Γρίππη “χτυπά” τους σκύλους

0

1668-dog.jpg
Ανησυχία στις ΗΠΑ έχουν προκαλέσει τα κρούσματα γρίπης σε σκύλους που παρατηρήθηκαν στο Τέξας, στη Φλόριντα τη Νέα Υόρκη και τη Μασαχουσέτη. Ο ιός πέρασε στους σκύλους από τα άλογα (ιός H3N8), αφού πρώτα υπέστη μικρές μεταλλάξεις. Πλήττει το αναπνευστικό σύστημα των ζώων οδηγώντας σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και στο θάνατο. Οι Αμερικανοί επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί, σημειώνοντας ότι δεν μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο. ” Δεν υπάρχει λόγος πανικού” δήλωσε ο Ρούμπεν Ντόνις, επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Κέντρου για την Πρόληψη Επιδημιών σημειώνοντας ότι στα 40 χρόνια που ο ιός έχει εμφανισθεί στα άλογα, δεν υπάρχει καμία μεταφορά για μετάδοση του σε άνθρωπο.

Πλήττει το αναπνευστικό τους

Ο ιός πλήττει το αναπνευστικό σύστημα των σκύλων και ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι ο έντονος και συνεχής βήχας .

Το στέλεχος της γρίπης “ανακαλύφθηκε” μετά από μία περίεργη επιδημία λοιμώξεων του αναπνευστικού σε λαγόσκυλα που έτρεχαν σε κυνοδρομίες στη Φλόριντα το 2004.

Το γεγονός προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους και κτηνίατροι από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα έκαναν δειγματοληπτικούς ελέγχους στα άρρωστα σκυλιά.

Η ανάλυση που έγινε στα δείγματα αυτά, έδειξε ότι επρόκειτο για ένα είδος γρίπης, ελαφρά αλλαγμένο από αυτόν που μέχρι τότε έπληττε τα άλογα.

Οι αμερικανικές αρχές καλούν τους ιδιοκτήτες να μην φέρνουν σε επαφή τα ζώα τους με άλλα σκυλιά όταν έχουν αναπνευστικά προβλήματα και να περιμένουν πρώτα να αναρρώσουν, για το καλό των δικών τους τετράποδων αλλά και των άλλων.

“Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο”

Οι κτηνίατροι εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Αποκλείουν τον κίνδυνο μετάδοσης της γρίπης σε ανθρώπους και σημειώνουν ότι ο ιός δεν είναι πάντα θανατηφόρος.
“Παρά τις φήμες που διαχέονται, η γρίπη δεν οδηγεί πάντα στο θάνατο. Το 80% των σκύλων προσβάλλεται από ήπιες μορφές και τα ποσοστά θνησιμότητας δεν ξεπερνούν το 8%” δηλώνει η Δρ. Σίντα Κρόφορντ, από το τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων