Η “επανασύναξη” των αγροφυλάκων

0

Τη συγκατάθεσή του για την επανασύσταση του Σώματος της Αγροφυλακής έδωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση του με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη. Από την πλευρά της η ΚΕΔΚΕ έχει εδώ και καιρό διατυπώσει σοβαρές ενστάσεις σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που σχεδιάζεται, μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα κατατίθενται απόψεις και παρατηρήσεις των συναρμόδιων φορέων στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης. Το νομοσχέδιο θα επιδιωχθεί να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή ως το τέλος Δεκεμβρίου ή στις αρχές του νέου έτους.

Έπειτα, θα προσληφθούν περίπου χίλιοι αγροφύλακες, οι οποίοι είχαν πετύχει σε διαγωνισμό του 1993 αλλά δεν προσλήφθηκαν, διότι με την αλλαγή κυβέρνησης η Αγροφυλακή καταργήθηκε. Από εκεί και στο εξής θα προκηρύσσονται διαγωνισμοί ανά έτος με την προοπτική το νέο Σώμα να φθάσουν να υπηρετούν 9.000 άτομα.

Σχολιάζοντας τις εκπεφρασμένες επιφυλάξεις της ΚΕΔΚΕ για το θέμα, ο κ. Βουλγαράκης αντέτεινε το αίτημα πολλών δημάρχων – όπως ανέφερε – οι οποίοι τάσσονται υπέρ της ίδρυσής της και ζητούν την περαιτέρω επέκταση των αρμοδιοτήτων της.

Συνοπτικά:

* 28 Σεπτεμβρίου 2005: Το πράσινο φως έδωσε ο πρωθυπουργός στον κ. Βουλγαράκη, ώστε να προχωρήσει το νομοσχέδιο για την αγροφυλακή.

* Έχει παρουσιαστεί από τον κ. Βουλγαράκη πρόταση διαλόγου προς όλους τους φορείς με σκοπό την ίδρυση του Σώματος της Ελληνικής Αγροφυλακής, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2005 με την παρουσίαση της οριστικής πρότασης. Τον Δεκέμβριο του 2005 αναμένεται να κατατεθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή (δηλώσεις Βουλγαράκη 20/9/2005).

* Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό και την ομιλία του στη ΔΕΘ, οι προσλήψεις δε φαίνεται να γίνονται άμεσα, λόγω έλλειψης των απαραίτητων κονδυλίων. Έτσι η έκδοση προκήρυξης μετατίθεται για το 2006, ενώ ήταν προγραμματισμένη να βγει στα τέλη του 2005.

* Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, συνολικά προβλέπεται να συσταθούν περίπου 10.000 θέσεις αγρονομικού και πολιτικού προσωπικού. Από τις θέσεις αυτές 7.000 αφορούν αγροφύλακες και οι 1.650 ανθυπαγρονόμους – αρχιφύλακες. Οι δόκιμοι αγροφύλακες θα πρέπει να είναι απόφοιτοι Λυκείου, ηλικίας από 21 έως 35 ετών.

* Αναλυτικά οι θέσεις που προβλέπονται: Θέσεις Αξιωματικών γενικών καθηκόντων: Αρχηγός (1), Υπαρχηγός (1), Γενικός Επιθεωρητής (1), Περιφερειακοί διευθυντές (16), Αγρονομικοί διευθυντές (60), Αγρονομικοί Υποδιευθυντές (90), Αγρονόμοι Α’ (130), Αγρονόμοι Β’ (250), Υπαγρονόμοι Α’ και Β’ (350)

* Θέσεις ανθυπαγρονόμων, αρχιφυλάκων και αγροφυλάκων: Ανθυπαγρονόμοι – Αρχιφύλακες (1650), Αγροφύλακες (7000)
* Θέσεις αξιωματικών ειδικών κατηγοριών: Ιατροί (Υπαγρονόμοι Β’ μέχρι Περιφερειακοί Διευθυντές) 12, Οδοντίατροι (Υπαγρονόμοι Β’ μέχρι Περιφερειακοί Διευθυντές) 2, Ψυχολόγοι (Υπαγρονόμοι Β’ μέχρι Διευθυντές) 3.

* Επίσης θα συσταθούν οι εξής θέσεις για πολιτικό προσωπικό: ΠΕ: Στατιστικής 2, Διεθνών και Ευρωπαικών Σπουδών 2, Επικοινωνίας και ΜΜΕ 1, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ 1, Βιβλιοθηκονόμων 2, Μεταφραστών – Διερμηνέων 2, Επιστήμης των υπολογιστών 5, Μηχανικών Η/Υ 5, Τοπογράφοι 10, Περιβαντολόγοι 10

* Επίσης θα συσταθούν οι εξής θέσεις για πολιτικό προσωπικό: ΤΕ: Πληροφορικής 10, Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων 10, Γραφιστικής τεχνολογίας 1

* Επίσης θα συσταθούν οι εξής θέσεις για πολιτικό προσωπικό: ΔΕ: Διοικητικών γραμματέων 40, Προγραμματιστών Η/Υ 15, Χειριστών Η/Υ 15, Τεχνικών 6, Οδηγών 50, Τηλεφωνητών 10

* Επίσης θα συσταθούν οι εξής θέσεις για πολιτικό προσωπικό: ΥΕ: Προσωπικό Καθαριότητας 200, Εργάτες 5

* Οι επιτυχόντες του διαγωνισμού του 1993 προσλαμβάνονται κατά παρέκκλιση του νόμου. Το προβλεπόμενο από το νόμο όριο ηλικίας δεν ισχύει και τα άτομα αυτά αποστρατεύονται στα 35 χρόνια υπηρεσία ή στο 67ο έτος ηλικίας.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων