Πρωτοβουλία ΥΠΕΧΩΔΕ για τα άλογα του Σουλίου

0

1669-aloga.jpg
Πρωτοβουλία για την διάσωση των άγριων αλόγων της Λάκκας Σουλίου ανέλαβε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων. Όπως είναι γνωστό στα ορεινά του Δήμου Σελλών Ν. Ιωαννίνων, ζουν ελεύθερα δεκάδες άλογα που εγκαταλείφθηκαν πριν από πολλά χρόνια από τους ιδιοκτήτες τους και έκτοτε προσπαθούν να επιβιώσουν υπό δυσμενείς συνθήκες. Τον περασμένο χειμώνα, από την κακοκαιρία και την έλλειψη τροφής, πολλά ζώα δεν άντεξαν και βρέθηκαν άψυχα από κτηνοτρόφους της περιοχής.

Για τη διάσωση των αλόγων ο Υφυπουργός Στ. Καλογιάννης ζήτησε από την αρμόδια Διεύθυνση Ειδικών Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ να σχεδιάσει την κατάλληλη υποδομή: στέγαστρα, χώρο αποθήκευσης τροφής, δεξαμενή νερού, ποτίστρες, κλπ, η οποία θα τοποθετηθεί σε δημόσια ή δημοτική έκταση που θα υποδειχθεί από τον Δήμο Σελλών και την Κοινότητα Σουλίου.

«Άμεσος στόχος μας», δήλωσε ο Στ. Καλογιάννης, «είναι να μπορέσουν τα άλογα να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες συνθήκες του επερχόμενου χειμώνα. Σε συνεργασία με το Δήμο Σελλών και την Κοινότητα Σουλίου θα κατασκευαστεί η αναγκαία για την επιβίωση των αλόγων υποδομή, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί το θλιβερό φαινόμενο του περυσινού χειμώνα. Σε δεύτερη φάση, με την συνεργασία της Νομ/κής Αυτ/σης Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, θα υλοποιήσουμε ένα σχέδιο ανάδειξης της πανέμορφης αυτής ορεινής περιοχής και της πανίδας της, που θα περιλαμβάνει τη χάραξη μονοπατιών, περίπτερα αναψυχής, κέντρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης».

Παράλληλα ο Στ. Καλογιάννης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο κ. Στράτη και εκπροσώπους της περιβαλλοντικής εταιρείας «Σουλιώτικη Συμπολιτεία», η οποία έχει έδρα το Σιστρούνι Λάκκας Σουλίου. Η «Συμπολιτεία» έχει υποβάλλει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον» του ΥΠΕΧΩΔΕ πρόταση με τίτλο «Ενέργειες Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Κοινού: Τα άγρια άλογα της Πίνδου», στην οποία μεταξύ άλλων προβλέπονται:

– η παρακολούθηση, ο εντοπισμός και η πρόληψη των κινδύνων που διατρέχουν τα άγρια άλογα,
– η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν τη διατήρηση του άγριου αλόγου της Πίνδου,
– η αύξηση της επισκεψιμότητας στις περιβαλλοντικά και πολιτισμικά πλούσιες περιοχές της Λάκκας Σουλίου.

Ο Στ. Καλογιάννης δεσμεύθηκε για την προώθηση της πρότασης στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων