Συνάντηση αρμόδιων φορέων στα γραφεία της ΚΟΜΑΘ για τη γρίπη των πτηνών

0

1664-simakomath.gif
ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
ΤΗΛ. 2310 477128 – 477129, 6973 808934, FAX 2310 473863 – 475301
http://www.hunters.gr, e-mail: hunters@hunters.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση αρμόδιων φορέων στα γραφεία της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης για τη γρίπη των πτηνών

Σύσκεψη διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αντικείμενο τη γρίπη των πτηνών και ειδικότερα για την παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Διερεύνησης και Επιτήρησης της γρίπης των πτηνών και τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων.

Η σύσκεψη φιλοξενήθηκε στα γραφεία της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας & Θράκης, στη Θεσσαλονίκη, και συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Γεωργίας, των Διευθύνσεων Κτηνιατρικής από πολλές περιοχές της Ελλάδας, καθηγητές της Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ, ερευνητές του ΕΘΙΑΓΕ και εκπρόσωποι της Ορνιθολογικής Εταιρείας και του ΕΚΠΑΖΠ, καθώς επίσης εκ μέρους των κυνηγετικών οργανώσεων ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης και άλλα μέλη του Δ.Σ. και Δασολόγοι – Θηραματολόγοι, επιστημονικοί συνεργάτες των κυνηγετικών οργανώσεων.

Στη σύσκεψη καταδείχθηκε ο σπουδαίος ρόλος των κυνηγετικών οργανώσεων, που μέσα από τις υποδομές τους, τα αποτελέσματα των μελετών τους, την Ομοσπονδιακή Θηροφυλάκή και τα επιστημονικά τους στελέχη, αποτελούν τον κύριο, αν όχι το μοναδικό δειγματολήπτη άγριων αποδημητικών πτηνών, μέσω της κυνηγετικής δραστηριότητας. Αναγνωρίστηκε ο συντονιστικός ρόλος της ΚΣΕ, καθώς οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι φορέων αντιλήφθηκαν ότι οι Κυνηγετικές Οργανώσεις μπορούν να προσφέρουν αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία για τη μετανάστευση των πουλιών, για τους πληθυσμούς διαχείμασης, αλλά και να καλύψουν πλήρως τις εθνικές απαιτήσεις για συλλογή δειγμάτων, προς διερεύνηση και επιτήρηση τυχόν εμφάνισης της γρίπης των πτηνών στην Ελλάδα.

Οι προτάσεις της ΚΣΕ έγιναν άμεσα δεκτές από τις κρατικές υπηρεσίες και ήδη υποβλήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συγκεκριμένο και αναλυτικό πρόγραμμα παρακολούθησης και συλλογής δειγμάτων από τους κυνηγούς και τους θηροφύλακες των κυνηγετικών οργανώσεων, βάσει του οποίου θα γίνει σε ένα έτος συλλογή 1.000 ατόμων άγριων μεταναστευτικών πτηνών για εργαστηριακή εξέταση από τις Κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Υπενθυμίζεται πως έως σήμερα δεν έχει εντοπισθεί κανένα κρούσμα γρίπης των πτηνών στην Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με τις έως τώρα μετρήσεις δεν υπάρχει καν επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ευρώπη, παρά μόνο στα Ουράλια Όρη στην κεντρική Ρωσία. Ο προληπτικός σχεδιασμός και η προετοιμασία της χώρας μας για έγκαιρη αντιμετώπιση, αν ποτέ επιβεβαιωθεί ανάλογο κρούσμα, απαιτεί τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων. Η συμβολή των κυνηγετικών οργανώσεων είναι ήδη αναγνωρισμένη και αποδεικνύει τη σοβαρότητα και υπευθυνότητα με την οποία διαχειρίζονται τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων