Τεστ προσωπικότητας για σκύλους

0

1495-setter.jpg

Γιατί δεν είναι όλα τα σκυλιά ίδια

Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

Πηγή: BBC

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι το σκυλάκι τους είναι το πιο έξυπνο του κόσμου ή ότι έχει ιδιαίτερες ικανότητες. Κι όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, έχουν δίκιο. Οι σκύλοι εμφανίζουν πολύ μεγάλες διαφορές στην προσωπικότητά τους, τουλάχιστον σύμφωνα με το Σαμ Γκόσλινγκ, Αμερικανό επιστήμονα του Πανεπιστημίου του Τέξας, που ανέπτυξε ένα ειδικό τεστ προσωπικότητας για σκυλιά, που αξιολογεί τα σκυλιά βάσει μιας κλίμακας με τέσσερα χαρακτηριστικά. Ο Γκόσλινγκ πιστεύει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι όποιος θέλει να αποκτήσει ένα σκύλο θα πρέπει να επιλέγει έναν που έχει παρόμοια στοιχεία με το δικό του χαρακτήρα. Μάλιστα, προσθέτει, ότι τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν πως ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που διαμορφώνει την προσωπικότητα ενός σκύλου είναι το σπίτι στο οποίο μεγαλώνει και ζει και η προσωπικότητα του ίδιου του αφεντικού του.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν ανάλογες μέθοδοι με αυτές που χρησιμοποιούνται για να αξιολογηθεί ο ανθρώπινος χαρακτήρας.

Αρχικά, ο ερευνητής ζήτησε από τους ιδιοκτήτες να βαθμολογήσουν τα σκυλιά τους βάσει μιας κλίμακας με τέσσερα στοιχεία του χαρακτήρα τους και στη συνέχεια, ζήτησε το ίδιο από άτομα ξένα προς τα ζώα.

Τα χαρακτηριστικά της κλίμακας αφορούσαν την εξυπνάδα του, τα επίπεδα ενέργειας του σκύλου, το πόσο επιθετικό ή τρυφερό ήταν και το αν ήταν νευρικό ή ήρεμο.

Για να μετρηθεί πόσο ήρεμο ή νευρικό είναι ένα σκυλί, ο ερευνητής εξέτασε τις αντιδράσεις του την ώρα που εκείνο έβλεπε το αφεντικό του να φεύγει με ένα άλλο σκύλο, ενώ για να μετρήσει την εξυπνάδα του, το έβαλε να προσπαθήσει να φάει ένα μπισκότο που βρισκόταν κάτω από μία κούπα.

Η έρευνα έδειξε ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις διαφορετικές ράτσες σκύλων, καθώς οι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν τα σκυλιά τους ανάλογα με το σε ποια ράτσα ανήκουν. Ωστόσο, παρατηρήθηκαν πολλές διαφορές και μεταξύ των σκύλων ίδιας ράτσας.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων