Αντιδράσεις & … εκβιασμοί από τις ΜΚΟ. Μεταγραφή του κυνηγίου σε άλλο υπουργείο;

0

diananews.gr

Ακόμα και στο…Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέφυγαν τις προηγούμενες ημέρες οι 10 ισχυρότερες Περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας, προκειμένου να ματαιώσουν την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, να υπαγάγει εκ νέου τον τομέα των δασών – και κατ’ επέκταση του κυνηγίου – στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με κυβερνητική απόφαση που ήδη έχει ανακοινωθεί επίσημα, η Ειδική Γραμματεία Δασών και οι αρμοδιότητες για τα δάση και το κυνήγι μεταφέρονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος που ήταν τα δυο τελευταία χρόνια, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από το οποίο είχαν “αποσπασθεί” όταν συστάθηκε για πρώτη φορά το Υ.ΠΕ.ΚΑ.

Ωστόσο, τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν ήταν καθόλου σίγουρο ότι η αρχική απόφαση της κυβέρνησης θα εφαρμοζόταν και στην πράξη, καθώς είχε ήδη εκδηλωθεί ένα οργανωμένο “κλίμα” αντιδράσεων και πολιτκών “εκβιασμών”, στο οποίο συμμετείχαν οι ισχυρότερες περιβαλλοντικές ΜκΟ και…βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που – θεωρητικά – στηρίζουν την κυβέρνηση.

Οι μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις που επί των ημερών Μπιρμπίλη στο Υ.ΠΕ.ΚΑ άλωσαν το υπουργείο, κατέλαβαν τις θέσεις – κλειδιά και εν πολλοίς κατευθύνουν σήμερα την πολιτική του και τη ροή των πόρων του Πράσινου Ταμείου, δεν επιθυμούν βέβαια επ’ ουδενί την υπαγωγή των Δασών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κάτι τέτοιο θα μείωνε…την πολιτική τους ισχύ και θα αποστερούσε τις ΜκΟ από πόρους και προγράμματα περιβαλλοντικών μελετών, που σήμερα σχεδόν προνομιακά απολαμβάνουν οργανώσεις και στελέχη του “χώρου”… Αντιθέτως – μαζί με τους Οικολόγους Πράσινους – έχουν κάθε λόγο να θέλουν “αδιατάρακτο” το σημερινό καθεστώς, και θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να το πετύχουν!

Η σπουδή τους να ματαιώσουν την κυβερνητική απόφαση είναι μάλιστα τέτοια, που δεν αρκέστηκαν μόνο σε επιστολές και καταγγελίες προς τον Πρωθυπουργό, τους υπουργούς και τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την παρούσα κυβέρνηση.

Επιπροσθέτως κατέφυγαν…στην Κριστίν Λαγκάρντ του Δ.Ν.Τ.. στον Χοσέ Μπαρόζο της Ευρωπαικής Επιτροπής, και…τον Μάριο Ντράγκι της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας!

Η τακτική του W.W.F, της Ορνιθολογικής, του“Αρκτούρου” και των άλλων 7 περιβαλλοντικών Μ.κ.Ο, γεννά ένα πολιτικό ερωτηματικό:

Ένα κυρίαρχο (;) κράτος σαν την Ελλάδα μπορεί να κατανέμει τις αρμοδιότητες των υπουργείων του σύμφωνα με απόφαση της εκλεγμένης κυβέρνησής του, ή και αυτό τελεί…υπό την άδεια και την έγκριση του Δ.Ν.Τ και της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.

Μια – δυο μέρες μετά τον χορό αντιδράσεων από τις ΜκΟ, στο “παιχνίδι” ματαίωσης της κυβερνητικής απόφασης μπήκαν και δυο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι επίσης ζητούν να μην υπαχθούν τα δάση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης…   Πρόκειται για τους κυρίου Μανιάτη και Κεγκέρογλου, οι οποίοι ουδέν πολιτικό πρόβλημα έχουν με τη μείωση των συντάξεων, το κόψιμο των μισθών, την κατάργηση επιδομάτων ή την κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαρρηγνύουν όμως τα ιμάτια τους για την περίπτωση που τα δάση…πάνε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης!

Οι δυο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – ο κ Μανιάτης είναι και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος – καλούν τον κ Σαμαρά να ανακαλέσει την απόφαση της κυβέρνησής του, ευρισκόμενοι προφανώς σε άμεση επικοινωνία με το “διευθυντήριο” των δέκα μεγάλων περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας.   Και όλα αυτά, ενώ είναι γνωστό τοις πάσι πως όσο τομέας των Δασών υπέφερε τα πάνδεινα όσο ήταν υπό την εποπτεία του Υ.ΠΕ.ΚΑ, η παραγωγική αντιμετώπισή τους εγκαταλείφθηκε, οι δασικές υπηρεσίες διαλύθηκαν, τα δασοτεχνικά έργα και η διαχείριση των θηραματικών πληθυσμών αφέθηκαν στην τύχη τους…  Όλο “παιχνίδι” που στήθηκε αυτές τις μέρες, έχει στο επίκεντρό του…το “κρησφύγετο” που έχουν στήσει μέσα στο Υ.ΠΕ.ΚΑ οι δέκα μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις που, αν χάσουν τα δάση, θα απολέσουν και μέρος των πόρων και της ισχύος τους.

Αυτή όμως είναι η διαπίστωση…Το ουσιαστικό ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση Σαμαρά θα υπερασπιστεί την απόφασή της, ή αν θα υποκύψει στον “εκβιασμό” που της γίνεται!

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων