Τα ζώα είναι ευαίσθητα. Οι Ιταλοί αναγνώρισαν τις ανάγκες τους.

0

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ – ΤΑ ΝΕΑ

Τα ζώα βρήκαν τη θέση τους στο Σύνταγμα της Ιταλίας, και μάλιστα στις θεμελιώδεις διατάξεις του. Λίγες λέξεις, στο άρθρο 9 προδίδουν μια ιστορική καμπή.

H Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων της Βουλής ενέκρινε το κείμενο για την τροποποίηση του άρθρου 9, στο οποίο προστίθεται, εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος, και η φράση: «H Δημοκρατία φροντίζει για τις ανάγκες των ζώων, όσον αφορά την ευημερία τους, και τα αντιμετωπίζει ως ευαίσθητα όντα». Λίγες λέξεις, που προδίδουν όμως μια ιστορική καμπή. Πράγματι, αναγνωρίζεται με τη μεγαλύτερη επισημότητα ότι τα ζώα έχουν ανάγκες άξιες να τις φροντίσει το κράτος, καθώς και ότι είναι ευαίσθητα, δηλαδή ικανά να αισθανθούν πόνο ή ευχαρίστηση. Και δεν μιλάμε μόνο για σκύλους και γάτες, αλλά για όλα τα ζώα.

Όταν ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική συζήτηση για την αναθεώρηση αυτή, η Ιταλία θα γίνει η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα (μετά τη Γερμανία που το έκανε το 2002) η οποία περιλαμβάνει στον θεμελιώδη νόμο της αναφορά στα ζώα. Ο επόμενος στόχος για την υπεράσπιση των ζώων είναι το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Αντιδράσεις

Υπάρχουν όμως αντιδράσεις. Κάποιοι μιλούν για τον «κίνδυνο» να δημιουργηθούν συνταγματικά κωλύματα σε πρακτικές όπως το κυνήγι, τα πειράματα και η εκτροφή ζώων. Οι αντιδράσεις αυτές εκφράστηκαν, αν και συγκρατημένα, από τη μεταφασιστική Εθνική Συμμαχία και την αυτονομιστική Λέγκα του Βορρά. Τα κόμματα αυτά μετέχουν στην κυβέρνηση, ωστόσο ο εισηγητής της συγκεκριμένης αναθεώρησης είναι ο Τζούλιο Σμιντ, βουλευτής του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Δεν βλέπω πώς θα μπορούσαν να υπάρξουν διαιρέσεις στην πλειοψηφία», δήλωσε ο Σμιντ. «H φράση που αφορά τα ζώα είναι ίδια με εκείνη που προτάθηκε από την ιταλική κυβέρνηση για να περιληφθεί στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα».

Στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης υπέρ των ζώων δημιουργήθηκε μια «ανίερη» συμμαχία ανάμεσα στο Φόρτσα Ιτάλια και στην αριστερή αντιπολίτευση, η οποία εντούτοις δεν δημιουργεί αμηχανία σε κανέναν. «Ήταν καιρός να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα, ώστε να προσαρμοστεί στην ευαισθησία εκατομμυρίων ανθρώπων», λέει η Γκρατσιέλα Μάσια της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης. «Είναι μια επιφυλακτική διατύπωση, αλλά αντιπροσωπεύει μια πολιτισμική καμπή», προσθέτει ο Μάρκο Μποάτο των Πρασίνων. «Και όταν πρόκειται για συνταγματικές αρχές, είναι καλό να υπάρχουν ευρείες συναινέσεις».

Εντούτοις, στη βάση της Αριστεράς οι κυνηγοί έχουν ακόμη ισχυρή παρουσία. «Το κυνήγι ουδέποτε υποστήριζε την καταστροφή των ειδών», λέει ο Κάρλο Λεόνι των Δημοκρατών της Αριστεράς. Αλλά και η Γκρατσιέλα Μάσια δεν φοβάται να μιλήσει από την πλευρά των κυνηγών: «Δεν μιλάμε για προστασία της ζωής των ζώων, πράγμα που θα έθετε πραγματικά εκτός νόμου το κυνήγι και τα σφαγεία, αλλά για την ευημερία τους, η οποία σημαίνει για παράδειγμα καλύτερες συνθήκες για τα κοτόπουλα στα ορνιθοτροφεία».

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων