Ούτε εφησυχασμός, ούτε πανικός

0

Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου
ΝΕΤ – ΑΠΕ

Αντιμέτωπη με την απειλή της γρίπης των πτηνών βρίσκεται πλέον η Ευρώπη. Μετά την εμφάνιση κρουσμάτων της νόσου στο κατώφλι της, η Κομισιόν απαγόρευσε τις εισαγωγές από την Τουρκία, ενώ σήμερα συνεδριάζει η ευρωπαϊκή κτηνιατρική υπηρεσία για να αποφασίσει τη λήψη περαιτέρω μέτρων. Την ίδια ώρα, έλεγχοι γίνονται στη Ρουμανία, όπου επίσης καταγράφηκαν ύποπτα περιστατικά, όπως και στη Βουλγαρία, όπου εξετάζονται τρία πουλιά που βρέθηκαν νεκρά, στα βόρεια της χώρας. Δεν χρειάζεται ούτε εφησυχασμός ούτε πανικός, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, ο οποίος, τη Δευτέρα, μιλώντας στη ΝΕΤ, υπογράμμισε ότι η η χώρα διαθέτει εθνικό προσχέδιο δράσης για την πανδημία γρίπης και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να δίνεται χώρος στην παραπληροφόρηση. Παράλληλα, περάσματα αποδημητικών πουλιών. Επιπλέον, ο υπουργός, Ευάγγελος Μπασιάκος, επισήμανε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε ετοιμτο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει καταρτίσει πρόγραμμα επιτήρησης πτηνοτροφικών μονάδων και υδροβιότοπων – που αποτελούν ότητα και απηύθυνε έκκληση στους κτηνιάτρους να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς έχουν εξαγγείλει απεργία από την Πέμπτη.

Μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί της Τρίτης με τον Πρωθυπουργό, ο Νικήτας Κακλαμάνης αναφέρθηκε και στις οδηγίες που έχει εκδώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, και οι οποίες αφορούν κυρίως στον έλεγχο των πτηνών.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι στις 20 Οκτωβρίου – στην άτυπη Σύνοδο υπουργών Υγείας στο Λονδίνο – θα ληφθούν οι αποφάσεις για κοινό σχέδιο δράσης των “25”. Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, το σχέδιο είναι ήδη έτοιμο, αλλά πρέπει να περιμένουμε την ενσωμάτωσή του στο κοινό σχέδιο της Ε.Ε., ενώ, καθ’ οδόν βρίσκεται και το φάρμακο για το ενδεχόμενο πανδημίας γρίπης, που έχουμε παραγγείλει ήδη από το καλοκαίρι.

Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν τίθεται θέμα κλεισίματος των συνόρων.

Στο μεταξύ, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αναστολής των κινητοποιήσεών τους ο πρόεδρος των κτηνιάτρων, Στέφανος Δελέπογλου, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, και τόνισε ότι στη σημερινή συνεδρίαση του συνδικαλιστικού τους οργάνου θα αντιμετωπίσουν το θέμα με μεγάλη ευαισθησία.

Εξάλλου, δείγματα από 40 είδη πουλιών από την περιοχή του Δέλτα του Έβρου (πάπιες, τσίχλες, ορτύκια και άλλα ) συνέλεξε η Νομαρχία Έβρου, σε συνεργασία με τον κυνηγετικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης και τα έστειλε για έλεγχο στο κτηνιατρικό εργαστήριο του υπουργείου Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη.

Όπως δήλωσε ο αντινομάρχης Εβρου, Μιχάλης Κουγιουμτζής, αυτό θα γίνεται κάθε εβδομάδα για να είμαστε σίγουροι τουλάχιστον για την υγεία των αποδημητικών. Τα πρώτα αποτελέσματα από τα δείγματα των 40 πουλιών θα ανακοινωθούν τέλος της εβδομάδας.

Κρούσμα και στη Βουλγαρία;

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται έλεγχοι σε Τουρκία και Ρουμανία, ώστε να εξακριβωθεί εάν τα άρρωστα πτηνά που εντοπίστηκαν πάσχουν από τον ιό H5N1. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη

Στο μεταξύ, οι βουλγαρικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν τρία πουλιά που βρέθηκαν νεκρά στο βόρειο τμήμα της χώρας, για να διαπιστωθεί εάν έχουν προσβληθεί από τη νόσο των πτηνών. Ωστόσο διευκρίνισαν ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο θανατηφόρος ιός της γρίπης των πτηνών έχει φθάσει και στη Βουλγαρία.

Τα τρία νεκρά πουλιά βρέθηκαν σε διαφορετικά σημεία της περιοχής Πλέβεν, περίπου 100 χλμ. από τις όχθες του Δούναβη, που αποτελεί το σύνορο με τη Ρουμανία.
Πάντως, στην Ιταλία, η κατανάλωση πουλερικών μειώθηκε εως και 40% τις τελευταίες ημέρες, όπως ανακοίνωσε η ιταλική Συνομοσπονδία Αγροτών.

Share.

Τα σχόλια είναι κλειστά σε αυτό το θέμα


Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων