Απαντήσεις συζητήσεων που έγιναν

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 1,215 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:

Posted In: steel

  • Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    02/07/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    1256
    steel στις #462395

    Την Κυριακή ο Ομίλος μας με την συνεργασία του Ομίλου Κουτσχααρ, διοργανώσε με επιτυχία για 2η χρονιά το ΑΚΙ με απονομή CACT σε άγριο ντοπιάρικο ορτύκι στην Κωπαίδα καθιερώνοντας αυτό τον αγώνα και αρχίζοντας το ΤΡΟΠΑΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΝΤΡΑΤΧΑΑΡ “ΞΕΝΟΦΩΝ” . Κριτής ο κ. Καλατζής Γεωργίος. Είχαμε 14 συμμετοχές οριακές για ένα τερέν 9 drahthaar & 5 Κουτσχααρ. Οι συνθηκές οι γωνστές της Κωπαίδας άπνοια πολύ υγρασία το πρωί και ζέστη αργότερα. Δυστυχώς στα μισά του 2ου σκύλου αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε τερέν, με αποτέλεσμα και στα ανιχνευμένα τερέν να μην τρέξουμε αλλά το κυριότερο αρκετή χαμένη ώρα, Ολοι οι σκυλοι συμφωνα με τον κριτή ήταν σε πολύ καλό επίπεδο. Τα ορτύκια δεν ήταν στους αριθμούς που είχαμε στα ανιχνευτικά, έτσι μόνο ένας σκύλος κατάφερε να εκμεταλευτεί την ευκαιρία που είχε στο τερέν του. Ηταν ο ARIS APO FIRA EVROU αρσενικός 5 ετών ο οποίος στο 6 λεπτό πλοκάρισε το ορτύκι πριν αυτό προλάβει να πάει στο διπλανό καλαμπόκι στο τέλος έκανε και μια ορθή επαναφορά, και αναδείχθηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά νικητής σε αυτό τον αγώνα, με χαρακτηρισμό “ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ”, μαζεύοντας και τους πρώτους βαθμούς του για το τρόπαιο ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΝΤΡΑΤΧΑΑΡ “ΞΕΝΟΦΩΝ” έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει αποδεικνύοντας ότι τα καταφέρνει καλά και στα υπόλοιπα θηράματα & τερεν (πέρδικα – μπεκάτσα – μπεκατσίνι).


    Attachments:
    You must be logged in to view attached files.
    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    02/07/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    1256
    steel στις #462392

    Με επιτυχία διοργανώθηκε η Εαρινή Δοκιμασία (VJP) το Σάββατο 9/08/2014, μια δοκιμασία με ιδιαιτερότητες λόγω του νεαρού της ηλικίας των σκύλων που συμμετέχουν όχι μεγαλύτεροι των 15 μηνών και της εποχής που μόλις περάσει η ώρα η ζέστη μες τις βοσκημένες καλαμιές είναι πολύ μεγάλη.
    Υπήρχαν προβλήματα με την χωράφια της ζώνης που διεξάγεται ο αγώνας ( Αλιάρτος-Πέτρα) τα τριφύλια πολύ λίγα και από αυτά ελάχιστα σε λογικό ύψος για να διεξαχθούν δοκιμασίες, αρκετές καλαμιές μετά τις βροχές ήταν οργωμένες, έτσι αναγκαστικά πλησιάσαμε προς τον δρόμο Αλιαρτού – Λειβαδιάς, εκεί όσες καλαμιές υπήρχαν ήταν πολύ βοσκημένες από το πρωί με ότι αυτό συνεπάγεται η ώρα είχε ήδη περάσει και δημιουργούσε προβλήματα στους σκύλους. Η μέρα τελειώσε με μπύρες πάνω στο ποτάμι. Δώσαμε ραντεβού για την επόμενη μέρα στο ΑΚΙ με τα ενήλικά πιά σκυλιά και αντιμέτωποι με τα “Κωπαιδιώτικα” ορτύκια. Τα αναλυτικά αποτελέσματα.

    Attachments:
    You must be logged in to view attached files.
    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    02/07/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    1256
    steel στις #460444

    Δυστυχώς παρ΄ όλο που είναι στην διάθεση όλων το τριχωτό, υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείς να ξεπεράσεις, πχ τόποι με ικανό αριθμό θηραμάτων ώστε να μπορεί να διοργανωθεί αγώνας. Ένα θήραμα με ικανό αριθμό θα ήταν το αγριοκούνελο, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει σε μέρη μια εφικτή πρόσβαση σε επίπεδο αγώνα. Επίσης υπάρχουν και τυπικά θέματα για την διοργάνωση αγώνων σε τριχωτό- ΔΥΣΤΥΧΩΣ.
    Η ιδέα είναι πέρα από την ανάδειξη των καλύτερων είναι να προξενήσουμε το ενδιαφέρων των ιδιοκτητών της φυλής και να τους έχουμε κοντά μας στο ενδιάμεσο μεταξύ των δικών μας δοκιμασιών με το σκύλο τους.
    Πάντως η ιδέα προχωράει.
    Για να υπάρχει διασπορά των αγώνων ανά την Ελλάδα για την ευκολία των διαγωνιζομένων στην μετάβαση κλπ. Θα επιδιωχθεί συνεργασία με κυνοφιλικούς Ομίλους στην επαρχία. Ώστε και οι αγώνες να γίνουν ποιο πολλοί ποιο προσβασιμοι και το πρόγραμμα του Ομίλου να μην επιβαρυνθεί με πολλές διοργανώσεις για να μπορούμε να κυνηγάμε κιόλας.
    Μένει να βρούμε την τελική φόρμουλα για τους κανόνες, (θα βρεθεί έυκολα) και ένα όνομα σε αυτό δεν έχω ιδέες χαχαχαχ.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    02/07/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    1256
    steel στις #460389

    1ον να ξεκαθαρίσουμε γιατί κυνηγι υδρόβιων μιλάμε, Εάν μιλάμε για “βραδυνο” που οι βολές είναι κοντινες και ανοικτά τσοκ, τότε για μένα 6αρι -6,5αρι (10-11/γρ) και πάνω από 36 γρ. Γενικώς εάν οι ντουφεκιές δεν είναι “πουσαρισμένες” δεν υπάρχει πρόβλημα με -10 κλπ. Τίποτα τρελλό δεν χρειάζεται αντε 0,05 gr παραπάνω πυρίτιδα είναι αρκετή.
    Τώρα για ημερήσιο που οι ντουφεκιές είναι οριακές και οι συνθήκες δεν είναι μόνο τα -10 αλλά συνήθως και αέρας για να “παίζουν” τα παπια. Τότε έχουμε μερικές διαροποιήσεις.
    Γενικά τα σκάγια λόγο μεγαλύτερης πυκνότητας του αέρα (μηδενικά υψόμετρα , βαριά ατμόσφαιρα κλπ) εχουν τάση να χανουν ταχύτητες, μετατόπισεις κλπ.
    Αυτά λύνονται βασικά με μεγαλύτερο νούμερο σκαγιών, αντί 5αρια (που είναι και το μέσο νούμερο για παπιά) 4αρια, αυτό αυτόματα χρειάζεται να ανέβουν τα γραμμάρια ώστε να καλυφθούν τα κενα της κατανομής περι τα 2-3 γρ είναι αρκετά, αρα μιλάμε για 36αρια, Τώρα προσωπικά έχω διαπιστώσει (προσωπικά συμπεράσματα) ότι καλύτερες συμπεριφορές έχω όταν δουλεύω τις πυρίτιδες στα χαμηλά τους όρια, και όχι στα υψηλά τους όρια.
    Θεωρώ ότι είναι περισσότερο ψυχολογικό & σκοπευτικό το θέμα και λιγότερο ουσιαστικό για την απόδοση της ντουφεκιας. και εξηγώ τα βαριά ρούχα τα σκουφιά και η βαριά ατμοσφαιρα μειώνουν την αίσθηση του θορύβου και του κλωτσήματος έτσι νομίζουμε ότι τα φυσίγγια εχουν ΄χασει μεγάλο μέρος της ισχύος τους, επίσης το ότι γενικά ήμαστε ποιο δυσκίνητοι λόγω ρούχων επηρεάζει και την προσκόπευση. Η ντουφεκιά στα 40 μέτρα αν ξεκεντραριστη λίγο γίνεται αναποτελεσματική.
    Βρες μια καλή 36αρα με 4αρια σκάγια με καλή κατανομή που βγαζει αυτά που πρέπει για το τσοκ της , σε θερμοκρασίες 0 εως 10 και αφοσιώσου στην σκοπευσή σου. πουθενά αλλού.
    Προσωπικά δεν κατάλαβα ποτέ διαφορά με ντουφεκιές δοκιμασμένες με νοτιά 10-12 βαθμούς στην Βάρη όταν ριχνόντουσαν με -8 & 10 στον Εβρο.
    Επειδή γενικά το όπλο σου δεν θεωρείται και ιδανικό για το κυνήγι που περιγράφεις (ποιότητα κατανομής σε οριακές αποστάσεις – κλώτσημα κλπ) πρέπει να ψάξεις επισταμένα το φυσίγγι που της ταιριάζει, σιγουρα υπάρχει τέτοιο.
    πχ. για τις λεγόμενες επηρεασμούς των φυσιγγίων.
    ΜΒ36 1,80 Χ 35 -cx2000- θώδης 22αρης- αστερι, ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΟ (για πέρδικα) Τέλος ΙΟΥΛΙΟΥ 10-11 το πρωί στα 50 μ υψόμετρο, έβαλε αυτά που έπρεπε για τις προδιαγραφές της κάννης, ξαναδοκιμάστηκε τέλος Δεκεμβρίου στα 700+ μέτρα υψόμετρο με θερμοκρασια 3-5 βαθμούς μέσα σε δασωμένο στην διακοπή από βροχή και δεν είχε χάσει τίποτα από την αποτελεσματικότητα του. Μιλάμε για σχεδόν 30 βαθμούς διαφορά για να μην πούμε για την διαφορά υγρασίας, ή ότι ήταν όλη την κυνηγετική περιόδο μέσα στο γιλέκο, βράχηκε και στεγνωσε από μόνο του στις θήκες του γιλέκου.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    02/07/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    1256
    steel στις #460313

    Στις 9 Αυγούστου έχουμε Εαρινή δοκιμασία στην Κώπαιδα και στις 10 Αυγούστου ΑΚΙ με θήραμα άγριο ορτύκι πάλι στην Κώπαιδα.
    Δηλαδή παραμονές κυνηγίου και πριν την αναχώρηση για τις πρώτες κυνηγετικές εξορμήσεις της νέας χρονιάς για τα ντόπιαρικά ορτύκια, θα μαζευτούμε για να δείξουμε τα νέαρα σκυλιά μας στην Εαρινή και τα “κυνηγετικα” μας κατά πόσο είναι έτοιμα για την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου στα “ιδιότροπα” ορτύκια της Κωπαίδας. Ευκαιρία για όλους της λάτρεις της φυλής να δείξουν τα σκυλιά τους΄.
    Να τονιστεί ότι υπάρχει στα σκαριά πρόταση (δική μου) για την θεσμοθέτηση ενός τροπαίου (όχι κύπελλο σκεφτόμαστε κάτι ποιο ιδιαίτερο) το οποίο θα αναδυκνύει την αποτελεσματικότητα του drahthaar στα διάφορα κυνήγια. Η αρχική ιδέα είναι μια σειρά από αγώνες σε άγριο θήραμα, σε διαφορετικά αγρια θηράματα, ορτύκι-περδικα-μπεκατσα-μπεκατσινι. στα οποία οποία ο σκύλος θα πρέπει να αξιολογηθεί σε ΟΛΑ, και το τρόπαιο θα απονέμεται σε αυτό το σκύλο που θα έχει πάρει τις υψηλότερες βαθμολογίες σε όλα τα θηράματα. Οι κανόνες και οι λεπτομέρειες θα είναι ένα από τα θέματα του Δ.Σ. της επόμενης εβδομάδας.Εφόσον προχωρήσει η ιδέα ο αγώνας του ορτυκιού θα είναι ένας από αυτή την σειρά των αγώνων.
    ΤΕΡΖΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    02/07/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    1256
    steel στις #459046

    Είναι βασικό πράγμα να σταθεροποιήσεις την ροή. και τη δόνηση. Χωρίς τίποτα άλλο εμένα με πυρίτιδες γενικές δεν δουλεύω διβασικές, η αποκλίσεις ήταν λιγότερες από 50mg,Τέλος ας αφήσουμε τις θεωρίες και τις ακρίβιες (καλές είναι) και ας πάμε στην ουσία.
    Από πολλές πολλές μα πάρα πολλές μετρήσεις με πυρίτιδες μεσαίου βάρους (1,50- 1.90) τα 50mg μου δίνει στον στόχο στα 36,5 μέτρα μάξιμουμ 5% συνήθως είναι της τάξεως του 3%, Αυτό σε μέτρα είναι της τάξεως των 2-3 μέτρων, αρα δεν είναι αξιολογίσημο στην κυνηγετική πραγματικότητα. Τα 30mg πυρίτιδας δεν έχουν ουσιαστική διαφορά, Είναι πολύ καλύτερα να προσέχεις τα σκάγια όπου το ογκομετρικό μπορεί να δώσει και 0,5 γρ, Και αυτό από μόνο του δεν είναι τόσο σοβαρό αλλά ταυτόχρονα ανεβοκατεβάζει το ύψος της στήλης και κατά συνέπεια την πίεση που ασκείται στην πυρίτιδα, η οποία είναι και ο βασικός παράγοντας που μικρομεταβολές αλλάζουν δραματικά τις επιδόσεις μιας ντουφεκιάς.
    Βρες μια ντουφεκιά που να ταιριάζει στο όπλο σου, Να βγάζει αυτά που ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ από τα τσοκ σου, Πίνακες με τις αποδόσεις θα τους βρείς. Είναι πολύ απλά τα πράγματα αλλά όπως όλα τα απλά μερικές φορές καταντάει απίστευτα δύσκολο.
    Προσωπική μου άποψη, αποφυγε με κάθε τρόπο την στατική πίεση στις πυρίτιδες & τα σφιχτά κλεισίματα. είναι παράμετροι μη ελένξιμοι.
    Να μειώνεις πάντα τις μεταβλητές σου στην αναζήτηση, όσο λιγότερες τόσο καλύτερες.
    Είναι ένα ταξίδι που πρέπει να το κάνεις το έχουμε κάνει και το συνεχίζουμε όλοι μας. Στα απλά πράγματα είναι η επιτυχία.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    02/07/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    1256
    steel στις #459021

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΜΕ ΑΡΚΕΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΟΥ ΦΥΣΙΓΓΙΑ ΜΕ Α1 ΜΕ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΣ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΖΥΓΙΖΕΙ ΜΕ ΤΟ UNIVERSAL CHARGE BAR ΤΗΣ MEC (ΕΧΩ ΤΗ SIZEMASTER) ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΑΝ ΒΛΕΠΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΦΥΣΙΓΓΙ ΣΕ ΦΥΣΙΓΓΙ.ΞΕΡΩ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΖΥΓΑΡΙΑ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ.ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΧΡΗΣ. ΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ.ΡΩΤΑΩ ΓΙΑΤΙ ΕΝΩ ΜΕ ΤΑ ΣΚΑΓΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΒΛΕΠΩ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΠΥΡΙΤΙΔΑ.ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΑΚΟΜΑ.ΤΟ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΩΡΙΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ JK6/B.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ.(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑ ΝΑ ΒΑΛΩ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΝ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΦΩΤΕΙΝΕΣ)

    Πρέπει να κάνεις ή να αγοράσεις ένα έτοιμο “ρυθμιστή ροής” για την πυρίτιδα, επίσης θα καθιερώσεις και ένα σύστημα “δονησης” εγώ που κάνω σχεδόν κυκλικά τα φυσίγγια μου, και επειδή τα σκάγια τα βάζω με μετράδι και όχι από το ογκομετρικό, αμέσως μόλις βάλω την πυρίτιδα γυρνάω το ογκομετρικό της πυρίτιδας στην θέση για να γεμίσει, ετσι δέχεται δονήσεις από τις υπόλοιπες φάσεις -αστερι- κλείσιμο κλπ. Αυτό θα σου βελτιώσει πολύ την σταθερότητα της πυρίτιδας.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    02/07/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    1256
    steel στις #458967

    Οι 2 ντουφεκιές εμφανώς δεν έχουν και πολύ σχέση μεταξύ τους, Μερικές παρατηρήσεις καλό είναι να ελεχθούν οι διάμετροι των τσοκ, άλλο τι λένε πάνω και άλλο τι είναι μερικές φορές στην πραγματικότητα. Και αυτό το ρωτάω γιατί η απόσταση δοκιμής είναι πολύ κοντινή (πάντα κατά την δική μου προσωπική απόψη) οπότε δεν πρέπει να είχαν τόσο εμφανή διαφορά (οπτικά πάντα δεν έκατσα να μετρήσω)
    Η ντουφεκιά από τα carlson έχει ακόμα μέτρα αποτελεσματικότητας η άλλη για τσίχλα ήδη οριακή, πράγμα ανεπίτρεπτο για την απόσταση τα γραμμάρια & τσοκ.
    Μόνο οι ΔΟΚΙΜΕΣ σε στόχο είναι κριτήριο.
    (θα με κάνεις να ξεκρεμάσω την Browning Gold Hunder ίδιες διαστάσεις κάννης (θεωρητικά) με την SX3, την έχω παρατήσει γιατί απελπίστηκα στο να μην βρίσκω ντουφεκιά.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    02/07/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    1256
    steel στις #458847

    Είναι εύκολο να κάνει κάποιος ένα καλούπι που να βγάζει μπίλιες στο μέγεθος που ταιριάζει στο όπλο του.
    Προσωπικά δεν έχω αποφάσισει ακόμα σε ποιο από τα 4 όπλα μου θα ταιριάξω τις μπίλιες. Γιατί τελικά εάν καταλήξω στην Brauning Hunter οι μπίλιες από το καλούπι της lee μια χαρούλα είναι δεν χρειάζεται να ψαχτω αλλού. Για τα υπόλοιπα του ο αυλός είναι στο 18.4 δεν είναι ορθή η χρηση τους.
    Οι ατσάλινες στον μονόβολο απορίπτονται για λόγους άσφαλείας, δημιουργούνται τρομεροί εξωστρακισμοί.
    Πάντως από τα βλήματα τύπου φορστερ,(rifling slugs) της remington ήμουν (πάντα σε στόχους) πολύ ευχαριστημένος αντιθέτως από τα brennege που ήταν χάλια πάντα στο δικό μου όπλο. Για να μην παρεξηγούμαι.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    02/07/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    1256
    steel στις #458832

    Φίλε VIAGRA δοκίμασε την μπίλια σκέτη, χωρίς να είναι βιδωμένη στην τάπα, μέσα σε Θωδη 22αρι, γιατί αυτός έχει τα ποιο λεπτά τοιχώματα και ικανοποιητικό ύψος για να “στηθεί” το φυσίγγι, υπολογίζω ότι η όλη διάμετρος δεν θα υπερβεί τα 18.4, η μπίλια να πατάει μέσα buffer σαν σε φωλιά, Θεωρητικά θα χρειαζόμαστε μπίλιες διαμέτρου 17.7-18.00 για κάννες με αυλό 18.4-18.5 και τσοκ *****/**** για να είναι κεντραρισμένο το βλήμα κλπ. για καλύτερο γκρουπάρισμα. Οι Αμερικάνοι κάνουν τα καλούπια τους για να τοποθετούν τα βλήματα κυρίως μέσα σε συγκεντρωτήρα και με κάννες με αυλούς κυρίως 18.5 που είναι ο ποιο συνηθισμένος αυλός στην Αμερική. Τα LEE drive key & Lyman 525 είναι σχεδιασμένα για να ρίχνονται κυρίως από ραβδωτές κάννες, σαν πολύ οικονομικά sabot.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    02/07/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    1256
    steel στις #458661

    Το gualanδι που δοκίμασα ήταν το sabot με τον μπλε περίβλημα, είναι 28 γρ με την τάπα μάζι, το καθαρό μολύβι είναι 24γρ, Σε δομικές (προχειρές) λόγω έλλειψης σκοπευτικών και δεν υπάρχει εάν θέλουμε να μιλάμε για ΕΛΕΝΧΟ φυσιγγίων σοβαρή μελέτη χωρίς σοβαρά σκοπεύτικά και μάλιστα διοπτρα. σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 50 μέτρων γιατί ποια παίζει πολύ σοβαρά το σκοπευτικό λάθος,
    Επειδή υπάρχουν ένα σωρό άλλες παράμετροι σκανδάλες κλπ κλπ.
    Εριξα φυσίγγια με qualandi “28” μπλέ, το όπλο ήταν ένα ΒΕΡΕΤΤΑ SP 686 , 67 cm κάννες και τσοκ 2.5/10 καλύκας cheditte 70mmm, με F2-32, 1.80 cx2000.
    & lyman 525gr (μεγενθυμενο βλήμα αεροβόλου) 34γρ, με ΜΒ36 2.00γρ, συγκεντρωτήρας 22 ΘΩΔΗ, κομμένες έπαφες πτερυγίων και χαρτινα ταπάκια για να σηκωθεί το βλήμα. Οι πρώτες βολές ήταν από όρθια στάση (τρομάρα μου) στα 70 μέτρα, ο στόχος ένα βαρέλι γεμάτο με πέτρες (χρησιμεύε σαν βάση για στηριξη σανίδων περίφραξης παλαιου μαντριου)Υπόψη ότι το σκοπευτρο κάλυπτε το σύνολο του στόχου, Το 1ο lyman δεν το πέτυχε, το 2ο το πέτυχε κάπου!!!! 1ο guaaladi, το πετυχε κάπου στην ακρη, Αποφασίζω να σοβαρευτώ να θυμηθώ τον στρατό & και τα του αεροβόλου τραβιέμαι στα 90+ μέτρα γιατί εκεί υπήρχε ένα κατάλληλο πευκο για να ακουμπήσω το όπλο, Τοποθέτησα το μπροστά από το βαρελι ορθια μια ταβλα 19cm, για να κεντράρω στο δεξί-αριστερό και να έχω μόνο την παράμετρο του πάνω κάτω, το 1ο gualandi εξυσε την σανίδα, το 2ο μπήκε 2-3 cm μέσα, ξανατοποθέτησα ορθια την τάβλα, και έριξα το τελευταίο lyman, το μονοβολο ακούστηκε να σφυρίζει από κτύπημα σε βράχο, η τάβλα ούτε κουνήθε καν, Είπα ποιος ξέρει που στο διάολο πήγε, και πήγα προς τον στόχο μήπως και βρω σε ποιο βράχο κτύπησε, πλησιάζοντας βλέπω μια καθαρή τρύπα στο κέντρο της σανίδας (ολοστρόγγυλη χωρίς το παραμικρό “ξεφτί”, δείγμα ότι το βλήμα πήγε ακριβώς με την μούρη, είχε περάσει τα 16mm (περίπου της τάβλας, είχε τρυπήσει το βαρέλι είχε κτυπήσει μια πέτρα μέσα στο βαρέλι είχε κοπεί, το ένα κομμάτι είχε πάει λοξος αριστερα είχε τρυπήσει την άλλη μεριά του βαρελιού και γεια, το άλλο κομμάτι είχε σηκωθεί λίγο τρυπήσει το βαρέλι, μια σανίδα που ήταν απ΄ έξω και είχε χαθεί. Έχοντας υπόψη ότι η ΜΒ36 με 38γρ σκάγια τον ίδιο συγκεντρωτήρα και 1.85 πυρίτιδα δίνει ΜΟ περί τα 400 μ/sec στο 1μ. (μετρήσεις παρελθόντος) υποθέτω ότι η ταχύτητες ήταν αρκετά πάνω από τα 400. Περαιτέρω δοκιμές στο μέλλον τα έχω γεμισμένα χώρο δεν έχω να τα ρίξω. Δικά μου μικρά συμπεράσματα,
    Φτιάχνουμε ένα όπλο για αυτή την δουλειά, σκοπευτικά ανοιχτά, βαρύ οπλο για την ανάκρουση, και μετά πολύ πολύ μα πολύ προπόνηση, Η αναζήτηση βελτίωσης όπλου ολίγον πέλαγος, Κάννη slug για την brouwing gold, (να χρησισμευσει και σε κάτι ο “σωλήνας”) απογόήτευση υπάρχει μόνο η deer που είναι ραβδωτή και απαγορευεται, 2η επιλογή ραβδωτό τσοκάκι με αντικρουόμενες απόψεις κατέληξε και αυτή σε αποτυχία, Σε τέτοιες χαλεπες εποχές για να παίζω, βρήκα 2 επιλογές που αντέχω, η μάλλον 3 η μια απορίφθηκε έν τη γεννέση της, Maveric slug αμφιβολίες για την ποιότητα, LUMAR slug αλληλεπιθετο (αρκετά καλή επιλογή αλλά αμφιβολίες για την αντοχή στην χρήση μονόβολων) και η αποριφθησα ήταν made in Turkey. Εχω καμμιά 60αρια lyman 525γρ, οπότε θα το ψάξω λίγο παραπάνω, Θα δοκιμάσω τα gualadi 32 gr. Τα 28αρια (μπλε) δεν με τρέλαναν. Θα πάρω και μερικά lee drive Key ισως και το καλούπι γιατί έχω κάτι στο μυαλό μου.
    Τώρα για τα μυτερά μόνοβολα, εγώ τα qualadi τα ρελλιασα με το επιτραπεζιο δραπανο που έχω, η μυτη στρογύλευεσε λίγο από το ρελιαστήρι το τελικό δεν προεξειχε καθόλου, και βεβαία μια μολυβένια “μυτη” στο μέγεθος του καφυλίου , εχω πολλά πολλά ερωτηματικά κατά πόσο μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    02/07/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    1256
    steel στις #455827

    Γεμίζοντας επί χρόνια χρησιμοποημένους κάλυκες, η MEC δεν έχει κανενα πρόβλημα, για το ζύγισμα τώρα φυσίγγι φυσιγγι, θα πώ γεμίζοντας και ψάχνοντας τις ιδανικότερες γομώσεις με πολύ συγκεκριμένο τρόπο (τον έχω αναλύσει παλαιότερα) εχω παρατηρήσει τα έξείς,
    Τα ογκομετρικά τα οποία με κάποιο τρόπο ήτε “μαμίσιο” ήτε παντέντα που να κάνει την ροή της πυρίτιδας στο ογκομέτρικό σταθερή, και κάνοντας πάντα τις ίδιες κινήσεις, λίγο δυνατό κτύπημα στο γύρισμα του ογκομετρικού για να γεμίσει, και μετά καλυμπραρω και κλείνω αλλα φυσίγγια τα πάνω κάτω της μηχανής στην ουσία δονούν το ογκομετρικό, έτσι για νορμάλ πυρίτιδες οι διαφορές είναι κάπου στο 0,02 mg πυρίτιδας, αυτό πρακτικά στην βολή αντε να επηράσει την κατανομή στο 3%, ποσοστό αμελητέο σε πρακτική χρήση.
    Τα περισσότερα προβλήματα έρχονται από τα σκάγια, στα οποία 0,5 γρ από μόνα τους δεν λέει τίποτα για την ποιότητα της κατανομής, αλλά αλλάζει την ογκομετρία με αποτέλεσμα να πιέστει η γόμωση στο κλεισίμο, συνδιασμένο με ένα σφιχτό ρέλιασμα μπορεί να επηρεάσει και 10% την κατανομή !!!!!!!!!.
    Πάμε τώρα στο ρελιασμά, ΧΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ.
    Ας αρχίσω από τα προβλήματα που έχει η όλη διαδικάσια, Προσωπικά έχω ένα φρεζοδράπανο για αυτή την δουλειά (φτηνό),Η κωνική βάση (κοντρα στροφείο) επηρεάζει το τελικό ύψος του φυσιγγίου (κατά συνέπεια τις πιέσεις – κατανομή πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε μικρομεταβολή λόγω ογκομετρικού πυρίτιδας) Οι κάλυκες ακόμα και ίδιας μαρκάς τύπου κλπ, όταν είναι ξαναριγμένοι (ακόμα και καινούργιοι) εχουν μικροδιαφορές στη διάμετρο της πατούρας με αποτέλεσμα να “κάθονται” σε διαφορετική θέση στο κωνικό, Αυτό αλλάζει το ύψος του τελικού φυσιγγίου έχω και 0,7 mm.
    Πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει όταν το φυσίγγι γίνεται μόνο με το κλείσιμο της MEC.
    Πάντως υπάρχουν πολλοί ιδογωμοτές (στην Ελλάδα) που θεωρούν απόλυτο το να είναι όχι απλά ρελιασμένο τέλεια ρελιασμένο το φυσίγγι.
    Προσωπικά θεωρώ (από δοκιμές από φυσίγγια που βγαίνουν από την μηχανή μου με τον τρόπο που εγώ γεμίζω για τις πυρίτιδες που εγώ γεμίζω κλπ κλπ_) ότι περισσότερα είναι τα προβλήματα που δημιουργούν παρά αυτά που λύνουν.
    Τελικώς αρέλιαστό φυσίγγι που έχει πατηθεί σωστά ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΕ ΠΟΤΕ όσα χρόνια και ταλαιπωρίες και εάν τράβηξαν.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    02/07/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    1256
    steel στις #444529

    Μεγαλώνοντας με έναν πατέρα που γεμιζε μόνος του τα φυσίγγια με τα μετράδια τότε και κυνηγούσε στον Εβρο χήνες & πάπιες.Μέτρησα κάποια στιγμή τα παλιά μετράδια και έριχνε 30 γρ. Αλλά το όπλο είχε 18.2 αυλούς και full/full. Εχω κυνηγησει χωρίς κανενα παράπονο και καμμιά ανασφάλεια παπιά με 30 γρ. Οπως τα έχω κυνηγήσει με τις ίδιες επιτυχίες με 35-39 γρ. Αλλά έχω κυνηγήσει επι σειρά ετών (ώς νεαρός) με 32αρι και 19 γρ σκάγια. Τα 4 τελευταία χρόνια αφού έκανα το ταξίδι μου στα πολλά γρ. ξεκίνησα να ψάχνομαι για 28αρι, Δυστυχώς δεν βρήκα κάτι αξιόλογο πραγματικό 28αρι δίκαννο στην τιμή που το ήθελα ήρθε και η κρίση και έκλεισε το κεφάλαιο, Αρχισα να γεμίζω 12αρια φυσιγγιά με 21 γρ για να προσαρμοστώ σκοπευτικά. Χωρίς ψάξιμο απλά μειώνα τις δόσεις. Τα εριχνα ώς 1η ντουφεκιά (****) στα τσιχλοκυνήγια σηκωτά και στα ορτύκια. Δεν έγινε για λόγους κοστολογίου (πολύ μικρή διαφορά) από τρέλλα. Στα ορτύκια έχουν μεγάλο πλεονέκτημα, ο λόγος είναι ότι τα πουλιά δεν “χαλανε” από την ντουφεκια, πράγμα πολύ βασικό για μένα αντε να τα καθαρίσεις μετά, Κάποια τρυγόνια που έτυχε και πέρασαν έπεσαν. νεκρά. Η αίσθηση που έχεις είναι ότι τα πουλιά πέφτουν τραυματισμένα αλλά είναι ξερά. ο λόγος είναι ότι δεν “διαλύουν”. Προχτές εκανα δοκιμές σε 30αρια και έριξα (επιτέλους) ένα 21 γρ στο πίνακα. Η γόμωση ήταν AQUILA 1.10 Χ 21, καλύκας cheddite, καψύλι cx 2000, τάπα spark, και χρειάστηκαν 2 ταπάκια 28ρι, ώστε να σηκωθούν τα σκαγια να κλείσει το φυσίγγι,9.5αρι (22/γρ) Η απόσταση 25 μέτρα. Τσοκ 1/4, Το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό ως ποσοστό, μόλις 63% έναντι ενός ποσοστού 75-80% που θα άφηνε ικανοποιημένο, παρ΄ όλο αυτά είχε 290 σκάγια, με μια κατανομή που δεν αφήνε περιθωριο αμφιβολιών για το ότι η τσίχλα είχε κανένα περιθώριο διαφυγής, η κατανομη που αφήσε την εντύπωση ότι “είχε” και μερικά μέτρα ακόμα. Αυτό με έβαλε σε περιέργεια να το ψάξω λίγο παραπάνω. Να πάρω το φυσιολογικό ια αυτη την γόμωση. Η καύση ήταν άψογη (περιέργως) παρ΄όλο το χαμηλό βάρος της γόμωσης γι αυτή την πυρίτιδα (είναι για 30-32γρ). Είχα γεμίσει και ένα 25αρι, Πάλι AQUILA 1.30 x 25, CX2000,GIOVANNI 25ari, Στα 35 μέτρα έβαλε 242 σκάγια, με ποσοστό 44% έναντι περί το 55% που ώφειλε. Αρα σηκώνει βελτίωση, Η κατανομή ήταν οριακή για σίγουρη καταβολή θηράματος μεγέθους τσίχλας. Ενα τελευταίο οι βολές σε τσίλχες σε ντουφεκιές “rougial” 30-35 μέτρων επί του πρακτέου ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ που έχω με συνκυνηγούς μου τις θεωρούν μακρινές, και καταλήγουν σε υπερβολικές εκδηλωσεις για τις δυνατότητες του φυσιγγίου τους.

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    02/07/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    1256
    steel στις #429679

    Μιχάλη μπορώ να σου στειλω τον κανονισμό αγώνων για εαρινές & φθινοπωρινές δοκιμασίες “VJP” & “HZP”.  Μπεκάτσα και όρτύκι είναι κλασσικά Α.Κ.Ι.  όπως τα ξέρουμε από όλες τις φυλές.

    Τώρα συνοπτικά  το VJP  έχει εξέταση ιχνηλασίας σε λαγό.  (αξιολογείται και βαθμολογείται η θέληση του σκύλου να ιχνηλατήσει, δηλαδή να μείνει στο ίχνος ενός φρεσκοσημωμένου λαγού, η μυτη, και η συνεργασία με τον κυναγωγό) και εξέταση σε πτερωτό, έρευνα φέρμα (αξιολογείται και βαθμολογείται στην ερευνα,  ο τρόπος που ερευνά ο σκύλος το τερεν που του δίνεται, διασταυρωμένα στημένος στον άερα, ο τρόπος της κίνησης τους (καλπασμός κλπ) και το στυλ στην έρευνα (χονδρικά η ευκολία  – ελευθερία στην κίνηση) και η συνεργασία με το αφεντικό, στην φερμα αξιολογείται η φέρμα (πόσο φυσικά χωρίς παρεμβάσεις γίνεται) η μύτην και η συνεργασία. Στο τέλος η αξιολόγηση – βαθμολόγηση περιλαμβάνει την ιχνηλασία- μυτη- ερευνα- φερμα- συνεργασία (βασικά ο όρος μεταφράζεται σε εκπαιδευσιμότητα δηλαδή την τάση που έχει ο σκυλος να εκπαιδευτεί. ) ο Σκύλος εξετάζεται και για μορφολογικά ελλατώματα αποκλεισμού,   και την συμπεριφορά του στους ανθρώπους το θήραμα και τον πυροβολισμό.  ο Σκύλος πρέπει να είναι έως 15 μηνών.

    Στην φθινοπωρινή (HZP).  O σκύλος εξετάζεται σε όλα τα παραπάνω αλλά και σε εργασία στον νερό και σε επαναφορές (απόρτ). Το νερός έχει αντοχή στον πυροβολισμό στο νερό, τυφλό απόρτ από την απέναντι όχθη, και ιχνηλασία και ξεπέταγμα από τα καλάμια ζωντανής πάπιας, όλα αυτά τελειώνουν και αξιολογούνται και στο απόρτ.  Μετά έχουμε τα “συρσίματα) όπου προσομοιάζεται η επαναφορά τραυματισμένου θηράματος, ενός πτερωτού σε απόσταση 120 μέτρων (ιχνηλασία και επαναφορά) και τριχωτού (λαγού) σε απόσταση 350 μέτρων. η Ηλικία είναι μέχρι 2χρονών & 3 μηνών.  Αυτά γενικά ποιο πολλες λεπτομέρειες ήτε τηλεφωνικώς ήτε εαν μαζευτούν μερικοί ενδιαφερόμενοι να γίνει ένα σεμινάριο στα γραφεί του Ομίλου.

     

    Συμμετέχων
    Ημ. εγγραφής:
    02/07/2003
    Αρ. μηνυμάτων:
    1256
    steel στις #428916

    Πληροφορίες στο 6937305185 . ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ για τις Δοκιμασίες Εαρινή (VJP) &  Φθινοπώρινη λήγουν 15 ημέρες πριν την διεξαγωγή τους, Μπορούν να συμμετάσχουν πέραν των drahthaar και οι λοιπές ράτσες ηπειρωτικών κεντρικής Ευρώπης (κουτσχααρ, βιαμαράνερ, Βιζλα κλπ) τα οποία έχουν το ίδιο εργασιακό πρότυπο.

    Attachments:
    You must be logged in to view attached files.
Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 1,215 συνολικά)
Απευθείας μετάβαση στη σελίδα:

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων