Απαντήσεις συζητήσεων που έγιναν

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 210 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:

Posted In: alexadros100

  • Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    04/07/2005
    Αρ. μηνυμάτων:
    223
    alexadros100 στις #527204

    Ο μήνας των αδειών τελειώνει και σε λίγες ημέρες αρχίζει το κυνήγι

    Δυστυχώς και πάλι είχαμε και έχουμε μεγάλες πυργαγιές στη χώρα μας.

    Ρίξτε μια ματιά στη σελίδα 2.876 του παρόντος θέματος. Εχω κάνει δύο σχετικές  αναρτήσεις


    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    04/07/2005
    Αρ. μηνυμάτων:
    223
    alexadros100 στις #527198

    Δημοσιεύτηκε η νέα ρυθμιστική για την κυνηγετική περίοδο 2023-24

     

    ΦΕΚ 5076Β/16-8-23

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    04/07/2005
    Αρ. μηνυμάτων:
    223
    alexadros100 στις #527178

    Πυρκαγιά στη βόρειο Εύβοια 2021

    Είχα πάει στο χωριό μου για λίγες ημέρες , ευτυχώς μόνος μου και την τελευταία ημέρα που ήταν να φύγω 3-8-21 , 7 μ.μ η ώρα, η θερμοκρασία ήταν 37 <sup>0</sup>C και σκέφτηκα να σηκωθώ 3 το πρωί και να φύγω.  Το σπίτι μου είναι στην άκρη του χωριού και ύψωμα. Βγήκα έξω από τον φράκτη και είδα ένα άσπρο σύννεφο  προς Λίμνη . Πήρα ένα γνωστό μου τηλέφωνο (γνωρίζω λίγο κόσμο , διότι όταν τελείωσα το Λύκειο , έφυγα ), μου είπε ότι υπάρχει φωτιά στο Ρετσινόλακο ,αλλά δεν το πίστεψα. Πετούσε μόνο ένα μικρό ελικοφόρο αεροπλάνο-Θα έστελνε εικόνα στο κέντρο . Όταν νύχτωσε η φωτεινότητα έφθανε μέχρι τους Κουρκουλούς. Κατάβρεξα τα ξύλα  που είχε στην αυλή ο πατέρας μου (τα έκανα λούτσα). Είχα καθαρίσει το οικόπεδο από τα χόρτα και μία έκταση πάνω από μισό στρέμμα εξωτερικά.

    Την άλλη ημέρα 4-8-21  Τετάρτη 6:55 Ηλθε περιπολικό με έναν υπαστυνόμο και έναν αστυνόμο για εγκατάλειψη, δεν φορούσαν μάσκες  και με διακριτικά έναν και τρεις ρόμβους αντίστοιχα και μου είπαν να φύγω. Τους είπα ότι έχω συμμετάσχει σε δασοπυρόσβεση πιτσιρικάς και ανήλικος και όταν θα υπάρχει κίνδυνος θα φύγω Είχα πάνω από 6 Km ορατότητα και ο καπνός ήταν πολύ μακρυά , φαινόταν σαν άσπρο σύννεφο .  Το ίδιο είπαν και στο γείτονα και την γυναίκα του (ήλθε και τους πήρε περιπολικό μετά) και μία γυναίκα που είναι από Αθήνα. Το είπαν και σε μία άλλη γειτόνισσα (πάνω από 80 χρονών )  , είπε ότι είναι μόνη της , μου είπαν να τη προσέχω αλλά τους είπα ο γαμπρός της είναι στο τελευταίο σπίτι δίπλα στην εκκλησία . Πήγαν. Μου είπαν ότι εντολές εκτελούν και τους είπα σωστά πράττουν σαν υπηρεσία και θα φύγω όταν υπαρχει κίνδυνος Τους Ρώτησα που θα μαζευτούμε και μου είπαν Ροβιές. Εβρεξα –κολύμπισα πολλές φορες τα ξύλα και πάλι, πετούσε και πάλι το ίδιο αεροπλάνο που αναφέρω ανωτέρω  και μία φορά είδα 2 Ελληνικά Canantair ελληνικά- (κιτρινα –κόκινα) και 2 σε χρώμα ασημί και ένα    ελικόπτερο ERIXON έκανε μερικές ρίψεις  προς μονή οσίου Δαυίδ .Είχα βάλει τα απαιτούμενα πράγματα στο αυτοκίνητο και μετά τι 2:30 μ.μ φόρεσα φόρμα –άρβυλα –κοντομάνικο βαμβακερό πουκάμισο και έριξα και ένα μακρυμάνικο στο αυτοκίνητο .Αφησα το παράθυρο της κουζίνας και του μπάνιου ,που έχουν μεταλλική σίτα με μάτι 1χ1mm να σχηματίσει ρεύμα , γιατί δεν μπορούσα να καλύψω την καμινάδα του τζακιού . Αφησα τις αυλόπορτες ξεκλείδωτες (!!!) η φωτιά είχε φθάσει σε απόσταση ~40 μέτρων πλέον όταν έφυγα  και σε 250 μέτρα απόσταση συνάντησα ένα  περιπολικό που το είχε ένας Αστυνομικός  διευθυντής και με κατεύθυνε προς Ροβιές (θα έφυγε το αργότερο σε 5 λεπτά από εμένα ) και στο δρόμο ου συνάντησα 2 μπουλντόζες έκαναν στην άκρη όταν τους κορνάρισα και στη διασταύρωση με το δρόμο Αιδηψού υπήρχαν δύο περιπολικά δεν με άφησαν να πάω Ροβιές αλλά να πάω προς Αιδηψό. Υπήρχαν 4 αστυνομικοί αξιωματικοί στο μπλόκο όπου υπήρχε και άλλος (άγνωστος) κόσμος, απόρησα όταν είδα ότι  ο ένας αστυνομικός είχε 3 άσπρα αστέρια(Αστυνόμος Α) αντι για ρόμβους που είχαν οι άλλοι

    Ενας αστυνομικός απευθύνθηκε μόνο σε έμενα και μου  είπε να πάω Αιδηψό. Εφυγα  , ελπίζοντας ότι θα υπάρχει περιπολικό στη είσοδο να με κατευθύνει. Σταμάτησα το αυτοκίνητο πριν μπω στην Αιδηψό και συνέχισα με τα πόδια. Μπήκα στο πρώτο ξενοδοχείο αριστερά , μου έδωσαν ένα τηλέφωνο της Αστυνομίας Αιδηψού. Δεν απαντούσε πήγα στο επόμενο ξενοδοχείο δεξιά όπως προχωράμε , μου έδωσε ένα τηλέφωνο της Αστυνομίας  ακόμη  που δεν απαντούσε κανείς και ένα χάρτη της πόλης και σημείωσε την Αστυνομία ,που βρίσκεται στη παραλία . Ρωτώντας πήγα στην παραλία αφού πρώτα συνάντησα ένα περιπολικό , το σταμάτησα αλλά οι άνθρωποι ήταν από Λαμία και δεν ήξεραν να με βοηθήσουν, ένας κύριος με πήγε στην είσοδο του κτηρίου της Αστυνομίας και κτύπησε το κουδούνι , δεν απαντούσαν . Είναι αστυνομικός σταθμός με δύο άτομα και δεν έχει αξιωματικό υπηρεσίας όλο το 24ωρο. Ρώτησα τους λιμενικούς που ήταν από κάτω  και ένας μου είπε  ότι η πολιτική προστασία έχει νοικιάσει μερικά δωμάτια αλλά δεν ξέρει. Γύρισα πίσω και ζήτησα εξηγήσεις από τον ίδιο αστυνομικό Απάντηση: Σιγή ιχθύος (Ο Αστυνομικός αυτός εξέθεσε την Αστυνομία) . Είχε νυχτώσει , υπήρχε αρκετός κόσμος και ο ίδιος αστυνομικός ,μας είπε να πάμε στη μονή της Αγίας Ειρήνης. Κανένας δεν αντιδρούσε (Ισως ήταν τουρίστες και δεν γνώριζαν την περιοχή) και του είπα δεν γνωρίζω την περιοχή , να μπει ένα περιπολικό μπροστά και να ακολουθήσουμε σαν φάλαγγα . Μπήκε ο ίδιος στο περιπολικό ακολούθησα και εγώ και οι άλλοι από πίσω . Σταμάτησε αριστερά και εγώ δεξιά , και από πίσω μου ένα άλλο αυτοκίνητο ενώ τα άλλα εφυγαν για Αιδηψό. Μετά από λίγο ήλθε και το άλλο περιπολικό. Λίγο μετά τις 10 ήλθε ένας κάτοικος από το χωριό μου ( ο γαμπρός της γειτόνισσας με όλη του την οικογένεια και ήθελε να τον αφήσουν να πάει να σβήσει στο σπίτι του την πέργολα που είχε πιάσει φωτιά, τον ειδοποίησε  ένας κάτοικος του χωριού που είχε παραμείνει στο χωριό με την οικογένειά του και του έδειξε στο κινητό την φωτογραφία . Είχε ένα τονο νερό με ραντιστικό για να τη σβήσει. Του είπε ο αξιωματικός με τα 3 άσπρα αστέρια , ότι είναι γιατρός (Αν υπάρχει αστυνομικός γιατρός , όπως στρατιωτικός , πήραν αξιωματικό από νοσοκομείο να αστυνομεύσει;) , είναι υπεύθυνος για την υγεία του και δεν θέλει να πάθει τίποτα και να γυρίσει στην Αιδηψό . Εφυγε και μετά , μας είπε  να πάμε και εμείς στην Αιδηψό . Σταμάτησα και παρκάρισα στην είσοδο των Ιλίων , από στην απέναντι πλευρά υπήρχε ξενοδοχείο. Εκρινα ότι ήμουν περισσότερο ασφαλής αν μείνω μέσα στο αυτοκίνητο είχα 20 κιλά νερό μαζί μου , ένα κουβά σύκα ,10 πορτοκάλια και 3μπουκάλια εμφιαλωμένο νερό.

    6:05 την άλλη ημέρα ξεκίνησα και γύρισα και συνάντησα το μπλόκο πιο κοντά στην Αιδηψό , ήταν βαθμοφόροι , (το μπλουζάκι του ενός έγραφε Ο.Π.Κ.Ε) μου είπαν ο δρόμος είναι κλειστός , έχουν πέσει καλώδια ,τους είπα για το χωριό μου , ότι δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα , το δίκτυο της ΔΕΗ δεν περνάει από το δρόμο , μου είπαν ότι είναι από διάφορα σημεία της περιφέρειας , δεν γνωρίζουν την περιοχή και να παρκάρω το αυτοκίνητο (ήταν το 3<sup>ο</sup>) Σταδιακά άρχισαν να φθάνουν και άλλα αυτοκίνητα . Πήγε να περάσει ένα ,το σταματήσανε είπαν ότι είναι δημοσιογράφοι από το MEGA , και κάποιος είπε σε έντονο ύφος τους είπε ότι αν τον αφήσουν να περάσει θα τους αφήσει τα στοιχεία του να του κάνουν 500 μηνύσεις και θα περάσει και αυτός. Κάτι τους είπε ο αστυνομικός , έκαναν δήθεν ρεπορτάζ , δεν ρώτησαν κανένα , έβαλαν τα μηχανήματα στο αυτοκίνητό τους και ένας άλλος  πλησίασε τους αστυνομικούς και τους είπε ότι ο αδελφός του είναι αστυνομικός διευθυντής  θα τον πάρει τηλέφωνο και θα μας αφήσουν . Τον πήρε και μετά έδωσε το κινητό του σε ένα αστυνομικό , ο οποίος μας είπε ότι μπορούμε να φύγουμε αλλά με προσοχή , είχαμε μαζευτεί πάνω από 30 αυτοκίνητα. Πράγματι φύγαμε ομαλά , όλα στο δρόμο καμένα , το πρατήριο που είναι λίγο έξω από Ροβιές προς Αιδηψό αν και είχε περάσει από όλες τις πλευρές η φωτιά , ήταν άθικτο. Πήγα στο σπίτι χάρηκα που το έσωσα είχε καεί το φασκόμηλο μόνο , πήρα τηλέφωνο στο σπίτι, φως νερό τηλέφωνο δεν υπήρχε πήρα ένα μπουκάλι νερό και πήγα να δω τα χτήματα του πατέρα μου. Σε ένα όλες οι ελιές ήταν καμένες στα άλλα υπήρχαν και δένδρα που δεν είχαν καεί. Στο γυρισμό συνάντησα αυτόν που είχε μείνει και κουβεντιάσαμε. Από την COSMOTE ήλθε μήνυμα ότι έχω 1500 λεπτά προς όλους δωρεάν για 15 ημέρες.

    Την άλλη ημέρα 5-8-21 Πέμπτη πήρα τηλέφωνο της Αστυνομία της Λίμνης να πληροφορηθώ αν ο δρόμος είναι ανοιχτός. Μου είπαν ότι είναι.

    Την άλλη ημέρα 6-8-21 Παρασκευή ξεκίνησα να επιστρέψω. Πριν φθάσω στις Ροβιές είδα ένα περιπολικό. Σταμάτησα ,τους ρώτησα αν ο δρόμος είναι ανοιχτός , μου είπαν δεν ξέρουν , είναι από τη Σπερχειάδα και αποστολή τους είναι να μην αφήνουν να περνά κανείς προς τα πάνω. Τους είπα ότι για τα χωριά που είναι μέχρι Δρυμώνα  ο δρόμος δεν έχει πρόβλημα . Πήρα τηλέφωνο την Αστυνομία Λίμνης και πληροφορήθηκα ότι ο δρόμος είναι κλειστός. Η φωτιά έκανε ‘’βόλτες ‘’ και κάηκαν και στη Λίμνη σπίτια , όπως έμαθα.
    Κατέβηκα στις Ροβιές να αγοράσω λίγες  ντομάτες και να φορτίσω το κινητό. Κάποιος μου είπε να περάσω από την κοινότητα , όπου μου έδωσαν μερικές κονσέρβες. Είχε ακόμη φρυγανιές , κρουασάν , μακαρόνια , νερά  αλλά δεν πήρα.
    Ο δείκτης βενζίνης ήταν στη μέση και θεώρησα σκόπιμο να φουλάρω. Πήγα σε ένα πρατήριο που είναι λίγο πριν την Λίμνη , αλλά δεν είχε ρεύμα .  Είδα ένα όχημα του στρατού ¾ στην άκρη του δρόμου, σε ασφαλές μέρος και δύο άτομα μέσα .  Γύρισα και πήγα στο άλλο πρατήριο που είναι λίγο μετά τις Ροβιές προς Αιδηψό , είχε ρεύμα και φουλάρισα. Είδα και ένα άλλο στρατιωτικό όχημα ίδιο. (Τι τους έστειλαν αφού ήταν όλα καμένα)

    7-8-21 Σάββατο ,το ηχοσύστημα του αυτοκινήτου δεν λειτουργούσε , ρεύμα δεν υπήρχε και από επικοινωνία που είχα με το σπίτι μου, πληροφορήθηκα  ότι άκουσαν από την τηλεόραση ότι , ο δρόμος για Αιδηψό είναι κλειστός και ότι η φωτιά κατεβαίνει προς το χωριό μου.

    8-8-21 Κυριακή. Ξεκίνησα να επιστρέψω , καύσιμα είχα οπότε δεν θα είχα πρόβλημα αν με σταματούσε η Αστυνομία.  Ο δρόμος ήταν ανοιχτός .

    Τρίτο 10ήμερο του Αυγούστου ,ξαναπήγα στο χωριό. Πέρασα από τον Αγ.Ιωάννη τον Ρώσο , ρώτησα τον επίτροπο και αγόρασα μία λαμπάδα μεγάλη να κόψω κοματάκια γιατί δεν υπήρχε φως. Ειχαν βάλει όμως γεννήτριες σε κάθε χωριό , υπήρχε νερό και τηλέφωνο μόνο κινητό.
    Η φωτιά είχε περάσει μέσα από το χωριό ( κάηκαν δύο σπίτια ολοσχερώς , σε ένα,  το χαγιάτι και σε ένα το μπάρμπεκιου) ,  το τι σαβούρα  και σκουπιδαριό αποκάλυψε δεν φαντάζεσθε. Το ίδιο και γύρω από το χωριό. Επίσης η φωτιά ‘’σκούπισε’’ και φάνηκε ότι η περιοχή μας είναι διάσπαρτη από βράχια εκεί που πρώτα ήταν δάσος. Η ατμόσφαιρα  μύριζε καμένο και όταν έβγαινα από το σπίτι φορούσα ιατρική μάσκα, που βοήθησε πολύ. Στις Ροβιές κάηκαν σπίτια (άκουσα για 34!!) και ένα ζαχαροπλαστείο .

    Από την φωτιά κάηκαν όλες οι κολόνες της ΔΕΗ και του ΟΤΕ που δεν ήταν μέσα στα χωριά . Τα συνεργεία του ΔΕΔΗΕ ,έβαλαν νέες κολόνες δεξιά και αριστερά του δρόμου , ακόμη και μέσα στο ρείθρο. Μελλοντικά αν χρειασθεί  να γίνει βελτίωση , επισκευή , διάνοιξη των δρόμων δεν ξέρω τι θα γίνει.

    Ο ΟΤΕ σε κάθε χωριό έφτιαξε ένα δωμάτιο , πήρε ρεύμα , έβαλε μέσα μηχανήματα και παίρνει σήμα από τις κεραίες της κινητής και δεν έβαλε νέες κολόνες . Επίσης διαπίστωσα ότι έχει UPS (δεν ξέρω πόσο χρόνο κρατάει) . Εχει τύχει να είμαι στο χωριό , να κοπεί το ρεύμα , αλλά είχε τηλέφωνο.

    Η φωτιά έκαψε 520.000 στρέμματα (Στο Dasarxeia .com υπάρχουν  χάρτες της καμένης έκτασης  και άλλα στοιχεία).
    Οι αρμόδιοι θεώρησαν σκόπιμο να δώσουν προτεραιότητα στη Βαρυμπόμπη και να μην στείλουν αεροπλάνα στην Εύβοια . Κάηκαν και εκεί όμως 100.000 στρέμματα όπως διάβασα. Πληροφορήθηκα από κάποιο άγνωστο ότι τα πυροσβεστικά αυτοκίνητα  σχεδόν το ένα δίπλα στο άλλο , περίμεναν στην άκρη του δρόμου (πλάτους ~30 μέτρων) και τους πέρασε η φωτιά. Το θωρώ σίγουρο ότι θα συνέβαινε κατά 99% αν υπήρχαν πεύκα και μάλιστα με αγκδόβατα (είναι σκέτη βενζίνη το καλοκαίρι) στην άκρη του δρόμου(δεν νξέρω την περιοχή),  από αυτανάφλεξη , από αναμμένα κουκουνάρια , από  σταχταρήθρες-καύτρες . Ολόκληρη Αττική δεν βρέθηκαν μερικές μπουλντόζες μεγάλες (Caterpilar D8 και μεγαλύτερες ή αντίστοιχες άλλης μάρκας ) να καθαρίσουν την περιοχή από το δρόμο προς την φωτιά από τα πεύκα και τα άλλα φυτά ; Και οι λαστιχοφόροι φωρτωτές  και τα JCB ακόμη μπορούν να καθαρίσουν την περιοχή από πουρνάρια σχοίνια κ.λ.π  , τα οποία μετά από 3 χρόνια το αργότερο θα έχουν ξαναγίνει , όπως πριν. Άλλη αποτελεσματικότητα έχει το νερό 5 τόνων και πλέον , όταν πέφτει από τα Canadair και άλλη όταν ριχθεί με την μάνικα των πυροσβεστικών οχημάτων.

    Ο τόπος στη περιοχή μου είναι ανοιχτός. Τόσοι δρόμοι θα μπορούσε να μπει αντιπρησμός , τόσα χωράφια με δύο αυλακιές και με 3αινο ακόμη θα σταμάταγε τη φωτιά.  Το δάσος δεν είναι συνεχόμενο .Αυτές οι μπουλντόζες που συνάντησα καθώς και άλλες που τυχόν υπάρχουν στη περιοχή μου , ακόμη και τα άλλα χωματουργικά μηχανήματα , τρακτέρ  τι πολύτιμο έργο θα μπορούσαν να προσφέρουν; Όταν εκδηλώθηκε η φωτιά αν ήταν τα πράγματα όταν συμμετείχα στη δασοπυρόσβεση , πιτσιρικάς και ανήλικος, αν δεν υπήρχαν διαθέσιμα αεροπλάνα , θα είχαν επιταχθεί 2 μεγάλες μπουλντόζες (τις έχω δει  όταν είχε σβήσει φωτιά από κεραυνό πριν λίγα χρόνια και έτυχε να είμαι στο χωριό) τα άλλα χωματουργικά μηχανήματα της περιοχής μου και η φωτιά δεν θα έκαιγε τόση έκταση και θα την έσβηνε ο κόσμος.

    Από κάτοικο του χωριού ‘’Κρυονερίτης’’ πληροφορήθηκα (το είδαν και στην τηλεόραση οι δικοί μου) ότι σε μία πλαγιά , οι Κροάτες έκοψαν όλα τα πεύκα. Επίσης χρησιμοποίησαν αντιπρησμό και από ότι κατάλαβα , έσβησαν την φωτιά , με τον ίδιο τρόπο , όταν συμμετείχα εγώ στη Δασοπυρόσβεση.

    Πέρυσι το καλοκαίρι , όταν είχα πάει στο χωριό είδα ένα στρατιωτικό όχημα και ένα πυροσβεστικό να περιπολούν. Τι προσφέρουν; Αν υπήρχαν στη κορυφή των βουνών ένα άτομο ντόπιο, να γνωρίζει την περιοχή , με ασύρματο δεν θα ήταν καλύτερα;

    Η θερμοκρασία τότε ,ήταν 37 <sup>0</sup>C , νηνεμία , η φωτιά σιγόκαιγε και δεν άφησε τίποτε στο πέρασμά της . Κυριολεκτικά τα σκούπισε. Τα θαμνώδη φυτά κάηκαν ολοσχερώς και μόνο αυτά που είχαν χοντρά κλαδιά έχει απομείνει κάτι. Στις άλλες φωτιές που έχω δει στο παρελθόν , έμειναν τμήματα του δάσους χωρίς να καούν . Στη περιοχή μου όσο βλέπει το μάτι μου (το σπίτι μου είναι στην άκρη του χωριού και ύψωμα) σε 3 περιοχές βλέπω να υπάρχουν άκαυτα πεύκα . Στις 2 από ένα πεύκο και στην άλλη 4. Εχουν περάσει δύο χρόνια περίπου. Οση περιοχή (πρώην) δάσους έχω περπατήσει μόνο σε δύο σημεία είδα να έχει φυτρώσει από ένα πεύκο , ύψους ~15Cm. Εχουν ξαναφυτρώσει  τα αγκδόβατα (ένα φυτό που μοιάζει με κισσό αλλά έχει αγκάθια ) που είναι σκέτη βενζίνη το καλοκαίρι. Επίσης τα βάτ(ι)α.  Οι θάμνοι (πουρνάρια , σχοινια , μυρτιές) έχουν αρχίσει να ξαναφυτρώνουν , αλλά αδύναμα πράγματα. Τα πεύκα έχουν αρχίσει να ξεριζώνονται , έχει βγει ο φλοιός τους . Εχουν υλοτομηθεί δημόσιες εκτάσεις και όταν πάω στο χωριό , βλέπω συνήθως να περνούν  νταλίκες , φορτωμένες  καμένα πεύκα. Το χορτάρι έχει θεριέψει , τόσα χωράφια ακαλλιέργητα , με αγριόβικο (καβαλαριά) και δεν πάει κανείς τσοπάνης να τα βοσκήσει .Αν ξαναπιάσει φωτιά τώρα το καλοκαίρι, ο Θεός να βάλει το χέρι του. Δεν νομίζω να ξαναγίνει το δάσος αυτό και πάλι. Και να φυτρώσουν πεύκα , αλλά και έλατα ακόμη και με σπορά από τον αέρα , μέχρι να είναι εκμεταλλεύσιμα (να παίρνουν το ρετσίνι από τα πεύκα ) θα περάσουν πολλά χρόνια, από τα αγκδόβατα και βάτα , το δάσος δεν θα είναι βατό , εκτός από τους δρόμους και το θεωρώ απίθανο ,να μην έχει ξανακαεί μέχρι τότε , έστω και μέρη αυτού. Το κυνήγι έχει απαγορευθεί για 3 χρόνια και ο τόπος έχει γεμίσει αγριογούρουνα.

    Και η Εύβοια είναι ο μοναδικός νομός στη χώρα μας που η αντιπυρική περίοδος αρχίζει από 1  Απριλίου αντί 1 Μαίου  που είναι στις άλλες περιοχές , με νομαρχιακή απόφαση!!! Το τι προβλήματα δημιουργεί στο κάψιμο των κλαδεμάτων ελιάς δεν ενδιαφέρει κανένα.

    Θεωρώ δεδομένο ότι κάθε χρόνο κόβονταν χιλιάδες πεύκα νόμιμα ή παράνομα στη καμένη έκταση. Το δάσος όμως υπήρχε.
    Με την ισχύουσα νομοθεσία δεν βλέπω να γίνεται τίποτα . Αν αφήσεις ακαλλιέργητο το κτήμα σου και βγάλει πεύκα θα έχει μπλεξίματα με το Δασαρχείο. Ο πατέρας  έχει πάρει από το Δημόσιο καταβάλοντας το αντίτιμο ~το 1960  και από το Δασαρχείο ο τίτλος που έχει πάρει γράφει ξεκάθαρα ότι παραχωρείται δασική έκταση για γεωργική εκμετάλλευση. Παλιά το καλλιεργούσαν με τα ζώα έκοβαν τα κλαριά κάθε χρόνο . Εβαλε μπουλντόζα της μηχανικής καλλιέργειας όπως μου έχει πει και όργωσε το μισό . Λιγα χρόνια αργότερα είχε πάρει αγροτικό δάνειο , έφτιαξε ένα άλλο κτήμα με ιδιωτική μπουλντόζα και την τελευταία ημέρα που τελείωσε και την επόμενη ήταν να πάει στο ανωτέρω κτήμα ειδοποίησε  τον ιδιοκτήτη του μηχανήματος το Δασαρχείο και έμεινε και έχει μπλεξίματα πλέον.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    04/07/2005
    Αρ. μηνυμάτων:
    223
    alexadros100 στις #527176

    Δασικές πυρκαγιές

    Αναφέρομαι στην εμπειρία μου από κατάσβεση πυρκαγιών σε δάση από Χαλέπιο πεύκη και θαμνώδεις περιοχές και εκτάσεις από χόρτα , που απέκτησα από την συμμετοχή μου . όταν ήμουν πιτσιρικάς και ανήλικος , από τις γνώσεις μου για την πυρασφάλεια και εμπειρίες της ζωής. Όταν τελείωσα το Λύκειο δεν έχω ξανασυμμετάσχει.

    Όταν πάμε να συμμετάσχουμε στην κατάσβεση πυρκαγιών πρέπει να φοράμε μακρύ βαμβακερό παντελόνι , μακρυμάνικο βαμβακερό πουκάμισο και παπούτσια κλειστά κατά προτίμηση άρβυλα και αν είναι δυνατόν στρατιωτικού τύπου. Επίσης καπέλο βαμβακερό . Αν τα ρούχα είναι από συνθετικό υλικό , υπάρχει κίνδυνος να πάρουμε φωτιά.

    Όταν βλέπω στην τηλεόραση ανθρώπους να φοράνε μόνο μία βερμούδα και σαγιονάρες να προσπαθούν να σβήσουν φωτιά , το θεωρώ σχεδόν σίγουρο ότι θα τραυματισθούν και ίσως σοβαρά. (Δείτε τι φοράνε οι πυροσβέστες)

    Να έχουμε υπόψιν μας ότι όταν μπαίνουμε σε δάσος που καίγεται , η φωτιά δημιουργεί δικό της αέρα (ρεύματα) και μπορεί να μας τυλίξει και να καούμε ζωντανοί. Θα πρέπει να γνωρίζουμε πως θα διαφύγουμε τον κίνδυνο σε μια τέτοια περίπτωση.

    Επίσης στις δασικές πυρκαγιές εκτοξεύονται τα αναμμένα κουκουνάρια των πεύκων σαν φωτοβολίδες και προκαλούν νέες εστίες (Μερικοί δασολόγοι το αμφισβητούν , εγώ το έχω δει και μάλιστα την νύκτα είναι πιο ορατό). Επίσης υπάρχουν και οι σταχταρίδες -καύτρες, κομμάτια αναμμένης  καύσιμης ύλης που ο αέρας και τα ρεύματα μπορούν να την μεταφέρουν σε αρκετά μεγάλη απόσταση και να προκληθούν νέες εστίες.

    Επίσης έχω δει τα  αεροπλάνα  Canadair να  κάνουν ρίψεις από ύψος περίπου 50 μέτρων και μικρότερο . Αν μας πάρει ο κύριος όγκος νερού (με την ‘’άχνα ‘’ θα μουσκεφτούμε  ) μπορεί να μας σκοτώσει (Το έχω ακούσει από Δασάρχη) Για τα ελικόπτερα δεν ξέρω.

    Επίσης αν το δάσος δεν έχει ξανακαεί , μπορεί να υπάρχουν πυρομαχικά από την κατοχή και τον εμφύλιο και θα ακούσουμε εκρήξεις και χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

    Για να υπάρξει πυρκαγιά πρέπει να υπάρχουν τρεις παράγοντες: Καύσιμη ύλη ,υψηλή θερμοκρασία και  οξυγόνο.  Για τον λόγο αυτό προσπαθούμε να αφαιρέσουμε-μειώσουμε ένα τουλάχιστο παράγοντα.

    Όταν χρησιμοποιούμε κλάρα ,την χτυπάμε από την πλευρά που υπάρχει η καύσιμη ύλη (χόρτα) προς την πλευρά του καμένου. Αν την χτυπάμε κάθετα , κάνουμε αέρα στη φωτιά και επιδεινώνουμε την κατάσταση.

    Με το νερό μειώνουμε την θερμοκρασία και στερούμε την καύσιμη ύλη από οξυγόνο.

    Με τις αντιπυρικές ζώνες αφαιρούμε καύσιμη ύλη .

    Επίσης με τον αντιπρησμό (αντιπύρ το ονομάζουν οι πυροσβέστες ) επιτυγχάνουμε την απομάκρυνση καύσιμης ύλης , με έλεγχο. Υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις και εμπειρία  για να εφαρμοστεί  και είναι παράνομο αλλά είχαν βρει τον τρόπο να το εφαρμόζουν τότε . Τον εφάρμοσαν οι Κύπριοι πυροσβέστες το 2007 στην Εύβοια και το 2021 στη Βόρεια Εύβοια οι Ρουμάνοι πυροσβέστες , όπως έμαθα από ένα κάτοικο του χωριού ‘’Κρυονερίτης’’

    Από το 1998 η πολιτεία αποφάσισε να δώσει την δασοπυρόσβεση στην Πυροσβεστική υπηρεσία  , το οποίο θεωρώ λάθος , το οποίο συνεχίζεται.

    Ας θυμηθούμε οι ‘’παλιοσειρές’’ πόσοι πυροσβέστες κάηκαν ζωντανοί  στην αρχή. Πόσοι άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί το 2007 στην Πελοπόννησο και στην Εύβοια . Επίσης στο Μάτι σχετικά πρόσφατα.  Πόσο μεγάλες εκτάσεις κάηκαν στην Πελοπόννησο  και στην Εύβοια το 2007 , σε διάφορες περιοχές της χώρας μας από τότε , το 2021 κάηκαν~ 520.000 στέμματα στη Βόρειο Εύβοια(από όπου κατάγομαι) και ~100.000 στη Βαρυμπόμπη και πέρυσι στο δάσος  της Δαδιάς.

    Όταν την δασοπυρόσβεση την είχαν τα Δασαρχεία σχεδόν κάθε χρόνο άνοιγαν νέους δασικούς δρόμους και αντιπυρικές ζώνες . Τώρα δεν βλέπω τίποτε και δεν ξέρω ποια υπηρεσία είναι αρμόδια . Διάβασα ότι είναι 45 υπηρεσίες του Δημοσίου, όχι  όμως ποιες.

    Επειδή το 2021 άκουσα από κάποιον δασολόγο στην τηλεόραση ότι οι αντιπυρικές ζώνες προσφέρουν λίγα πράγματα , θα ήθελα να τον πληροφορήσω ότι: Με την εκδήλωση της φωτιάς αν είναι κοντά στην αντιπυρική ζώνη πηγαίνει πυροσβεστικό (ειδικό ) όχημα, απλώνει και τις πάνινες μάνικες  αν χρειασθεί και την σβήνει. Αν όχι , αν δεν είναι διαθέσιμα τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης , μπουλντόζες  και άλλα χωματουργικά  μηχανήματα να ανοίξουν νέες αντιπυρικές ζώνες , τότε αυτά τα πεύκα που είναι πλησίον της αντιπυρικής ζώνης κόβονται από έμπειρους υλοτόμους να πέσουν προς την πλευρά που είναι προς τη φωτιά. Δεν υπολογίζουμε το δέντρο και αγνοούμε το δάσος. (Δεν το γράφουν τα βιβλία ίσως)

    Τα Δασαρχεία δεν είχαν κανένα μαγικό ραβδάκι και έσβηναν τις φωτιές . Είχαν  επαφή με τον κόσμο της υπαίθρου ο οποίος έχει εμπειρία  στην δασοπυρόσβεση και είχαν αποχτήσει και εμπειρία και τεχνογνωσία και αυτά. Επίσης έκαναν επίταξη  σε ότι μηχάνημα και τον χειριστή του,ικανό να συνδράμει στην δασοπυρόσβεση. Θυμάμαι μια φορά σε μία πυρκαγιά , έγινε αναζωπύρωση και δίνει εντολή ο Δασάρχης σε δύο μπουλντόζες  Caterpillar D9 και D11 αντίστοιχα να επιχειρήσουν. Η D9 (μικρότερης ιπποδύναμης  από την D11) δεν καταλάβαινε τίποτα . Επαιρνε τα πεύκα μπροστά σαν να ήταν λουλούδια . Δεν ξέρω αν οφειλόταν στον χειριστή ή στη μηχανή(έχω ακούσει από χειριστή ότι καμμένος πεύκος έπεσε πάνω στη μηχανή !!!).Η φωτιά έσβησε γρήγορα.

    Κατάγομαι από ένα χωριό (τώρα έχει 10 μόνιμους κατοίκους , όταν πήγαινα στο Δημοτικό~150) από τη βόρεια καμένη Εύβοια.

    Θυμάμαι  παιδάκι, είχαμε πάει με τον  πατέρα μου καλοκαίρι, Ιούλιο σε έναν τσοπάνη με την οικογένειά του, που μέσα στο  δάσος  είχε φτιάξει ένα κονάκι με τσίγκια (γαλβανισμένες λαμαρίνες) όπου έμενε και έπηζε το γάλα και άναβε φωτιά κάτω από τα πεύκα (η περιοχή ήταν σαν το άλσος Παγρατίου) για να πήξει το γάλα και να μαγειρεύει. Επίσης Αύγουστο είχα δει να βγάζουν καμίνι (ξυλοκάρβουνα) πολύ κοντά στο δάσος.

    Επίσης οι κάτοικοι στα χωριά είχαν ‘’μαγειριό’’ ένα κατασκεύασμα από χώμα , για να μαγειρεύουν με ξύλα το καλοκαίρι. Επίσης είχαν ξυλόφουρνους (όχι με πυρότρουβλα) που στην αρχή έκαιγαν ξύλα και κατόπιν κλάρες (κλαδιά ξερά από κουμαριά και αντραχλιά   που τάϊζαν τις κατσίκες όταν τις είχαν στο σταύλο ή και ξερά κλαδιά πεύκου). Ο φούρνος αυτός έκανε μεγάλη φλόγα , ιδίως όταν έκαιγαν κλάρες και μπροστά είχε το καρβούνι όπου έπεφταν τα καμένα-αναμένα  κάρβουνα. Το σπίτι μου είναι στην άκρη του χωριού. Εγώ έφτιαχνα μαγειρειό αλλά δεν το χρησιμοποιούσε συνήθως η μητέρα μου . Είχαμε όμως ξυλόφουρνο που τον χαλάσαμε όταν κάναμε νέα περίφραξη στο σπίτι. Στο πάνω μέρος υπήρχε ένα σπίτι που μας χώριζε ένας δρόμος πλάτους 5 μέτρων. Το μαγειρειό ήταν σε απόσταση   ~5μέτρων από τα πουρνάρια τα οποία είχαν και λίγα ξερά χόρτα  και σε ~10 μέτρα ο ξυλόφουρνος  και σε απόσταση   ~15 μέτρων καλύβα φτιαγμένη από κλαδιά με φύλλα από πλάτανο.

    Αναρωτιέμαι αν είναι τυχαίο ότι δεν πήρε ποτέ φωτιά από τις εστίες αυτές  και μάλιστα και από τα άλλα σπίτια του χωριού , ιδίως αυτά που ήταν στην άκρη.
    Πριν να υπάρχουν τα πυροσβεστικά  οχήματα και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης , ο κόσμος δεν έσβηνε τις φωτιές;

    Διάβασα ένα κουτοπόνηρο δημοσίευμα ότι έχει χαθεί η εμπειρία από τα δασαρχεία. Το 2021 συζητούσα με έναν δασάρχη πενηντάρη για την εμπειρία μου. Κατάλαβα από τα λεγόμενά του ότι έχουν την εμπειρία τα δασαρχεία ακόμη. Αλλά και από αυτούς που συμμετείχαν στη δασοπυρόσβεση τότε υπάρχουν ακόμη άτομα (στην περιοχή μου) ή τα παιδιά αυτών που ασχολούνται με την γεωργία , γνωρίζουν από δασοπυρόσβεση. Επίσης από Ρουμάνους πυροσβέστες που ήλθαν στη β.Εύβοια το 2021, μπορούν να μάθουν πολλά.

    Κατά την γνώμη μου πρέπει να εμπλακούν και πάλι τα Δασαρχεία στη δασοπυρόσβεση.

    Η φωτιά αντιμετωπίζεται εύκολα όταν εκδηλωθεί και γίνεται δυσκολότερη η αντιμετώπισή της όταν πάρει διαστάσεις.

    Ο τρόπος που αντιμετωπίζεται σήμερα , θεωρώ ότι δεν είναι ο σωστός κρίνοντας από την εμπειρία .
    Βασίζεται μόνο στην καταστολή και μάλιστα κυρίως με το νερό και δεν βλέπω μέτρα πρόληψης. Βλέπω ότι υπάρχουν πυροσβεστικά οχήματα διάσπαρτα , κατά την αντιπυρική περίοδο . Είναι όμως αποτελεσματικά μόνο εφόσον μπορούν να προσεγγίσουν την φωτιά στην εκδήλωσή της. Τα εναέρια μέσα είναι αποτελεσματικά , αλλά: Δεν είναι πάντα διαθέσιμα δεν μπορούν να επιχειρήσουν την νύχτα, όταν φυσάει δυνατός αέρας , όταν εχει υψηλό κυματισμό , πολύ καπνό κ.λ.π  Εχω διαβάσει ότι έχουμε 19 Canadair (πόσα μπορούν να επιχειρίσουν 😉 και μισθώνουμε και ελικόπτερα . Δεν έχω δει να επιχειρούν δασομάντος και δεν μπορώ να εκφέρω άποψη . Δεν έχω δει όμως έργα πρόληψης , νέους δασικούς δρόμους και αντιπυρικές ζώνες.

     

    Προληπτικά μέτρα για δασικές πυρκαγιές

    Καθαρίζουμε το οικόπεδό  μας , αλλά και τα γύρω αν μπορούμε και αν το κρίνουμε σκόπιμο για την ασφάλειά μας. Όταν βλέπω στην τηλεόραση τι γίνεται στην Αττική με τα ξερά χόρτα και τα ξερά κλαδέματα τι να περιμένω για τα χωριά και τους οικισμούς. Διάβασα ότι αν μέχρι τέλους Απριλίου δεν έχει κόψει τα χόρτα στο οικόπεδό σου (Εγώ τα κόβω και τελος Μαϊου στο χωριό μου αλλά ξαναγίνονται) θα επιβάλει πρόστιμο ο Δήμος!! Επίσης ότι επιτρέπεται πλέον ο αντιπρησμός. Δεν έχω δει τα ΦΕΚ , οπότε δεν είμαι σίγουρος.

    Δεν θα πρέπει να έχουμε ξύλα στην αυλή  και μάλιστα κοντά στο σπίτι μας μας και στην περίπτωση που έχουμε , όταν είμαστε εκεί όταν εκδηλωθεί η φωτιά και έχει νερό , τα καταβρέχουμε , τα κάνουμε ‘’λούτσα΄΄, διαφορετικά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να καεί το σπίτι μας .

    Αν έχουμε τζάκι παραδοσιακό και μπορούμε ,καλύπτουμε την καμινάδα με μεταλλική σίτα , με μάτι1χ1mm.  Εγώ δεν είχα πρόσβαση στη καμινάδα και άφησα το παράθυρο της κουζίνας και του μπάνιου ανοιχτό , τα οποία είχαν σίτα από την ανωτέρω.

    Κοιτάμε να απαλλαγούμε από κάθε εύλεκτο δένδρο και ιδίως πεύκα. Τα φυλλοβόλα  και οι κληματαριές και τα ξυνόδεντρα είναι ιδανικά νομίζω.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    04/07/2005
    Αρ. μηνυμάτων:
    223
    alexadros100 στις #527132

    Εχω ξαναγράψει ότι κατάγομαι από ένα χωριό από την βόρειο καμένη Εύβοια. Εκεί συνήθως όταν πήγαινα στο χωριό μου , κυνηγούσα . Μετά τη φωτιά όμως , το κυνήγι έχει απαγορευθεί για τρία χρόνια , μέχρι στιγμής. Εχει γεμίσει ο τόπος αγριογούρουνα όμως.

    Στην πόλη που μένω χρειάζεται αρκετή ώρα (που δεν την έχω συνήθως ) για να πάω για κυνήγι. Για δεύτερη χρονιά  έχω βγάλει κανονικά την άδεια , χωρίς να έχω ρίξει μία τουφεκιά ακόμη.

     

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    04/07/2005
    Αρ. μηνυμάτων:
    223
    alexadros100 στις #527130

    Είναι χειμώνας και είναι λογικό να έχουμε χιόνια , παγετό, βροχές και κρύα .

    Είδαμε στο παρελθόν να κλείνει η Αττική οδός , τώρα η ΕΟ Αθηνών Λαμίας για μερικές ώρες παρόλο την κινητοποίηση τόσων μηχανημάτων .  Δεν συζητάμε για επαρχιακούς   δρόμους. Στις  βορειότερες χώρες ,όπως Γερμανία , Ρουμανία , Ρωσία , σκανδιναβικές χώρες γιατί δεν υπάρχουν τα προβλήματα αυτά;

    Με το ΦΕΚ  1144Β 14-3-22 προβλέπεται η υποχρέωση κάθε οδηγού να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες στο αυτοκίνητο , όταν επικρατούν τέτοιες καταστάσεις. Tο να γνωρίζει να τις βάζει είναι άλλο θέμα!!!!

    Εχω χρησιμοποιήσει πολλές φορές αλυσίδες , για να κυκλοφορήσω με χιόνι και πάγο. Οι αλυσίδες που υπάρχουν σήμερα είναι εύκολο να φορεθούν. Εχουν ένα συρματόσχοινο που κουμπώνει στην εσωτερική πλευρά του ελαστικού και από την εξωτερική πλευρά ένα σύστημα που ολοκληρώνει την τοποθέτησή τους στον τροχό. Για λόγους ασφαλείας εγώ , εκτός από το λάστιχο που έχει στην άκρη γάντζο και στεριώνει την αλυσίδα στο τροχό , δένω και σφίγγω με σχοινί ακτινωτά την αλυσίδα (δεν προκαλείται ζημιά στη ζάντα) για μεγαλύτερη ασφάλεια. Είναι μια εύκολη υπόθεση. Παλιότερα , οι αλυσίδες ήταν ‘’βαβούρα’’ να τις περάσεις. Επρεπε να σηκώσεις το αυτοκίνητο ή να το κάνεις μπρός- πίσω , για να τις βάλεις και δεν είχαν αυτό το ρομβοειδές προφίλ πάνω στο τροχό , αλλά ένα οριζόντιο κομμάτι, κουμπωμένο στα πλαϊνά στήριξης της αλυσίδας. Εχει τύχει μετά από 40Κm διαδρομή να μου ξεκουμπώσει η μία αλυσίδα αλλά το αντιλήφτηκα και την πήρα , και μετά από ένα χιλιόμετρο έβγαλα και την άλλη. Μία άλλη φορά έσπασε ένας κρίκος , από ένα τμήμα της αλυσίδας που είναι μεταξύ ελαστικού και οδοστρώματος και την επισκεύασα. Ειχε ανταλλακτικά στο σετ. Δεν έχω χρησιμοποιήσει χιονοκουβέρτες.    Μετά την χρήση τους όταν πάμε σπίτι τις ξεπλένουμε με νερό , τις αφήνουμε να στεγνώσουν για να τις χρησιμοποιήσουμε όταν θα χρειασθεί.

    Τώρα από όσους αγόρασαν αλυσίδες (και μάλιστα σε τσουχτερή τιμή) λόγω του φόβου του προστίμου, ελάχιστοι  εκτιμώ ότι τις χρησιμοποίησαν. Τους προτείνω όταν θα φτιάξει ο καιρός να διαβάσουν τις οδηγίες και να τις προβάρουν-περάσουν στους τροχούς , ώστε όταν χρειασθεί να ξέρουν πως θα τις περάσουν.

    Επίσης επειδή και στις πόλεις κόβεται το ρεύμα , συνιστώ να υπάρχουν φακοί LED στο σπίτι (φτηνοί είναι ) και για φωτισμό αντί για λάμπα πετρελαίου και κεριά που είχα και εγώ μέχρι το 2021 (κατάγομαι από ένα χωρίο από την καμένη βόρεια Εύβοια και τα βρήκα τον Σεπτέμβρη τότε ,σε ένα πολυκατάστημα και φθηνά)  να έχουν φωτιστικά LED , είναι εξοπλισμός για Kάμπινκ, κατά προτίμηση όχι με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

    Επίσης επειδή και το νερό κόβεται, να έχουμε φροντίσει για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    04/07/2005
    Αρ. μηνυμάτων:
    223
    alexadros100 στις #527003

    Σαν κυνηγοί μπορούμε να μην αγοράζουμε προϊόντα Τουρκικής κατασκευής .Υπάρχουν εναλλακτικά και καλύτερα προϊόντα για το κυνήγι. Αλλά η ζωή μας δεν είναι μόνο το κυνήγι.

    Πριν από χρόνια   στη χώρα μας κασκευάζαμε τα λεοφωρεία αστικά και υπεραστικά MERCEDES –κατασκευάστρια εταιρεία BIAMAX (δεν γνωρίζω αν το ίδιο γινόταν  το ίδιο για τα VOLVO και SCANIA) . O κινητήρας και άλλα εξαρτήματα ήταν εισαγόμενα . Απευθυνόταν όμως στην Ελληνική αγορά . Εχω διαβάσει ακόμη ότι για τα αστικά λεωφορεία έδειξε κάποια στιγμή ενδιαφέρον να τα αγοράζει και η Γερμανία. Όταν αποφασίστηκε να αλλάξει ο στόλος των αστικών της Αθήνας , η πρώτη παραγγελία δόθηκε σε Ουγγρική εταιρεία και έφεραν τα λεωφορεία IKARUS. Αποτέλεσμα χρεοκόπησε η Ελληνική εταιρεία και ο μηχανολογικός εξοπλισμός αγοράστηκε από την Τουρκία.

    Επίσης το NISSAN SUNNY , το οποίο ήταν πολύ καλό αυτοκίνητο , κατασκευαζόταν στον Βόλο . Βεβαίως ο κινητήρας και πολλά εξαρτήματα ήταν εισαγόμενα.

    Το 1983 ήλθε η TOYOTA και ήθελε να κατασκευάζει το μοντέλο Carina που αντικαταστάθηκε από το σημερινό AVENSIS. Με βάση τον ισχύοντα νόμο τότε , το κράτος έπρεπε να έχει το 51% , το οποίο δεν δέχτηκε η εταιρεία και πήγε στην Αγγλία.

    Κατασκευάζαμε ως χώρα επίσης πολλά ακόμη βιομηχανικά προϊόντα. Ειχαμε και επάρκεια γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

    Μπορούσαν όμως να επιβληθούν φόροι στα εισαγόμενα . Σήμερα τα προϊόντα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε και της Τουρκίας κυκλοφορούν ελεύθερα χωρίς δασμούς.

    Πριν τα μνημόνια ήξερα ότι τα περισσότερα βιομηχανικά προϊόντα της Τουρκίας , ήταν για τις Ασιατικές και Αφρικανικές αγορές και όχι για την Ευρώπη και την Αμερική. Όταν έφθασαν στο σημείο να θέλουν να μας επιβάλλουν να τρώμε και ληγμένα αλλά δεν το έκαναν τι να πούμε.

    Η χώρα έχει αποβιομηχανισθεί σχεδόν και περιμένουμε από τον Τουρισμό να σώσει την κατάσταση.

    Στη Τουρκία έχουν μετακομίσει πολλές βιομηχανίες από πολλές χωρες. Πριν από δύο χρόνια αγόρασα μία κουζίνα PITSOS με εστία καφέ . Το καπάκι πουλιόταν ξεχωριστά , αλλά όταν την έφεραν από το κατάστημα  δεν είχε υποδοχές . Αποφάσισε το εργοστάσιο στην Τουρκία να τις καταργήσει αλλά άφησε τον ίδιο κωδικό (στη προηγούμενη παρτίδα υπήρχαν) και δεν το έπιασε και η Ελληνική Αντιπροσωπεία . Ηδη άρχισε να ξεφλουδίζει στη μία γωνία το σμάλτο. Η παλιά (Ελληνικής κατασκευής) την είχα πάνω από 20 χρόνια , χωρίς κανένα πρόβλημα , μόνο φυσιολογικές φθορές –(της είχα αλλάξει αντιστάσεις και μάτια).

    Δεν έχω αγοράσει ποτέ , αυτοκίνητο που κατασκευάζεται στη Τουρκία  και δεν μπορώ να έχω άποψη.

    Σήμερα δεν παράγουμε ούτε τα προϊόντα που τρώμε ούτε τα ρούχα και τα παπούτσια που φοράμε. Ελάχιστα κατασκευάζονται και παράγονται στη χώρα μας . τα περισσότερα είναι εισαγόμενα . Τα μάλλινα πλεκτά και τα κασμίρια εξαφανίστηκαν αλλά οι κτηνοτρόφοι πετούν τα μαλλιά.  Σωστά αναφέρουν στις προηγούμενες σελίδες οι συνάδελφοι ότι αν και παράγουν πολύ καλύτερα προϊόντα από τα εισαγόμενα , δεν μπορούν να τα διαθέσουν στην αγορά.

    Ολοι κοιτάνε το κόστος .  Οι κάτοικοι των νησιών και των παραμεθορίων περιοχών  πάνε στην Τουρκία , Βουλγαρία και Σκόπια και ψωνίζουν. Υπάρχει τρόπος να τους πείσεις να σταματήσουν;

    Τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης τα τώρα με τον πόλεμο της Ουκρανίας. Δεν μπορώ να καταλάβω εφόσον έχουμε υπερεπάρκεια σε σκληρό σιτάρι και κάνουμε και εξαγωγή δεν το χρησιμοποιούμε για την κατασκευή ψωμιού το οποίο είναι και καλύτερο. Στην περιοχή μας τρώγανε ψωμί από σκληρό σιτάρι (κάντε μια αναζήτηση με τη λέξη μαυραγάνι ) . Το μαλακό σιτάρι έχει μεγαλύτερη στρεμματική απόδοση και για αυτό δεν επιδοτείται.

     

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    04/07/2005
    Αρ. μηνυμάτων:
    223
    alexadros100 στις #526996

    Συνάδελφε Prowler 

    Εγώ κατάγομαι από περιοχή της καμένης βόρειας Εύβοιας και πήγαινα  περιστασιακά (To χωριό μου πέρυσι είχε 10 μόνιμους κατοίκους και εφέτος 7). Τώρα λόγω του ότι ο πατέρας μου είναι μεγάλος ανθρωπος και δεν μένει στο χωριό ,αλλά και της φωτιάς , αναγκάζομαι να πηγαίνω συχνότερα για δουλειές των κτημάτων .

    Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με κυνήγι αγριόχοιρου και δεν γνωρίζω αν τα όπλα που έχω (ένα S/P magnum με φουλ τσοκ η πάνω κάνη και 1/2 η κατω , μία καραμπίνα BERETTA A 303 EXTRA & BERETTA greytone με 70mm θαλάμες και αυλό 18,3και 18,2 αντίστοιχα και με εναλλασόμενα βιδωτά τσοκάκια , μπορούν να ρίξουν 9βολα ή μονόβολα . Εχω χρησιμοποιήσει φυσίγγια με σκάγια Νο 2 τα χοντρύτερα) .

    Το αγριογούρουνο που είδα ήταν άγριο.

    Εγώ απλώς ζήτησα από τον Δασάρχη να μπορώ να έχω όπλο για προστασία και τίποτα άλλο . Θηράματα δεν υπάρχουν. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν βοσκοί και βοσκοπούλες όπως πριν λίγα χρόνια και σπάνια θα δεις άνθρωπο. Οπως έχω πληροφορηθεί πριν 2 χρόνια ,από έναν που έχει πρόβατα (από γειτονικό χωριό ‘΄κανονικό” και όχι σαν το δικό μου που έχει ερημώσει) τα ταϊζουν ζωοτροφές που κοστίζουν 0,80€ ημερησίως (το ίδιο κάνουν και αυτοί που έχουν γίδια – βοοειδή δεν υπάρχουν στην περιοχή του χωριού μου) και κάθε προβατίνα βγάζει ~300κιλά γάλα το χρόνο , τα αρμέγουν με γεννήτρια και τα έχουν στο μαντρί.

    Εχω δει κυνήγι αγριογούρουνου μόνο σε βίντεο. Σε ένα μάλιστα κάποιος το είχε σαν οικόσιτο αλλά του είχε βγάλει -κόψει τους χαυλιόδοντες και το τάϊζε καρότα.

    Πριν από χρόνια όμως είχα διαβάσει στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ και στο παρόν  SITE οτι σε περιοχή της  της Βοιωτίας  είχαν επιτεθεί αγριογούρουνα σε έναν Πακιστανό και κάλεσε το 112 και πήγε η Αστυνομία και τον έσωσε αφού ο ίδιος είχε πέσει στη θάλασσα .

    Και στην Αθήνα έχει δείξει αγριογούρουνα σε διάφορες συνοικίες της πόλης η τηλεόραση  , αλλά δεν έχουν επιτεθεί σε ανθρώπους.

    Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Ως προς τα όσα αναφέρεις για τα πυρομαχικά συμφωνώ και όποιος τα χρησιμοποιεί θα πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά και να εφαρμόζει τους κανόνες ασφαλείας , για όλα τα πυρομαχικά και όχι μόνο αυτά που προορίζονται για αγριογούρουνα.

    Οποιος γνωρίζει , ας γράψει αν με τα ανωτέρω όπλα μπορώ να χρησιμοποιήσω 9βολα και μονόβολα.

     

     

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    04/07/2005
    Αρ. μηνυμάτων:
    223
    alexadros100 στις #526979

    Οπως αναφέρω και ανωτέρω κατάγομαι από τη καμένη βόρειο Εύβοια . Τον περασμένο Μαϊο το πρωί , ένα Σάββατο ,περίμενα το τρακτέρ να οργώσω το κτήμα του πατέρα μου. Οταν βγήκα από το αυτοκίνητο είδα ένα αγριογούρουνο πάνω από 150 κιλά , σε απόσταση ~20 μέτρων. Κρατούσα ΄το ιδιο τσεκούρι που αναφέρω και ανωτέρω , αλλά ευτυχώς έφυγε. Επικοινώνησα με τον Δασάρχη της περιοχής και μου είπε ότι με το τσεκούρι δεν πρόκειται να κάνω τίποτα . Αυτό σημαδεύει ανάμεσα στα σκέλια για να τρυπήσει την αρτηρία , Του είπα γιατί στη ρυθμιστική για την καμένη περιοχή δεν επιτρέπει το κυνήγι μόνο του αγριογούρουνου. Μου είπε ότι αυτό γινόταν με ομάδες και σκυλιά τα άλλα χρόνια και εγώ μπορεί να σκοτώσω μόνο αγριογούρουνο όταν θα βρεθώ στη κατάσταση που αναφέρω ανωτέρω αλλά άλλοι μπορεί να κυνηγήσουν και λαγό. Του απάντησα ότι στη ρυθμιστική καθορίζει 10 είδη θηραμάτων αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μερικοί κυνηγούν ότι βρούν μπροστά τους . Τουφεκιές ακούγονταν τα περασμένα καλοκαίρια αλλά για να πιαστούν οι λαθροθήρες είναι σχεδόν αδ’υνατον.

    Του είπα ότι το 2019 που οι ελιές ήταν στρώμα γιατί πολλοί δεν τις μάζεψαν δεν εμφανίστηκε κανένα αγριογούρουνο. Τωρα δεν καταλαβαίνω ακόμη και 50 μέτρα από το τελευταίο σπίτι του χωριού μου , έχουν ”οργώσει” τον τόπο τα αγριογούρουνα . Με την υπάρχουσα κατάσταση δεν ξέρω αν τα αγριογούρουνα στη περιοχή μου θα κυκλοφορούν σαν τα σπουργίτια ή θα έχουμε επιθέσεις εναντίον ανθρώπων

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    04/07/2005
    Αρ. μηνυμάτων:
    223
    alexadros100 στις #526978

    3 Αυγούστου 2022 . Τηλεφώνησα στο κυνηγετικό σύλλογο στις 12:30 και μου είπαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για τις άδειες ακόμη. Τους είπα ότι αναγκαστικά το θέμα μένει για μετά τον δεκαπενταύγουστο.

    Ζούμε στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας. Τόσο δύσκολο είναι ο αρμόδιος υπουργός να υπογράψει την απόφαση και οι σύλλογοι την πρώτη εργάσιμη ημέρα του Αυγούστου να μπορούν να παίρνουν τις άδειες;

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    04/07/2005
    Αρ. μηνυμάτων:
    223
    alexadros100 στις #526853

    Γιατί η Σουηδία προχωρά σε θανάτωση λύκων

    https://www.msn.com/el-gr/news/world/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%B7-%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%B7%CE%B4%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AC-%CF%83%CE%B5-%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%84%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%BB%CF%8D%CE%BA%CF%89%CE%BD/ar-AAXMLDQ?ocid=msedgntp&cvid=792a177dfc794879a3618c4487bdedee

     

    Στη χώρα μας παρακολουθείται ο αριθμός των ζώων , για να ληφθούν μέτρα αν χρειάζεται;

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    04/07/2005
    Αρ. μηνυμάτων:
    223
    alexadros100 στις #526764

    Αγριογούρουνο με κουδούνι

    Λόγω του τριημέρου πήγα στο χωριό μου , που βρίσκεται στη καμένη βόρεια Εύβοια . Το Σαβατοκύριακο ασχολήθηκα με το κλάδεμα των ελιών του πατέρα μου, σε ένα κτήμα σε απόσταση 1,5 KM από το χωριό μου. Την Κυριακή 27-3-22 περίπου 12:30 μ.μ ενώ περίμενα να καούν και τα τευλευταία κλαδέματα , μαζεύοντας τα με την πηρούνα όταν απαιτείτο  (ίσως)  άκουσα ένα θόρυβο πίσω από την πλάτη μου (ήμουν μόνος) και γυρίζοντας , είδα να έρχεται προς το μέρος μου σε απόσταση ~15 μέτρων , ένα γουρούνι μαύρο  βάρους ~70 κιλών, δεν είχε χαυλιόδοντες , είχε λίγο μεγαλύτερα πόδια από τα άσπρα που εκτρέφονται΄, είχε τρίχες όπως έχει το αγριογούρουνο(έχω δει από κοντά σε επαρχιακή οδό σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων, μέσα από το αυτοκίνητο –ήταν σε χωματόδρομο που έβγαινε στην άσφαλτο αλλά είχε σχεδόν κλείσει ,το κοίταζα για 2 λεπτά περίπου και δεν μετακινήθηκε αλλά με κοίταζε και αυτό και μετά έφυγα)  και είχε ένα κουδούνι στο λαιμό του , σαν αυτά που βάζουν στα γίδια αλλά μικρότερο (του έλειπε το γλωσίδι και δεν βρόνταγε) και ερχόταν αργά προς το μέρος μου. Στάθηκα ακίνητος , του πρόταξα την πηρούνα ,αλλά αυτό εξακολουθούσε να έρχεται προς το μέρος μου. Με αργές κινήσεις έκανα λίγα βήματα και πήρα το τσεκούρι (ήταν αρκετά μεγάλο) και το σήκωσα έτοιμος να το χρησιμοποιήσω από την πλευρά που κόβει αν απειλείτο η ζωή μου. Πλησίασε σε απόσταση ~3 μέτρων σταθηκε για λίγο και μετά έκανε μεταβολή και άρχισε να απομακρύνεται. Βεβαίως και σε περίπτωση που το σκότωνα , θα το άφηνα να το φάνε οι αλεπούδες . Κλεμμένο πράγμα δεν μπορώ να το φάω. Αν δεν φορούσε το κουδούνι , θα ήταν ένας θεόσταλτος μεζές.

     

    Το απόγευμα  από τα τηλέφωνα που έκανα , πληροφορήθηκα ότι κάποιος από το διπλανό χωριό , είχε βρεί τρία γουρουνάκια μετά από τη φωτιά του περασμένου  Αυγούστου , τα πήρε και αυτό που είδα εγώ το έχει δει και άλλος και μου είπε ότι έχει ημερέψει.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    04/07/2005
    Αρ. μηνυμάτων:
    223
    alexadros100 στις #526651

    Προσοχή στην οδήγηση στον πάγο . Χωρίς αλυσίδες και τα 4χ4 αυτοκίνητα συμπεριφέρονται όπως τα άλλα με  μπροστινή η πίσω κίνηση. Απαραίτητες οι αλυσίδες και να ξέρει να τις χρησιμοποιεί ο κάθε οδηγός.

    Ενα σχετικό βίντεο

     

     

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    04/07/2005
    Αρ. μηνυμάτων:
    223
    alexadros100 στις #526644

    H βόρειος Εύβοια ,που κατάγομαι ,που το καλοκαίρι κάηκαν ~520.000 στρέμματα ,θα γίνει άσπρη για λίγο και θα επανέλθει πάλι η μαυρίλα μετά από λίγες ημέρες.

    Για την περιοχή αυτή θα έπρεπε να έχει εκδοθεί δασική απαγορευτική διάταξη για ένα χρονικό διάστημα. Το μόνο που έπεσε στα χέρια μου (και στην αντίληψή μου) ήταν ένας χάρτης από το δασαρχείο Λίμνης , με την τρέχουσα ρυθμιστική , που απαγορεύει το κυνήγι στις καμμένες περιοχές που ορίζονται στο χάρτη (που δεν φαίνονται και καθαρά τα όρια και οι τοποθεσίες)

    Αν κάποιος συνάδελφος έχει περισσότερα στοιχεία , αν μπορεί να μας ενημερώσει

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    04/07/2005
    Αρ. μηνυμάτων:
    223
    alexadros100 στις #525416

    Συνάδελφοι

    Σήμερα λήγει και τυπικά η τρέχουσα κυνηγετική περίοδος.

    Περίμενα την χειμερινή περίοδο , να μπορέσω να ασχοληθώ λίγο με το κυνήγι , αλλά απαγορεύτηκε. Στις 27 Δεκεμβρίου πήγα στο χωριό μου , στις 28 έκανα 4 ώρες και πλέον περπατητό και είδα μόνο ένα κότσυφα χωρίς να μπορέσω ,να τον τουφεκίσω. Στις 29 Δεκεμβρίου επέστρεψα. Από πουλιά είδα ακόμη μία κουρούνα ,ένα γεράκι , 7 κίσσες και 4 δεκαοχτούρες στο χωριό. Εντύπωση μου έκανε ότι είδα σε πολλά σημεία σκαλίσματα και τορούς από αγριογούρουνα . Τα χωριουδάκια της περιοχής μου έχουν σχεδόν ερημώσει , και οι περισσότεροι κάτοικοι είναι πάνω από 70 χρονών. Με τα δεδομένα αυτά σε λίγα χρόνια τα αγριογούρουνα θα κυκλοφορούν μέσα στα χωριά και θα προκαλούν και καταστροφές στις καλλιέργειες και ίσως είναι και επικίνδυνα και για τους ανθρώπους.

    Είχα ξαναπάει για κυνήγι ,στις 20 Αυγούστου αλλά δεν είδα ούτε ένα τρυγόνι,ούτε ακούστηκε άλλη τουφεκιά .

    Δεν έριξα ούτε μία τουφεκιά εφέτος.

    Ας μην ξεχνάμε στο παρελθόν πόσες φορές έχουμε ταλαιπωρηθεί από τις προσφυγές των οικολόγων , πριν λίγα χρόνια είχαμε απαγόρευση κυνηγίου μετά την λήξη της κακοκαιρίας, τώρα είχαμε απαγόρευση κυνηγίου λόγω κορωνοϊού, αλλά πληρώσαμε όλοι μας την συνδρομή μας για την ομοσπονδία και συνομοσπονδία που θα περίμενα να έχει πάει το την απαγόρευση κυνηγίου στο ΣτΕ. Είμαστε περίπου 300.000 κυνηγοί πανελλαδικώς όπως είχα διαβάσει παλιότερα. Υπήρχε και το κόμμα των Κυνηγών και έπαιρνε ~60.000 ψήφους στις εκλογές . Κατά καιρούς όμως ταλαιπωρούμασταν από τις προσφυγές των οικολκόγων. Τίποτα όμως δεν έγινε από νομικής πλευρας από την ομοσπονδία και συνομοσπονδία .

    Με την απαγόρευση του κυνηγίου το πόσο ΑΕΠ χάθηκε , δεν τον σκέφτηκε κανείς και τι όφελος είχε για την πανδημία;

    Εχουμε 4 μήνες εγκλωβισμένοι στις πόλεις , τα κρούσματα αυξάνονται δραματικά και νέες περιοχές μπαίνουν στο βαθύ κόκκινο , παρά τα περιοριστικά μέτρα.

    Ας είμαστε καλά και να βγούμε αλώβητοι από την κατάσταση αυτοί και τον Αύγουστο θα σκεφτούμε αν θα βγάλουμε άδεια ή όχι

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 210 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων