκπαιδευονται στον κυνηγοτοπο στο πραγματικο κυνηγι ,που στραβωσε το απορτ ? Μηπως αγχωθηκες με το ορτυκι, μηπως ο τονος της φωνη σου και το παρατησε μηπως το ξεματιασες [μεταφορικα] . Σταματα για μενα την αυλη και το κηπο και τα παγωμενα και τα μπαλακια .Κυνηγα το ηρεμα μη φωναζεις μη τσαντιζεσαι , θα στρωση .Το απορτ του σκυλου σου ειναι εμφυτο, χρειαζεται λεπτοτητα -υπομονη και επιεικια απο τη δικη σου πλευρα .

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    04/09/2012
    Αρ. μηνυμάτων:
    16
    mp155 στις #465802

    φιλε efklidi το απορτ δεν το εκανε σε κανενα απο τα τρια ορτυκια που σηκωσε..το ενα μεχρι τα μισα. αυτο που με προβληματιζει ειναι οτι την εντολη φερτο την ξερει αφου απο θεση κατσε της λεω φερτο και παει με τα παιχνιδια της. αρα αφου γνωριζει την εντολη ειναι σαν να μην θελει! και το δευτερο που με προβληματιζει ειναι οτι στην αυλη προσπαθησε να το φαει! το μονο που με παρηγορει ειναι οτι ειναι τα πρωτα της πουλια! καθε συμβουλη δεκτη συναδελφοι

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    20/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    4107
    Kalliston Hellas στις #465816

    Εγώ είμαι της αντίθετης άποψης με τον Κο Ευκλείδη, δεν βγάζω για κυνήγι σκύλο ο οποίος δεν έχει πρώτα εκπαιδευτεί εικονικά. Από το 1968 έως σήμερα δεν αντιμετώπισα σοβαρά προβλήματα ακόμη και από σκύλους “μετριότητες”, φέρμας ή ξεπετάγματος. Κάθε νέο μάθημα ξεκινά σε γνωστό εκπαιδευτικό χώρο και καταλήγει σε διαφορετικά μέρη στην ύπαιθρο, με σταδιακούς βαθμούς δυσκολίας και περισπασμών.
    Για την περίπτωση του σκύλου σου δεν μπορώ να πω πολλά πράγματα γιατί δεν ξέρω τον τρόπο εκπαίδευσης που του έκανες. Με εικασίες μπορεί να πέσω έξω.
    Θα ξεκινήσω από τον σκύλο… είναι σίγουρα Κόκερ; είναι από εργασιακές γραμμές; Στην χώρα μας τα καθαρώς εργασιακά Κόκερ είναι ελάχιστα. Είσαι σίγουρος πως ήθελε να φάει το πουλί; μήπως το ψιλομάσαγε, το έγλυφε, για να το “γνωρίσει”; Μήπως δεν του έδωσες τον χρόνο για να “εξοικειωθεί” με το θήραμα. Μήπως με τα πρώτα θηράματα στον κυνηγότοπο έγινες πιο βιαστικός, πιο απότομος στις εντολές και στις κινήσεις και το “αποσυναρμολόγησες”; Ένα καλό Κόκερ θα έκανε τις επαναφορές έστω και αν τσίριζες, με ένα Κόκερ από Ρουμανία ή άλλες “καλές πατρίδες” κουταβοπαραγωγών ποτέ δεν ξέρεις.
    Όταν κάνω την εκπαίδευση με τα ντάμυς (ομοιώματα) τα χρησιμοποιώ για να μάθει ο σκύλος δεκάδες θέματα της επαναφοράς (απόρτ) χωρίς να χρειάζομαι εκατοντάδες θηράματα, χωρίς να “μπουχτίσει” ο σκύλος με θηράματα που δεν βρήκε και ξεπέταξε αυτός, και τέλος ότι λάθος γίνει να μην έχει σχέση με το θήραμα. Αφού μάθει όσα πρέπει πριν τον βγάλω στο κυνήγι θα ΣΥΝΔΕΣΩ τα ντάμυς με το θήραμα. Δηλαδή θα δώσω να καταλάβει ο σκύλος πως ό,τι έκανε με τα ντάμυς θα πρέπει να τα κάνει και με τα θηράματα άλλως τσάμπα τα εκπαιδευτικά. Η σύνδεση γίνεται πολύ εύκολα και σύντομα. Βάζουμε πάνω σε ένα ντάμυ μερικές φτερούγες που τις πιάνουμε με λαστιχάκια ή με μονωτική ταινία, κάνουμε ένα κύκλο όλων των εκπαιδευτικών ασκήσεων για μια δυο μέρες. Για όσους πάνε σε κουνέλι και λαγό τυλίγουμε το ντάμυ με τομάρι και το στερεώνουμε με τον ίδιο τρόπο. Όταν διαπιστώσουμε πως ο σκύλος εκτελεί χωρίς να ασχολείται, πιά, με τα φτερά ή την γούνα, περνάμε στο κρύο θήραμα. Εδώ γίνεται μία παρεξήγηση, οι Άγγλοι λένε cold game (κρύο θήραμα) εννοώντας το ήδη σκοτωμένο και όχι το κατεψυγμένο, εμείς για να τα διατηρήσουμε μπορεί να τα έχουμε στην κατάψυξη αλλά θα φροντίσουμε να το ξεπαγώσουμε πριν τις ασκήσεις. Υπάρχουν κάποιες ειδικές περιπτώσεις που χρησιμοποιούμε κατεψυγμένο αλλά είναι για διορθώσεις, ας το αφήσουμε. Αφού κάνουμε, πάλι, όλες τις ασκήσεις με τυπικότητα μεν, αλλά με ηρεμία δε, και διαπιστώσουμε πως όλα πάνε καλά με το θήραμα, τότε και μόνο τότε, πάμε για πραγματικό κυνήγι, αν η συμπεριφορά στο “κρύο” δεν είναι η αναμενόμενη, ξαναγυρνάμε ένα βήμα πίσω, στο ντάμυ με το φτερό. Αυτά τα έκανες; Αν όχι, ξαναφτιάξε τις σχέσεις σου που χάλασαν με τα μαλώματα και γύρνα τόσο πίσω όσο ο σκύλος θα ανταποκρίνεται πλήρως.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    15/11/2012
    Αρ. μηνυμάτων:
    300
    EFKLIDIS στις #465821

    Κε Γιαννη και συναδελφοι καλημερα . Γιατι τα δικα μου σκυλια και πολλων συναδελφων που εχω δει απορταρουν χωρις να εχουν εκπαιδευτη , θα μου πειτε ετυχε, οχι ,αλλα παντοτε στο πραγματικο κυνηγι αρχισαν να κανουν απορτ και παντοτε ημουν ηρεμος μεχρι του σωστου αποτελεσματος .Θα μου πειτε το ειχαν εμφυτο ,σωστα μα το απορτ ειναι εμφυτο χαρισμα δεν μεταβιβαζεται απο γονεις κληρονομικα . Ειναι να το εχει το σκυλι . Επιμενω στην αποψη μου και σεβομαι και τη δικια σας . Κυνηγω επισημα απο το 1974 [με αδεια ] ,εχουν περασει μερικα κουταβια και τα μεγαλωσα με το δικο μου τροπο με πολυ αγαπη ισως και υπερβολικη .Παντοτε κοιμουνται διπλα μου τα βραδια ,ειναι οι καλυτεροι φιλοι μου . Και επειδη ο σκυλος κοιταει παντοτε να ευχαριστηθει αυτος και μετα το αφεντικο του κοταω να βρω τη χρυση τομη μεταξυ μας .Μερικοι απο μας οταν ντουφεκισουν ενα θηραμα τρεχουν ασυναισθητα πισω απο τον σκυλο μηπως και … ΛΑΘΟΣ . Αλλοι σαν εμας αρχιζουν να φωναζουν φερτο κουνωντας χερια .Ποιος απο μας γονατιζει σε ενα νεαρο σκυλι απλονωντας το χερι να του δωσει το θηραμα και εφ΄οσον το δωσει εστω και διστακτικα , να τον αγκαλιασει και να τον χαιδεψει ..Τα δικα μου σκυλια απο κουταβια ποτε δεν εφερναν μαπαλακια και παιχνιδια , αλλα τα ξεκινουσα στο κυνηγοτοπο στο πραγματικο περιβαλλον που του αρεσει . Το σκυλι που τρεχει πισω απο ντουφεκισμενο θηραμα ολα του τα χαρισματα και ενστικτα ενεργοποιουνται.Μιλαω για σκυλια που πληρωσα απο εκτροφειο και οχι να μου χαρισουν οι συναδελφοι και φιλοι . .

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    28/07/2012
    Αρ. μηνυμάτων:
    1739
    Panagiotis Agiannitis στις #465823

    Να πω και εγω την αποψη μου, αν και δεν ειναι του επιπεδου του κ. Γιαννη, και του κ. Ευκλειδη.
    Πιστευω οτι η ψυχραιμια, η εξυπνη σκεψη, και οχι βιασυνη μας κανει να ξεπερναμε προβληματα που βγαζουν τα σκυλια μας.
    Οταν πηρα το ιρλανδικο, ηταν ενα σκυλι 9 μηνων, τελειως ανεκπαιδευτο.
    Ενα σκυλακι που δεν ηξερε τιποτα.
    Επειδη θελω τα σκυλια μου να ξερουν ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τα βασικα, ξεκινησα να το κανω πρωτα να με εμπιστευτει, και μετα να του μαθω τις βασικες εντολες.
    Στο θεμα της επαναφορας λοιπον (που ενδιαφερει και τον συναδελφο) αντιμετωπισα το εξης προβλημα :
    Αν τις πεταγα το μπαλακι, η το νταμι, πηγαινε το κοιταζε απο αποσταση μισου μετρου και εφευγε.
    Αν το πεταγα στο ποιντερ πηγαινε και του το εκλεβε.
    Αυτη η συμπεριφορα, με εκανε να πιστεψω οτι δεν δαγκωνε οτι πεταγα εγω γιατι πιστευε οτι ηταν δικο μου και δεν ειχε δικαιωμα να το παρει.
    Ενω ειχε το δικαιωμα να το παρει(και το εκανε) απο το αλλο σκυλι.
    Δεν επεμενα λοιπον να της πεταω τιποτα, αλλα εδωσα βαρος στο να την κανω να με εμπιστευτει, και να θελησει να παιξει μαζι μου οπως εκανε με το αλλο σκυλι.
    Περιμενα την ευκαιρια που θα μου εφερνε κατι μονη της, και αυτο δεν αργησε να συμβει.
    Βρηκε ενα σπουργιτακι ψοφιο που ειχε πεσει απο την φωλια, το πηρε και ηρθε μπροστα μου, την χαιδεψα,την αγκαλιασα, της ειπα μπραβο, και της ειπα αστο βαζοντας το δαχτυλο μου στο στομα της απο το πλαι, παντα με ηρεμια.
    Απο τοτε, οταν βρει κατι που το θεωρει σημαντικο (πχ κοματι ψωμι) μου το φερνει.
    Στο κυνηγι γονατιζω και την φωναζω.
    Μεχρι στιγμης μου εχει φερει ολα τα ορτυκια (ενα που ηταν ζωντανο του ανοιξε το στηθος)και προσπαθω να της μαθω να καθετε και να μου το αφηνει στο χερι και οχι κατω.

    Αυτα τα εγραψα για να πω στον συναδελφο οτι μελετωντας ολες τις παραμετρους (που μονο αυτος τις ξερει) μπορει να διορθωσει το σκυλακι του, ενεργωντας με ψυχραιμια, χωρις πανικο, χωρις βιασυνη, και αντλωντας χρησιμες συμβουλες απο εμπειρους οπως οι κ. Γιαννης, και Ευκλειδης, κοβοντας και ραβοντας ομως στα μετρα της δικης του περιπτωσης.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    20/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    4107
    Kalliston Hellas στις #465826

    Παναγιώτη, έτσι είναι και το έχω επαναλάβει άπειρες φορές. Μόνο με την παρατήρηση και με την υπομονή/επιμονή μπορούμε να κάνουμε “διάγνωση” ενός προβλήματος και ανάλογα με τον σκύλο (ηλικία, εξυπνάδα, ψυχισμό, αντοχή, εκπαιδευσιμότητα κλπ) θα το διορθώσουμε με τον κατάλληλο τρόπο. Κατάλληλος τρόπος σημαίνει να χρησιμοποιήσουμε από τις πολλές μεθόδους που γνωρίζουμε αυτήν που θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα στον συντομότερο χρόνο ΑΛΛΑ να “τυπωθεί” για πάντα στο μυαλό του σκύλου ΚΑΙ να μην “πειράξει” την κυνηγητική πρωτοβουλία του.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    04/09/2012
    Αρ. μηνυμάτων:
    16
    mp155 στις #465830

    Κυριε Γιάννη η αληθεια ειναι οτι εχω διαβασει βιβλια για εκπαιδευση αλλα εχω παρακολουθησει και τις ταινιες σας και τα διαφορα βιντεο σας οποτε θελω να σας πω οτι ειμαι της δικης σας σχολης.. τον 1 χρονο της ζωης της αρκεστηκα στην κοινωνικοποιηση και τη βασικη υπακοη εκτος απο 2 εξοδους μισαωρες τον φεβρουαριο σε τσιχλα περπατητο για να δω το παθος το οποιο υπαρχει, και στα ορτυκια φετος..οι γονεις ειναι καθαροαιμοι κυνηγετικα σκυλια και τα δυο!γυριζω το χρονο στο απορτ με το ορτυκι ψυγειου και καταλληγω οτι μαλλον το ψιλομάσαγε, το έγλυφε, για να το γνωρίσει οπως ειπατε και εσεις!πρωτα της πουλια ειναι..οσο για την εξοικειωση της ειχα κανει απορτ σε δικο μου νταμι με φτερουγες πιασμενες και το εφερε αυτο κανα 3 φορες, οποτε μετα απο δυο μερες της δειχνω τσιχλα ψυγειου και τρελαθηκε, οποτε δεν της την πεταξα αλλα της την εδειχνα καποιες μερες και την χαιδευα με την τσιχλα μπροστα της και τελικα μου την απορταρησε στο χερι αθικτη! στην αυλη ολα αυτα την ανοιξη οποτε τωρα καταλαβαινετε οτι απογοητευτικα..

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    20/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    4107
    Kalliston Hellas στις #465831

    Κε Γιαννη και συναδελφοι καλημερα . Γιατι τα δικα μου σκυλια και πολλων συναδελφων που εχω δει απορταρουν χωρις να εχουν εκπαιδευτη…..Μιλαω για σκυλια που πληρωσα απο εκτροφειο και οχι να μου χαρισουν οι συναδελφοι και φιλοι . .

    Καλησπέρα Κε Ευκλείδη,
    Καλά κάνετε και επιμένετε στην άποψή σας. ΔΕΝ είναι λάθος.
    Έχετε πάνω από 2 χρόνια στο φόρουμ οπότε θα θυμάστε πως επαναλαμβάνω τακτικά πως η εκπαίδευση του σκύλου είναι σαν την κατάκτηση μιας βουνοκορφής. Υπάρχουν δεκάδες μονοπάτια που οδηγούν στην κορυφή άλλα ευκολότερα, άλλα δυσκολότερα, άλλα συντομότερα, άλλα με κινδύνους κλπ. Υπάρχουν και κάποια άλλα που νομίζουμε πως θα μας φτάσουν στην κορφή αλλά στην μέση χάνονται. Ας τα αφήσουμε αυτά.

    Έτσι όπως εκπαιδεύετε τους σκύλους σας σίγουρα τους εκπαιδεύετε, σίγουρα πληρούν τις ανάγκες και τα θέλω σας. Δεν είναι λάθος. Την δική σας μέθοδο, όπως την έχω καταλάβει από τις θέσεις και τις γνώμες σας στα διάφορα θέματα που προβάλλονται, την έκανα και εγώ στον πρώτο, ίσως και δεύτερο, σκύλο μου. Έτυχε να μην μείνω ικανοποιημένος, πιστεύω πως οι σκύλοι εκείνοι μπορούσαν να προσφέρουν πολλά περισσότερα. Έμαθα κι άλλη μέθοδο, δηλαδή κατάλαβα πως η πρώτη δεν ήταν μέθοδος αλλά αξιοποίηση όσων προσέφερε ο σκύλος, ενώ με την Α μέθοδο, μπορούσα να πάρω περισσότερα, σωστότερα και κυρίως σύντομα. Στον χρόνο ο σκύλος κυνηγούσε. Χωρίς εμπειρίες και μερικές φορές με “νεανικές επιπολαιότητες” αλλά κυνηγούσε… και συνεννοούμασταν πλήρως. Αυτό το να κυνηγώ μέχρι τα δυόμιση – τρία χρόνια του σκύλου και να τον εκπαιδεύω συγχρόνως δεν το μπορώ, και δεν θέλω να το κάνω εις βάρος της κυνηγητικής μου εξόδου. Είμαι, δυστυχώς, άνθρωπος που δεν έχω τους κυνηγότοπους και τα θηράματα δίπλα μου.
    Μετά πέρασα στα Σέττερς, πιο μαλακά σκυλιά, δεν άντεχαν πίεση όπως το πρώτο Συριανό και το δεύτερο Κουρτσχαρ.. Έμαθα και άλλη μέθοδο… και μετά κι άλλες και ακόμα μαθαίνω διάφορες τεχνικές. Για κάθε σκύλο ότι ταιριάζει καλύτερα. Πέρασα από το μονοπάτι σας αλλά δεν το ξαναπήρα, θεωρώ άλλα καλύτερα. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως πρέπει να αλλάξετε και εσείς. Οι γνώμες/υποδείξεις σας, σε κάποιους που μας διαβάζουν, πιάνουν τόπο και από αυτή την σκοπιά είναι χρήσιμες. Όποιος μας διαβάζει ας ακολουθήσει αυτό που πιστεύει πως αρμόζει στην περίπτωσή του ή που έχει τις γνώσεις και τις ικανότητες να το κάνει.

    Όσον αφορά την φράση σας: “το απορτ ειναι εμφυτο χαρισμα δεν μεταβιβαζεται απο γονεις κληρονομικα” Έμφυτο σημαίνει ακριβώς πως ματαβιβάζεται κληρονομικά για πάρα πολλά χρόνια, ακόμα και αν κάποιοι γονείς δεν κυνήγησαν ποτέ τα γονίδια του απόρτ τα έχουν και θα τα μεταφέρουν στα παιδιά τους. Πολλές φορές η επιθυμία τους για επαναφορά, όπως και όλα τα άλλα μορφολογικά και εργασιακά χαρακτηριστικά μιας φυλής, δεν μεταφέρονται ισομερώς και ισόποσα από γονείς σε παιδιά, ακόμη και στην ίδια γέννα. Αυτά τα σκυλάκια, που ένα χαρακτηριστικό εργασίας, δεν το έχουν επαρκώς ή δεν το έχουν βγάλει καθόλου στην επιφάνεια, μπορούμε να τους το αναπτύξουμε με την εκπαίδευση ή με τις δεκάδες επαναλήψεις στο κυνήγι. Θυμίζω περιπτώσεις όπως, η αστάθεια στην φέρμα, οι λευκές, η μη συναίνεση, η νευρική συμπεριφορά στο ποντάρισμα, το σκληρό δόντι, η άρνηση επαναφοράς, η εγκατάλειψη του θηράματος στα μισά της επιστροφής και τόσα άλλα. Είναι πολλοί οι σκύλοι που παρουσιάζουν κάτι από όλα αυτά; Πιστεύω πως ναι. Σε σας Κε Ευκλείδη, από όσα θυμάμαι που έχετε αναφέρει στο παρελθόν, κάποια ξεπέρασαν τα δύο χρόνια για να στρώσουν και κάποιο δεν έστρωσε ποτέ. Αυτό έχω καταφέρει να το αποφεύγω.

    …Ποιος απο μας γονατιζει σε ενα νεαρο σκυλι απλονωντας το χερι να του δωσει το θηραμα και εφ΄οσον το δωσει εστω και διστακτικα , να τον αγκαλιασει και να τον χαιδεψει .. Τι ωραία εικόνα που μας μεταφέρατε; Να γιατί έχετε καλούς σκύλους.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    20/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    4107
    Kalliston Hellas στις #465835

    Κυριε Γιάννη η αληθεια ειναι οτι εχω διαβασει βιβλια για εκπαιδευση αλλα εχω παρακολουθησει και τις ταινιες σας και τα διαφορα βιντεο σας………. στην αυλη ολα αυτα την ανοιξη οποτε τωρα καταλαβαινετε οτι απογοητευτικα..

    Όπως διαπιστώνεις οι 3 φορές ήταν λίγες. Το γιατί όταν έδειξες την τσίχλα δεν προχώρησες σε άκρως τυπικό απόρτ δεν το κατάλαβα, υποθέτω επειδή έκανε σαν τρελή φοβήθηκες μην την φάει. Λάθος, την ηρεμείς και πετάς το θήραμα κοντά και σε ελεγχόμενο χώρο, ζητώντας υποδειγματικό απόρτ, αν νόμιζες πως θα σου έφευγε, σημαίνει πως οι προετοιμασίες σου δεν ήταν επαρκείς ή πως ήσουν αγχωμένος, οπότε θα έπρεπε να διακόψεις για όποτε ήσουν έτοιμος. Θα μπορούσες να του φοράς και το λουράκι/οδηγό για να αισθάνεται τον έλεγχο.
    Τώρα, αφού “τα βρείτε” πρώτα, γύρνα σε όποιο επίπεδο εκτελεί πλήρως και έλα προς το τέλος τόσο γρήγορα όσο θα εκτελεί χωρίς λάθη.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    15/11/2012
    Αρ. μηνυμάτων:
    300
    EFKLIDIS στις #466011

    Καλησπερα κε Γιαννη ,σημερα ηλθε ενας συναδελφος στο γραφειο ,του ειχα δωσει ενα κουταβι πρι 3 χρονια ,ηταν η τελευταια γεννα που εκανα. Τον ρωτησα πως παει η [ σιση ] φυσαει στην ερευνα και φερμα ,αλλα Απορτ δεν κανει μου απαντησε .Εισαι εσυ το αφεντικο της ,τον ρωτησα , Ξερεις πιο μικρη που ηταν επαιρνε τα πουλια και δεν τα εφερνε και εγω της αγριεψα [ειλικρινης] ,αλλα τωρα παει και καθεται πανω απο το πουλι και περιμενει .Σκεψου τι ζωο του εδωσα . Η μανα της απο 12 μηνων μου εφερνε πουλι [μπεκατσα ] που θεωρουσα χαμενο απο 150 μετρα μεσα σε ρεματια μετα απο 10-15 λεπτα , η θεια της απο 9 μηνων επαιρνε πουλι απο φιλο μου ντουφεκισμενο και το εφερνε σε μενα και απο πισω ετρεχαν πατερας και γιος να τισ το παρουν μεσα στις ρεματιες [δικια της φερμα] .Κανε το σκυλο σου ευτυχισμενο και θα σε κανη χαρουμενο και ισως ,χωρις εγωισμο , σκεψου να γινης μαθητης και ο σκυλος δασκαλος .

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    04/09/2012
    Αρ. μηνυμάτων:
    16
    mp155 στις #466246

    Συνάδελφοι για σας μετα απο μια εβδομαδα προσπαθειας για ΄΄συμφιλιωση΄΄ η σκυλιτσα μου αρχισε παλι να μου κανει τα χατηρια.. αρχικα χωρις αυστηρο ,απαιτητικο υφος την εβαλα να μου φερνει το νταμυ που της πεταω απο περυσι..μετα απο αυτην την θετικη εξελιξη προσθεσα φτερουγες απο φρεσκο ορτυκι πανω στο νταμυ (ειχα απο τον φεβρουαριο να της βαλω) και μου το εφερε στο χερι οπως πριν το μαλωμα με το ορτυκι..ολα αυτα στην αυλη οποτε πηρα θαρρος και την δοκιμασα σε ενα χερσο καθαρο χωραφι και μου το εφερε και εκει, απλα χωροπηδουσε για να της το ξαναδωσω λογω των φτερων υποθετω! ακουω συμβουλη τωρα την ξαναβγαζω στο κυνηγι?? και αν αρνηθει παλι να μου φερει τα πουλια τι κανω??? ξερω οτι ειναι απειρη, απλα περιμενω ποτε θα ξεκινησει?? ευχαριστω εκ των προτερων.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    20/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    4107
    Kalliston Hellas στις #466348

    Προσωπικά δεν θα βιαζόμουν τόσο. Θα το ξανακάνει. Θα δούλευα 2-3 μέρες περισσότερο στο ντάμμυ με τα φτερά, και 2-3 μέρες περισσότερο το “νεκρό” αλλά φρέσκο πουλί. Αυτό που πρέπει να καταφέρει η σκυλίτσα σου είναι η ηρεμία παρουσία θηράματος και αυτό θέλει πολλές – πολλές επαναλήψεις και ηρεμία εκ μέρους σου. Όταν γυρνά με το θήραμα, αν την έχεις μάθει να κάθετε μπροστά σου, πριν πάρεις το θήραμα, χάιδεψε την με τα δύο χέρια στα μάγουλα, από το stop προς τον λαιμό, και κάτω από το σαγόνι προς το στέρνο, μιλώντας της πολύ ήρεμα, μακρόσυρτα και καθησυχαστικά. Αφού δεις πως δεν έχει νευρικότητα τότε πήγαινε για κανονικό κυνήγι και μη ξεχάσεις πως και εκεί θα πρέπει να κάνεις τα ίδια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μετά από κάθε μακροχρόνια αποχή από επαφή με θήραμα θα έχει τις ίδιες τάσεις οπότε θα κάνεις πάλι τα ίδια.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    20/05/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    4107
    Kalliston Hellas στις #466354

    Να, σε αυτή την περίπτωση φαίνεται η αξία της εκπαίδευσης. Η συγκεκριμένη σκύλα αν και ανήκει σε φυλή ξεπετάγματος και επαναφοράς και είναι σε ηλικία που θα έπρεπε να έχει παρουσιάσει όλα τα “έμφυτα” προσόντα της (όπως το απόρτ)… έχει δυσκολίες. Με την μέθοδο, μάλλον με το τρόπο (δεν πρόκειται περί μεθόδου) της εκμάθησης στην πράξη σε έξοδο στο κυνήγι, ώσπου να διορθώσουμε με την αγάπη μας και την υπομονή μας το ελάττωμα της, θα το έχει “κλειδώσει”, θα έχει παγιωθεί. Το σπουδαιότερο θα είναι πως δεν θα έχουμε τρόπο να το αλλάξουμε αφού δεν θα έχουμε βάλει βάσεις/οδηγούς πάνω στους οποίους θα κινηθούμε προς τα πίσω για μια νέα αρχή. Αυτό το σκυλάκι, χωρίς εκπαίδευση, θα ήταν καταδικασμένο σε κυνηγητική “απόσυρση” και ανάλογα με τον ιδιοκτήτη του, να γίνει του σαλονιού ή αδέσποτο.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    19/11/2012
    Αρ. μηνυμάτων:
    21
    betor255 στις #466363

    έχω διαβάσει ότι υπάρχει τρόπος με κάποιο αγκαθωτό σύρμα σε κάλτσα με πούπουλα να σταματήσει το σκυλί να χαλάει το θήραμα. Ενδείκνυται στην περίπτωση του φίλου ή θα σταματήσει κάθε προσπάθεια για απόρτ;

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 17 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων